Danıştay, Din Kültürü Dersinin 'Din Eğitimi' Olduğuna Hükmetti

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
Danıştay 8'inci Dairesi, Antalya'da bir ailenin, çocuğunun Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması için açtığı davada, din kültürü dersinin 'din eğitimi' olduğuna hükmetti.
46555.jpg

0
Danıştay 8'inci Dairesi, Antalya'da bir ailenin, çocuğunun Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması için açtığı davada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına atıfta bulunarak, dersin adı her ne kadar 'din kültürü ve ahlak bilgisi' olsa da içeriğiyle 'din eğitimi' olduğuna hükmetti.

Antalya'da 2008 yılında Fatmagül Özpınar İlköğretim Okulu 5'inci sınıf öğrencisi S.E.D.'nin ailesi, çocuklarının Din Kültür ve Ahlak Bilgisi dersinden
muaf tutulması için Muratpaşa Kaymakamlığı'na başvurdu. Kaymakamlığın başvuruyu reddetmesiyle ailenin 7'nci yılına giren hukuk mücadelesi başladı.

Ailenin avukatı Nusret Gürgöz, Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davada yerel mahkemenin ilk olarak çocuğun din kültür ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutulmasına karar verdiğini aktardı. Çocuğun yaklaşık 3 yıl mahkeme kararı uyarınca dersten muaf tutulduğunu kaydeden Gürgöz, Kaymakamlığın temyizi üzerine dosyaya bakan Danıştay 8'inci Dairesi'nin, okutulan ders kitaplarında din öğretiminde bir mezhebin veya tarikatın esas alınmadığı, kitapların genel olarak mezhepler üstü yaklaşım esas alınarak hazırlandığına işaret ederek yerel mahkemenin kararını bozduğunu söyledi.

Bozmanın ardından yerel mahkemenin kararında ısrar etmediğini anlatan Gürgöz şöyle konuştu:

"Dosyayı AİHM'ye taşımaya hazırlanırken, AİHM'in 'Mansur Yalçın ve diğerleri hakkında' kararı oluştu. AİHM, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması yönünde karar verdi. Bu çerçevede Danıştay 8'inci Dairesi'ne ek savunma gönderdik. Konuyu AİHM'ye ya da Anayasa Mahkemesi'ne taşımaya gerek kalmadan Danıştay da AİHM kararı uyarınca yerel mahkeme kararını bozdu."

'DİN EĞİTİMİ HALİNİ ALDI'

Danıştay 8'inci Dairesi ilgili kararında, devletin eğitim ve öğretimle ilgili üzerine düşen görevleri yerine getirirken müfredatta yer alan bilgilerin nesnel ve çoğulcu şekilde aktarılmasına dikkat etmesi ve ebeveynlerin dini ve felsefi kanaatlerine saygı göstermesi gerektiğinin altı çizildi. Devletin dinler karşısında tarafsız kalarak bütün dinsel inançları eşdeğer görmesi gerektiğine vurgu
yapılan kararda, "Öğretimde uygulanan müfredatın belirli bir din anlayışını esas alması durumunda bunun din kültür ve ahlak bilgisi dersi olarak kabul edilemeyeceği ve din eğitimi halini alacağı açıktır" denildi.

Öğrenimin adının 'din kültürü ve ahlak bilgisi' olmasına rağmen içerik olarak din kültürü ve ahlak bilgisi öğretimi olarak kabul edilemeyeceğinin açık olduğu kaydedilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Okulda zorunlu olarak okutulan din kültür ve ahlak bilgisi dersini ailenin dini ve felsefi inançlarına ya da inançsızlıklarına uygun olmadığını belirten davacıların herhangi bir din mensubu ya da ateist olduğuna bakılmaksızın bu içeriğiyle zorunlu tutulmasında hukuka uyarlılık bulunmamaktadır."

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Anadolu Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Zeynel Can da, kararın Alevilerin zorunlu din dersine karşı yıllardır sürdürdüğü mücadele açısından umut verici olduğunu söyledi.

Ailenin yıllardır hukuk mücadelesi verdikleri çocukları ise şu an lise 3'üncü sınıfa gidiyor.

(DHA)
http://www.egitimajansi.com/haber/d...-egitimi-olduguna-hukmetti-haberi-41884h.html

Önceden böyle seçenek de yoktu
Zoraki sokarlardı derse
Bir de hocaların salak salak "kafir, gavur vb." esprilerine maruz kalırdık.

Önceden böyle seçenek de yoktu
Zoraki sokarlardı derse
Bir de hocaların salak salak "kafir, gavur vb." esprilerine maruz kalırdık.
kafir ,gavur lafı çok sık kullanılırdı..işte o zümre yaşlandı ve teker teker ölüyorlar inşallah bu konularda daha bilinçli olacak insanlarımız

yani bu kadar zor bir şey değil birbirimize saygılı olabilmek, hoşgörülü olabilmek
ah be gülüm cahillik ne ka kötüü..düzeleceğiz ama daha var gibi ama inan düzeleceğiz.. gelinimiz var alevi daha doğrusu amcamın oğlu evlendii.. o kadar memnunuzkii kuzenim oruç tutar kalkar sahurunu hazırlar beraber yerler eşine destek olur. bizi iftara çağırır.aynı şekilde o oruç tutar ama farklıdır orucu otururuz sorarız anlat bize anlatır ve o mutlu biz mutlu en önemlisi kuzenim mutlu şimdide hamile . bir erkek evlatları olacak (inşallah)

Bir arkadaşım alevi olduğu için bir din kült öğretmeninin kendini dışladığını anlatırken dayanamayıp ağlamıştı ben o veliye hak veriyorum çocuklara zorunlu din dersi verirken bu dersi almak istemeyenleri hepten soğutuyoruz gönüllü olunca o zaman din dersleri verimli oluyor

benim musevi bir tanıdığım babasından imzalı dilekçe getirdi ve hemen muaf oldu. acaba özel okul diye mi bu işler bu kadar kolay halloldu :KK14:

ortaokulda muaf olmak ayrı dert çünkü din dersinin yerine başka bir ders verilmediğinden teog puanı %2 düşük geliyormuş duyduğum kadarıyla(miktardan emin değilim), çünkü teogtaki din sorularnı cevaplamıyorsun
hristiyan ya da musevi olduğuna dair belge getirirsen muafsın, ama müslüman olup başka mezheplere mensupsan ya da aleviysen dersi almak zorundasın
agnostik ve ateist olanların durumu daha vahim çünkü devlete göre onlar hepten yok, dersi almak zorundasın yine
özetle sadece diğer dinlere mensupsan muaf olabiliyorsun

Son düzenleme:
yani bunu bilmek için uzman olmaya gerek yok biz deki zorunlu din kültürü dersinin adı yanıltıcı, dinler tarihi, kültürleri okutulmuyor, sünnilik dersi veriliyor. doğal olarak sünni olmayanlar başka dinlere mensup olanlar için zor bir durum
katılıyorum sana chess
din kültüründe bütün dinler tanıtılmalı bilgi verilmeli.tarihi araştırılmalı...dini eğitim almak isteyenler için de kurslar açılmalı bol bol ,ki var sanırım....
bizim zamanımızda hoca sure okutuyordu...bazı arkadaşlar bilemeyince kötü oluyordu ister istemez....

katılıyorum sana chess
din kültüründe bütün dinler tanıtılmalı bilgi verilmeli.tarihi araştırılmalı...dini eğitim almak isteyenler için de kurslar açılmalı bol bol ,ki var sanırım....
bizim zamanımızda hoca sure okutuyordu...bazı arkadaşlar bilemeyince kötü oluyordu ister istemez....

aynen canım ben özellikle okullarda çokca seçmeli ders olması taraftarıyım yine kontrol meb de olmalı

aynen canım ben özellikle okullarda çokca seçmeli ders olması taraftarıyım yine kontrol meb de olmalı
bi de din dersi öğr leri nedense çok sert oluyor...insanın öğreneceği varsa da öğrenmek istemiyordu sayelerinde....(tabi bizim zamanımızda öyleydi)
ben lisedeyken tek bir dersim 2 geldi o da din kültürü...babam böyle kalmıştı:KK57:

bi de din dersi öğr leri nedense çok sert oluyor...insanın öğreneceği varsa da öğrenmek istemiyordu sayelerinde....(tabi bizim zamanımızda öyleydi)
ben lisedeyken tek bir dersim 2 geldi o da din kültürü...babam böyle kalmıştı:KK57:

ya canım sorma bizim zamanımızda öyleydi, ama şimdi daha farklı sanırım oğlumun din hocası pamuk gibi bi adam

ben nasıl istiyosam çocuğum din dersi alsın, başkası da istemiyo olabilir. zorunlu tutulması bencede yanlış. ama en azından din kültürü ve ahlak bilgisi kısmı var, yani benim zamanımda din dersi yanında beşeri münasebetler gibi konularda vardı o açıdan iyi olabilir ama, müslüman olmayan birini zorunlu tutmak çok yanlış.

ya canım sorma bizim zamanımızda öyleydi, ama şimdi daha farklı sanırım oğlumun din hocası pamuk gibi bi adam
şimdi tüm öğretmenler daha anlayışlı yumuşak...biz ev yakınında kot pantolonla bisiklet sürüyoruz diye....isim vermeden bize demediği bırakmayan öğretmenler vardı yemin ederim...

şimdi tüm öğretmenler daha anlayışlı yumuşak...biz ev yakınında kot pantolonla bisiklet sürüyoruz diye....isim vermeden bize demediği bırakmayan öğretmenler vardı yemin ederim...
beyaz spor ayakkabıyla okula alınmadığımı biliyorum, illaki siyah kolej ayakkbısı olcakmış :KK17:

beyaz spor ayakkabıyla okula alınmadığımı biliyorum, illaki siyah kolej ayakkbısı olcakmış :KK17:
yaaaaa ne çektik beeeee
şimdikiler emo halleriyle okula giriyor.....
kolumda ince zincir vardı sevgilimin(şimdiki eşim) aldığı içinde isim yazıyordu...müdür yardımcısı sıradan çevirdi aldı elimden babamı çağırmış ona vermiş....o_Oiçinde isim var oku demiş....
o da okuyamamış(yaşı var bayağı) ablama demiş ...o da bozuntuya vermeden kendi ismi yazıyo demiş(canım ablam ele vermemek için iyice kazımış işsim kısmını):110:şimdi millet sevgiliyse kolkola geliyo okula:cool:

yaaaaa ne çektik beeeee
şimdikiler emo halleriyle okula giriyor.....
kolumda ince zincir vardı sevgilimin(şimdiki eşim) aldığı içinde isim yazıyordu...müdür yardımcısı sıradan çevirdi aldı elimden babamı çağırmış ona vermiş....o_Oiçinde isim var oku demiş....
o da okuyamamış(yaşı var bayağı) ablama demiş ...o da bozuntuya vermeden kendi ismi yazıyo demiş(canım ablam ele vermemek için iyice kazımış işsim kısmını):110:şimdi millet sevgiliyse kolkola geliyo okula:cool:
valla ben lise sonda saçımı boyadım sarıya (turuncu oldu) git boya öyle gel dedi zor ikna ettim, kaş almaya falan karışıyolardı. bide biz korkuyoduk öğretmenlerden şimdiki nesil öyle değil dicem ama kendimi yaşlı hissedicem 28 im oysa :))

yaşıtız kızzzz...yaşlı değiliz beeee onu kim demiş....bende 2 çocuk var hala kendimi 18 sanıyorum:110:

X