Çocuğum için nasıl bir yol izlemeliyim?

Bakin dislektik çocuklarin en belirgin özelligidir yanliş okumak, okurken hece eklemek yada cikarmak, heceleyerek okumak.Hatta varmi bilmiyorum cocugunuzda çagrişimsal okumak yani açacak olursam mesela yagmur çiseliyordu yazar o yağmur kelimesini okudugu gibi arkadan gelen kelimeyi tahmin etme yoluna gider yağmur çiseliyordu yerine yagmur yagiyordu diye okur.Siz balığın ağaca tirmasini beklemissiniz 2 yildir.

Merhaba sevgili arkadaşlar.
Oğlum bu sene 3.sınıfa başlayacak Allah kısmet ederse. Fakat ne kitap okumayı seviyor, ne ders çalışıyor. Aklı fikri televizyon, telefon,youtube.
Ne yapsamda nekadar uğraşsamda ne kitap okutabiliyorum ne ders çalıştırabiliyorum.
Zorla zorla okuyor kitap.
Hep farklı yollar deniyoruz oyunlarla yaptırmaya çalışıyoruz, anlayacağı şekilde anlatmaya çalışıyoruz. Ama seviyesi 1.sınıf.
Heceleyerek okuyor çoğunlukla.
Ve mesela kitapta tüm yazıyor o bütün diye okuyor. Kendi kendine ek ekliyor kelimelere. Çoğunu zaten yanlış okuyor.
Televizyon, telefona yasak koyuyoruz belli bir süre bize düşman gibi oluyor. Bu arada telefon neden veriyorsunuz diyenler olacaktır ben kesinlikle karşıyım fakat dayısı hediye almış bana haber vermeden. Kullandırmıyorum çok nadir veriyorum.
Onunla konuştuğumuzda güzelce anlattığımız bizi dinliyormuş gibi yapıyor konuşma ortasında çok alakasız birşey soruyor veya söylüyor bu duruma da anlam veremiyorum. Psikolog varsa aranızda bu durumu cevaolayabilirmi rica etsem?
Ders konusu içinde böyle durumlar yaşayan varmı? Daha başka nasıl bir yol izleyeyimde bu çocuğa kitap okumayı ders çalışmayı sevdireyim yada benimsrttireyim?
O sorumluluğu almıyor. Lütfen banada görüşlerinizi yazarmısınız teşekkürler.
Gençler neden böyle?Cocuklar neden boyle?
Cevabi basit aileler cocuklari bir tablete teslim etti ve rahat ettiler.Cocuk yakanıza mi yapıştı hangi dayı telefon alır ki 3.sinif çocuğuna ? lego city setleri var Cok daha ucuz telefon ve tabletten.

Öncelikle telefonu varsa kendi adına bir mail alın ve yaşını girin maile.

Orada ebeveyn kontrollü bir yol izletilecek size .

Yükledikleri , izlediklerini uzaktan kontrol edebiliyorsunuz.

Her programı da yüklemiyor , yasaklıyor , açmıyor
Bir şey yüklemek istese , uzaktan sizin onayınızı alıyor.

Bunun dışında uzaktan eğitim başladığı zaman , ders ortamı gibi bir ortam kurun. Zil çaldığında istediğini yapsın, sonra tekrar otursun başına.

Kitap okumak için ise ilgi alanı neyse ona yönelik kitaplar alsanız okumaz mi ?

Uzay, bilim, ne bileyim robotlar v.s

Baba var mı, varsa faktörü nasıl çocuk uzerinde , onu da devreye sokmalisiniz.

Bir de ya yanlış okuyor kendini vermediğinden ya da çok okumadığı için tam goremiyor.

Dikleksi hakkında da biraz araştırma yapabilirsiniz , benzer yönleri var mı diye . Öyle diyemeyiz ama verdiğiniz bir örnekle nedense acaba dedim.

Ben bu işlerin biraz içten geldiğini ya da gelmediğini düşünenlerdenim.
Bende çocuguma ne tv ne tablet ne telefon yasak koymadım.
Ona rağmen bağımlı olmadı asla ve izleye izleye alfabedeki harfleri öğrendi adını yazmayı ingilizce renkler ingilizce sayılar ingilizce hayvan isimleri ki 4 yaşına 3 ay var daha.sürekli öğrenmek isteyen anne kitap al okuyalım diyen bi çocuk ki asla okul öncesi eğitim istemeyen bir anne babayız.
Yani diyeceğim şu , içinden gelmiyorsa bence baskı yapmak daha çok uzaklaştırır.
Aynı zamanda o yaş grubunun ingilizce derslerine girdim.ve ozamanlar farkettimki ilgi alanı neyse neyi yapmayı seviyorsa oraya yönlendirilmeli çocuklar.
Futbol seviyorsa bırakın futbol oynasın , matematik seviyorsa sadece onla ilgilensin.
Benim çocugum öğrenmeyi sever ,bir başkasınınki sporda yeteneklidir bir diğeri müzik..
Belki denemek isteyeceğiniz bir yöntem ; her kitabı okuyup bitirdiğinde 1 yıldızı olsun.5 yıldıza tamamladığında ona istediği bir oyuncağı alacağınızı (makul ölçülü bir oyuncak vs.) söyleyin.
Yani ödüllemdirme sistemi klasik.
Kolay gelsin.

Bence sizinle inatlasiyor ama siz kararli olursaniz bunu asabilirsiniz 3. Sinifta okuma guclugu biraz fazla degilmi? Ayrica kelime eklemesi odaklanma sorunu falan disleksi olabilirmi hic dusundunuzmu bunu?

Çocugunuz disleksi bunu şimdiye kadar fark etmedinizmi
Disleksi daha önceki araştırmalarıma göre daha farklı birşey. Bir sayfa birşey okuyorsa her kelimeye bir ek eklenmiyor tabiki de. O bir sayfada bir iki kelimeye ek ekliyor. Sürekli heceleyerek değil arada da akıcı okuyor. Yani akıcı okuduğu zamanlarda oluyor. Ama 3.sınıf öğrenci için heceleyerek okuması canımı sıkıyor.
Hafızasında bir problem yok. Öğretmenide bunu söylemişti zaten. Ayrıca okul rehber öğretmeninede geçen yıl sorduğumda disleksi çok farklı birşey bir iki belirti uyuyor diye öyle olmaz en az 4-5belirti uyması gerekiyor ki araştırılsın demişti. Ki o bir iki belşrtiyide sürekli yapmıyor demişti.
Siz doktor veya pedagog sanız önerinizi dikkate alabilirim. Ama değilseniz bu şekilde kesin yorumlarınız karşınızdaki kişi eğitimli veya araştırmaya imkanı, gücü olmayan biriyse üzebilir, panik yaptırabilir.

Bakin dislektik çocuklarin en belirgin özelligidir yanliş okumak, okurken hece eklemek yada cikarmak, heceleyerek okumak.Hatta varmi bilmiyorum cocugunuzda çagrişimsal okumak yani açacak olursam mesela yagmur çiseliyordu yazar o yağmur kelimesini okudugu gibi arkadan gelen kelimeyi tahmin etme yoluna gider yağmur çiseliyordu yerine yagmur yagiyordu diye okur.Siz balığın ağaca tirmasini beklemissiniz 2 yildir.
Sadece bazen ek ekliyor. İşte atıyorum bir sayfada 50kelime varsa en fazla 2kelimeye ek ekliyor.
Fiziksel olarak bir sıkıntısı yok disleksi de buda ön plana çıkıyor bildiğim kadarıyla ama bilmiyorum.
Bir doktora götürmem icap edermi?

Sadece bazen ek ekliyor. İşte atıyorum bir sayfada 50kelime varsa en fazla 2kelimeye ek ekliyor.
Fiziksel olarak bir sıkıntısı yok disleksi de buda ön plana çıkıyor bildiğim kadarıyla ama bilmiyorum.
Bir doktora götürmem icap edermi?
Fiziksel sikintilari olmaz zaten.Hafif olabilir disleksisi.Unutkan olurlar.Dikkati cok kolay dagilabilir.Bence cocuk psikiyatrisine goturun kesinlikle derim.Amacim moralinizi bozmak degil.Ama eger öyleyse cocuga ona göre yol izlemeniz lazim.Ayrica çok zeki olabilir boyle cocuklar.Eger ilkokul 2'ye gecmis olsaydi olabilir derdim.Ama 3'e gecen bir cocugun artik tamamen dogru okumasi lazim ne kadar az okuma yapsada.Ek eklemeler cikarmalar dislekside goruluyor.Dikkat eksiligide olabilir.Sonuçta psikiyatriste goturmeniz bu durumu elemenizi bile saglar.

Disleksi daha önceki araştırmalarıma göre daha farklı birşey. Bir sayfa birşey okuyorsa her kelimeye bir ek eklenmiyor tabiki de. O bir sayfada bir iki kelimeye ek ekliyor. Sürekli heceleyerek değil arada da akıcı okuyor. Yani akıcı okuduğu zamanlarda oluyor. Ama 3.sınıf öğrenci için heceleyerek okuması canımı sıkıyor.
Hafızasında bir problem yok. Öğretmenide bunu söylemişti zaten. Ayrıca okul rehber öğretmeninede geçen yıl sorduğumda disleksi çok farklı birşey bir iki belirti uyuyor diye öyle olmaz en az 4-5belirti uyması gerekiyor ki araştırılsın demişti. Ki o bir iki belşrtiyide sürekli yapmıyor demişti.
Siz doktor veya pedagog sanız önerinizi dikkate alabilirim. Ama değilseniz bu şekilde kesin yorumlarınız karşınızdaki kişi eğitimli veya araştırmaya imkanı, gücü olmayan biriyse üzebilir, panik yaptırabilir.
Ben anlaşilmayan cocuklara uzuluyorum.Uyarimi dikkate alip almamaniz tabiki size kalmis birsey.Rehberlik ve ogretmenlerin hepsi ne yazikki çok bilgi sahibi degil bu konuda.Asla sizi uzmek istemem.Evlat sizin.Psikiyatriste gotursenizde goturmesenizde beni ne ilgilendirir.Kesin konuşmam dogru degildi belki.Belki sizi buna emin oldugum icin silkelemek istedim.Ama haddim degildi.Sadece cocugun anlasilmadigina uzuldum.Universite hastanelerinde parali degil psikiyatristler.Konuya artik yorum yapmayacagim.Umarim sıkıntınız çozulur konu sahibi.

Ben anlaşilmayan cocuklara uzuluyorum.Uyarimi dikkate alip almamaniz tabiki size kalmis birsey.Rehberlik ve ogretmenlerin hepsi ne yazikki çok bilgi sahibi degil bu konuda.Asla sizi uzmek istemem.Evlat sizin.Psikiyatriste gotursenizde goturmesenizde beni ne ilgilendirir.Kesin konuşmam dogru degildi belki.Belki sizi buna emin oldugum icin silkelemek istedim.Ama haddim degildi.Sadece cocugun anlasilmadigina uzuldum.Universite hastanelerinde parali degil psikiyatristler.Konuya artik yorum yapmayacagim.Umarim sıkıntınız çozulur konu sahibi.
Yazısını ve okuyuşunu görmeden nasıl bu kadar kesin konuşabildiniz ki? Ben de eğitimciyim ama görmeden bu kadar kesin konuşmazdım. Çünkü annenin anlattıkları disleksi hakkında çok net ipuçları vermiyor. Ek çıkarıp eklemelere gelince, okuma olayından sıkılan, Okumayı hızlıca geçiştirmek için her çocuk (Ara sıra) ek getirip çıkarabilir. Bunun üzerinden gidemeyiz ve çocuğu görmeden yakından çalışmadan çocuğunuz disleksi diyemeyiz

Bende öyleydim.. eşimde öyleydi.. İkimizde üni mezunu insanlarız.. Ben sizin ısrarlarınız yüzünden siizinle inatlaştığını düşünüyorum nedense.. 🙄

Cocuga telefon mu!!! Ayni yasta kizim var profesyonel okumaya Rudyard Kipling okuyarak basladi, su anda sadelestirilmis dunya klasiklerini bitirmek uzere...
Bence alin oglunuzu iş kultur ya da D&R a birlikte gidin. Begendigi kitaplari secin bolca alin. Kitap gunlugu alin bunlar hem kitaplari ozetleyebilmesine hem de sence kitaptaki x nasil olsaydi gibi akil ve ifade becerisi gelistiren sorulardan olusuyor. Beraberce kitaptan sonra yazarak doldurun.
2 kitap rafi olsun biri dolu biri bos, okudukca bir raftan digerine aktarin, zihninin nasil doldugunu gostererek anlatin. Butun bu olayi bir "challange" haline getirin, odullensin. Ve muhakkak siz de rol model olun, siz de okuyun. Kapatin TVyi telefonu birakin isi alin kitabi elinize....

Cocuga telefon mu!!! Ayni yasta kizim var profesyonel okumaya Rudyard Kipling okuyarak basladi, su anda sadelestirilmis dunya klasiklerini bitirmek uzere...
Bence alin oglunuzu iş kultur ya da D&R a birlikte gidin. Begendigi kitaplari secin bolca alin. Kitap gunlugu alin bunlar hem kitaplari ozetleyebilmesine hem de sence kitaptaki x nasil olsaydi gibi akil ve ifade becerisi gelistiren sorulardan olusuyor. Beraberce kitaptan sonra yazarak doldurun.
2 kitap rafi olsun biri dolu biri bos, okudukca bir raftan digerine aktarin, zihninin nasil doldugunu gostererek anlatin. Butun bu olayi bir "challange" haline getirin, odullensin. Ve muhakkak siz de rol model olun, siz de okuyun. Kapatin TVyi telefonu birakin isi alin kitabi elinize....

Kusura bakmayin ama sirf hava atmak adina, o yastaki cocuga ne Rudyard Kiplingi ya? Klasiklerin basitlestirilmis versyonlari için bile erken. Cocuk, çocuk olmali. Onun yasina uygun kitap okumali. Eglenceli, bazen korkutucu, güzel bir hikayelerle dolur. Ben küçüklügümde Roald Dahl, Anthony Horowitz felan okuyordum. Harry Potter felan var.

Ayrica öneriniz çok saçma. Okumayan cocuk için, bide kitap özetini yazmasini istemek? Cocugun bir sikintisi olabilir, disleksi olur, dikkat daginikligi olur. Hep üzerine baski eklemek iyi birsey degil. Bu sizin cocugunuz içinde geçerli. Su an örnek ögrenci gibi, Kiplingleri bile okuyan cocuk olabilir, ama ergenliginde artik bikip, çk karsi gelen bir cocuga dogru evrilebilir.

Tabiki uyarınızıdikkate aldım. Bu konuda bir test yaptıracağım. Fakat rehber öğretmen gerek olmadığını tüm belirtilerin uymadığını söylediği için rahattım ben o konuda.

Kusura bakmayin ama sirf hava atmak adina, o yastaki cocuga ne Rudyard Kiplingi ya? Klasiklerin basitlestirilmis versyonlari için bile erken. Cocuk, çocuk olmali. Onun yasina uygun kitap okumali. Eglenceli, bazen korkutucu, güzel bir hikayelerle dolur. Ben küçüklügümde Roald Dahl, Anthony Horowitz felan okuyordum. Harry Potter felan var.

Ayrica öneriniz çok saçma. Okumayan cocuk için, bide kitap özetini yazmasini istemek? Cocugun bir sikintisi olabilir, disleksi olur, dikkat daginikligi olur. Hep üzerine baski eklemek iyi birsey degil. Bu sizin cocugunuz içinde geçerli. Su an örnek ögrenci gibi, Kiplingleri bile okuyan cocuk olabilir, ama ergenliginde artik bikip, çk karsi gelen bir cocuga dogru evrilebilir.
Evet dediğiniz gibi okumaya bile erinen bir çocuk özet vs söylediğimizde dünyanın yükünü ona vermişiz gibi davranıyor bize yoruldum bu çok fazla. Veya kitap okurken birkaö kelime okuyup başka şeylerden bahsediyor veya kitaba çok sinirleniyor.
Kitap özeti yada yazma gibi ödevler malesef gücüm hiç yetmiyor

Bende öyleydim.. eşimde öyleydi.. İkimizde üni mezunu insanlarız.. Ben sizin ısrarlarınız yüzünden siizinle inatlaştığını düşünüyorum nedense.. 🙄
Çoğu zaman kendi haline bırakıyoruz üstelemşyoruz sürekli gün içinde hatırlatıyorum ama ısrar etmiyorum ozaman da okumuyor eline alıp kapağını bile açmıyor.
Ama bazende çok üsteliyorum.

Evet dediğiniz gibi okumaya bile erinen bir çocuk özet vs söylediğimizde dünyanın yükünü ona vermişiz gibi davranıyor bize yoruldum bu çok fazla. Veya kitap okurken birkaö kelime okuyup başka şeylerden bahsediyor veya kitaba çok sinirleniyor.
Kitap özeti yada yazma gibi ödevler malesef gücüm hiç yetmiyor

Bakmayın siz mükemmel çocuklu annelere. Onların bebeleri erken konuşur, erken okur, yaşının da üzerinde kitaplar okur, her şeyi çok kolay öğrenir, şahane spor yapar falan. Geçiniz bunları.

Konunuzu tam okuyamadım, cevap verdiniz mi bilmiyorum ama siz ve babası okuyor musunuz? Bebekliğinden itibaren kitap okudunuz mu? Sizin okumanızı seviyor kendi mi okumak istemiyor?

Bir de evinizde çok fazla uyaran var, tv telefon tablet... Ben bile elime telefonu alınca kitap okumak aklıma gelmiyor. Çocuk için normal.

Back
X