Çocuk Hastalıkları Çocuklarda geniz eti ve bademcik ameliyatı

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği
Margaret Hale,
geçmiş olsun 🙏 ben sana 4 örnek vereyim, iki tanesi kardeşimin çocukları biri kızım biri de rahmetli annem.

Kardeşimin çocukları sık sık bademcik enfeksiyonu geçiriyordu doktor ameliyat olmaları şart dedi, ikisi de 5 yaşındayken hem bademcik hem geniz eti ameliyat oldu, şimdi biri 27 diğeri 18 yaşında ve 🧿🧿🧿🧿

Kızım da 1,5 yaşından itibaren bademcik iltihabı yüzünden ateşleniyordu havale geçirmişliği bile var, bununla ilgili birkaç doktorun görüşünü aldım, şimdilerde yılda geçirdiği enfeksiyon sayısı düşmüş 90’lı yıllarda bana yılda 9 ve üzeri enfeksiyon geçiriyorsa demişti doktorlar, kızımın enfeksiyon sayısı 9’u bile bulmuyordu o yüzden ameliyat ettirme vücudun bağışıklığı yükseldikçe düzelir dedi gittiğim doktorlar, 12-13 yaşından sonra düzeldi🧿🧿 çok şükür bir daha kolay kolay bademcik iltihabı olmadı.

Rahmetli anneminde küçükken bademcikleri çok şişermiş doktor kesin ameliyat demiş ama dedem çocuğumun canını acıtacaklar deyip ameliyat olmasına izin vermemiş, annem ömür boyu çekti o bademciklerden, enfeksiyondan artık belli bir yaştan sonra bademcikleri sarkma bile yaptı büyüdü, horlama, uyku apnesi gibi sorunlar yaşadı ama hem yaşı hem kronik hastalıkları yüzünden doktorlar riskli deyip ameliyat etmedi.

Yani ablacım, ameliyat olup çok memnun kalan da var, ameliyat olmadan bademcik sorunundan kurtulan da var, ömür boyu çeken de var.

Kolay verilecek bir karar değil. Geniz eti basit ama bademcik zor bir ameliyat. Kanama riski de var. İyileşmesi de daha uzun. Memnun kalma ihtimali de var, pişman olma ihtimali de. Seninki kaç yaşında?
Tedirginliğine katkı sağlamak istemem ama geniz eti de kolay değil ablacım, yeğenlerim geniz eti+bademcik ameliyatı oldu, geniz etinde de içeride parça kalma ihtimali oluyor, bu da çocuğun burun yapısına ve konuşmasına olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Benim oğlum 3 yaşında geniz eti alındı, bademcik küçültme ameliyatı oldu. Tabi o sene kreşe yeni başlamıştı 3 haftaya bir antibiyotik kullanıyordu. Geniz akıntısı cok fazlaydı baş ağrısı yapıyordu ve kusuyordu akıntıdan. Birkaç kbb doktorunangötürdük, burundan geniz etine bakamadilar röntgenle geniz eti büyük alınmalı vs dediler. Biz o zaman Tekirdağda yaşıyorduk, Ankara'ya getirdik doktora( cocuk kbb ) o da burundan bakamadi rontgenle alınsin dedi. Bademcikleride büyük küçültelim dedi. Geniz eti alindi ama çok büyük değilmiş, burun içinde çok ödem varmış. Hatta baya baktım içinde birşey mi var diye dedi. Velhasıl kelam ameliyat oldu o oldu daha çocuk hastalanmadi. Ben geniz eti küçükmüş boşa aldirdik diye düşünüyordum, geniz akıntısı gitti, hastalık bitti. Akıntıdan çocuk konuşamıyordu. Bademcik icin alinmasindanda törpüleme daha iyi olur demişti bizim ameliyatı yapan doktor.
Ama ciddi şekilde rahatszsa doktora güvenin. Benim kardeşim hep boğazdan hastalanıyordu , bademcikleri o zaman aldirmadilar simdi kocaman alinmasi lazim ama büyük olunca skinti diye duruyor hala.

Benim büyük oğlumda var çok rahatsız ediyor onu. Doktorumuz sakın kbb götürmeyin 6 yaşından sonra gittikçe küçülecek, geniz eti ve bademcik ameliyatını hiç sevmem demişti. Biz de ona inandık tabi. Şimdi 7 yaşında cidden küçülüyor şikayetleri de azaldı daha da.

Günaydın hanımlar. Oğlum (6) geniz eti ve bademcik ameliyatı olacak. Üç doktora gittik. İkisi bademciklerin alınması gerektiğini söylüyor. Diğeri küçültelim diyor. Tamamen alınması biraz korkutuyor beni. Bağışıklık sisteminin bir parçası sonuçta. Aldıranlar da yine sık hastalanıyorlar diye duydum/okudum hep. Bu konuda tecrübesi olan var mı? Ameliyat pazartesi günü ama bu konuda içim pek rahat değil. Hala bu bademcik konusunda kafama yatan bir karar alamadım. Bademciğe çok mu anlam yüklüyorum bilemedim.

(Doktor yılda en az 4-5 kere bademcikleri iltihaplanıyorsa alınmalı dedi. Ve evet, 4-5 kere oluyordur bu bizimkinde.)

Şimdi benim oğlum seninkine göre küçük 4 yaşında daha. Bir dönemimiz sürekli otit ile geçti. Alelade götürdüğümüz doktorlar hemen geniz eti bademcik alalım. tüp takalım moduna giriyordu. Biz iyi tavsiye edilen ameliyat yanlısı olmayan bir Kbb hekimi bulduk. Diyet önerdi. diyet yaptık. Süt ürünleri kakao reflü yapacak gıdalar yatmadan önce yemeği kesmek gibi. Etkili oldu geniz eti küçüldü. Ama Kbb doktorumuz diyet denerken demişti ki ben genelde 6 yaşa kadar beklerim takip ederim. 6 yaşından sonra hala şık hastalanan bir çocuksa geniz etini küçültemediysek ameliyat düşünmeye başlarım. Sizinki de 6 yaş tam bizim hocanın söylediği kritik eşik. Güvendiğiniz de bir doktorsa alınabilir belki.
Bu arada ben bademcik ve geniz etimi 14 yaşımda aldırdım benim annem de evham yapıyordu aldırtmıyordu. Artık 12-13 yaşlarımdan sonra iş çığırından çıktı. Hiç iyileşemiyordum. Mecbur oldum. Sonra gerçekten otit ve bademcik enfeksiyonu olmadı ama bu sefer alerji sinüzit bunlarla geçti gençliğim hala da öyleyim :)
Bazı bünyeler böyle oluyor sanırım.
Ben doktora güveniyorsan aldır derim kışa girmeden :)

Geçmiş olsun. Bence bu ameliyat sonucu kişiden kişiye değişiyor. Yeğenim 4 yasında oldu hem genız hem bademcık, asırı kanaması oldu tekrar ameliyat olmak zorunda kaldı 1 hafta içinde. Sonrasında sık sık hastalanmaya devam ettı. Kuzenım 6 yasındayken oldu oda şimdi bıle sık sık hastalanır dondurma bıle yıyemez. Ama bır arkadaşım küçükken olmus hatırlamıyorum bıle der grıp bıle olmaz. Kıs günü buz gibi su içer. Islak sacla dolasır yatar uyur. Ben ıslak sacla uyusam sabah bogazım şiş uyanırım.Ona bişey olmaz.

Kuzenimin küçükken aldılar bademciklerini aynı hasta olmaya devam etti. Teyzemin torununun da 2 sene önce falan geniz eti alındı yine büyümüş, geçenlerde annesi diyordu kışın yine büyüdü değişen bir şey olmadı diye

İşte herkesde bir olmuyor yaa kimisine olumlu yönde etkileyen kimisinide olumsuz etkileyen bi durum
Bende direk hastalık ciğerlerine inmesin diye olmasını istemiyorum iyi mi yapıyorum kötü yapıyorum bilmiyorum küçülme meydana geliyor denmişti iyice kafam Allak bullak oldu 😑🥴

30 küsür yaşında hala bademcik sorunları yaşayan biri olarak aldırın gitsin.
Hastalara bademcik tıraşlama dediğimiz, küçültme olayını da önermiyoruz o bademcikler yeniden eski boyutlarına dönebiliyor.

30 küsür yaşında hala bademcik sorunları yaşayan biri olarak aldırın gitsin.
Hastalara bademcik tıraşlama dediğimiz, küçültme olayını da önermiyoruz o bademcikler yeniden eski boyutlarına dönebiliyor.
Evet bunu bizim doktor da söyledi. 😑

Şimdi benim oğlum seninkine göre küçük 4 yaşında daha. Bir dönemimiz sürekli otit ile geçti. Alelade götürdüğümüz doktorlar hemen geniz eti bademcik alalım. tüp takalım moduna giriyordu. Biz iyi tavsiye edilen ameliyat yanlısı olmayan bir Kbb hekimi bulduk. Diyet önerdi. diyet yaptık. Süt ürünleri kakao reflü yapacak gıdalar yatmadan önce yemeği kesmek gibi. Etkili oldu geniz eti küçüldü. Ama Kbb doktorumuz diyet denerken demişti ki ben genelde 6 yaşa kadar beklerim takip ederim. 6 yaşından sonra hala şık hastalanan bir çocuksa geniz etini küçültemediysek ameliyat düşünmeye başlarım. Sizinki de 6 yaş tam bizim hocanın söylediği kritik eşik. Güvendiğiniz de bir doktorsa alınabilir belki.
Bu arada ben bademcik ve geniz etimi 14 yaşımda aldırdım benim annem de evham yapıyordu aldırtmıyordu. Artık 12-13 yaşlarımdan sonra iş çığırından çıktı. Hiç iyileşemiyordum. Mecbur oldum. Sonra gerçekten otit ve bademcik enfeksiyonu olmadı ama bu sefer alerji sinüzit bunlarla geçti gençliğim hala da öyleyim :)
Bazı bünyeler böyle oluyor sanırım.
Ben doktora güveniyorsan aldır derim kışa girmeden :)
Donya Donya da 6 yaş mevzusundan bahsetmiş. Bu çok kafamı karıştırdı ya. Doktorla konuşacağım bunu. Beni en çok yoran uyurken birkaç saniye nefessiz kalması, tıkanıyor gibi sanki. İnsan tedirgin oluyor. Senelerce küçülür düzelir diye bekledim, hala her gece kontrol ediyorum. Mental olarak en çok bu zorluyor beni.

Margaret Hale,
geçmiş olsun 🙏 ben sana 4 örnek vereyim, iki tanesi kardeşimin çocukları biri kızım biri de rahmetli annem.

Kardeşimin çocukları sık sık bademcik enfeksiyonu geçiriyordu doktor ameliyat olmaları şart dedi, ikisi de 5 yaşındayken hem bademcik hem geniz eti ameliyat oldu, şimdi biri 27 diğeri 18 yaşında ve 🧿🧿🧿🧿

Kızım da 1,5 yaşından itibaren bademcik iltihabı yüzünden ateşleniyordu havale geçirmişliği bile var, bununla ilgili birkaç doktorun görüşünü aldım, şimdilerde yılda geçirdiği enfeksiyon sayısı düşmüş 90’lı yıllarda bana yılda 9 ve üzeri enfeksiyon geçiriyorsa demişti doktorlar, kızımın enfeksiyon sayısı 9’u bile bulmuyordu o yüzden ameliyat ettirme vücudun bağışıklığı yükseldikçe düzelir dedi gittiğim doktorlar, 12-13 yaşından sonra düzeldi🧿🧿 çok şükür bir daha kolay kolay bademcik iltihabı olmadı.

Rahmetli anneminde küçükken bademcikleri çok şişermiş doktor kesin ameliyat demiş ama dedem çocuğumun canını acıtacaklar deyip ameliyat olmasına izin vermemiş, annem ömür boyu çekti o bademciklerden, enfeksiyondan artık belli bir yaştan sonra bademcikleri sarkma bile yaptı büyüdü, horlama, uyku apnesi gibi sorunlar yaşadı ama hem yaşı hem kronik hastalıkları yüzünden doktorlar riskli deyip ameliyat etmedi.

Yani ablacım, ameliyat olup çok memnun kalan da var, ameliyat olmadan bademcik sorunundan kurtulan da var, ömür boyu çeken de var.
Evet benim de gördüğüm böyle. Biraz bünye meselesi sanırım. Doktorla yarın şu kritik yaş meselesini konuşacağım. Bu yaşa kadar bekledim, bir iki sene daha beklerim gerekirse. Düzelme, küçülme ümidi varsa ameliyat ettirmem. Doktorumuz öyle her şeye ameliyat öneren biri değil zaten. 3 yaşında da götürmüştük muayeneye. O zaman bekleyin hemen aldırmayın, büyüdükçe düzelir küçülebilir demişti. O yüzden güveniyorum bu anlamda.

Yorumlar için çok teşekkür ederim hanımlar. Az çok bir şeyler oturdu bende. Daha çok kafam karıştı ama olsun shsjjsjs

process process Seninki bademcik de olacak mı?
Evet. Bizim süreç şöyle başladı. Çocuk bir anda çığlık çığlıpa ağlayıp 40+ateşleniyordu doktora gidiyoruz otit kulakta sıvı.
Muayene edemiyorlar izin vermiyor, ağla bağır çığır. Kreşe başladıktan sonra her 15 günde bir bunu yaşamaya başladık.
Antibiyotik, ateş düşürücüler tabi mecburen kullanıyoruz .
Burun açtırmaz, fısfısları yaptırmaz rahatsız olur çocuk neticede. Uyku kalitesi kötü, apne horlama, aşırı terleme ve salya akması vs var.
Azıcık büyük lokma alsa kusuyor midesi bulanıyor. Tostombiş çocuk zayıfladı gitti.
Bir sürü çocuk doktorundan kbb doktorundan sonra hocayla karşılaştık Allah bin kere razı olsun, o gerçekten muayene edebildi (pediatrist) Akademik bilgi yanında çocuk dilinden anlamak ne kadar önemli… o arada bulunduğumuz şehrin en iyi kbb doktorlarına da götürmeye devam ettik. En az 4 doktor gördü kbb alanında en iyilerden birileri. Hepsi kulak tüpü ve geniz eti dedi.
Bazısı bademciği gerekirse alırım ama almak da istemem kanama alanı tehlikeli şey dedi.

En son şimdi gittiğimiz kbb doktoruna götürdük, çocukla iletişimi o kadar iyi ki, burnuna sprey sıktırmayan çocuğuma burnundan kamerayla muayene etti.
Kulak tüpüne ihtiyacı olmadığını, bademciklerin geniz etini ve orta kulak iltihabını tetiklediğini, bademcik alınmazsa diğer problemlerin tekrar edeceğini anlattı.
Ameliyatın rahatlatacağını, gelişimine katkı sunacağını uyku kalitesini düzeltip iştah açacağını max bir iki hafta içinde düzeleceğini anlattı. Ses tonu dahi düzelecek dedi (genizden konuşur)
neticede hala gel git yaşasam da o yol girdik biz de.

Evet. Bizim süreç şöyle başladı. Çocuk bir anda çığlık çığlıpa ağlayıp 40+ateşleniyordu doktora gidiyoruz otit kulakta sıvı.
Muayene edemiyorlar izin vermiyor, ağla bağır çığır. Kreşe başladıktan sonra her 15 günde bir bunu yaşamaya başladık.
Antibiyotik, ateş düşürücüler tabi mecburen kullanıyoruz .
Burun açtırmaz, fısfısları yaptırmaz rahatsız olur çocuk neticede. Uyku kalitesi kötü, apne horlama, aşırı terleme ve salya akması vs var.
Azıcık büyük lokma alsa kusuyor midesi bulanıyor. Tostombiş çocuk zayıfladı gitti.

Bir sürü çocuk doktorundan kbb doktorundan sonra hocayla karşılaştık Allah bin kere razı olsun, o gerçekten muayene edebildi (pediatrist) Akademik bilgi yanında çocuk dilinden anlamak ne kadar önemli… o arada bulunduğumuz şehrin en iyi kbb doktorlarına da götürmeye devam ettik. En az 4 doktor gördü kbb alanında en iyilerden birileri. Hepsi kulak tüpü ve geniz eti dedi.
Bazısı bademciği gerekirse alırım ama almak da istemem kanama alanı tehlikeli şey dedi.

En son şimdi gittiğimiz kbb doktoruna götürdük, çocukla iletişimi o kadar iyi ki, burnuna sprey sıktırmayan çocuğuma burnundan kamerayla muayene etti.
Kulak tüpüne ihtiyacı olmadığını, bademciklerin geniz etini ve orta kulak iltihabını tetiklediğini, bademcik alınmazsa diğer problemlerin tekrar edeceğini anlattı.
Ameliyatın rahatlatacağını, gelişimine katkı sunacağını uyku kalitesini düzeltip iştah açacağını max bir iki hafta içinde düzeleceğini anlattı. Ses tonu dahi düzelecek dedi (genizden konuşur)
neticede hala gel git yaşasam da o yol girdik biz de.
Kulak tüpü dışında süreç çok benzer. Bizimki de genizden konuşur. Hiç tanımayan bile anlar bir problem olduğunu. Seninki kaç yaşında? Ameliyatı nerede olacak?

İkisini birden mi? İnşallah bizimki de öyle olur. 🥹
Yes geniz eti de. Ve çok kolay geçti. Ses tellerimden ameliyat okduğumda yanımda bi kadın bağdemcik ameliyatı olmuştu 35 yas civarı çok ağrısı olmuştu. Zorlanmıştı. Çok iltihaplanıyosa geçmiyo büyüse de sadece yıpratıcı durması.

Back
X