Çocuğum için nasıl bir yol izlemeliyim?

YellowRabbit

Üye
Kayıtlı Üye
10 Ağustos 2020
188
146
18
40
Merhaba sevgili arkadaşlar.
Oğlum bu sene 3.sınıfa başlayacak Allah kısmet ederse. Fakat ne kitap okumayı seviyor, ne ders çalışıyor. Aklı fikri televizyon, telefon,youtube.
Ne yapsamda nekadar uğraşsamda ne kitap okutabiliyorum ne ders çalıştırabiliyorum.
Zorla zorla okuyor kitap.
Hep farklı yollar deniyoruz oyunlarla yaptırmaya çalışıyoruz, anlayacağı şekilde anlatmaya çalışıyoruz. Ama seviyesi 1.sınıf.
Heceleyerek okuyor çoğunlukla.
Ve mesela kitapta tüm yazıyor o bütün diye okuyor. Kendi kendine ek ekliyor kelimelere. Çoğunu zaten yanlış okuyor.
Televizyon, telefona yasak koyuyoruz belli bir süre bize düşman gibi oluyor. Bu arada telefon neden veriyorsunuz diyenler olacaktır ben kesinlikle karşıyım fakat dayısı hediye almış bana haber vermeden. Kullandırmıyorum çok nadir veriyorum.
Onunla konuştuğumuzda güzelce anlattığımız bizi dinliyormuş gibi yapıyor konuşma ortasında çok alakasız birşey soruyor veya söylüyor bu duruma da anlam veremiyorum. Psikolog varsa aranızda bu durumu cevaolayabilirmi rica etsem?
Ders konusu içinde böyle durumlar yaşayan varmı? Daha başka nasıl bir yol izleyeyimde bu çocuğa kitap okumayı ders çalışmayı sevdireyim yada benimsrttireyim?
O sorumluluğu almıyor. Lütfen banada görüşlerinizi yazarmısınız teşekkürler.

Merhabalar, ilkokul çocuklarında ara ara karşılaştığımız bir durumdur. Önüne geçilmezse çok ciddi sıkıntılar yaratır akademik hayatında. Telefondan tabletten uzaklaştıramıyorsanız ilkokuma uygulamaları var play storeda. Onları indirip deneyebilirsiniz en azından telefon iyi bir işe yarar.

TV izleme saati ve kitap okuma saati yapin öncelikle kolay ve kisa yazilari olan kitaplarla baslayin sizde dahil evde olan herkes isi gucu braki 30 dk kitap okuyun zamanla alisacak telefonu tamamen elinden alin ve 12 yasinda verin biz de almistik pisman olduk sattim geri agladi ama bankasina yatirdik ve birikiyor daha guzel bir telefon alacaksin dedik kabul etti

benim oglanda 3. Sinif oda biraz heceliyor normal yani ..arada mesela gazeteyi gosteririm annecim bi oku ne yaziyo yada disarida reklam panolarini okutuyorum ben okuyorum yanlis okuyorum bilerek oglum duvarda bu yaziyo demi diyorum guluyo hayir sen yanlis okuyorsun diyor hosuna gidiyo

Merhabalar, ilkokul çocuklarında ara ara karşılaştığımız bir durumdur. Önüne geçilmezse çok ciddi sıkıntılar yaratır akademik hayatında. Telefondan tabletten uzaklaştıramıyorsanız ilkokuma uygulamaları var play storeda. Onları indirip deneyebilirsiniz en azından telefon iyi bir işe yarar.
Bunu bir araştırayım teşekkür ederim.

Küçüklükten kitap okuma alışkanlığı var mıydı? Yoksa bebeklikten itibaren sussun diye TV mi açıyordunuz
Bebekliğinde oturmaya başladığı zamanlardan itibarenhep küçük kitaplar hikaye kitapları boyama kitapları hep alıyordum ona hiç ilgisini çekmiyor. Bende çok kitap okuyorum görüyor ama ilgilenmiyor.
1.sınıftan beride her yıl kitap fuarına götürüyorum bir defa ordada bakıyor istiyor ama okumak istemiyor sonrasında

Öncelikle günü programlamanız lazım.
Evde olsa da okul saat aralığı gibi çizelgelerle yapması gereken, olması gereken yerde olmalı.
O sizin sabrınızı sınayacak, her türlü kaçmaya çalışacaktır.
Kitap mı okumuyor ama kitap saati, hiçbir eylem yapmadan, kitap kapağı bile açmasa orada 1 saat oturması gerekiyor.
Bu şekilde kurallı ve sistemli bir hayatla ancak aşabilirsiniz durumu.
Zaman alacak ama pes etmeyin, tehditlerine ya da diretmelerine yenilmeyin.

Öncelikle günü programlamanız lazım.
Evde olsa da okul saat aralığı gibi çizelgelerle yapması gereken, olması gereken yerde olmalı.
O sizin sabrınızı sınayacak, her türlü kaçmaya çalışacaktır.
Kitap mı okumuyor ama kitap saati, hiçbir eylem yapmadan, kitap kapağı bile açmasa orada 1 saat oturması gerekiyor.
Bu şekilde kurallı ve sistemli bir hayatla ancak aşabilirsiniz durumu.
Zaman alacak ama pes etmeyin, tehditlerine ya da diretmelerine yenilmeyin.
Evet böyle birşey de denedik. Duruyor bekliyor biraz sinirleniyor ama durumu kabul ediyor ama okumuyor çalışmıyorda.ya olduğu yerde oturu yor ya uzanıyor.

Ailece oynayabileceğiniz oyun aktiviteleri oynayın el becerisini de geliştirir. Telefon tableti de unutmuş olur böylece. Her akşam kitap okuyun birlikte ailece bir animasyon film izleyin beraber onun dışında kendiniz izlemek için bile tv açmayın telefonu elinize almayın. Gerekirse tvyi bozuldu diye kaldırın uzmandan yardım alın.

Evet böyle birşey de denedik. Duruyor bekliyor biraz sinirleniyor ama durumu kabul ediyor ama okumuyor çalışmıyorda.ya olduğu yerde oturu yor ya uzanıyor.
Uzanmasına müsade etmeyin, otursun.
Hiçbir şey yapmadan yeter ki otursun.
1,3,5 gün derken zaman geçirmenin çok zor ve o durumdan kaçarı olmadığını anlayınca açacak ve okumaya başlayacak.

Merhaba sevgili arkadaşlar.
Oğlum bu sene 3.sınıfa başlayacak Allah kısmet ederse. Fakat ne kitap okumayı seviyor, ne ders çalışıyor. Aklı fikri televizyon, telefon,youtube.
Ne yapsamda nekadar uğraşsamda ne kitap okutabiliyorum ne ders çalıştırabiliyorum.
Zorla zorla okuyor kitap.
Hep farklı yollar deniyoruz oyunlarla yaptırmaya çalışıyoruz, anlayacağı şekilde anlatmaya çalışıyoruz. Ama seviyesi 1.sınıf.
Heceleyerek okuyor çoğunlukla.
Ve mesela kitapta tüm yazıyor o bütün diye okuyor. Kendi kendine ek ekliyor kelimelere. Çoğunu zaten yanlış okuyor.
Televizyon, telefona yasak koyuyoruz belli bir süre bize düşman gibi oluyor. Bu arada telefon neden veriyorsunuz diyenler olacaktır ben kesinlikle karşıyım fakat dayısı hediye almış bana haber vermeden. Kullandırmıyorum çok nadir veriyorum.
Onunla konuştuğumuzda güzelce anlattığımız bizi dinliyormuş gibi yapıyor konuşma ortasında çok alakasız birşey soruyor veya söylüyor bu duruma da anlam veremiyorum. Psikolog varsa aranızda bu durumu cevaolayabilirmi rica etsem?
Ders konusu içinde böyle durumlar yaşayan varmı? Daha başka nasıl bir yol izleyeyimde bu çocuğa kitap okumayı ders çalışmayı sevdireyim yada benimsrttireyim?
O sorumluluğu almıyor. Lütfen banada görüşlerinizi yazarmısınız teşekkürler.
Cocuklarimizdan bekledigimiz davranislari once bizim uugulamamiz gerek. Bazi cocuklar görsel yolla öğrenir. Ailece her aksam okuma saati uygulayin. Çocuğunuzu kesinlikle baska cocuklarla kıyaslamayın. Hecelese dahi ne kadar da basarilisin diyerek övgüyle yaklaşın. Aranizda okuma yarismalari yapin. 1 dakikada en cok hanginiz okuyacak bazen cocugunuzun sizi gecmesine izin verin. Ödüller koyun kim 1. Olursa ödülünü verin. Telefonmus tabletmis bunun günlük bir limiti olsun. Cocugunuza hayir olmazi öğretin. Henüz egitilebilir bir yasta. Sizde onun yaninda telefon kullanmayin. Toplama yapmayi bilmiyorum bana ogretsene falan deyin. Markete gidince cikolata cips alacagim 10 lira versem kac lira geri alirim diyin. Biraz cocuk kendine gelinceye kadar tüm dersleri hayatin icine sokun

Sizin yaşadığınız problemi yaşayan çok insan var. Öncellikle yanlız değilsiniz bunu bilin.

Yakında TV den dersler başlayacak. Online uygulamalar var. Öğretmen ile görüşup birine üye olabilirsiniz. Eğer yarım saat ders çalışırsa, yarım saat oyun oynayabilir.

Dersler ekran dan olacağı için oyun saatini kısıtlaya bilirsiniz. Ya da tablette oyunu ödül olarak sunun. Bir saat oyuncakları ile oynarsan tablet var gibi. Bence bu şekilde yavaş yavaş azalacaktır.

Bir de siz de bol bol kitap okuyun. Oyun oynarken yanlız bırakmayın. İnternet dünyası cok çirkin.

Back
X