çocuğun yemek yememesi annenin beceriksizliğimi?

elian

~~2oğlan1kız annesi~~
Kayıtlı Üye
30 Mayıs 2008
545
12
118
39
Ankara
evet öylemi diye düşünüyorum bazen...çocuk iştahsızsa yemek yemiyosa bu annenin beceriksizliğimi? sevgili kaynanam bana böyle hissettiriyo kendimi o öyle şeyler söylüyo öle davranıyoki çocugum yemek yemiyo sorumlusu benm ben becerememiş gibi hissediyorum...gerçektende öylemi acaba çocuğuma yemek yedirmeyi benmi beceremedim:(

hayır canım sen değilsin.
bazı çocuklar iştahlı oluyorlar,bazıları iştahsız yapacak birşey yok.
belki çocuğa farklı ,renkli sunumlarla cazip hale getirebilirsin yemekleri.

Ben anne değilim, size laf söylediğimi sakın düşünmeyin ama bazıları annelerin beceriksizliği gerçekten. Çocuğu makarnadan başka bir şey yemiyor diye sadece makarna pişiren tanıdığım var, kahvaltıda bile makarna yiyor çocuk, zaten 6 yaşında ama 4 gibi duruyor. O beceriksizlik değil de ne şimdi?

Ben de yemek yemezmişim, şimdiyle alakam yokmuş kısaca. Ama annem neler yapardı bana, hala hatırlarım. Mesela mantar yemezmişim, mantardan dolma yaparmış kaşarlı falan, beyaz peynir yemezmişim tostun içine serpiştirip onların tereyağı olduğunu iddia edermiş, kerevizi hala patates onlar diye çaktırmadan yediriyor, kokusundan anlayınca bırakıyorum tabağı yine de. (yaşım 21) ben hatırlıyorum yediğim her yemek tabağımda yüz şeklinde olurdu, yemeğine göre kıvırcıktan saç, zeytinden göz, domatesten dudak yapardı. Hoşuma gider öyle yerdim. Yine mi yemiyorum, kaldırmazdı o masadan. İster yağı donunca ya, ister şimdi adam gibi ye ama o yemek yenecek derdi. Bir yemedim, iki yemedim, sonra yedim ister istemez. Alıştım.

Bu sert tavrından dolayı annemden nefret ettim mi? Hayır. Anneme aşıktım adeta, hala öyle.

Mesela çocuğunuz kaç yaşında, hala problemi varsa yukarıdakileri de deneyebilirsiniz.

annenin beceriksizliği değil ama bazı hatalarımızdan kaynaklanıyor.. 4,5 ve 2,5 yaşında iki oğlumda yemek yemiyor..
büyük oğlum çikolata ,şeker,puding vb,küçüğk ise sadece sütle besleniyor.. doğru düzgün yediremiyorum.
trt'de süper dadı adlı eğitsel bir proğram var.. izlemeni tavsiye ederim.. çok işe yarıyor.
kayınvalidenin sözlerine hiç takılma...

mesela; her gün aynı saatte yemeğe oturmalısınız..
onun dışında acıksada yemek saati dışında yiyecek vermeyin..abur cuburda dahil..

çocuk açlıktan ölmez diyor.. benimde en önemli sorunum..biberon kolayıma geliyor.. ağlamasına dayanamaıyorum.. evde abur cubur hep oluyor.. büyük oğlumutam olmasada kazandım gibi ama hala küçükle cebelleşiyorum..

çocuk açlıktan ölmez diyor.. benimde en önemli sorunum..biberon kolayıma geliyor.. ağlamasına dayanamaıyorum.. evde abur cubur hep oluyor.. büyük oğlumutam olmasada kazandım gibi ama hala küçükle cebelleşiyorum..

Üst komşumuzun torununun da iştahsızlık problemi vardı. Hafta içi babaannesi bakıyor. Babaanne şeker hastası, emekli hemşire bir de, anlıyor bu işlerden.

O şöyle çözdü, mesela 1de öğlen yemeği yiyor ufaklık, 2 gibi bana geliyor çikolatasıyla falan. Ben de nesquikli süt yapıyorum, tatlı şeyler yiyor. İki saat sonra kan şekeri maksimuma ulaşıyor ya çocuk olsa bile normal sağlıklı insan kategoresinde sonuçta, sonrasında düşmeye haliyle acıkmaya başlıyor. Akşam altıda üst kattan "babaanneeee çok acıktım yemek yiyeliiiim" diye çığlıklar geliyor. Yemekten dört saat önce yediği zaman tıkama falan durumu olmuyor, hatta işine yarıyor abur cubur yemesi. Ama yemekten önceki iki saatte yenen abur cubur çocuğu tıkar zaten, açlık hissini yok eder.

Üst komşumuzun torununun da iştahsızlık problemi vardı. Hafta içi babaannesi bakıyor. Babaanne şeker hastası, emekli hemşire bir de, anlıyor bu işlerden.

O şöyle çözdü, mesela 1de öğlen yemeği yiyor ufaklık, 2 gibi bana geliyor çikolatasıyla falan. Ben de nesquikli süt yapıyorum, tatlı şeyler yiyor. İki saat sonra kan şekeri maksimuma ulaşıyor ya çocuk olsa bile normal sağlıklı insan kategoresinde sonuçta, sonrasında düşmeye haliyle acıkmaya başlıyor. Akşam altıda üst kattan "babaanneeee çok acıktım yemek yiyeliiiim" diye çığlıklar geliyor. Yemekten dört saat önce yediği zaman tıkama falan durumu olmuyor, hatta işine yarıyor abur cubur yemesi. Ama yemekten önceki iki saatte yenen abur cubur çocuğu tıkar zaten, açlık hissini yok eder.

bence bu iyi bir beslenme yöntemi degil, sekerli gidalar belki cocugun istahini acar , ama ilerisi icin hasta obez bir yetiskin yapmaz mi ki sekerli gidalardan uzak durmamizi doktorlar hep söylüyor.
beceri meselesine gelince , belki hakikaten öyle olan anneler vardir ama , tanidigim cok becerikli bir anne var herseyi kendi yapar lahmacununa varana kadar pisirir yani elinden gelmeyen yok kadinin. ama cocuklari zayif ve istahsizdi.
bide baska bir hanim taniyorum evinde dogru düzün yemek yapmayan biri cocuklari cok istahli hic yemek secmeyen tiplerdi.

yani bence alkasi yok , bunu söyleyen babaanneyi eve cagir bi hafta kalsin cocugu ona teslim et bakim beslesin büyütsün madem cok biliyor.

Hicte anneyle alakali degil. Kafana takma tatlim kim olmuski acliktan.
Benim babaannemde annemin bize yemek yedirmesini begenmezdi.
Yengem ise cocuklarini kusana kadar zorla yedirirlerdi.
Sonuc: Yengemin cocuklarinin hepsinde kilo sorunu var.
Anneminkiler suan hepsi iyi. Istediklerini yiyip icme luksune sahipler..

bence bu iyi bir beslenme yöntemi degil, sekerli gidalar belki cocugun istahini acar , ama ilerisi icin hasta obez bir yetiskin yapmaz mi ki sekerli gidalardan uzak durmamizi doktorlar hep söylüyor.
beceri meselesine gelince , belki hakikaten öyle olan anneler vardir ama , tanidigim cok becerikli bir anne var herseyi kendi yapar lahmacununa varana kadar pisirir yani elinden gelmeyen yok kadinin. ama cocuklari zayif ve istahsizdi.
bide baska bir hanim taniyorum evinde dogru düzün yemek yapmayan biri cocuklari cok istahli hic yemek secmeyen tiplerdi.

yani bence alkasi yok , bunu söyleyen babaanneyi eve cagir bi hafta kalsin cocugu ona teslim et bakim beslesin büyütsün madem cok biliyor.[/QUOT benm de çok tanıdığım var çocuk önüne ne konsa yiyor ağzım açık kalıyo sanırım yapı meselesi ama yinede şu çocuklarıma yetemiyorum hissi beni mahvediyor:(

evet öylemi diye düşünüyorum bazen...çocuk iştahsızsa yemek yemiyosa bu annenin beceriksizliğimi? sevgili kaynanam bana böyle hissettiriyo kendimi o öyle şeyler söylüyo öle davranıyoki çocugum yemek yemiyo sorumlusu benm ben becerememiş gibi hissediyorum...gerçektende öylemi acaba çocuğuma yemek yedirmeyi benmi beceremedim:(

yok canım ne ilgisi var...

her çocuğun yapısı farklı. benim büyük kızım çok iştahlı, küçük de (bebekken) mıymıyın tekiydi. zaten biraz zorlasam kusardı.. çok emzirince bile kusardı. yemekle arası hiç yoktu. eee? ikisini de ben yetiştiriyorum. bu durumda ben becerikli miyim beceriksiz mi?:))

yani seninle ilgisi yok.. tamamen yapı meselesi.

22 aylık ikizlerim var..Hiç yemek seçme huyumuz yok..Öyle kilolu falan da değiller..Bazı şeyleri allem edip kallem edip başka yiyeceklerle karıştırıp verdiğim de oluyor..Yani yesin de nasıl yerlerse yesinler diye düşünüyorum..Bir de çocuk az evvel bir iki kaşık alıp yemediği yiyeceği 10 dakika sonra yemek isteyebiliyor.. Aaa beğenmedi yemiyor,atayım demiyorum..Bir şekilde yemelerine uğraşıyorum..Başaramadığım zamanlar olmuyor mu elbette oluyor..Çikolata vs vermiyorum..Hiç vermedim de...Mümkün olduğunca aç olduklarına emin olduktan sonra yediriyorum..Zaten 1 yaşından sonra 5 öğüne indirdim yemeklerini..3 ana öğün,2 de ara öğün...
Çocuk bakmak zor iş...Allah tüm annelerin yardımcısı olsun....

tamamen iştahsız çocukla karşı karşıya olmadığım için, çok ta iddalı konuşmıyayım..

fakat biraz anneyle, biraz da çocukla doğru orantılı...
annenin ikna tekniği de önemli,çocuk tarafından kabul edilmesi de

çocuklar sebze yemeklerini pek sevmezler:56:
brüksel lahanası,kabak,brokoli veya kerevizli yemeklerini patatesle pişirip nane ekliyorum, içindeki kokuyu hafifletsin diye..
bunları yedirirkende yemeklerle ilgili hikayeler anlatırım..güçsüz kalırsın topunu arkadaşlarına atamazsın,az koşarsın arkadaşlarına yetişemezsin gibi..:55:
veya son 3-5 kaşığı yemek istemediğinde
beni de ye beni de ye , arkadaşlarımı yedin ,beni de ye onların yanına gideyim diye yemekteki kaşığı konuştururum..:9:
:emir_bebek:bir taraftan gülüyor, yemeğini yemiş oluyor..:31:

Haa, yediremediginiz sebzeleri kirmizi mercimek corbasina atin,
mixerden cekin, kimse fark etmez, annem bana o sekilde broccoli yedirmeye basladi :1:

bencede annenin beceriksizliğiyle alakalı bir konu değil bende bu konuda ne kdr uğraştığımı anlatamam ama hiç pes etmedim az yese bile herşeyin tadına baktırdım kussa bile bir süre sonra tekrar denedim şuanda iki yaşında en sevdiği yemek pilav mesela bende sevmediği sebzeleri onun içine karıştırıyorum böylece pilav yediğini zannederek aslında o sebzeyide yemiş oluyo denemeni tavsiye ederim kaynanan sende eleştirecek bişey bulamadığı için buna yönelmiş olabilir takma bence boşveeeeeeeeeeeer...çocuğu bir iki gün ona bırak bence baksın bakalım yemek yedirmek o kadar kolaymıymış

beceriksizlik demeyelimde birazcık ikna sanırım kandırmaca olmasıda lazım ben mesela en yemek istemediği anda bile sevmese bile mesela yoğurdu kandıraraktan bir kase yedirebiliyorum..ama an geliyor asla istemiyor ağlıyor bağırıyor ee belli zaten acıkmamış bırakıyorum kendi haline sonra kendi acıkıyor zaten

bencede annenin beceriksizliğiyle alakalı bir konu değil bende bu konuda ne kdr uğraştığımı anlatamam ama hiç pes etmedim az yese bile herşeyin tadına baktırdım kussa bile bir süre sonra tekrar denedim şuanda iki yaşında en sevdiği yemek pilav mesela bende sevmediği sebzeleri onun içine karıştırıyorum böylece pilav yediğini zannederek aslında o sebzeyide yemiş oluyo denemeni tavsiye ederim kaynanan sende eleştirecek bişey bulamadığı için buna yönelmiş olabilir takma bence boşveeeeeeeeeeeer...çocuğu bir iki gün ona bırak bence baksın bakalım yemek yedirmek o kadar kolaymıymış

bak işte yemiyor deyip bırakmamışsın,yöntem bulmuşsun,çocukta ikna olmuş..:34:
pilav severse pilava, makarna severse makarnaya karıştırıp verilebilir..

beceriksizlikle ne alakası var ,benim kızımda iştahsız,klasik köfte makarna pilav yiyenlerden,başka şeyleri denemek bile istemez,mercimek çorbasını sever bende ne bulursam içine atarım mikserden geçirdim mi hiçbişey anlamıyor :) yoğurt ağzına sürmezdi şimdi içine beraber bebe büsküvisi bal katıp karıştırıyoruz birde cevizleri rondada çekmiştim onlarıda kurabiye parçaçıkları deyip atıyorum severek yiyor :) beyaz peynirin tadını bilmez yumurtayı peynirli yaparım anlamaz :) tost sever içine kaşar peynir koyarım sade der veririm :) elmayı büyük yemez minik minik parçalara ayırırım çatalla bir o yer bir ben ..portakal alıp yediğini görmedim hiç bende suyunu sıkarım yine içmez bende kaşıkla portakal suyu yediririm :) napim yesinde gerekli vitamini alsında gerisi boş,keşke başka çocuklar gibi oturup güzelce kahvaltısını yapsa,her çeşit yemeği kendi yese ama olmuyor işte benim kızımda böyle,böyle diye bırkaacak halim yok çabalamaya devam :)

k.valideniz istediğini başarmış,kendinizi kötü ve yetersiz hissetmenizi sağlamış onu tebrik ediyorum buradan!!.arkadaşım nolur etrafın ne dediğine böyle takılmayın.bazı çocuklan iştahsızdır ve anne kırk takla atsada yediremez.mesela ben ve kardeşim öyleymişiz,annemiz beceriksiz miydi yani?bakın benim ikizlerim var,biri hep iştahlıydı ve hala da öyle.2 yaşına bile girmedi ama artık yemeklerini kendisi yiyor,bize bile ihtiyaç duymuyor:nazar:..diğer oğlum ise tam tersi.iştahsız ve sevmediği yiyeceklere karşı mızmız bir çocuk.şimdi ben becerikli miyim yoksa beceriksiz mi?siz yemesi için çaba harcıyorsanız ama o direniyorsa yapacak fazlada birşey yok.acıkınca elbet yemek isteyecektir.

beceriksiz bir anne olduğunuzu düşünmüyorum.öyle olsa dertlenip konu açmazdın:34:
ama benim tanıdığım bir anne yemek yemiyor diye sürekli süt veriyordu. neredeyse günde 2 kilo süt içiyordu.bu kadar süt içen çocuk nasıl yemek yesin.biz söylediğimizde de inadımıza veriyordu.sonra çocuk süt anemisi oldu.:50:
gene bir tanıdığım kaynanası çocuğa çok çikolata verme dedi diye inadına paket paket çikolata yediriyordu:50:

Back
X