Çocuk Hastalıkları cocuklarda rota virüsüne dikkat

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

mondschein2

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
8 Kasım 2007
957
7
Çocuklarda rota virüsüne dikkat!

Edirne İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Hatice Gül, kış aylarında görülen ishallere ilişkin yaptığı açıklamada, su ve besinlerle bulaşan hastalık etkenlerinin yaygın görüldüğünü, önlem alınmadığında toplumda nadir görülen hastalıkların bir anda salgın boyutlarına ulaşabildiğini kaydetti.

Kış mevsiminin bebek ve küçük çocuklarda kusma ve ishale yol açan rota virüsün sık görüldüğü bir dönem olduğunu belirten Dr. Gül, daha çok kusma, hastalığın ateş ve karın ağrısıyla ortaya çıktığını ve bunlara sulu ishalin eşlik ettiğini ifade etti.

Sıkı takip edilmeli

Bulaşma yolları, tedavisi ve korunma yolları hakkında da bilgi veren Dr. Gül, rota virüsü infeksiyonu geçiren çocukların kusma ve ishal açısından sıkı takip edilmeleri gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bağışıklık sisteminde problem olmayan sağlıklı bebek ve çocuklarda birkaç gün içinde kendi kendine iyileşen hastalığın tedavisinde esas önemli olan, kusma ve ishalle kaybedilen sıvı ve tuzları çocuğa vermektir.

Hastaneye yatma gerektiren ishaller arasında da en başta gelenlerden biridir. Kuluçka süresi ortalama 2 gündür, virüs alındıktan 1-3 gün sonra belirtiler başlar.

Hastalık, 3-8 gün sürer. Başlangıçta, ishalin değil de kusma ve ateşin öne çıkması belirgindir. Karın ağrısı ve sulu ishal, tabloya eşlik eder. Rota virüs çok bulaşıcıdır. Ülkemiz gibi ılıman iklim kuşağındaki ülkelerde, kış aylarında görülür. Özellikle 2 yaş altı çocuklar etkilenir. Erişkinde ise, daha hafif seyreder.

Durdurucu ilaçlar önerilmiyor

Antibiyotikler işe yaramaz. Kusma ve ishali durdurucu ilaçlar önerilmez. Çocuk anne sütü alıyorsa emzirmeye devam edilmeli, rota virüsü infeksiyonu geçiren çocukların kusma ve ishal açısından sıkı takip edilmeleri gerekir.

İdrar miktarının azalması, gözyaşının olmaması, ağız kuruluğu, susuzluk hissi, sıvı kaybı belirtilerindendir. Ağızdan sıvı alımının yetersiz olduğu durumda çocuk, zamanında en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli."alintidir (haber7)
 
X