Çocuğa harçlık vermek

MorAnka

Nirvana
Pro Üye
24 Aralık 2007
9.185
28.894
1.073
Diğer
Merhaba,
Uzun olacak şimdiden kusura bakmayın
benimki dert değil ama konuyu nereye açacağımı bilemedim.
Burdaki tecrübeli annelerden fikir almak istiyorum.
2 kızım var
Büyüğü 10 yaşında küçüğü 6
Şimdi büyüğü eylülde ortaokula başlayacak
Para kullanmasını kesinlikle bilmiyor
Aylık belirli bir harçlık vermek istiyorum
Parayı kullanmasını öğrenmesi için.
Şimdiye kadar verdiğimiz paraları veya bayram harçlıklarını ben hep ya kumbarasın attırdım yada büyük meblalar ise gram altın aldım, biriktirdim.
Kızım için para çok basit bir konu
Örnek vermek istiyorum birkaç
Geçen anneler gününde(eşim birsüreliğine yurtdışında) bana hediye almak istemiş. İnternetden sipariş vercekmiş. Keşke babam burda olsaydıda onun kartıyla alırdım diye söylendi. Ne alacaktın diye merakla sordum. Saat dedi. Fiyatıda 5000 lira 😳
Kızım 5000 lira sen ne demek biliyormusun diye anlattım ama ona çok tuhaf geldi bu konuşmamız.Şaşırdı. Ne varmışki 🙃

Başka bir örnek okulda tablet ile eğitim görüyorlar. Geçen sene okulların kapanmasına 1,5ay gibi bir süre vardı, eve geldi dediki anne tablettim çok yavaşladı, bazı programları kaldıramiyor öğretmenim dediki yenisi aldiğin zaman şu gb olsun. Hadi gidip avm den yenisini alalım hemen 😬 yani defterim bitti kirtasiyeye gidip defter alalım der gibi ipad almak istedi.
Bende sene sonuna birşey kalmadı kullanmadığın programları kaldırsın öğretmenin seneye yenisini alıcam dedim. Suratı düştü. Bana trip attı. Neymiş lazımmış ve ben neden hemen almiyormuşum.

Biyere gideriz mesela wifi olmuyor. Benim telefonumum internetinden bağlanmak istiyorlar. Bende tamam ama 1 saat sonra kapatırım, yoksa paketim biter diyorum. Paket ne dir diye sorduğunda anlatmıştım. İnternete sen paramı ödüyorsun diye sormuştu 😳
Bir ara uçak biletlerine neden para ödememiz gerekiyor diye bile sormuştu.

Ona göre bunlar bizim hakkımız, parasız olmalı 😅

Şimdi ortaokula başlayacak az daha akıllanır belki diye harçlık vermek istiyorum.
Bu nekadar olmalı? Ve harçliği ile neler yapabilmeli.
Ben yine biriktirmesi taraftariyim ama ozaman neden verdin diye düşünür. Diğer türlüde abur cubura harcar diye endişelerim var.
Kisacası siz nasıl yapiyorsunuz? 10 yaşında bir çocuğun nekadar harçliği olmalı?

Bu arada kızım özel okulda. Sabah-öğlen-ikindi 3 öğün okulda yiyor. İlkokulda kantine gitmeleri yasaktı. O yüzden harçlık gerekmiyordu.
Ama ortaokulda serbest kantin, arkadaşları birşeyler alırken oda almak ister kesin diye düşünüyorum.

Kızlarımız aynı yaşta. Öğle yemeğini ben ısmarlıyorum. Bunun dışında haftalık 50 tl harçlık veriyorum. Artanı kumbarasına atıyor.

5. Sınıf öğrencisine aylık değil haftalık harçlık vermenizi tavsiye ederim. Henuz eline belli bir miktar toplu para geçmediği için parayı yönetmeyi bilmemesi ve neyin ne kadar olduğunu kafasında oturtamamasi çok normal.Ben kızıma bir alışveriş ile ilgili "su an alamam çünkü param yok" demiştim ...o da bana "o zaman internetten alırız" demişti.Kredi kartini ,yapilan alisverislere takip eden ayda ödeme yaptığımızı anlattım ve anladi.Bu konuşmayı 2. Sınıfta yaptım 5.sinifta yapsam o zaman anlardi...yani sizin de belli şeyleri "açıklayarak" anlatmanız gerek .

Şaka bi yanada 10 yaşında oğlum sanırım 2 yıldır parasını kendi yönetir , bayram harçlıklarıyla bu sürede kendine akıllı saat , Xbox falan aldı , anneler gününde kapıda ödemeli bana hediye aldı , yani şu an düşünüyorumda sanırım markette hani şunu alalımmı derlerya , hayır pahalıymış o okadar etmez yada tamam fiyatı uygunmuş gibi şeyler deriz bizde , bu alışkanlığı öyle kazandı sanırım , birde markete göndermeye başladım ( gözetim altında) bununda etkisi oldu .

Yemek zaten veriliyorsa ayda 300 yeter.. Bi de kızınız en basitinden bir çikolata dahi almıyor mu marketten, karşılığında para verildiğini bilmiyor mu. Ya da matematiği nasıl 50 ile 500 arasındaki farkı kestiremiyor gibime geldi..
300 mü😣 10 yaşındaki çocuk 300 liralık ne alacak kantinden?

Bence okulun standartlarına göre en azından bi içecek biraz biseyler yiyecek kadar harçlık verilmeli. Günlük olarak. Orda abur cubur yemesini engellemek istiyorsanız evde kahvaltısını sürekli yapar yemeklerini düzenli yerse okulda bisey yemeye ihtiyaç duyacağını sanmıyorum. Başlarda ilk heves almak ister ama zamanla oturur diye düşünüyorum kendi harçlıkları ile ihtiyaçlarını karşılamaya başladığında biriktirmeyi de öğrenecektir.

Yemek zaten veriliyorsa ayda 300 yeter.. Bi de kızınız en basitinden bir çikolata dahi almıyor mu marketten, karşılığında para verildiğini bilmiyor mu. Ya da matematiği nasıl 50 ile 500 arasındaki farkı kestiremiyor gibime geldi..

Tabiki heryerde para ödendiğini biliyor.
Markete tek hiç gitmedi, evimize uzak gönderemem. Ama ekmek almaya gönderiyorum. Bazen pazara beraber çıkıyoruz.
Biliyor yani
Sorunu matematikde değil eminim
Sorunu ona göre ha 50 ha 5000 ne farkediyor
Pahallı değilki diyor mesela

Bence okulun standartlarına göre en azından bi içecek biraz biseyler yiyecek kadar harçlık verilmeli. Günlük olarak. Orda abur cubur yemesini engellemek istiyorsanız evde kahvaltısını sürekli yapar yemeklerini düzenli yerse okulda bisey yemeye ihtiyaç duyacağını sanmıyorum. Başlarda ilk heves almak ister ama zamanla oturur diye düşünüyorum kendi harçlıkları ile ihtiyaçlarını karşılamaya başladığında biriktirmeyi de öğrenecektir.
3 öğün okulda yiyor diye yazmıştım. Evde birtek akşam yemeğini yiyor.

Ben şaşırırm bu yaşa kadar kendi başına birşey almamasına
Demekki bizim küçüklüğümüz gibi değil elimize para verip git ekmek al derlerdi okula gitmezken
Marketin önünde bekleyin hadi kızım şu parayla ekmek al gel diyin böyle başlayabilirsiniz belki

çocuğu fanusta mı yetiştirdiniz? 10 yaş para kavramını anlamıyor olmak için çok geç bi yaş. internetin veya ulaşımın paralı olduğunu bilmemesi çok ilginç geldi. ben ilkokul çağımı düşünüyorum parayı da biliyordum paranın yokluğunu da. bence bu konuda yetersiz kalmış ayrıca fazla korumacı ve müdahaleci davranmışsınız. çocuk altını ne yapacak ki harçlıkları ile altın aldırdınız? o para ile gel sana bişey alalım deyip dışarı çıkarabilirdiniz. çok pahalı bi şey istediğinde ama paran bu kadar derdiniz mesela, o zaman anlardı sınırı.

günlük 5 liradan haftalık 30 lira hadi en fazla 50 lira bence yeter.

Paranin hesabini bilmiyor olabilir
Ama internete para verildigini yada ucak biletinin ücretsiz oldugunu dusunmesi garip

Çok mu zenginsiniz her istedigi heran hemen aliniyor mu ?

Çok zengin demeyelim ama çok şükür halimize
Bir ara ikisinede kızdım aynı şey için benden birşey isterken alabilirmiyiz, paran varmı anne diye soracaksınız diye tembihledim.
Okadar ciddiye aldılarki anne paran varsa bana su alırmısın, anne paran varsa bana silgi, açacak alırmısına kadar gitti 😬

Back
X