• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Cocuk yetistirme hakkinda destege ihtiyacim var

Esra

Nirvana
Kayıtlı Üye
3 Ekim 2007
14.632
36.583
1.123
39
Iyi geceler arkadaslar.
Sanirim oldukca uzun bir konu olacak çünkü uzun zamandir burda konusunu acmayi düşündüğüm ama bir türlü toparlayamadigim bir suru dusunce var aklımda.
6,5 yasinda bir kizim, 6 aylik da bir oglum var. Yalniz bakiyorum cocuklars herhangi bir yardimcim yok esim dışında ( profesyonel yardimdan bahsetmiyorum, hadi ben cocugu tutayim da sen 1 saat dinlen diyecek dahi kimse yok cevremde )
Oglum olana kadar tum ilgim kizimdaydi, cok uzerine düştüm. Egitimi, terbiyesi uzerine cok kafa yordum. E tabiki dogumdan sonra biraz bosladim ama ben de insanim her seye yetismeye çalışıyorum. ( oglum 6 aylik ve 6 disi var, tecrubeli anneler burdan bile anlar sanirim beni ne kadar zorlayabilecegini )
Kizim uzerindeki butun emeklerim çöp olmuş gibi. Tamam bazi şeyler olagan , evde yeni bebek yeni duzen falan ama bu kadari bana fazla geliyor artik.
Benzer yas grubuna sahip annelerden fikir istiyorum , bunlar normal mi yoksa ben mi cok sey bekliyorum cocuktan.
Oncelikle şunu soyleyeyim kizim ilgisiz yalniz bir cocuk degil. Bu devirde pek az çocuğun sahip oldugu bahcede toprak eseleyerek, sokakta bisiklet sürerek zaman geçirebiliyor. Sinema, tiyatro, spor gibi pek cok etkinligin içinde
Buna rağmen resmen bir aclik var cocukta.
Bir suru arkadaşı var ama her cocuga ssnki hayatindaki tek kisiymis gibi yapışıyor. Bu durum kardesinden once de boyleydi.
Geçenlerde yaşıtı bir kiz geldi eve, komşunun torunu. Biraz oynadilar ve kiz gitmek istedi. Bunu benim kizim asla yapmaz mesela asla sıkılıp da gideyim demez. Ya ben çağırırim ya ds ev sahibi gonderir, o da olmadi evindeki cocukla birlikte gelirler.
Neyse kizin adi Ayse olsun. Ayse kalkti ben gidiyorum diye, arkasindan gecip kapiya elini dayadi , niye gidiyorsun , hadi sebebini soyle, gitme vs vs. Resmen musallat oldu cocuga. 6, 5 yasinda dedim ama 10 yas cocuk fizigi var kizimda
130cm den fazla boyu. Ayse nin bir an korktugunu hissettim, ya birak gidecegim falan diyor. Yok benimki tebelleş oldu,ama hadi hadi sebep derken Ayse buna bir cirladi birak diye, benimkinim odu koptu tabi aninda cekildi. Bir de bu sorun var hic kalibinim insani değil 3 yaşındaki cocuktan dayak yer.
Neyse bu konu hakkinda uzun uzadıya aciklama yaptim dogru değil, kimseyi zorla tutamazsin, bence onu korkuttun vs.
Bir suru ornek var da cok uzun olacak sıkmak istemiyorum.
Bugun yine baska birinin 3,5 yaşındaki kiziyla oynuyor. Bu da ayri bir sorun asla arkadas seçmez, kendisi samanyolu galaksisi hakkinda ulusa seslenis konusmasi yapabilir ama daha konusmayi beceremeyen( gercekten tam konusamiyor bem anlamıyorum dediklerini asla ) cocukla gece gunduz oynamak istiyor. Bizde oynadilar, sonra oraya gectiler. Bir de geldi ki ciril ciplak havluyla sarinmis, kiyafetler posette, havuzda yuzmusler. ( cocugun annesi arayip soyledi havlu istedi ama ben boyle ciplak gelecegini düşünmüyorum, cunku kiyafetle sisme havuza girmisler, oylece gelir sandim benimki anadan uryan geldi )

Mahremiyet konusu en cok takildigim ve uzerinde konuştuğum konu ama hatun hic sallamamis. Orda komsu da olsa baska birinin evinde soyunmuş, havlulara sarinmis cikti geldi 3 kat yukari. Esim duyunca cinnet geçirdi sinirden.
Biz nerde yanlis yapiyoruz bu cocugu egitmekte anlayamiyorum.
Su son olaya kadar çocuktur yapar diyorum ama soyunup gelmek nedir?
Oyun ugruna her seyi yapabilecek gibi bir hali var. Profesyonel destek de aldik ama sonuc bu.
Daha yazacagim cok sey var da destani da gecti o yuzden uzatmak istemiyorum

Benim bilgim yok ama kizimi buyutuyorum ve mahremiyet egitimi diye kitaplar görmüştüm faydalı olabilir

Kızınız çok arkadaş canlısı gibi, sıkılıyor sanki. Bir de sanırım naif bir çocuk. Öyle hinlik düşünen bir yapısı yok. Bunlar çok hoş özellikler aslında. Onu korkutmadan insanlara karşı biraz daha uyanık olmasını mı öğütleseniz. Bir faktör daha var ki o da kardeş faktörü. Siz haliyle eskisi kadar ilgilenemiyorsunuz. O ilgiyi tamamlamaya çalışıyor da olabilir. Belki bebeğin bakımına onu da katarsanız daha çabuk adapte olur.

Çocuğumuz kreşe gidiyor mu? Sanki sosyalleşme ihtiyacı var gibi. Belki yazmışsınızdır da ben kaçırdım.
Bu yil 1.sinifa basliyor. 2 yil ana okuluna gitti.
Inanin cok sosyal bir cocuk.ama nedir bu aclik anlamıyorum.
2 ,5 sene cimnastik yapti . haftanin 3 gunu gidiyorduk ama hamileligimde birakmak zorunda kaldik dusuk riskim vardi getir gotur yapamadim.
Cok fazla arkadasi var ama bu durumun onune gecemiyorum goren hapishanede buyutuyoruz sanir

Belki de fazla aktiviteye bogdunuz çocuğu? Yada fazla ilgiye?
O yaşta degil çocugum henüz o yüzden toy kalabilir söylemlerim size.
Ama ben çocugun biraz da sıkılmasından yanayım.24 saatini dolu dolu geçiriyor olması iyi yetiştirmek anlamına gelmiyor bana göre.
Bu demek degil ki çocuğu tv karşısına oturtup bırakalım kendi haline...
Ama kendi kendine yetecek kadar oyun kurabilmeli. Biraz canı sıkılmalı.
Örneğin eve misafir gelecegi günler 2 yaşındaki oğlumla daha az vakit geçirmiş oluyorum. Ama bunun için vicdan azabı falan çekmiyorum cunku onu da bilmesi gerekiyor.. gibi...
Ama tabi daha siz yaşlara gelmedim bilemem bu duzen böyle mi gider...

Mahremiyet konusunda haklısınız. Çocuğunuz çokta küçük degil anlayacak yaşta. Bence biraz daha üzerine düşüp, konuşmalısınız. Gerekirse nasıl söyleyeceğinize dair yardım alın.iç çamaşırlarını sadece annesi varken çıkarabileceğini öğretmeye bakın. Baştan başlayın, hikayeler kurabilirsiniz bu konuda yardımı olduğunu okumuştum..

Benim bilgim yok ama kizimi buyutuyorum ve mahremiyet egitimi diye kitaplar görmüştüm faydalı olabilir
Bu konuda psikiyatr yardimi dahi aldim. Dr bir sıkıntı olmadigini bilinçli bir cocuk oldugunu soyledi.
Ama davranışlarina bakınca bana pek oyle gelmiyor.

Valla anne değilim ama anlattıklarınıza bakarak bir yerlerde yanlış olduğu kesin.
Allah kolaylik versin çok zor çocuk yetiştirmek ya..
Kardeşten ötürü dikkat çekme çabası içinde olabilir mi acaba?

Ben o yaşlardayken halam ve annem kuzenime ve bana kilodunuzu artık babanızın görmemesi gerekir
Bu konuda psikiyatr yardimi dahi aldim. Dr bir sıkıntı olmadigini bilinçli bir cocuk oldugunu soyledi.
Ama davranışlarina bakınca bana pek oyle gelmiyor.
Ben küçükken annem kilodunu artık babanında gormemesi gerekiyor demişti öyle bi konuşma yapsanız

Kızınız çok arkadaş canlısı gibi, sıkılıyor sanki. Bir de sanırım naif bir çocuk. Öyle hinlik düşünen bir yapısı yok. Bunlar çok hoş özellikler aslında. Onu korkutmadan insanlara karşı biraz daha uyanık olmasını mı öğütleseniz. Bir faktör daha var ki o da kardeş faktörü. Siz haliyle eskisi kadar ilgilenemiyorsunuz. O ilgiyi tamamlamaya çalışıyor da olabilir. Belki bebeğin bakımına onu da katarsanız daha çabuk adapte olur.
Evet cok arkadas canlisi, arkadaslarini bıktıracak kadar.
Henuz bir arkadasindan sıkıldığını gormedim artik bir sorun mu vsr diye düşünüyorum ciddi ciddi.
Kardesiyle de ilgileniyor aslinda, gerek bakimiyla gerek oyun olarak. Bem islerimi yaparken ona bırakıyorum oyun oynuyorlar birlikte.

Bu yil 1.sinifa basliyor. 2 yil ana okuluna gitti.
Inanin cok sosyal bir cocuk.ama nedir bu aclik anlamıyorum.
2 ,5 sene cimnastik yapti . haftanin 3 gunu gidiyorduk ama hamileligimde birakmak zorunda kaldik dusuk riskim vardi getir gotur yapamadim.
Cok fazla arkadasi var ama bu durumun onune gecemiyorum goren hapishanede buyutuyoruz sanir
Aşağıda bir arkadaş daha yazmış; çocuğunuz vaktini çok dolu dolu geçirdiği için her zaman o düzeni mi devam ettirmek istiyor acaba? Hani normal olan o mu ona göre? Öyle mi algılıyor. Muhakkak oynamam bir şeyler yapmam lazım diye mi düşünüyor ki? Bunu hiç sordunuz mu ona ne diyor? Arkadaşını bırakmamış. Bunun sebebini nasıl açıkladı size?

Oyyy siz yazarken oglumu gordum :)
Benim oglum 9 yasinda kizim 6 aylik
Bebekten once de fenaydi ama bebekle iyice cigrindan cikti bizde bu konu
Cok akilli , olgun , harika bir abi ama gel gelelim hic yanliz kalamiyor
Ben calisan bir kadinim aksam eve gelsigimde hangisine yetisecegimi sasiriyorum cunku oglum surekli tepemde
Bide sadece ben diilim istedigi hep arkadas ister , anne sunu cagiralim buna gidelim hadi plan yapalim bize gelsinler biz gidelim ayyy ayy hic bitmiyor maalesef
Surekli birinin onunla oynamasi gerekiyor ben rn sonunda careyi yaz okuluna gondermektr buldum
Asiri sosyal bir cocuk zaten ama arkadas olayina tapiyor , birazcik yanliz oyna derim yok yok yok
Bu arada bizde kucuk bir yerde bahceli mustakil bir evde yasiyoruz , bahcemde jedi kopek var istedigi zaman bisiklete binebilir ama yetmiyor hicbiri maalesef
Keske bunu yasamis ve cozmus biri yazsa suraya da bende rahatlasam

Belki de fazla aktiviteye bogdunuz çocuğu? Yada fazla ilgiye?
O yaşta degil çocugum henüz o yüzden toy kalabilir söylemlerim size.
Ama ben çocugun biraz da sıkılmasından yanayım.24 saatini dolu dolu geçiriyor olması iyi yetiştirmek anlamına gelmiyor bana göre.
Bu demek degil ki çocuğu tv karşısına oturtup bırakalım kendi haline...
Ama kendi kendine yetecek kadar oyun kurabilmeli. Biraz canı sıkılmalı.
Örneğin eve misafir gelecegi günler 2 yaşındaki oğlumla daha az vakit geçirmiş oluyorum. Ama bunun için vicdan azabı falan çekmiyorum cunku onu da bilmesi gerekiyor.. gibi...
Ama tabi daha siz yaşlara gelmedim bilemem bu duzen böyle mi gider...

Mahremiyet konusunda haklısınız. Çocuğunuz çokta küçük degil anlayacak yaşta. Bence biraz daha üzerine düşüp, konuşmalısınız. Gerekirse nasıl söyleyeceğinize dair yardım alın.iç çamaşırlarını sadece annesi varken çıkarabileceğini öğretmeye bakın. Baştan başlayın, hikayeler kurabilirsiniz bu konuda yardımı olduğunu okumuştum..
4 yasina kadar aktiviteye bogdum sanirim evet.
Ama sonrasinda okula basladi ve arada yalniz bırakmaya da basladim
Zaten ben de calisan bir anneyim her an yaninda olamam hem eve hem ise yetismeye çalıştım.
Yukarda da yazdim dr destegi de aldik.
Olay doğrudan gelisince cok mantikli. Mesela dr muayene etmek icin gogsunu acmasini isteyince bana bakiyor , izin vermek istemiyor. Ama goruyorum ki oyun soz konusu olunca bu durum hic önemli degil. Beni korkutan da bu oluyor zaten :(

Valla anne değilim ama anlattıklarınıza bakarak bir yerlerde yanlış olduğu kesin.
Allah kolaylik versin çok zor çocuk yetiştirmek ya..
Kardeşten ötürü dikkat çekme çabası içinde olabilir mi acaba?
Cok sagolun. Kesinlikle bir yerlerde yanlislik var ama anlayamiyorum.
Huy mu egitim mi eğitimsizlik mi...
Kardesle birlikte bazi konularda gerilemeler oldu ama oncesinde de asagi yukari boyle bir cocuktu

Evet cok arkadas canlisi, arkadaslarini bıktıracak kadar.
Henuz bir arkadasindan sıkıldığını gormedim artik bir sorun mu vsr diye düşünüyorum ciddi ciddi.
Kardesiyle de ilgileniyor aslinda, gerek bakimiyla gerek oyun olarak. Bem islerimi yaparken ona bırakıyorum oyun oynuyorlar birlikte.

Ben calisan bir kadinim aksam eve gelsigimde hangisine yetisecegimi sasiriyorum cunku oglum surekli tepemde
Bide sadece ben diilim istedigi hep arkadas ister , anne sunu cagiralim buna gidelim hadi plan yapalim bize gelsinler biz gidelim ayyy ayy hic bitmiyor maalesef
Surekli birinin onunla oynamasi gerekiyor ben rn sonunda careyi yaz okuluna gondermektr buldum
Asiri sosyal bir cocuk zaten ama arkadas olayina tapiyor , birazcik yanliz oyna derim yok yok yok
Bu arada bizde kucuk bir yerde bahceli mustakil bir evde yasiyoruz , bahcemde jedi kopek var istedigi zaman bisiklete binebilir ama yetmiyor hicbiri maalesef
Kendi kendini oyalamayı öğrenmeli çocuklar o zaman. Ben bunu çıkardım yazdıklarınızdan. Sürekli birileri ile oynadıkları için yalnız kaldıklarında ne yapacaklarını bilmiyorlar. Bunu öğrenmeleri lazım bence.

tek başına oyun kurup oyuncaklarıyla falan oynamıyor mu?
sürekli ilgi sürekli aktvite vs yalnız başına zamanını nasıl değerlendirmesi gerektiğini bilmiyor gibi geldi bana..

Ben o yaşlardayken halam ve annem kuzenime ve bana kilodunuzu artık babanızın görmemesi gerekir

Ben küçükken annem kilodunu artık babanında gormemesi gerekiyor demişti öyle bi konuşma yapsanız
Cok yaptim inanin, cok da iyi anliyor artik tamamen kavradi diyordum ama bugun boylece cikip gelince şok oldum ben de.
Kıyafetlerini kendi cikarmis ama yine de yapmamasi gerekirdi. Suya giyinik girdiysen eve de giyinik gel degil mi...

Hafta sonları kızınıza ilgili eşinizinde desteğiyle aktivite alanlara katılabilirsiniz ilk önce onunla beraber zaman geçirmeniz gerekiyor mahremiyet konusunu sürekli anlatın anlattığınız halde boslasada siz sürekli aşılayin arkadaşlık konusunda pek karışmayın kendisi çözmeye çalışsın..

Offf ayni durumun icindeyiz gercekten daraldim ben de.
Ben birinci sinifa başlayınca odevler dersler derken biraz duzelir saniyordum
Bu da mi olmayacak yani sizinki buyukmus de :(

Back
X