Cocuklarda guven

bu yaptığınızın da sağlıklı olduğunu düşünmüyorum.o sizin çocuğunuz,eşiniz ya da arkadaşınız değil.hayatınızı onun üstüne kurmamalısınız.. bu durum çocuğa kaldıramayacağı sorumluluk yüklemek demek..
kendi hayatınızı kurun önce,çocuğunuz bu hayatın içinde mutlu oalcaktır zaten..onun mutluluğu bana yetiyor demek olmazibu bağlılık değil bağımlılık oluyor.bu durumda iken özgüvenli çocuk yetiştirmeniz pek mümkün değil.

Evet belkide o yasa kadar ayni odada yatmamiz yanlisti ama sonucta dile kolay yasanmasi zor seyler yasadik ikimizde belkide benim onun sevgisine ihtiyacim vardida onu bahane etmis olabilirim

sorumluluk derken?
hayatimi onun ustune kurmak: mesela calisiyorum 30 gun yillik iznim var ben iznimi onun okul tatil zamanlarinda aliyorumki evde onunla kalayim diye
veya bi gezi var ya onuda goturuyorum yada hafta sonu olmasini bekliyorum ki haftasonu annemlere birakabileym diye
hayatimi onun ustune kurmak; okuluna yakin bi yerden ev almis olmam yada nebilim faaliyetlerimde onu goz onunde bulundurmak .... bu durumda nasil sorumluluk yuku vermis olabiliRIM?

kendi hayatimi kurdum yani o bebekken okulumu bitrdim, calisiyorum hayatim bundan ibaret daha ne olabilir

bu konuyu okuyan annelerimizden bir ricam olacak belki sizin de etrafınızda vardır şuan çocuğum yok o yüzden yetiştirme hakkında bir fikrim yok ama nolur çocukları kendine güveni olsun diye başkasının hakkına saygısız olarak yetiştirmeyin. kendine güveni olan çocuk arkadaşının elinden oyuncağını alan bunda kendini haklı gören, misafirliğe gittiğinde evindeki gibi sınırsız özgürlüğü olan evi talan eden, parkta oynarken kaydırak sırası için diğerlerinin hakkını gasp eden çocuk değildir. bu çocukların anneleri hayır yapma diyemem çocuğumun özgüveni kırılır diyen anneler. elbetteki çocuk özgür bırakılmalı ama belli sınırlar içinde, sonuçta toplumsal sınırları da öğrenmesi gerekir çocuğun.

banada cok ters geliyor
yani yanlis anlasilmak istemiyorum
Turkiyeye gittigimizde parka gidiyoruz o cocuklarin sozum meclisten disari gozu acik olsun diye yetistirilip park alaninda dogruyu, sirayi bilmemeleri bana cok itici geliyo
belkide kizim cok nazik yetisti bu konuda bilemiyorum

bence doğru olan zaten bu daha sonra okulda da zorlnır bu çocuklar öz güvenin ne demek olduğunu bilmeyen ebeveynlerin çocukları diye düşünüyorum. kocama söyledim o şekilde büyütmeye başlarsak sen benim ağzıma ben senin ağzına terlikle vuralım diye

evet hayatını birine göre kurmak ona sorumluluk yüklemekir aslında. siz farkında olmadan yapıyorsunuz bunu..hayatı kolaylaştırmaya çalışırken belki de..
zor bir hayat yaşadınız sanıyorum,tek başınıza bir çocuk büyütüyorsunuz.ama kendi benliğinizi unutmayın lütfen..hayatınızda kızınız harici ne var diye sorsam mesela?
evinizi onun okuluna göre aldınız,izninizi ona göre alıyorsunuz,faaliyetler kızınıza göre planlı...kendiniz için en son ne yaptınız mesela?
siz kendi hayatınızı kurabilriseniz kızınız da kendi hayatında daha özgüvenli olacaktır.
oğlum 3 yaşında kreşe başladığından beri diyorum,onun da kendi hayatı var.elbette hayata hazırlamak benim görevim. ama onun kendi hayatına saygı duymak da öyle.onu yaşamasına izin vermek de..

Ben ablamın yöntemlerini söyleyeyim
Kızı 6 yaşında
Ev işi yaparken onuda dahil ediyor sofra kurarken ev süpürürken çamaşır sererken

Birşey yapmak istediğinde asla olmaz vs demiyor
Şuan olmaz ama zamanı geldiğinde yapabilirsin -bencede denemelisin- başaracağını biliyorum gibi olumlu cümleler kuruyor

Her akşam bir meslek hayal etmesini istiyor
Ertesi gün o meslekle ilgili etkinlik yapıyorlar
Mesela uzay şapkası yapıp astronot oluyor
Kartondan tv yapıyorlar haber sunuyor gibi
Bence bunun çok faydası oluyor

Odasının duvarına silinebilir beyaz kapıt kapladılar o duvar onun özgür alanı
Resimle yada yazıyla istediği şeyleri falan yazıyor
Kumbarasında para biriktirince ordan birini seçiyor gidip alıyorlar mağazada müdahele etmez kendisi bulur eve gelince üstünü çizer

Aklıma gelenler bunlar

Evet belkide o yasa kadar ayni odada yatmamiz yanlisti ama sonucta dile kolay yasanmasi zor seyler yasadik ikimizde belkide benim onun sevgisine ihtiyacim vardida onu bahane etmis olabilirim
bunu söyleyebilmeniz bile ne kadar içten ve güzel.:) pişmanlık duymayın lütfen.herkes hatalar yapıyor,hata denirse tabi ,hata değil hayat aslında:)
çocuklar adına düşünüp yapamaz alışmaza dediğimiz durumlara çok çabuk adapte oluyorlar.aslında tüm engeller beynimize..

Bence özgüven biraz karakteristik bi özellik.tabiki ailenin katkısıda oluyo ama yapısal olarak içe kapanık bi çocuğu ne kadar uğraşsanızda o özgüven dolu çocuğa çeviremezsiniz.benim annem bana evlenene kadar hiç iş yaptırmadı herşeyi kendi yapardı ben yorulmayım diye.(iyikide öyle yapmış zaten evlenince bol bol yapıyosun).ama ben çok özgüvenli birisiyim.her girdiğim ortamda kendimi belli ederim.hiç sıkıntı yaşamam.şimdi benim kızım her işe yardım etmek ister toz alır benle yemek yapar ev toplar bulaşık makinesini boşaltır 5 yaşında.daha küçükkende böyleydi.ama içinden geliyo.seviyo yani yapmayı.ben sevmezdim mesela.dışardada hemen arkadaş bulur kendine.kocaman insanlarla büyük adam gibi konuşur.ki yalnız büyümüş bi çocuk ona rağmen böyle.yani iki farklı şekilde yetiştirilmiş anne kız ama sonuç aynı.çünkü gen aynı.

Bi cemberin icine girer kaptirirsiniz kendinizi disaridakiler gorebilir ama siz okadar kaptirirsiniz ki farkina varmazsiniz
kendim icin en son ne yaptim
ya Turkiyeye tatile geldik denize ama onuda sirf kizim icin eglensin denize girsin Turkiyeyi unutmasin bilsin diye bana kalsa ben istanbula gidip deliler gibi sehiri alt ust etmek istiyorum ama bunu kizimla yapamicam icin denize gittik
haftasonu is arkadaslarimla disari cikacam 2-3 saatligine kizimi anneme birakicam
onun haricinden kendim icin ne yapabilirim
Hayatimi kurmak nedir suanki oldugum konuma goremi yoksa istedigimi yapabilmemi?

Az onceki alintimdada yazmistim
yani insan bazen yaptigi seyleri okadar normal buluyorki disardan birisi uyarinca uyaniyosun
ben bunun yenice farkina vardim sanirim
kizim dogdugunda ayri evdeydik bosluga dusmustum hep yanimda bana destek veren olsun istedim hic yanimdan ayirmadim sanirim bunu yaparken kendi yaralarimi sarmaya calisirken kizimi kendime baglayip onun kendi basina hayata atilmasindan ziyade hayati ayaklarina serdim

Evet drama yani tiyatro gibi diyeyim size. Cocuklar icin yaratici drama kurslari var gerci siz yurtdisindaymissiniz ulkenizde var midir bilemem
ilk kez duydum
drama tiyatro var evet biliyorum
ama cocuklara gore degil hatta kursu varmi hic bi bilgim yok arastirmaya deger bi arastirmaliyim
siz faydasini gordunuzmu ?

mesela türkiyeye geldiniz ,sırf kızınız eğlensin buraları untumasın diye mi yoksa içinde sizin de türkiye özleminiz var mıydı?
siz de gelmek istediniz diye kabul ederek devam edeyim;deniz gittiniz sırf kızınız istiyor diye,peki kızınız istanbulda 3 gün geçirse yine de mutlu olmaz mıydı? üstelik siz de daha çok mutlu olurdunuz...ya da imkan varsa kızınızı 3 gün bırakıp istanbula gitme şansınız?
sadece ve sadece kendi mutluluğunuz için ,önceliği kendinize vererek ne yaptınız dan bahseyiroum aslında..ya da şöyle oturup kendinizle başbaşa isteklerinizi en son ne zaman düşündünüz..kendiniz için yapacak o kadar çok şey var ki.:)

turkiyeye her yil gelirim kesinlikle, hatta hep soylemisimdir kizim olmasa turkiyeye yerlesirim ama Turkiyenin egitim sistemi olsun olan durumlar olsun kizimi oraya yasamini surdurmesi icin uygun olmadigini dusunuyorum buyuzden cesaret edemiyorum
Istanbulada gelsek illaki gezerdi ama yanliz gezip gorup oranin tadini cikarmak farkli yaninizda 7yasinda bi cocuk oldugu icin yoruldu acikti susadi diyerekden gezeceginiz yerlerin tadinini doyasiya cikaramamak ayri kizimi bugune kadar hic kimseye birakmadim annem haricinde anneme birakip gitmeyi dusunmuyo degilim ama zaman meselesi
Acikcasi kendim icin yapacak seyler nedir ben onlari unuttum, herseye kizimi dahil ettigim icin bazi seyler uygun olmadigi icin vazgeciyorum
kendi mutlulugumu degil once kizimin mutlulugu diye dusunuyorum herseyde

önceki yazdıklarınızda sadece kendinizi ikan ediyorsunuz dikkat edin,neden olmadığını neden yapamadığınızı..
ama son cümleniz aslında gerçek olan..:)kızınızı elbette seveceksiniz koruyacaksınız öğreteceksiniz mutluluğu için çalışacaksınız ancak ve ancak kendinizin önüne koymadan..
önce kendi mutluluğunuz olmalı.siz mutlu olursanız o daha mutlu olacaktır.siz kendinize odaklanırsanız o daha özgüvenli olacaktır.
demiştim ya sorumluk yükelmişsiniz kızınıza diye,tam da bu noktadı işte.haytınızda en başta olan şey kızınız,sorumluluk bu işte.anlatabiliyor muyum..
lütfen bir süre deneyin..kendinize engeller koymadan ama..sadece tezinizi çürütmek adına yazıyorum karşılaştırma için değil,ben oğlumla geçen yıl 5 yaşındayken istanbula gittim.çok yer gezdim.üstelik de kış vakti ve kar yağarken.yollarda uyudu,hatta araba tuttu kustu..olsun..acıkırsa yemek yersin,susarsa içersin,yorulursa dinlenirsin.yeter ki beyninde engel koyma bunlara..
kızın 7 yaşında ve artık bir birey.onun da kuralları olmasına,isteklerine,mutsuzluğuna izin vermelisin..

Selam kizlar,

Cocuklarinizin kendine ozguveni olmasi icin neler yaptiniz, yapiyorsunuz?
Tavsiyeler...?

Tesekkur ederim tecrubeli annelere :)
ben annemin hatalarını söyleyeyim
-bir yerde yanlış bir şey söyleyince azarlayıp susturmayın
-bir derdi olunca ciddiye alıp konuşun , umursamamazlık yapmayın
-sen anlamazsın küçüksün demeyin..

ilk kez duydum
drama tiyatro var evet biliyorum
ama cocuklara gore degil hatta kursu varmi hic bi bilgim yok arastirmaya deger bi arastirmaliyim
siz faydasini gordunuzmu ?

Cocuklara gore kurslari var.

Benim bebegim daha 7 aylik ama ben bir egitimciyim ve bizim egtim fakultesinde cocuklar icin yaratici drama dersi vardi. Hatta bazi ozel kolejler cocuklara yaratici drama dersi koyuyorlar. Drama zaten bir ozel ogretim yontemidir.

Genellikle cekingen cocuklari acmak icin kullanilir. Hocalari zaten cocuk egitimcisi oluyorlar. Buyuklerin tiyatro kursundan farkli.

Nasil koymayabilirimki? aldigim her kararda onu goz onunde bulundurmak zorunda kaliyorum
Biz ayrildik diye kizimin yipranmasini istemiyorum veya kizim babasiz buyuyosa bunun bedelini agir odemesin diye
yaptigim hersey onun leyhine nasil sorumluluk yuklenmis olabilirki

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…