Çocuğum için nasıl bir yol izlemeliyim?

Ders ve kitap okuma saati yapıp telefon ve bilgisayarı ödül gibi kullanabilirsiniz. Görevlerini yerine getirmezse kesinlikle vermeyin, sabırlı olun. 3-4 günden sonra onlara ulaşmak için huyunuza gitmeye başlayacak.
Ben o yaşlardayken oğluma zamanlayıcı almıştım, play stationla oynamaya başlarken açıp, zil çalınca bırakacaksın yoksa ertesi gün hakkını kaybedersin diye. Bir iki kez beni dinlemedi, ertesi gün hiç oynayamadı buda etkili olmuştu. Ayrıca bitirdiği her kitabı birlikte yorumlayın, o günler ödül olarak iki katı oyun hakkı verin. Yada test çözünce vs.

Kesinlikle eline telefon vermeyin . 1 saat günlük internete girecekse yanınızda sizin telinizde kontrolünde girsin ..izlediklerinı kontrol edin. Zaman dolunca ağlasa da zirlasada asla vermeyin . Telinize şifre koyun mutlaka.
Trt cocuk haricinde olan kanalları da izlettirmeyin yasaklayin bana kalırsa .. diğer kanallarda olumsuz davranışlar çok oluyor.
Trt de aynı cizgiflmler olduğu için bir müddet sonra kendine oyun kuracaktır.
Kitap okumayı sevmiyor ise bir kitapciya gidip okumak istediği kitabı kendi secmesine izin verin. Hoşuna gidecek ve merak edecektir. Akşam için de şu okuma gözlükleri var kenarlarından ışık yanıyor ondan alın heveslenir.

Biz yatmadan önce kitap oluyoruz.biraz ben biraz sen okuyacaksın diyorum.
Kızım 1. Sınıfı bitirdi.2.sınıfa başlayacak.unutmasın diye hergün 2 test çözdürüyorum.zorla tabi😁 bu senin görevin ve sorumluluğun diyorum.baban çalışıp para kazanıyor, ben yemek yapıyorum,temizlik yapıyorum vs seninde görevin ödev yapmak diyorum.
Dün test çözmek istemedi. Sinirlendim.dondurma,çikolata ,park istiyorsun ..yok sana hiçbirşey dedim.tamam yanlış biliyorum ama napayım

Bebekliğinde oturmaya başladığı zamanlardan itibarenhep küçük kitaplar hikaye kitapları boyama kitapları hep alıyordum ona hiç ilgisini çekmiyor. Bende çok kitap okuyorum görüyor ama ilgilenmiyor.
1.sınıftan beride her yıl kitap fuarına götürüyorum bir defa ordada bakıyor istiyor ama okumak istemiyor sonrasında
Anladım belki üç boyutlu kitaplar ilgisini çekebilir onlar biraz daha oyun gibi oluyor. Bir de ilgi alanındaki kitapları keşfetse belki sever

Maalesef biz kendi aramızda teknoloji diyoruz (tlf.tablet.bilgisayar...) bu ilgi çoğu ailenin sorunu yalnız değilsiniz.Benimde küçük oğlum 3. Sınıf oldu bu sene büyük 6. Sınıf teknolojiyi derslerle harmanlamaya çalışıyoruz yani iyi yönde kullanmaya diyim.Birde çok düşkünse ödül olarak koyabilirsiniz buda işe yarıyor.Tamamıyla koparmanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum.Kontrollü bir şekilde çocuk herşeyden tadalmalı.

bir de onu denedim olmadi dediginiz seyleri ne kadar sure ile deniyorsunuz, buna da dkkat edin bence.

benim oglum 6 yasinda,
ornegin en az 1 haftalik bir calismadan sonra bazi seylerin meyvesini gorebiliyoruz,
her yas grubu icin veya cocuk icin bu sure farkli olabilir,
o yuzden ben tv tablet yasaklama olayini kisa surelerde denediginizi dusundum yazinizdan.

bir de kitap okuma saatinde cok zorlamayin bence,
siz oturun okuyun kitabinizi,
oncelikle sessiz sakin olmayi ogrenecek, sonra yavas yavas okumaya baslayacaktir,
seviyesinin altinda kitaplari da alabilirsiniz okumasi iyi degilse,

veya okumasin sadece resimlerine baksin derseniz ansiklopedi veya gezi kitaplari da alabilirsiniz,
onceliginiz o bir saati kitap basinda gecirtmek olsun.

bir de kitap okumasini hizlandirmak icin ayni kitabi veya metni artik nasil uygun gorurseniz,
elinizde sayac ile okutabilirsiniz,
her gun ayni metni okuayacak ve her gun daha kisa surecek,
bu da hosuna gidebilir.
(6 yasindaki oglum icin ogretmeni onerdi bu yontemi, her gun uzerinde 20 kelime olan bir metni okuduk 5 gun boyunca, sonra baska metne gectik, sizde 3. sinif oldugu icin bir ihtimal kitap da okuyabilir diye dusundum)

Merhaba sevgili arkadaşlar.
Oğlum bu sene 3.sınıfa başlayacak Allah kısmet ederse. Fakat ne kitap okumayı seviyor, ne ders çalışıyor. Aklı fikri televizyon, telefon,youtube.
Ne yapsamda nekadar uğraşsamda ne kitap okutabiliyorum ne ders çalıştırabiliyorum.
Zorla zorla okuyor kitap.
Hep farklı yollar deniyoruz oyunlarla yaptırmaya çalışıyoruz, anlayacağı şekilde anlatmaya çalışıyoruz. Ama seviyesi 1.sınıf.
Heceleyerek okuyor çoğunlukla.
Ve mesela kitapta tüm yazıyor o bütün diye okuyor. Kendi kendine ek ekliyor kelimelere. Çoğunu zaten yanlış okuyor.
Televizyon, telefona yasak koyuyoruz belli bir süre bize düşman gibi oluyor. Bu arada telefon neden veriyorsunuz diyenler olacaktır ben kesinlikle karşıyım fakat dayısı hediye almış bana haber vermeden. Kullandırmıyorum çok nadir veriyorum.
Onunla konuştuğumuzda güzelce anlattığımız bizi dinliyormuş gibi yapıyor konuşma ortasında çok alakasız birşey soruyor veya söylüyor bu duruma da anlam veremiyorum. Psikolog varsa aranızda bu durumu cevaolayabilirmi rica etsem?
Ders konusu içinde böyle durumlar yaşayan varmı? Daha başka nasıl bir yol izleyeyimde bu çocuğa kitap okumayı ders çalışmayı sevdireyim yada benimsrttireyim?
O sorumluluğu almıyor. Lütfen banada görüşlerinizi yazarmısınız teşekkürler.

Öncelikle evde televizyon süresini azaltın, sürekli açık durmasın, siz yetişkinlerde izlemeyin, günde bir belki iki saat
Aynı şeyler telefon ve tabletler için de geçerli
Okuma saati yapın, okumamayı deneyecektir, siz ona okuyun seveceği şeyleri
Sabrınızı mutlaka sınayacaktır ama vazgeçmeyin, bir de ortamdan teknoloji eksildikçe zamanla alışacaktır
Ha herkes kitap kurdu olmak zorunda değildir ama belli bir seviyede okumaya, fiziksel aktivitelere, teknoloji olmadan zaman geçirmeye alışmalı
3. sınıf bir çocuğun heceleyerek okuması normal değil, bu konuya yoğunlaşın, kolaylıklar dilerim

Benim bu konuda diyebileceğim tek şey çocuk eğer belli bi tepki koyduktan sonra sizi vazgeçirebileceğini biliyorsa sizi vazgeçirmek için her şeyi dener. Saatlerce ağlar ne bileyim öfke nöbetleri geçirir ve dozunu artırır ısrar ederseniz kararınızda.

Her ne yapmaya karar verirseniz o karardan dönmeyeceğinizi çocuğunuza gösterin. Başta ağlamasının, öfkesinin dozu artacaktır ama baktı ki siz kararınızdan dönmüyorsunuz mecburen kendi kendine düzelecek bir yerden sonra.

Okuldayken bir hocam örnek vermişti. Mesela avm'de oyuncak için çocuk ağlar. Amacı o oyuncağı aldırmaktır. Eğer anne baba sussun diye alırsa bundan sonra her şeyi ağlaya ağlaya aldırır. Çünkü biliyor ki alacaklar ağlayinca. Çok zorda kalırsa biraz daha sesli ağlar yani. Ama alamayacağınızı açıklar ve ağlamasını umursamazsanız bu sefer kendini yerlere filan atar. Siz umursamayıp devam ederseniz bi baktınız kendi kendine kalkıp peşinizden gelir demişti hocamız. Çocuğum yok ama çocuklarla çalışıyorum. Kararlılık ve taviz vermeme işe yarıyor.

Bir de şunu ekleyeyim çocuk yeni yeni kitapları görünce heveslenip sonradan alınınca okumuyor demişsiniz muhtemelen İyi okuyamadığını düşündüğü için kendi kendini eziyor ters tepki yaratıyor. O yüzden yüreklendirin bol bol bir hece bile okutursanız muhteşem okuyorsun ben böyle okuyamıyorum ne yazıyor burda vay canına harika okudun gibi sözlerle bol bol yüreklendirin birden olmaz bunu sürekli tekrar ederseniz hevesini tekrar kazanır

Kardesim senelerce kitap okumaktan nefret etti. Meger siir edebi yazilar edebi eserler severmis. Lise sonda bizim evde kitap yokmuski dedi. Simdi hepimizden cok okuyor.
Kitapciya birlikte gidin dolasin hatta oyuncakci kitapci tarzi yerlere göturün

Biraz açabilirmisiniz hocam çünkü benim denediğim ödül ceza yöntemleri etkili olmuyor.
Nasıl uyguluyorsunuz bilmiyorum ama her şey her an elinin altında olmamalı. Otoriteyi almalısınız. Bu konuda katı olmalısınız. Sonrasında şöyle olmalı mesela; 2 saat ders çalışırsan 1 saat tablet kullanabilirsin gibi.
Maalesef biz büyükler bile kpss çalıştığımızda 2 dk telefonu elime alayım desek, 1 saat akıp gidiyor resmen. Koşullanmak lazım.

bir de onu denedim olmadi dediginiz seyleri ne kadar sure ile deniyorsunuz, buna da dkkat edin bence.

benim oglum 6 yasinda,
ornegin en az 1 haftalik bir calismadan sonra bazi seylerin meyvesini gorebiliyoruz,
her yas grubu icin veya cocuk icin bu sure farkli olabilir,
o yuzden ben tv tablet yasaklama olayini kisa surelerde denediginizi dusundum yazinizdan.

bir de kitap okuma saatinde cok zorlamayin bence,
siz oturun okuyun kitabinizi,
oncelikle sessiz sakin olmayi ogrenecek, sonra yavas yavas okumaya baslayacaktir,
seviyesinin altinda kitaplari da alabilirsiniz okumasi iyi degilse,

veya okumasin sadece resimlerine baksin derseniz ansiklopedi veya gezi kitaplari da alabilirsiniz,
onceliginiz o bir saati kitap basinda gecirtmek olsun.

bir de kitap okumasini hizlandirmak icin ayni kitabi veya metni artik nasil uygun gorurseniz,
elinizde sayac ile okutabilirsiniz,
her gun ayni metni okuayacak ve her gun daha kisa surecek,
bu da hosuna gidebilir.
(6 yasindaki oglum icin ogretmeni onerdi bu yontemi, her gun uzerinde 20 kelime olan bir metni okuduk 5 gun boyunca, sonra baska metne gectik, sizde 3. sinif oldugu icin bir ihtimal kitap da okuyabilir diye dusundum)

Evet birkaç gün deneyebiliyorum. Sonrasında bende pes ediyorum.
Çünkü bu birkaç gün hep negatif geçiyor bir adım bile ilerlemeyince bende onu daha çok üzmemek adına pes ediyorum.
Bu yaptığım yanlış ama üzülmesine de dayanamıyorum.

Kızım 1. Sınıfı bitirdi.2.sınıfa başlayacak.unutmasın diye hergün 2 test çözdürüyorum.zorla tabi😁 bu senin görevin ve sorumluluğun diyorum.baban çalışıp para kazanıyor, ben yemek yapıyorum,temizlik yapıyorum vs seninde görevin ödev yapmak diyorum.
Dün test çözmek istemedi. Sinirlendim.dondurma,çikolata ,park istiyorsun ..yok sana hiçbirşey dedim.tamam yanlış biliyorum ama napayım
Aynı şeyleri bende söylüyorum. Baban çalışmazsa ben yemek yapmazsam olurmu hiç bir düşün bakalım diyorum.
Bize hak veriyor. Dinliyor. Ama konuşma sonrasında çok farklı konular açıyor ve artık bizi konuşurken dinlemediğini düşünüyorum. Aklı sanki başka yerde.
Okul başarısıda yok. Öğretmeni başarısızlık kaygısı yok bu çocukta demişti.

Evet birkaç gün deneyebiliyorum. Sonrasında bende pes ediyorum.
Çünkü bu birkaç gün hep negatif geçiyor bir adım bile ilerlemeyince bende onu daha çok üzmemek adına pes ediyorum.
Bu yaptığım yanlış ama üzülmesine de dayanamıyorum.

dedigim gibi bizde bir haftadan once normale donus olmuyor, ilk bir kac gun tepkili oluyor, sonraki gunler sakinlesiyor mesela.

bir de ben yasak artik sana demiyorum,
televizyon seni etkiliyor, o yuzden su dekilde davraniyorsun (odevini yapmiyorsun veya gece korkuyorsun gibi o gunku sorunumuzla alakali), o yuzden bu sorunlar gecene kadar televizyonu acmayacagiz diyorum. ve biz dahil tv acmiyoruz. Ki bu davranislarini duzeltmezse o bir haftanin 2 hafta 3 hafta devam edeceginden zerre suphesi olmadigi icin normale donuyor mecburen. Tabi kalici cozum olmuyor, TV cidden bagimlilik yapan bir sey, dikkatli olmak gerekiyor.

Anne babasını küçüklüğünden beri kitap okurken gören evinde tv izlenmeyen İnternet süreli kullandırılan ailelerde hiç böyle sorunlar oluyor mu merak ediyorum

Çocuklar cin gibi artık, o okusun diye sizin okuduğunuzu anlıyor muhtemelen. Yine de inatla devam edin, tvyi kaldırın. İnterneti de süreli kullanmaya devam etsin. Onun hediyesi bunun hediyesi demeyin hatta söyleyin yakınlarınıza böyle hediyeler almasınlar.

Şimdiden çocuğa işlediğiniz cinsiyet rollerine bakın 🤦🏻‍♀️ Baba çalışır anne yemek temizlik yapar. Ee niye kitap okusun ders çalışsın bu çocuk görevi yemek temizlik nasılsa?

Bence siz de kitap okumalısınız. Doğru şeyleri yanlış yoldan yapmaya çalışıyorsunuz çünkü.

Şimdiden çocuğa işlediğiniz cinsiyet rollerine bakın 🤦🏻‍♀️ Baba çalışır anne yemek temizlik yapar. Ee niye kitap okusun ders çalışsın bu çocuk görevi yemek temizlik nasılsa?

Bence siz de kitap okumalısınız. Doğru şeyleri yanlış yoldan yapmaya çalışıyorsunuz çünkü.
Cinsiyet rolleri değil..evde herkesin sorumluluğu ve yaptığı işler var demek istiyorum...sonuçta eşimde alışveriş yapıyor, yeri geliyor evle ilgili başka işleri yapıyor....ben çalışmıyorum diye kadınlar çalışmaz diye düşündüğünü sanmıyorum. .öğretmeni bayan.kadınların da çalıştığını biliyor..tek tek şu bunu yapar ;bu bunu yapar diye yazamam yada söyleyemem

Anne babasını küçüklüğünden beri kitap okurken gören evinde tv izlenmeyen İnternet süreli kullandırılan ailelerde hiç böyle sorunlar oluyor mu merak ediyorum

Çocuklar cin gibi artık, o okusun diye sizin okuduğunuzu anlıyor muhtemelen. Yine de inatla devam edin, tvyi kaldırın. İnterneti de süreli kullanmaya devam etsin. Onun hediyesi bunun hediyesi demeyin hatta söyleyin yakınlarınıza böyle hediyeler almasınlar.
Sürekli program yapıyoruz mesela ilk bir iki gün uyuyor sonrasında sıkılıyor. Kitap okurken birkaç cümle okuyor çok yoruldum diyor.
Yada aklı başka yerde oluyor.
Haklısınız söylemek gerekiyor almasınlar diyr ama bunu o yakınlar yanlış anlıyor. Buda çok ayrı bir konu. O konudada dertliyim.

Merhaba sevgili arkadaşlar.
Oğlum bu sene 3.sınıfa başlayacak Allah kısmet ederse. Fakat ne kitap okumayı seviyor, ne ders çalışıyor. Aklı fikri televizyon, telefon,youtube.
Ne yapsamda nekadar uğraşsamda ne kitap okutabiliyorum ne ders çalıştırabiliyorum.
Zorla zorla okuyor kitap.
Hep farklı yollar deniyoruz oyunlarla yaptırmaya çalışıyoruz, anlayacağı şekilde anlatmaya çalışıyoruz. Ama seviyesi 1.sınıf.
Heceleyerek okuyor çoğunlukla.
Ve mesela kitapta tüm yazıyor o bütün diye okuyor. Kendi kendine ek ekliyor kelimelere. Çoğunu zaten yanlış okuyor.
Televizyon, telefona yasak koyuyoruz belli bir süre bize düşman gibi oluyor. Bu arada telefon neden veriyorsunuz diyenler olacaktır ben kesinlikle karşıyım fakat dayısı hediye almış bana haber vermeden. Kullandırmıyorum çok nadir veriyorum.
Onunla konuştuğumuzda güzelce anlattığımız bizi dinliyormuş gibi yapıyor konuşma ortasında çok alakasız birşey soruyor veya söylüyor bu duruma da anlam veremiyorum. Psikolog varsa aranızda bu durumu cevaolayabilirmi rica etsem?
Ders konusu içinde böyle durumlar yaşayan varmı? Daha başka nasıl bir yol izleyeyimde bu çocuğa kitap okumayı ders çalışmayı sevdireyim yada benimsrttireyim?
O sorumluluğu almıyor. Lütfen banada görüşlerinizi yazarmısınız teşekkürler.
Çocugunuz disleksi bunu şimdiye kadar fark etmedinizmi

Back
X