Çocuk Hastalıkları için Bitkiler

Cicilikiz

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
24 Ağustos 2009
1.972
10
48
Çocuklar hastalıklarında bitkisel ilaçların kullanımı güvenli ve etkilidir. Bitkisel ilaçlar diğer tedavi yöntemlerini tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır. Pediatrik ilaçlar olarak çeşitli bitkilerden elde edilen çaylar, buharlar, banyolar, masajlar, pudralar ve tentürler kullanılmaktadır. Genelde bir ya da iki farklı preparat kullanımı daha etkilidir. Orta kulak iltihabı(otitis media) durumunda bitkinin dışarıdan yağ içeriden çay olarak kullanımı daha uygundur.

Bitkilerde Doz Ayarı

Çocukta doz ayarının yapılması oldukça önemlidir. Çocuğun boy, kilo ve yaşına göre ayarlama yapılmalıdır. Çocuğun yaşına göre güvenli doz ayarlamasının yapıldığı birkaç formül var. Örneğin 6 yaşındaki bir çocuğun doz ayarı yapılırken;

(çocuğun yaşı) / (çocuğun yaşı + 12) =… yetişkin dozu

6 / (6+12) = 1/3 yetişkin dozu (yani 6 yaşındaki bir çocuğa yetişkine verilenin 3′te 1′i kadarı verilmeli. 1 tatlı kaşığı bitkiyi 1 su bardağı hesabı yaparsanız, bardağın 1/3′ü çocuğa verilmeli.)

Bu doz çocuğa günde 3 kere verilir. Fakat günde 4 kere ya da 2-3 saatte bir verilirse akut durumlarda daha etkilidir. 5 yaşında üst solunum yolları enfeksiyonu olan, ateşli, burnu akan, farenjitli, keyifsiz bir çocuğu düşünelim. Ben bu çocuğa hastalığı akut durumda ise 2-3 saatte bir 10-15 damla doz veririm. Çocuk biraz düzelince dozu günde 3′e düşürürüm ve tedaviyi 7-10 gün sürdürürüm. Eğer kronik bir durum söz konusuysa günde 3 kez 10-15 damla dozunda ve daha uzun bir zaman zarfında tedaviyi sürdürürüm.

Hem iç hem dıştan tedavide dışarıdan bitki tedavilerinin uygulaması daha kolay ve etkilidir. Dışarıdan tedavi bitki banyoları, dermotolojik durumlarda cilt yıkamaları, ateş ve gripte; losyonlar, bronşiyal tıkanıklık ve daralmada bitki buharları, şişmiş bezeler ve ağrılı bademcik için bitki sıcak kompresleri şeklindedir.

Civanperçemi: Ateş düşürücü, soğutucu bir bitkidir. İçeriğindeki azulen’den dolayı damar-bağ dokusuna etkilidir. Ayrıca gaz gidericidir. Dışarıdan uygulamayla bile azulen ateşi düşürür, doku iyileşmesini sağlar. Pansuman, banyo ya da krem olarak kullanılabilir.

Aynısafa: Geniş bir kullanım alanı vardır. Bitkinin antifungal(mantar öldürücü) özelliğinden dolayı yıkama, merhem ve krem olarak kullanışlıdır. Akyuvarları hareketlendirir, lenfatik akışı canlandırır, lenf bezlerinin ateşini düşürür ve lenfatik dolaşımı destekler. Aynısafadan yara tedavisinde de merhem, krem, sıcak kompres, yıkama, kulak yağı ve cilt pudrası olarak yararlanılabilir. Bez pişiği için aynısafa mükemmeldir. Kaşıntılı cilt rahatsızlıklarında ve kesik-yaraların her tipinde de çok kullanışlıdır.

Rezene ve anason: İkiside sindirim sistemindeki kolik-karın ağrısını azaltıcı ilaçları tatlandırmakta kullanılır. Rezene yumuşak bir ishal yapıcı ve sindirim sistemini rahatlatıcıdır. Anason hem sindirim sistemini rahatlatır hem de solunum sistemine özeldir. Anason solunum yolları enfeksiyonlarında ve öksürüklere iyi gelen bir bitkidir. Sadece rahatlatmaz, bronşiyal spazmları da azaltır. Akciğerleri boşalttığından dolayı uçucu yağının mikrop öldürücü özelliği vardır.

Çördük otu ve kekik: Uçucu yağlarındaki içeriklerinden dolayı idrar yolları ve solunum sisteminde bakteri öldürücü etkileri vardır. İkisi de balgam söktürücü özelliğe sahiptir. Bronşlardaki spazm -kasılmaları çözerler. Yağları dışarıdan losyon ya da krem olarak kullanıldığında mantar öldürücü özelliğe sahiptir. Çördük otu farklı olarak sadece solunum sisteminde değil tüm vücudu rahatlatmada etkilidir. Bu yüzden çocuk gergin ve huzursuzsa sıklıkla çördük otu tercih edilir. Astım ve boğmacada genellikle kullanılır. Dahili bir ilaç ve dıştan buharı solunarak kullanılır.

Papatya: Popüler olarak bebek-çocuk bitkisi olarak bilinir. Çok yumuşak ve olduça etkilidir. Uçucu yağında civanperçeminde olduğu gibi azulen vardır. Fakat papatyadakinin miktarı daha fazladır. Papatyanın ateş düşürme özelliği azulenden kaynaklansa da başka maddelerde vardır. Papatya yağında bulunan alpha bisabolol ise ateş düşürücü, spazm çözücü ve ağrı kesici etkiye sahiptir. Papatyanın sindirim sistemine özel bir etkisi vardır. Gaz, sinirsel sindirim sistemi rahatsızlıkları, ishal ve akut sindirim sistemi tahrişlerinde kullanılır. Demlenerek kullanıldığında acıyı azaltır, mide ve bağırsakları sakinleştirir. Bakteri zehirlerini bağladığı ve etkisiz hale getirdiği kanıtlanmıştır. Streptekok ve stafilokok bakterilere karşı etkilidir. Üst solunum yolları için buharı solunduğunda enfeksiyon ve sinüzite iyi gelir. Bu kesindir. Dıştan lapa olarak, kremler, yara yıkamaları, ateş düşürme ve tahrişi hafifletmek için kullanılır.

Mürver çiçeği: Üst solunum yollarında, burun mukozasında ve sinüslerde etkilidir. Yatıştırıcı(içeriğindeki zamktan dolayı), ateş düşürücü, nezleye karşı ve terletici özellikleri bulunur. Bu yüzden ateşin eşlik ettiği üst solunum yolu enfeksiyonlarında oldukça kullanışlıdır. Ihlamurla karıştırıldığında grip için muhteşem bir karışım meydana gelir.”

Paul Bergner
Kuzey Amerika Tedavi Edici Bitki Bilimi Akademisi Müdürü
 
X