- 9 Ocak 2016
- 395
- 218
- 33
- Konu Sahibi Fulya irem2311
-
Benim tahsilim psikoloji üzerine. Bence arkadaşlarınız mesleki kimlikleriyle değil tamamen kişisel yaklaşmışlar konuya.
Öncelikle çocuklarıyla ilgili benzer problemlerle gelen danışanlarıma söylediğim bir söz var, aşırı hijyenin sağlıksızlık getirmesi gibi aşırı insancıl çocuk eğitimi de çocuğun dış dünyaya yaklaşımı noktasında problemler yaratabiliyor. Çünkü siz çocuğunuzun psikolojik, sosyal gelişimini düşünerek mükemmel bir ortam oluşturmaya çalışırken dışarıdaki çok az insan sizin hassasiyetinize sahip oluyor ve çocuk dış dünyadan beklentilerini kendi aile ilişkilerine bakarak oluşturup çok sık hayal kırıklığına uğruyor. Bu da güvensizlik doğuruyor doğal olarak.
Size tavsiyem sözünde durma erdemini diğer insanların sahip olması gereken bir erdem olarak yansıtmayın çocuklarınıza. Sözünde durmayan insanlara güvenilmemesi gerektiği mesajını verecek söylemlerde de bulunmayın. Çocuklarınıza iyi bir insan olarak sözlerinde durmaları gerektiğini söyleyin. Tutamayacakları sözleri vermemeleri gerektiğini, söz verdiklerinde de mümkün fedakarlıkları yaparak sözlerinde durmaları gerektiğini söyleyin. Fakat bizim elimizde olmayan bazı şartlar yüzünden her zaman sözümüzde duramayabileceğimizi, sözümüzde duramadığımızda sebeplerini söz verdiğimiz kişiye açıklamanın o kişiye ve kendimize borcumuz olduğunu söyleyin. Diğer insanlar sözlerinde durmadıklarında da ellerinde olmayan sebepler yüzünden sözlerini tutamamış olabileceklerini ama bazı insanların da verdikleri sözleri tutmayı belki de hiç önemsemeyebileceği, insanların her konuda birbirinden farklı olabileceğini söyleyin.
Yani siz doğru olanı çocuğa gösterin fakat dışarda karşılaştığı insanların bazı sebepler yüzünden her zaman o doğrulara uygun hareket edemeyebileceğini ya da o doğruları sizin kadar önemli bulmayabileceğini anlatın. Çocuklarınızla konuşurken konuşmayı çok uzatmayın, beş dakika yeter. Konuşma fırsatı veren konulara denk geldiğiniz her durumda bir iki cümle söyleseniz yeter. Hayat dersine dönüşen uzun konuşmalar umduğunuz yararı sağlamayabilir çünkü.
Teşekkür ederim. Burayı herhangi bir üye olarak kullanmak beni de rahatlatıyor, o yüzden mesleki bir sorumluluk alanı olarak kullanmayı tercih etmiyorum ama mesleki yorumlarda bulunduğum bir çok konu geziyorum.cok güzel özetlediniz bu bilgilere bizlerin cok ihtiyacı var inanın.imkanınız varsa burda bizi daha çok bilgilendirebilirsiniz.Mesela konular acıp aydınlatabilirsiniz.
Bence en önemli şey bir çocuğun anne ve babasına güvenmesi , özgüveni , kişilik gelişimini hep ordan alıyor .Konu çocuklarımızın insanlara olan güveni ile ilgili..ben örneğin ilk başlarda çocugumun insanlara güveni sarsılmasın diye etrafımda ona söz veren herkesin o sözlerini tutmaları gerektiğini belirtip 'sözünüzü tutmanız gerekir, yoksa Çocuğumun güveni sarsılır' şeklinde yaklaşırdım. Bir süre sonra her söz veren sözünü tutamayınca, çocuğum sorgulayınca olaya çok fazla müdahale etmeyip, herkese güvenmese de olur düşüncesiyle hareket etmeye başladım.yani yeri geldiğinde bazı insanlara güvenmese de olur, güvenilmeyecek insanlar da var düşüncesiyle, bazen açıklama yaparak, olası mazeretleri belirterek oğlumu teselli etmeye çalışıyorum. Konu bir kaç arkadaşla konuşurken açıldı, tamamen haksız bulundum..aramızda felsefe, psikoloji alanında eğitim görmüş olanlar da vardı .bu kadar yanlış mı yani..verilen her söz için beklenti içinde mi olmalı, ya da herkese hemen güvenmeli mi?
Arkadaşların fikirleri şöyle ki:
Bırakın benim gibi saf olsun, güvensin her insana.
Herkes verdiği sözü tutsun..
Sözünü tütmüyor diye hemen güvensiz diye yaftalama vs. Şeklinde eleştiri aldım..
Fikirlerinizi gerçekten merak ediyorum
Teşekkür ederim. Burayı herhangi bir üye olarak kullanmak beni de rahatlatıyor, o yüzden mesleki bir sorumluluk alanı olarak kullanmayı tercih etmiyorum ama mesleki yorumlarda bulunduğum bir çok konu geziyorum.
Burada yeniyim, yeterince incelemedim ama eminim çocuk eğitimi konusunda da pek çok konu vardır. Bir de malumunuz bir kapıyı bilgiyle çaldığınızda o bilgi çok değerli olmuyor fakat ardında bilgi olan bir kapıyı araladığınızda insanlar o bilgiye çok kıymet veriyor. Mesleki hayatımda sık yaşadığım bir problem bu ne yazık ki, o yüzden burada da yaşamak istemem. Dediğiniz gibi konu açtığımda ne yazık ki hakettiği değeri bulmayarak beni yıpratacaktır.
Tekrar teşekkür ederim alakanız için.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?