- 25 Mart 2014
- 4.536
- 2.579
- 178
- Konu Sahibi kucukkurbaga04
-
deniz değil gezi tatili, memlekete giderken yolda nerden geçtiysek gezdik, Kapadokya ürgüp ağırlıklınerdeydin tatilde hadii bakalımmm
5 yaşında çocuğum var 5 buçuk yaşına yaklaşıyor. 'r'sesi yerine çoğunlukla 'y'sesini çıkarıyor. Var mı bununla ilgili bilgisi olan, yanlış bir yaklaşımda bulunup bunu kanıksamasını istemiyorum. Belki zamanla düzelebilecekken bunun önünü kesmek istemem. Ben biraz -doğru- tavsiye edilen yöntemler varsa kullanmayı düşünüyorum, 6 yaşını geçtiğinde yine devam ederse dil terapisi düşünüyorum. Çünkü 6 -7 yaşlarına kadar olabilirmiş diye okudum netten.
hatırlamam mı bitanemSelaam küçükkurbağa beni hatırladın mı : )
Üstüne gitmeyin yani eksik bir şey yaptığını ona fark ettirmeyin.
Hani hadi söyle bakalım ya da ısrarla r yi söyletmek gibi
O zaman inadına yapar ve alışkanlığa dönüşebilir
Biraz zaman ver eğer düzelmezse konuşma bozukluğuyla ilgili bir psikologtan uzmandan yardım alırsınız
Bu arada benim kardeşim de r leri söyleyemezdi 1 sene içinde düzeldi çok tatlıydı ama bayyak derdi mesela : )
Amerikan Hastanesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Seda Atilla Şahin, 6 yaşını geçmiş bir çocuk hala /R/ sesini doğru üretemiyorsa konuşma terapisi ile müdahale etmenin önemli olduğunu yanlış dil alışkanlığı devam ettikçe bu alışkanlığı kırmanın da daha zor olacağını söylüyor ve r'leri söyleyememe sorunuyla ilgili şu bilgileri veriyor:
"Anne ve babaların kulağına R’leri söyleyemeyen bir çocuğun konuşması sevimli gelse de akranları bu konuda çocukla alay edebilir ve zor zamanlar yaşatabilirler. 6 yaşını geçmiş çocuklarda kendiliğinden geçmesini beklemek yerine terapiye başlayıp kısa sürede sesi doğru çıkarmayı öğretmek uzun vadede birçok olası problemin yaşanmamasını sağlar. Okuma yazma öğrenildiği zaman, /R/ yerine başka bir ses üreten çocuk, okurken ve yazarken de bu iki sesi karıştırabilir. Dolayısıyla bu, akademik performası da etkileyebilecek bir problem olabilir.
R'leri söyleyememe nasıl tedavi edilir?
Bu konuda danışılması gereken kişi, dil ve konuşma bozuklukları uzmanıdır. /R/ sesini üretebilmek için doğru dil hareketini yapabilmek gerekir.
Konuşma terapisi ile /R/ derken yapılması gereken doğru dil hareketi öğretilir. Eğer çocuk /r/ yerine başka bir ses çıkarıyorsa (ör: /Y/), bu seslerin farkını anlatmak da önemlidir. /R/ sesini doğru söylemeyi öğrendikten sonra bile çocuk konuşmasında eski hataları yapmaya devam edebilir. Doğru dil hareketini yapabilmek kadar, bu hareketi kelimeler ve cümleler içinde tekrarlayıp egzersiz yapmak da önemlidir. Terapide çocuk için egzersizler hazılanır ve terapi esnasında yoğun olarak pratik yapılır. Çalışılan egzersizler eve ödev verilir ve bir sonraki terapi seansına kadar pekiştirilmesi istenir.
Aileler R'leri söyleyemeyen çocuğa nasıl yardımcı olabilir?
Ailelerin dil ve konuşma bozuklukları uzmanı ile işbirliği içinde olması çok önemlidir. Uzman, aileye de sesin nasıl üretildiğini ve evde bunu çocuklarına nasıl çalıştırabileceklerini öğretir. Terapide çalışılan egzersizler eve ödev verilir. Aileye bu egzersizleri nasıl yaptıracakları anlatılır. Evde terapide yapılanların pekiştirilmesi çocuğun doğru sesi daha çabuk genellemesini ve terapinin daha kısa sürmesini sağlar.
Çocuklar hangi nedenlerle r'leri söyleyemez?
Dil bağının kısa olmasının R’leri söyleyememenin nedeni olduğu düşünülse de, aslında dil bağı nedeniyle bu sesin yanlış söylenmesine nadir rastlanır. En sık rastlanılan neden yanlış dil alışkanlığıdır. Sesleri doğru üretememeye artikülasyon ve fonolojik bozukluk denir. Bu durum konuşma terapisi ile düzeltilir.
Çocukların en çok sıkıntı çektikleri harf neden "R"?
Örneğin /B/ veya /M/ gibi sesler dudak sesleri olduklarından rahatlıkla görülür ve çocuğa görsel olarak anlatılabilir. Ancak /R/ sesi ağzımızın arkasında üretilen bir ses olduğu için gerekli dil pozisyonu rahatlıkla görülemez. Çocuğa doğru dil pozisyonunu anlatmak ve yapabilmesini sağlamak biraz zaman alabilir. Ayrıca /R/ sesi önce ve sonrasındaki seslerden etkilenerek pozisyonu değiştiren bir sestir. Yani etrafındaki seslere göre değişir. Bu nedenle de diğer seslere göre biraz daha zorlanılan bir sestir.
Ergenler veya yetişkinler için de R’leri doğru söylemeyi öğrenmek mümkün müdür?
Sesi doğru üretmeyi öğrenmek her yaş için mümkündür. Yaygın inanışın aksine, ergenler veya yetişkinler de konuşma terapisi ile r’leri doğru üretebilirler. Yanlış dil alışkanlığı yerleşmiş olduğu için daha fazla efor gerektirse de sesi doğru üretmeyi öğrenmek mümkündür.
Çocuklar başka hangi sesleri doğru söylemekte zorlanırlar?
Çocuklar birçok sesi doğru üretmekte zorlanabilirler. En sık rastlanılan hatalar /K/ yerine /T/ (kapı yerine tapı gibi), /G/ yerine /D/ (gel yerine del gibi), /Ş/ yerine /S/ (kuş yerine kus gibi) ve konuşma peltekliğine sebep olan /S/ ve /Z/ seslerini yanlış üretmektir. Bunlar ve diğer ses üretim bozuklukları konuşma terapisi ile tedavi edilir."
işte şu anda r leri y diye söylüyor ben düzeltmek istersem ğ gibi çıkıyor.. o yüzden düzelme konusunda hiç ısrarcı olmuycamEğer r harfini y olarak söylüyorsa sorun yok, düzelir diye biliyorum. Ğ olarak söylüyorsa konuşma organlarındaki bozukluktan kaynaklanıyormuş.
Yeğenimde de vardı aynı sorun, konuşma terapistine gittiler. Y olarak söylediği için terapiye gerek duyulmadı. Ama abim çok uğraştı.
- hadi arı de kızım
-ayyııı
- alkış kıyamet aferin benim kızımaa
Günde 20 kez falan içinde r olan çeşitli kelimelerle tekrarlanıyordu bu diyalog. Bizimkinde işe yaradı, siz de deneyebilirsiniz eğer uygun görürseniz.
benimde yeğenim 3 yaşında r,ş,s,g harflerini söyleyemiyor ben bunun nedeninin hala emzik,biberon kullanmasından kaynaklandığını düşünüyorum.
İnşallah canım ya, Rabbim başka sıkıntı vermesin.eltimin ogluda 5 yasinda r sesi cikaramiyor rleri y diye okuyor cok dert etme duzelir
bakayım canım bunaltmadan ufak bir girişim halleder umarımÇocuğunuzla içinde r harfi geçen kelimeleri söyleterek oyun oynamayı deneyebilirsiniz. Hem beraber vakit geçirip hem de r harfi egzersizi yapmış olursunuz. Onun hoşuna gidecek renkleri oyuncakları vs çıkarıp r harfli kelimeleri sürekli söyletmeye çalışın. Renklerde oyuncaklarda da r harfi olursa daha güzel olur. Çok üstüne gidip psikolojisini bozmadan ve onu yormadan bu egzersizle üstesinden gelebilirsiniz diye umuyorum.
aa bunu bilmiyordum hiç, doğru, çok da sever sakızı pek çiğnetmiyorum çiğneteyimCanim fakultede hocamiz r sesini soyleyemeyen ogrenciniz olursa sakiz cignesin duzeni olarak demisti belki bu yontemi tavsiye eden de olmustur cunku dil gelisimi ile ilgilidir muhemelen sakiz da dil kaslarini calistirir.
dişlerinin üçünde arkada yanlarda çürük var geri kalanda sorun yok gibi duruyor...Benim çocuğum neredeyse 5 yaşındaydı konuşmaya başladığında. Endişelenmeyin ama diş doktoruna götürün derim.
yok canım, çok tatlısınızBirden yüzümde bir tebessum oluştu. Yıllar öncesine götürdünüz beni. İlkokula başladığım yıl hemen hemen ilk ayda okumaya geçtim. Tek sorun "r" harfiydi benim için( kabusum olmuştu. Öğretmenim umutlartükenmez "r" harfini söylediğin gün kırmızı kurdeleni takacağım dedi. Ertesi gün o harf huzurlarında idi. Nasıl oldu bilmiyorum. Sayfalarca r yazdımzafer benimdi. Kurdelemle evdeydim. Anneciğim önlüğümü yikarken çıkarmak istedi. Ağladım. E kurdele ile yıkadı tabi. İplik iplik olmuştu. Yenisini yaptı. Yine ağladım. Onu öğretmenim takmadi diye. Ertesi gün annem tıpış tipis okula götürdü öğretmenden rica etti yeniden taktı kurdelden ne uzattım ama anımida paylaşmak istedim. Şu an kendi öğrencilerimden bazılarında var aynı sorun. Ötmenim diyor bir tanesi. ilginç olan kızın adi Azra. Ama adındaki r harfini söylüyor. İlkokula başlayana kadar üzerinde durmayın. Tamam tamam gidiyorum çok uzattım SEVGİLER
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?