canım bende konunun tamamını okuyamadım ama tıp okumuş biri olarak fikrimi söyleyeim yinede. psikologlar nasıl okur nasıl atanır ne şartlar altında çalışır hiçbir bilgim yok, ama doktor olmak istiyorsan öncelikle kazanmak için en az iki seneni vermen gerekiyor belliki öncelikle. 6 sene tıp okursun, son üç senesi hastanede stajla geçer, herkes seni hastanede olduğun için para alıyorsun sanır ama sen hastane personelinin yediği yemekten bile yiyemezsin, şanslıysan 6.sınıfta bazı üniversitelerde sadece yemek hakkın olur, asistanların tüm ayak işlerini yaparsın internlük adı altında. mezun olunca karşına mecburi hizmet çıkar, şimdi aile hekimliği olduğu için rahat rahat sağlık ocağında çalışamazsın, ya acile ya 112 ye gidersin, tabi ücra bir ilçeye. hasta gelince tüm sorumluluk sendedir ama elinde doğru dürüst laboratuar bile yoktur. sürekli bir kaçış yolu ararsın aile hekimimi olsam, toplum sağlığı merkezindemi çalışsam 112demi, ki hiçkimse bulunduğu pozisyondan memnun değildir. 1600tl pratisyen maaşı + hastanesine göre değişen döner sermaye ile çalışırsın. hasta gelir önüne karneyi fırlatır şu ilaçları yaz der, yani eskisi gibi doktorluk ne saygın bir meslek nede para kazandırıyor. bu arada fakültede okurken çooook çalışıpta tusu kazandıysan uzman oldum yırttım sanma, şimdiki halkı çok seven(!) sağlık bakanımız seni doğuda bir ilçenin yeni açılmış devlet hastanesine uzman dr olarak atar, yıllarca merkeze geçmek için uğraşır durursun.yaşın çoktan 35 olmuştur ama hala bir düzenin yoktur, yarın ne olacağın nerde ne şartlar altında çalıştırılacağın meçhuldur. uzmansan en azından ne iş yaptığın bellidir ama fakültede tusu kazanamazsan mezun olunca çalışırken iki katı zorlaşır tus ve hayatına pratisyen olarak devam edersin. güzel güzel şehir merkezinde çalışırken bi bakarsın sağlık bakanı değişmiş sistem değişmiş, kendini ücra bir ilçede nöbet tutarken bulursun. ben 4 yıllık pratisyenim malesef tusu kazanamadım, ama anlattıklarımı yaşıyorum, yarın ne olacağım nerde çalışacağım belli değil. kadrom ilçede kendim merkezde,eşim ilçede, doğum iznine ayrılınca dönüşte nerede çalışacağım bile belli değil. aile hekimiyim ama sanmaki aile hekimleri ayda on milyar alıyor sağlık bakanı gibi, geçen ayki maaş bordromu görsen gülersin,izne ayrıldım diye yarısını kesmişler maaşımın. ben açıkçası tıp okuduğum için çok pişmanım...
benim öğrenmek istediklerim bunlardı zaten, teşekkür ederim gerçekten