uyarın için tşk ederim canım önemli bir konu aslında çok makbule geçti. bu aralar gündemim isim olduğu için muhabbetlerimde bu yönde.. herkesin bana dediği ''güzel bir anlamı olsun ki yansıtması o yönde olur'' bende bunlardan yola çıkarak internette bir arastırma yaptım DUHA VE DUHAN için. şöyle bir oru cvp buldum.
SORU: Allah nasip ederse yakında bir oğlum olacak. Adını, “Duhan” olarak belirlemiştik. Ancak “Duhan”ın anlamının “kıyamet günü ortaya çıkacak duman” olduğunu öğrendik. Tereddüde düştük. Sizce “Duhan” ismini koymamız uygun mu? (Dr. Ş. Alpay)
CEVAP: Arapça Duhan, duman demektir. Bu, bir surenin adıdır: Duhan Suresi. Sureye bu adın verilmesinin nedeni, bir felaket gününde insanları bir dumanın kaplayacağının anlatılmasıdır. İnsanları kaplayacak olan bu dumanın kıyamet olayında vuku bulacağını söyleyenler olduğu gibi büyük bir kıtlık, yoksulluk gününde insanların bitkin düşmesinden ötürü gözlerinin her şeyi puslu göreceği bir dehşet zamanı olarak anlayanlar da vardır. Benim kanaatime göre insanları kaplayacak olan duman, surenin inişinden birkaç yıl sonra vuku bulacak Bedir Savaşı’na işaret etmektedir. Kumsal bir vadide olan bu savaşta rüzgarın ve atların savurduğu kumlarla etraf toz duman olmuş, göz gözü görmez duruma gelmiş ve İslâm, düşmanı büyük bir bozguna uğramıştır. İşte Kur’ân’daki Duhan kelimesinin anlamı budur. Ama bir surenin ismi olan bu kelimeyi çocuğunuza ad olarak vermekte bir sakınca görmüyorum. Fakat bana göre bu dumanla ilgili olarak çocuğunuza Bedir ismini verseniz daha iyi olur. Bedir, İslâm’ın ilk ve en büyük zaferi olduğu gibi dolunay anlamına da gelir.
içesinede duhan ismini arastırıncada pek hoş anlam olmadığına karar kıldım
DUHA yı da araştırdım açıklaması çok iç açıcı. duha kuşluk vakti demek yani karanlıkların aydınlığa çıktığı zamanın gelmesi--peygamberimizin sonraki hayatının önceki hayatından daha güzel geçtiği ifade ediliyor ve birçok güzel açıklamaları olan bir sureymiş..DAHA DETAYLI BİLGİ İSTEYENLER İÇİN
Duha suresi (kuşluk vakti ) adresini öneriyorum