Dededen kalan evden ikinci eş miras payı alır mı

kendihalindebirisi

Üye
Kayıtlı Üye
10 Şubat 2025
209
165
18
Merhabalar, konu bana ait değil fakat arkadaşım için soruyorum
İsimleri örneklendirmek gerekirse;

Ali kişisi babasından kalma evde oturuyorken ilk karısından boşandı ve 3 çocuğu var bu evlilikten.

İkinciye evlendi resmi nikahla. Ve öldü.
İkinci eş kaldı ve evlilikten çocuk yok.

Dededen kalan evin miras paylaşımı nasıl olur ?

Beyefendi vefat ettiğinde kiminle resmi nikahı varsa, miras o resmi nikahlı eşi ve (kimden olduğu farketmeksizin) çocuklar arasında paylaşılır. Tam oran bilmiyorum ama ikinci eşi mirasta hak sahibidir.

Eğer dede konuda Ali olarak adlandırdığınız kişiden önce ölmüş ise Ali mirastan hak sahibi olmuştur yani edinilmiş bir hak ve mirasta olsa bir mal var o hak Ali'nin ölümü ile %25 eşine (2. eşine tabi - ilk eş ile boşandıkları için hiçbir şekilde hak sahibi değil ilk eş) kalan %75 pay evlatlarına kalır (kaç çocuk ise eşit dağıtılır 1 çocuk varsa %75 hissenin tamamı onundur, 2 çocuk ise %37,5 + %37,5, 3 çocuğu var ise %25+%25+%25 pay alırlar 4-5 ise bu şekilde o %75 pay çocuk sayısına göre eşit bölünür)

Ali kişisi öldüğünde dede sağ ise geride kalan eş, dededen kalan mirasta hak sahibi olamaz çünkü eşi vefat ettiğinde dede henüz sağdır ve mal dedenindir kayınvalide-kayınpederden damat yada gelin miras sahibi olamaz ancak eşleri sağ iken büyükler vefat eder ve miras hakkı kazanılmışsa o geçen miras payından kendileri de pay alabilirler. NET BİLGİDİR

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…