Toplumun genel bir ahlak yapısı vardır. Mesela, kardeş kardeşle aşk yaşarsa bu ne olur ensestlik olur.
Burada bir çok üye için eşin erkek kardeşi, kardeş yerine konuyor. Öz kardeşi olarak görüyor. Verilen tepkilerin nedeni bu, benim için eşimin kardeşi kardeşim değildir ancak asla ve asla yan gözle bakılmayacak bir şahsiyettir. Bırakın yakışıklı olduğunu düşünmeyi,
çok fazla samimiyeti doğru bulmuyorum. Ki bir çok örnekte görüyorsunuz, kadın dursa erkek durmuyor, erkek dursa kadın durmuyor, iki taraf dursa eş kıskanıyor.. evlilik zarar görüyor..
Eş, ilgisiz olabilir, eş aldatabilir, eş dövebilir.. bunların hiç biri kadının eşin kardeşine veya bir başkasına duygusal hisler beslemesine meşruluk kazandırmaz.
O zaman ne yapalim, her güçsüz ve zayıf anımızda, her eşlerimizle aramız bozuk olduğunda hoop başkasına atlayalım.
Eşin/sevgilinin/nişanlının/sözlünün ilgisizliği yüzünden aldatan kadını ben anlamam. Derdimi anlatmaya çalışırım, uğraşırım, gerçekten gerekirse uyurken bir sarsarım benle ilgilen sevgine ihtiyacım var bile derim baktım olmadı, gelecek planlarımı yapar ve boşarım. Gidip aldatmam. Hele eşimin kardeşine asla bakmam. Bu konularda hep büyük konuştum, kınadığın başına gelir olayına inanmadığımı belirttim. İnsan kendini ve duygularını kontrol edebilir benim için, diğerleri nasıldır bilmiyorum (genel yorumlarda çoğunluk kaptırmış kendini gidiyor, bana katılan yok

).
Daha önce bir örnekte belirttiğim ahlak toplumun dayatmasıdır cümlemi söylememin üzerinden yaklaşık 11 yıl geçti ve hocamın yüzünde ki gülümsemesini, daha sonra beni odasına alıp benle bu konu hakkında konuşmasının nedenini gerçekten 'büyüyünce' anladım.
Kadın ve erkek yaratılışları gereği birbirinden etkilenebilir, tensel, kokusal, cinsel dürtüler.. Toplumsal ahlak bilinci tam oturmamış ise, baba öz kızına da tecavüz eder, kardeş kardeşe de aşık olur, anne oğluna sevdalanır. Ki örneklerini haberlerde duyuyorsunuz. 'Aa baba öz kızına tecavüz etmiş bu nasıl olur ya diyerek haberi izliyorsunuz ben olayın içerisindeyim, hani gerçekten olayın içinde olmayınca ne kadar vay be deseniz bile yaşanmamış gibi geliyor. Yeri geliyor kardeşine tecavüz etmiş bir tecavüz sanığını savunuyorum, yeri geliyor tecavüz edilmiş özürlü bir kızın müdafiliğini yapıyorum.
Toplumsal değerler, genel ahlak bilincinin temel taşları içerisinde yer alan 'kaynın bir kardeş ya da yan gözle bakılmayacak bir insan olarak' görülmesi olgusu konu sahibinin içine oturması gerekiyor. Kocam benle ilgilenmiyor, kaynım da çok yakışıklı film-müzik-kitap konusunda çok anlaşıyoruz, eli elime değerse yanıp kül olacağım düşüncelerini zihninden uzaklaştırması gerekiyor. Eşin ilgisizliği, senin eşinin kardeşine duygusal şeyler hissetmene meşruluk yani geçerlilik kazandırmıyor.
Ben yardım elimi şöyle uzatabilirim, eşinle konuş ondan ilgi beklediğini belirt, ısrarla ve sürekli söyle gerekirse. Eşinin ilgisini kendine çekmek için elinden geleni yap baktın olmuyor kaynına açıl onla evlen demeyeceğime göre, ki eşinin ilgisizliği devam ederse sen baya baya büyüteceksin sanırım içinde bu olanları boşanacaksın. Önce bir evliliğini kurtarmak için uğraş, belli ki boşanmak senin için zor; bir kaynına olan hislerini dizginle, bir mantığını dereye sok. Al Otur şöyle bir düşün 3. kişi olarak ben ne yapıyorum, bu hislerim ne kadar doğru, eşime ilgisiz olsam ve aynısı benim başıma gelse ben ne kadar anlayabilirdim diye.