Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi Cok acil 2 günüm kaldi yardim edin

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri
Inyernet bilgilerine gore benim cocugum olmayacakti 2 tane var. Cocugunuza asi yaptirmayacaksin benim cocuklarimdan uzak tutun.

Allahaskina burada yüz kişi yaptırma dese yaptirmayacak misin? Git uzman Dr lara danis o kadar suphelerin varsa. Bir de çok acil 2 gün kaldı demişsin pes yani

Inyernet bilgilerine gore benim cocugum olmayacakti 2 tane var. Cocugunuza asi yaptirmayacaksin benim cocuklarimdan uzak tutun.
onlara kalırsa bizler yandık, diyorlar ki aşılı çocuklardan çocuklarımızı uzak tutalım, hastalık bulaştıracaklar çocuklarımıza.Cüzzamlı gibi davranıyorlar aşılı çocuklara, marjinalliğin dibine vurmuş bir aşı karşıtı grup var, face grubunda yazdıklarını görseniz, kendilerini dünyanın sırrına varmış, seçilmiş insan olarak görüyorlar, aşı yaptıranlara da hem çemkiriyor hem cahil muamelesi yapıyorlar.

Yarin doktorla konusucam ama tanidigim bi kac dr arkadasim vardi konustuk biraz ve genellikle butun doktorlar yapilmasindan yana diyolar.

Acaba neden? Bu işten para veya herhangi bir kazanç almadıkları hatta sizin arkadaşınız oldukları da hesaba katılırsa çocuğunuzun sağlığı için olabilir mi?

Gerçekten böyle hurafelerle yitip giden hayatları görünce çok kızıyorum. Ama elden birşey gelmiyor. Aile de sonradan pişman oluyor ama her zaman olduğu gibi son pişmanlık fayda vermiyor.

Buraya sormanızı da anlamıyorum. Çok kozmopolit bir platform. Aklınıza gelebilecek her türlü tabakadan sırf anneler çok diye fikir sormak benim kabul edebileceğim mantık çerçevesi dışında. Belki asla tasvip etmeyeceğiniz kültür, zeka, inanış (hurafe vs) ve anlayış sahibi biri bir yorum yapacak ve sizin aklınız ister istemez karışacak.

Geçen Amerika' daki bir kongrede her millet sağlık konusundaki ülkesindeki sıkıntılarını anlatıyordu. Biz Türk ekibin ortak derdi: komşu, akraba veya internet profesör(!) lerinin tedavilerini bir türlü gecemememiz. İlmi olmadan fikir sahibi olunan bir yer olmamız. Diğer milletlerdeki dr ları bir türlü inandıramadık. Adamların aklı almıyor böyle birşeyi.

Not: çocuk uzmanıyım. Kendi çocuğuma yaptırmadığım hiçbir tedavi veya aşıyı ailelere önermem. Bırakın sağlık bakanlığının rutin aşı şemasını şemada olmayan ücretli aşıları bile takipli ailelerime öneriyorum.

Birakin Allah askina avrupa da bazi ulkelerde asisiz cocuklari krese almamak uzere yasa tasarilari yapiliyor. Al iste geldi asisiz suriyeliler. Ankara da su cicegi salgini kabakulak salgini var 2010larda 120 lerde asi reddi varken internet ve cahil proflar nedeniyle bu sayi 10000 i bulmus.
Ucretli asilar dahil yaptiriyorum. Yaptiricam.
Gelecekte cocuklarina nasil hesap verecekler merak ediyorum.
Adama bas bas bagiriyorsun tv izletme cocugunu tehdit etme ozguven asila kitap oku onunla oyna vakit gecir vs vs vs hicbiri yok asi yaptirmadim neden cunku asilari israil uretiyor otizm yapiyor. He canim he...

Cocugumu badit bir hastalik yuzunden olume terkedemem. Bir de neymis artik gorulmuyormus neden vuruluyormus. Yahu git bir bak hastanelere. Saglik personellerinin asilarini guncelliyorlar. 30 yasinda kizamik olan hemsire tanidigim var be.
Cok sinir oluyorum bu konuya...
Ikinci sinir oldugumda gebelikte seker yuklemesiyle ikili uclu yest yaptirmayanlar. Basbas bagirasim geliyor sana ne beeee diye.

Yahu marjinallikbdegil bu. Sorsan tip egitimi var mi internet dr u... nereden okudun bilmem kimin cocugu 18 ay asisini vurulmus otizm olmus... he canim heee...

Bilirsiniz tipta sebebi bulynamayan herseye stresten derler al otizmin sebebi bulunamadi asilara suc atiliyor.

Ay cok doluyum cok bu konuda. Siz sanalda karsilasmissiniz ben ozelde bizzat karsilastim boguverecektim. Anneye vurursan anne meme vermez zihniyetindeki kadin gelmis bana asisizliktan soz ediyor... agzinin ortasina terligi yapistirasim geldi.

benimde butun icimdekileri yazmissiniz valla .gece gece sinirlendim

benimde butun icimdekileri yazmissiniz valla .gece gece sinirlendim
Cahile laf anlatmak deveye hendek atlatmaktan zordur derler ya. Iste boyle cahil cuhela insanlarla konusunca atasozunun hakkini veriyorum. Asi yerine bebege hacamat yaptirin hacamat peygamber sunneti diyen dinen cahili de var. Peygamber efendimiz 40 yasinda peygamber olmus sen 10 gunluk bebege hacamat yaptiriyorsun. Ay nasil doluyum bir bilseniz.

Asi yaptırmamak cahil cesaretidir diyorum.
Kendi cocugumun özel asilari dahil
Tüm aşılarını yaptirdim

Tahmin edebiliyorum.o anki ruh halinizi.ben o anlarda uzun uzun bakiyorum o cumleleri kuran insanlara.acaba benim goremedigim bi zekaya sahipmi diye.okumayan bir toplumuz.gazeteyi ortu yapmak icin kullaniyoruz kitaba para vermeyi gereksiz harcama goruyoruz.cogul konusuyorum cunku getcekten okuyan insan sayisi okadar azki.internette kaynagi belli olmayan sacma sapan hicbir mantiga uymayan sonu biryere baglanmayan dedikodu tarzi yazilari okumaya bayiliyoruz.ne bekliyoruzki.bu gunumuze sukur.ilerde ne olacak acaba.

Ilerde olacaklardan da bizler sorumluyuz. Valla sadece asi konusu degil sacma sapan liseyi bile bitirememis internet fenomenlerine cocuklarimizi kaptirmayalim mesela. Okuyalim ki onlar da ogrensinler okumayı.
Ogrenelim ogretelim. Insanin degerinin para olmadigini ogrensin cocuklarimiz. Ayyy halka seslenis gibi oldu. Asidan nereye geldim. Bir dokunsaniz bin ah isitecek durumdayim

Allahaskina burada yüz kişi yaptırma dese yaptirmayacak misin? Git uzman Dr lara danis o kadar suphelerin varsa. Bir de çok acil 2 gün kaldı demişsin pes yani
Yaptiricam zaten, dusunmek istedim dr tanidiklarim var sordum zaten.
Muthif fikrin icin tesekkurler yinede. Yaptirmalimiyim gibi bi soruda sormadim, fikir alisverisi yapmak icin once size ozel mesaj yazarim bidahaki sefere!

Sanırım bir hemşire, bir çocuk uzmanı alıntılamayı başardım :)
Benim kafam karışık bu konuda ve sorularım hatta sorunlarım var :)

oral polio aşısı canlı aşı bildiğim kadarıyla.
Yapıldıktan 7-10 gün sonra özellikle bebeğin altını değiştirenin (ki genelde annedir) dikkatli olması gerekiyormuş, bulaşması açısından.
Bu konuda aşı yapılırken uyarılması gerekiyor mu?
Bir yakınım kemoterapi ve radyoterapi alıyor, haliyle bağışıklığı Yok gibi...
takip eden onkolog bebeği konusunda özellikle aşı dönemleri için uyarmış.

Bir de 9. Ayda eklenen kızamık aşısı için, bazı çocuk doktorları aşıdan önce yumurta akı tattırın alerji durumuna göre diye uyarıyor,

normalde 1 yaş sonrası yumurta akı ama aşının içinde mi var da uyarıyor detayını bilmiyorum.

Bu da hurafe mi, değilse neden uyarmadı kimse bizi :)

Bunlar sorularımdı :)
Sorunlarıma gelecek olursak,

aşıları yaptırıyorum çocuklara ama çok içime sindigini söyleyemiyorum maalesef.
kafamı karıştıran bu aşı karşıtı hekimler ve komplo teorileri değil, aşılar hakkında yeterince bilgilendirmeden ezber gidilmesi.
Belki halkın eğitim seviyesini falan beğenmedikleri için anlatmıyorlar ama işte sonra biri çıkıp otizm yapıyor dediğinde insanların inanası geliyor çünkü bilgilendirme Yok :)

aşı ile ilgili bilimsel verileri anlaşılır şekilde yayınlayan, doğruları/yanlışları, içeriği vs ile ilgili bilgilendirme videoları çekilip zorunlu şekilde izletilmesi lazım diye düşünüyorum.

Bir de işin etik boyutu var tabi.
Aşı ile ilgili soruları genelde aile hekimine sorduğumuzda tersleniyoruz. Çünkü başları kalabalık ve vakitleri Yok. Çünkü karşısına geçip bilmişlik taslayan biri olduğumu düşünüyor, çünkü vereceği cevabı anlayacağıma inancı Yok, anlayabiliyorum.

Ama tıbbi girişimlerde de aydınlatılmış Onam diye bir şey var da biz aydınlanamıyoruz :)
Aşı meselesinde neden Yok? Kamu yararı düşünülüp bireysel karara bırakılmıyor desek, o da degil. istemeyen yaptırmıyor zaten.

Bir de aşıların saklama koşullarından hiç ama hiç emin değilim.
Yüksek lisansım biyomedikal mühendisliği, Türkiye deki devlet-özel farketmeksizin hastanedeki elektronik hemen hiç bir şeyin kalibrasyonu doğru düzgün yapılmıyor,
Soğutucular zamanla performansını düşürüyor, takibi yapılmıyor vs..

Yani bir şekilde aşı yaptırıyorum ama asla içim rahat degil. Kafaya takıp içimde büyüttüğüm bir mesele değil ama böyle konusu açıldığında falan bir sıkıntı basıyor işte...

Benim ilgim yok
Mesajla
Çoklu alıntı hatası oldu galiba

Oncelikle 9 ay asisi saglik bakanliginin zorunlu asi takviminde yer almayan kampanya asisiydi uzun bi sure uygulandi ve gorulme orani azalinca asilama iptal edildi.o asiyida istemeyen ailelerden tutanak alip yapmiyorduk.evet yumurta akinin alerji yapmasi durumunda asiyi yapmiyorduk ama benim bildigim ve uygulamaya calistigimiz hafif kizariklik degilde daha agir alerji durumlarinda yapmiyorduk asiyi.dediginiz gibi yumurta aki 1 yasindan sonra verildigi icin belki herkesin kafasi karisti cocuklar 9.ayda yiyecekmi yemiyecekmi.ama ben hastalarima ufacik tattirmalarini soylemistim o donemde.
Asilarin saklanmasiyla ilgili suphelerinizin oldugunu soylemissiniz.asi dolaplarimiz asi takip sistemiyle kontrol ediliyor.ve elektrik gittiginde sinyal alinmadiginda isi dustugunde yada cok ciktiginda yani dolapla ilgili olabilecek asilarin zarar gorme ihtimalinin oldugu her anda asi takip sisteminden gece kac olursa olsun resmi tatil hafta sonu olsun birsey farketmiyor o ayki asi sorumlumuz araniyor ve hemen duruma el atiyoruz.asilarin saklanmasiyla ilgili benim bir suphem yok acikcasi
Asilar hakkinda ebeveynlerin yeterince bilgilendirilmedigine bende katiliyorum.Ama bazi insanlar varki karsimiza geliyor kendini sartlamis zaten yaptirmayacak seni kendisine uydurma cabasinda saatlerce o asinin faydasini anlatsanda birise yaramiyor.Birde bazi tipler var hemsire ne anlarki doktorla konusayim diyor doktor hemsire anlatsin diyor.dediginiz gibi baslari kalabalik kapida sabirsiz bekleyen heran kavga cikarmaya hazir hasta yigini var.doktorda asilari hemsireler yapiyor onlarla gorus deyince yine kavga.
Oral polio cocuk.felci asisi.evet canli bir asi.kakanin rengini degistirdigi dogru ancak kakadan bulasabilme ihtimalinin oldugumu ilk sizden duyuyorum o yuzden yanlis bilgi vermek istemen.bu benim eksigim olabilir.doktoru o kanuda yakininiza daha saglikli bilgi verir.
Kendimce cevaplamaya calistim elimden geldigince.umarim sorunuzun cevabini almissinizdir

Mesela siz hastalarınıza yumurta akı konusunda bilgilendirme yapmışsınız.

Oğlum 3 yasında, küçük se 6 aylık, aşının su anki akıbetini bilmiyorum ama o zaman kimse bize böyle bir şey söylemedi ve aşıyı yaptırdık :)

En azından konuyla ilgili standart oluşturulsa ve aydınlatılmış onam hazırlansa, dikkatten kaçma ihtimali olmaz yada keyfi uygulamalar olmaz.

Soğutucular konusunda birebir şahit olduğum oldu maalesef. Hakkında tutanak vs tutturduk aman bosver o kadar zamanda bir şey olamamıştır diyen görevlinin :)

Hastanelerde de genelde Kişilerden kaynaklı degil cihazın kalibrasyonu ile kaynaklı sıkıntılar oluyor.

Bilgilendirmeden kastım sadece aşının faydası degil.
Her şeyi :)
Yan etkisi de. Duruma göre belki ben yan etkisini kendisinden daha tehlikeli bulacağım, bilmiyorum ki ne olduğunu.
Basit bir agrı kesici içerken bile prospektüsten okuyoruz yan etkileri, aşıda neden olmasın?
Doktor/hemşire benim için fark etmez. Beğenmemezlik yapmıyorum yada ille de doktor olsun demiyorum.
Bizim hemşire ben bilmiyorum diyor mesela.
Yada biliyor uğraşmak İstemiyor.
Doktora sorduğumda da cevap vermek yerime bu bilgilerin benim için gereksiz olduğuna ikna etmeye çalışıyor.
Kusura bakmayın bütün sağlık sisteminin açıklarını size anlatmış olmuşum :)))

Bilinen gercekler aslinda hepsi.kimisi kuruma gore degisiyir kimisi kisinin kendi vicdanina gore.dediginiz gibi keske insanlari yeteri kadar bilgilendirebilecek materyaller olsa.saglik bakanligi bu konuda eksik calisma yapiyor.hadi doktor hemsire isini cok cok.iyi yapti bolgesindekileri tam anlamiyla bilgilendirdi kac haneye girebilir.bolgesiyle sinirli kalacak.ama bastakilerin bu konuda iyi calismasi bizleride tesvik eder ve alti dolu olur anlatilanlarin.heleki asiya karsi cikan ebeveyn sayisini dusunursek acil bilgilendirme sart.

Birkac olumsuzlukla karsilasmissiniz asilarla ilgili ,her meslekte oldugu gibi sagliktata cig sut emmis meslegini kotuye kullanan ,usengeclik yapan kisa yoldan gorevini yerine getirmeye calisan yarim yamalak yapan insanlar var.sagligin diger mesleklerden farki hata kaldirmamasi.hatanin sonucu cok agir.ona ragmen gevsek insan dolu saglik camiasi.hic bir kurumda tam anlamiyla bunlarin onune gecilemiyor haklisiniz.

Asi takip sistemine cok guveniyorum ben mesela ama siz kotu seylerle karsilasmissiniz ,daha benim gorecegim cok sey var demekki.keske duymasak bunlari keske herkes layigiyla hizmet verse..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…