Sen öğrencisin, ailenin durumu da ortada.
İşime gelmiyor diye bir lüksün yok.
Her öğle yemeğini 10 tlye getirmeye hakkın yok. ( Kusura bakma ama öyle )
Makyajın da eksik kalacak.
Arkadaşlarına uyum sağlayamadığın zamanlar da olacak.
Açken ben tokum bile demen gerekecek bazen.
Ya da yok hiç birinden vazgeçmek istemiyorum diyorsan da parttime çalışacaksın..
Size katiliyorum.
Konu sahibi kizimiz, üniversite sadece ders, vize, final, yurt demek degildir. Üniversite basinin caresine bakmayi ögrenme, elindekiyle ayakta kalabilmeyi becerme, anne baba koynundan cikip is hayatina ilk adimlarin atildigi yerdir. Bu ille gidip bir isyerinde calismak olmayabilir. Harcligi ay sonuna kadar idare edebilmek te benim icin calismak demektir. Cünkü yediginin ictiginin giydiginin parasini, telefon faturani sen ödüyorsun. Gelir gider dengesi kurmak zorundasin. Bu ortamda da arkadas faktörü cok önemli. Onlar öyle diye sen de öyle olamazsin. Senin ailenin durumu belli.
O yaslarda belki net algilayamazsin ama bak tecrübeli bayanlar sana yol gösteriyoruz. Benim babam 1.100 TL ev kredisi ödüyorsa ben 700 TL harcamaya utanirim. Siz de bunu dert ediyorsunuz aslinda ama kendinize engel olamiyorsunuz anladigim kadariyla. 40 yasindayim ve anca bu yasimda orjinal kozmetik malzemelerinin hepsini alabildim. Ara ara indirimde kampanyada falan tek tek alabiliyordum ama kac kere elime alip biraktiktan düsündükten sonra. Bir allik aldim mesela heralde 2 sene daha kullanirim. Ruj desen 6 ay oldu neredeyse daha yeni bitiyor.
Arkadas cevreni gözden gecir. 1 tane olsun iyi olsun. Herkes öyle diye sen de öyle olma. Biz üniversitedeyken oda arkadasimizin sinifina ek kontenjanla bir kiz gelmisti. Para yok pul yok, ailesi ciftci, kiz tarlada ailesine yardim ederken gizli gizli sinava hazirlanmis. Hem de resim ögretmenligi, yani o kesimde hic hos karsilanmayacak vakit kaybi görülecek bir bölüm. Kizin ablasi beni yaktilar sen de yanma diye tüm sorumlulugu alip yollamis kizi. Ismi Pervin'di hic unutmuyorum cok yetenekli bir kizdi. Bir kac gün odamizda misafir olarak kaldi, sonra baktik diger kizla dertli dertli fisildasiyorlar, hep üzgünler. Cektim kenara nedir anlatin dedim. Meger kizin babasi git cok istiyorsan ama durum belli sana kurus gönderemeyiz demis. Misafirlik süresi doldu kizin yurttan cikmasi lazim. Kalicak gidicek yer yok ablanin verdigi para anca yemege icmeye yetiyor. Alt katimizda kidemliler vardi. Yurt sekreteriyle arkadasti hatta biri. Ben gittim sordum bu kiz icin ne yapilabilir sen eskilerdensin diye. Bana dedi tüm oda kabul ediyorsa hic cikmasin. 300 küsür kisiyiz kim anlayacak. Gitmis yurt sekreterine böyle böyle anlatmis, ortaya cikarsa senin bildigini söylemeyiz ama bu kizi da kapiya koyamayiz kalacak bizimle demis. O sene okul kapanana kadar bizimle kaçak kaldi. Arkadasiyla ayni yatagi ayni yemegi paylastilar. Kiza dedik hic kendini ezik hissetme, sen degil seni bu durumda okumaya mecbur edenler utansin. 2. senesinde burs bulmus ögretmeni garibe.
Babam hem ablama hem bana para gönderirdi, yetmiyecegini bildigim halde baba cok bile derdim. Hepimiz asagi yukari ayni durumdaydik, birimizin parasi bitince digeri gidip alis veris yapardi. Digeri annesine yiyecek kolisi hazirlatip gönderirdi. Ay sonuna kimsede para kalmayinca börek patates yogurt yerdik isitip isitip. Kilik kiyafet desen biriktirir alabilirsek alirdik yetmezse almazdik. Yani demek istedigim arkadastan arkadasa fark var. Onlar yemekhanede yemiyorlar benim de isime gelmiyor deme lüksü yoktu bizde. Hic böyle tiplere özenme. Belki ailesinin durumu iyi ama senin degil. Kendi yolunu ciz, birak millet sana uysun. Arkadas benim etim budum bu, yapabilecegim alabilecegim belli. Ben buraya okuyup meslek sahibi olmaya geldim. Siz ayda 4-5 defa sinemaya yemege gezmeye gidebiliyorsaniz ben 1 kere gidebiliyorum ve bu halimden de memnunum diyebilmelisiniz. Genc kizsiniz tabi ki gezmek eglenmek digerleriyle ayni ortamlara girebilmek istersiniz. Belki hoslandiginiz biri bile vardir ona güzel görünmek isteyebilirsiniz. Canim herseyin dozu olmali. Bu ay parfüm aldiysaniz 2 ay sonra diger kozmetigi alin. Bugün onlarla disarida yiyin diger günler yemekhanede.
Dedigim gibi üniversite egitimin ders meslek bilgilerinin disinda; aileden uzakta kimseye muhtac olmadan yasayabilmeyi, zor durumlarin tek basina üstesinden gelebilmeyi ögretir bize.