• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nişan çok acil kızlaarr sakarya da nişan adetleri olarak kıza ne alınır,erkeğe ne verilir?

Nişan Adetleri, Nişan Bohçası, Nişan Tepsisi

eczreyrey

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
25 Eylül 2010
998
2
66
Sakarya
meraba kızlar ekim de nişanım olcak allah nasip ederse. ama sözlümün ailesi pek bilmiyor kıza ne olur erkeğe ne olur bana sözlüm sordu ben de sana haber veririm dedim. kız tarafı bohçada erkeğe ne götürür erkek tarafı alışverişte kıza ne alır.ya da sakarya da nişan adetleri nasıl.biz izmirde oturduğumuz için alışverişe oraya gideceğiz bana alınacakları oradan alacaklar ama büyük nişan yapmayacağız .yani tuvalet muvalet aldırmayacağım zaten.
ben oradan almak istemediğim için erkeğin traş takımı pijama takımı iç çamaşırları kemeri cüzdanı felan aldım havlu mavlu da evde var ayarlıcaz ama erkeğin ailesine illa birşeyler olması mı lazım ben siz bizimkilere yapmayın.biz de size yapmayalım dedim en azından nişanda yani.düğünde yaparız dedim onları. şimdi takı felan da alınacak oraların adetleri nasıl lütfen kızlar yardımcı olun bana :(

Benimki merkezde Adapazarında ben birkere sormuştum adetimiz yoktur bizim demişti:63:
Ayrıca başka bir topiğede yazdım sanada yazayım şekerim;
Kızlar ben nişanlı değilim ama benim arkadaşım nişanlıyken bırakın bayramları nişan bohçasına bile doğru düzgün birşey koymamışlardı.
Allaha şükürki kurtuldu o aileden başka problemlerde çıkınca attı nişanı,şimdi daha mutlu hiç değilse sinir hastası olmaktan kurtuldu.
Ayrıca sakın seviyorum ayy utanırım beni aç gözlü sanarlar falan diye düşünmeyin Hem nişan alışverişinde hemde bayramlarda inceden inceden dokundurun,sonrada erkeğin şanındandır,bizim oralarda adettir falan deyin yapsınlar herbişeyinizi,konuşurlarsada takmayın daha kıymetli olursunuz.
Diğer bir arkadaşıma ise herşeyi tastamam geldi kardeşlerine annesine babasına varana kadar bohça yaptılar kızda azıcık yüzsüzlük yaptı herşeyin en iyisine layığım falan dedi 1 yıl içindede çocuk doğurdu ondada bilezik taktı kaynanası,şimdide afedersiniz oruçluyum ama kıçına bakıyorlar altınmı sıçacak diye ondan kıymetlisi yok.

Konuşuruz yarın yine:34:

hehehhe iyiymiş yaaaa valla bana da ters bişeyler istemek ama annem ablanda istemedik herşey mafoldu sende isticez dedi. bende sözlüme söylüyorum valla bence de gereksiz ama napalım adet böyleymiş hevesleri var büyükler ne derse hem bende isterim falan gibi laf kalabalığı ile göze batırmadan tat kaçırmadan istediklerimizi yaptıracaz inş. bence cidden çok gereksiz ama adet yerini bulsun napalım ne gerekiyosa yapıcaz :)

bizde sakaryalıyız bizimde nişanımız var ve karşılıklı olarak hiç birşey istemedik boşuna masraf bu tür işler yüzükleri alacaz biz oğlana oğlan bize nişan kız tarafına ait olur bizim buralarda kıyafetimize kadar biz alacaz erkek taraffı bişey takmak isterse kendileri bilir.. 100 kişilik yemekli bir davet vereceğiz sade ve şık bir davet olsun istedik. tabi biz karşılıklı böle karar verdik ama her aile bizim gibi değil kıza rekek tarafı baştan aşağıya kıyafet düzüyor kızda erkeğe alıyor genelde böle oluyorr anlaşmaya bağlı yaniiii:)

bizde sakaryalıyız bizimde nişanımız var ve karşılıklı olarak hiç birşey istemedik boşuna masraf bu tür işler yüzükleri alacaz biz oğlana oğlan bize nişan kız tarafına ait olur bizim buralarda kıyafetimize kadar biz alacaz erkek taraffı bişey takmak isterse kendileri bilir.. 100 kişilik yemekli bir davet vereceğiz sade ve şık bir davet olsun istedik. tabi biz karşılıklı böle karar verdik ama her aile bizim gibi değil kıza rekek tarafı baştan aşağıya kıyafet düzüyor kızda erkeğe alıyor genelde böle oluyorr anlaşmaya bağlı yaniiii:)

Benimki merkezde Adapazarında ben birkere sormuştum adetimiz yoktur bizim demişti:63:
Ayrıca başka bir topiğede yazdım sanada yazayım şekerim;
Kızlar ben nişanlı değilim ama benim arkadaşım nişanlıyken bırakın bayramları nişan bohçasına bile doğru düzgün birşey koymamışlardı.
Allaha şükürki kurtuldu o aileden başka problemlerde çıkınca attı nişanı,şimdi daha mutlu hiç değilse sinir hastası olmaktan kurtuldu.
Ayrıca sakın seviyorum ayy utanırım beni aç gözlü sanarlar falan diye düşünmeyin Hem nişan alışverişinde hemde bayramlarda inceden inceden dokundurun,sonrada erkeğin şanındandır,bizim oralarda adettir falan deyin yapsınlar herbişeyinizi,konuşurlarsada takmayın daha kıymetli olursunuz.
Diğer bir arkadaşıma ise herşeyi tastamam geldi kardeşlerine annesine babasına varana kadar bohça yaptılar kızda azıcık yüzsüzlük yaptı herşeyin en iyisine layığım falan dedi 1 yıl içindede çocuk doğurdu ondada bilezik taktı kaynanası,şimdide afedersiniz oruçluyum ama kıçına bakıyorlar altınmı sıçacak diye ondan kıymetlisi yok.

Konuşuruz yarın yine:34:
ay canım benim doğru söylüyorsun.ben kayınvalidemle konuşuyorum.sizin orda nasıl olur diye hep soruyor ben de saf saf bilmiyorum büyüklerimiz bilir diyorum .sözlüme nişan listesi çıkardım alışverişte bunlar alınacak bana dedim.bizde bir bavul eşya yaptık hazırladık çünkü. takı olarak da trabzon hasırı set isticem .bizimkilere kalsa yani ailem hiç birşey istemiyor. onlarda biz yakışanı yaparız tarzında hava atıyolar.bakalım sözde sepet yaptılar bir takım elbise iç çamaşır takımı atlet kilot takımı çorap mendil ,parfüm takımı çok hoş süslü kocaman bir sepetle verdiler .nişanda da sakarya dan alışveriş yapacakmışız bana .çıkınca ne var ne yok alcaklar artık biz orada almamak için damada burda ben aldım hazır ettim herbişeyini pazarlık yapa yapa bildiğim tanıdığım yerlerden.çünkü diğer türlü pazarlık da yapılmıyo ailecek girince dükkana tabiri caizse sokuyolar kazığı.bütcemi düşünmeliyim.

onların babanne biraz pinti.nişanda takı ne takarız demiş sözlüm ağzını aramış da;ne takısı takı düğünde olur felan demiş.gerçi söz sepeti içinde gerek yok demişti baanne ama onun dediği pek olmuyor :):51::1:

Son düzenleme:
canım siz kız tarafısınız kendi kıyafetinizi de siz mi alıyorsunuz . çok ağır gelmez mi ama kız erkeğe erkek kıza alsaydı bari..oğlan tarafımı böyle olsun dedi.siz mi dediniz.normalde sakarya da mı böyle yoksa benim nişanda kıza alınacaklar listemi hiç göstermiyeyim mi :18:

Son düzenleme:
canım biz kıyafet konusuna hiç girmedik bizde kız alır. bohça konusunda sizalmayın bizde almayalım dedik onlarda tamamm dedi karşılıklı anlaşma yani :))

canım biz kıyafet konusuna hiç girmedik bizde kız alır. bohça konusunda sizalmayın bizde almayalım dedik onlarda tamamm dedi karşılıklı anlaşma yani :))
canım o bohça kız erkeğe erkek kıza sadece olacak .hani 6 parça gecelik takımı iç çamaşırı takımı erkeğe kemerdi traj takımıydı vs bunlar olacak bizim dışımızda gelişiyor olay yani bunlar olmazsa olmazlar olacak :86:

canım ben karasuluıyum.

nişanda erkek tarafı kız tarafına kız tarafıda erkek tarafına nışandan sonra bohça getirir.

bohçanın iiçinde (damada gideni diyorum)

kayınvalideye yaptıılmış pike takımı dantelli.
damada 5-10 tane göbekli havlu seccade iç çamaşırı damat takımı traş takımı terlik falan konur.
kayınpedere seccade havlu takke tesbıh pantalonlk kumaş bi gömlek iç çamaşırı konur.
kaynvalideye pke takımı tulbent havlu patık seccade tesbıh ıç çamaşırı konur
ve evde daha kım yaşıyorsa azda olsa onlarada hediye konur.

bu bohça nişandan sonra damat evıne zıyarete gidrken götürülür.

gelin bohçasıda geline nişan gunu getirilir yanında bı tepsi baklavayla getirilir.
aynı şekilde gelin evınde kım varsa anne babaya geline kızkardeş abi falan hepsine ayrı ayrı bohça yapılır.

gelın bohçasında geline yaptırlan pike takımı dantelli, 10 tve uzeri tulbent 10 ve uzerı havlu patık pijama takımı saten sabahlık makyaj takımları
terlik iç çamaşırı

anne babayada seccade havlu iç amaşırı tesbıh annne babaya ya elbıselık kumaş yada bbaya gömlek anneye etek falan

evdekılere aynı şeyler.

tabii bunlar çok özenle süslü püslü hazırlanır göze gelır.

düğündede bızım orda şu kadar altın falan dıye konulmaz ne kadar yapabılısenız denır.
ama evın eşyası olmazsa olmazdır
yemek yatak odası koltuk takımı beyaz eşya falan.

ayy daha aklıma bişey gelmedı soracak olusan msj at canım.
umarım yardımcı olmusumdur.

Son düzenleme:
kıyafet işindede kızın nişanda giyeceğinı damat tarafı alır tabı.
nişan masraflarını kız tarafı karşılar
damadın gıyeceği kıyafeti bılmıyorum benım eşim almıştı.
ama düğünde kız tarafı damada damat tarafıda geline alır gelinlik damatlık.
ayrıca damada kol saatı alınır.
nişandada geline yuzukten başka en az 2 bılezık takılır.
tabı bu damadın parasına göre değişir.

canım ben karasuluıyum.

nişanda erkek tarafı kız tarafına kız tarafıda erkek tarafına nışandan sonra bohça getirir.

bohçanın iiçinde (damada gideni diyorum)

kayınvalideye yaptıılmış pike takımı dantelli.
damada 5-10 tane göbekli havlu seccade iç çamaşırı damat takımı traş takımı terlik falan konur.
kayınpedere seccade havlu takke tesbıh pantalonlk kumaş bi gömlek iç çamaşırı konur.
kaynvalideye pke takımı tulbent havlu patık seccade tesbıh ıç çamaşırı konur
ve evde daha kım yaşıyorsa azda olsa onlarada hediye konur.

bu bohça nişandan sonra damat evıne zıyarete gidrken götürülür.

gelin bohçasıda geline nişan gunu getirilir yanında bı tepsi baklavayla getirilir.
aynı şekilde gelin evınde kım varsa anne babaya geline kızkardeş abi falan hepsine ayrı ayrı bohça yapılır.

gelın bohçasında geline yaptırlan pike takımı dantelli, 10 tve uzeri tulbent 10 ve uzerı havlu patık pijama takımı saten sabahlık makyaj takımları
terlik iç çamaşırı

anne babayada seccade havlu iç amaşırı tesbıh annne babaya ya elbıselık kumaş yada bbaya gömlek anneye etek falan

evdekılere aynı şeyler.

tabii bunlar çok özenle süslü püslü hazırlanır göze gelır.

düğündede bızım orda şu kadar altın falan dıye konulmaz ne kadar yapabılısenız denır.
ama evın eşyası olmazsa olmazdır
yemek yatak odası koltuk takımı beyaz eşya falan.

ayy daha aklıma bişey gelmedı soracak olusan msj at canım.
umarım yardımcı olmusumdur.
çok teşekkürler canımcım bilgilerin için çok yardımcı oldun :)canım düğündede gidermi akrabalarına bohça.yani düğünden sonra hani yengesine mengesine gidermi bohça yine?peki birde düğünde ne kadar altın takılır genelde altını severmi oraların insanı?
anlamadığım birşey var.nişan günü kıza erkek tarafı bohça getiriyor,ama birde nişandan sonra yazmışsın gider diye ayrı ayrı mı oluyor ?
birde yatak odasını da erkek mi alır ?

Canım peki nişan genelde büyük mü olur yani dışarda çalgılı mı yaparlar ,yoksa evdemi aile arasında yani.biz sözlüyüz şimdi bayramda biz bir tepsi baklava göndercektik kargoyla oralarda da olur mu böyle şeyler. nişanda ekim gibi olacak allah nasip ederse .bayramlarda kıza elbise felan alınırmı oralarda bir decanım kurban da koç gönderilir mi sizde kız evine .benim memleketim erzurum.adetleri yaşatan bir ailem var da :52:

bende sakaryalıyım öyle adetlerimiz falan yoktur bizim. klasik işte seccade, havlu,traş takımı, pijamalar, iç çamaşırı falan konulur. erkeğe takım elbisesini alırsın o sana nişanlığını alır. nişanlığın yanında bikaç kıyafet daha alırlar kıza. bide içinden gelirse anneye babaya da bişeyler koyarsın havlu, başörtüsü, seccade gibi..

Back
X