Yav neden bir konuyu tartışırken, mevzu bir şekilde ırka, ülkeye inanca geliyor ben anlamıyorum ki. Bunları karıştırmadan sebep sorulmuyor mu? Bana da saçma geliyor eşin elini öpmek ve hatta bunun saygıyla ilgisi yok diye fikrimi de belirtiyorum. Lakin hemen mevzu Arabistan'a cumhuriyet kadınlığına bilmem neye geldi. Ne alakası var yahu.
Öper ama öpmüyor. Çünkü siz de biliyorsunuz ki bu tür saygı gösterileri sadece pipililere gösterilir. El öpmek bir gelenektir. Eski zamanlarda ata olarak kabul edilen eşin eli de öpülürken, zamanla sadece yaşlılar ve ebeveynlerin eli öpülmeye başlandı ki son dönemlerde bu bile yapılmıyor. Aynı şekilde eskiden gerdek gecesi sonrasında çarşaf göstermek çok olağan bir gelenek olarak kabul edilirken günümüzde bu saygısızlık olarak görülüyor.
Daha da eski zamanlarda kadının kocası öldüğünde kocasının kardeşi ile evlenmesi çok normal ve olması gereken bir durum iken, şimdi namussuzluk olarak kabul ediliyor. Size binlerce şekil değiştirmiş, yok olmuş gelenek sayabilirim. Bunların yok olması, insanların özenti olmasından kaynaklanmıyor. Çağ değiştikçe, düşünceler ve davranışlar değişir. Hatta inançlar bile değişir.
Ben sadece sizin bu manasız eylemi saygı ile bağdaştırmanıza ve bunu anlamayanları da özenti olmakla suçlamanıza şaşırıyorum. Bu durumda siz de özenti olmuyor musunuz? Eski çağlarda uygulanan, nasıl ve neden ortaya çıktığı bilinmeyen, herhangi mantıklı bir sebebi bile bulunmayan bir eyleme bugün özenip uyguluyorsunuz.
Mevzu inanın eşinizin bir yerini öpmeniz değil. Ayak baş parmağı bile öpülebilir sıkıntı yok. Öpmenin de sınırı yok, organlar arası geçişin de. Ancak bunu yaparken sevgi, mıncırma isteği değil de hürmet ve saygı için yapılınca tuhaf kaçıyor. Neye hürmet? Hürmet bununla mı ölçülüyor?