delirecek gibi oluyorum yasama istegin gidiyor :(

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Size bana herkese düşen bu konuda bişeyler yapmaktır. Dernekler var, mesela ayda 10 tl'cik bağış yap.

Blake Lively, meşhur abd li aktris. Geçen bu konuda konuşuyor, kendi derneği mi yoksa desteklediği bir dermek mi bilmiyorum, oradan bir polisle konuşmuş çocuk istismarı hakkında.

Demiş ki "benimde bir kızım var, bu iş ne kadar vahim, yani gördüğünüz en küçük yaştaki kurban ne kadardı?"

Polisin cevabı dehşet ötesi.
"henüz doğum kordonu bağlı olanları
gördüm!"
Durum bu.
Ve bizim Müslüman dünyası Allah müdahale etsin, niye etmiyor diye zırlıyor... Yahu Allah bu senin görevin diyor. Sen ise tekrar O'na havale ediyorsun.

Bide bunun İnançla ne alakası var anlamadım. Allah özgür irade vermiş, kötülük yada iyilik yapmayı kişi kendi seçer. Sizce Allah direk bunlara müdahale etse insanın en kıymetli varlığı olan aklı ile karar verme mekanizmasından söz edilebilir miydi, hayır.
Allah zaten bu konuda kuranda "Sakın, Allah’ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Allah, onları ancak gözlerin dehşetle bakakalacağı bir güne erteliyor. İbrahim/42" diye uyarmış. Yani onların hesap günü gelecek. Dünyadaki kötülüklere bakıpta dinden soğumak kadar saçma bir şey yok.
Neyse dine fazla girmeyelim, banlanmak istemiyorum.

Ben de bunu merak ediyorum. Kotu olarak dogan insan var mi? Ya da birinin kotu olmasi kendi elinde mi? Fesatlik, kin mesela. Hadi bunu kiskanayim fesatlik yapayim hinlik yapayim demez ki kimse. İcten gelmiyor mu bu tur seyler, yani yaradilisa bagli degil mi, ya da yetistirme sekline bagli en iyi ihtimalle. E ben boyle yaratildim, kotuluk yapiyorum bu sebeple. Ben miyim suclusu? Ya da beni yetistiren kotu yetistirdi, yine mi ben sucluyum?
kafamda deli sorular, kolayca cozemiyorum:confused:
Güzel kardeşim islam ahlakı ile büyütülmüş olsaydık bu sorulara hiç ihtiyaç kalmazdı.
efendimizin ahlakını anlatan bir kitabı alıp okuman belki bu sorularının cevabı için sana yardımcı olabilir.

Son düzenleme:
Güzel kardeşim islam ahlakı ile büyütülmüş olsaydık bu sorulara hiç ihtiyaç kalmadı.
efendimizin ahlakını anlatan bir kitabı alıp okuman belki bu sorularının cevabı için sana yardımcı olabilir.
Tesekkur ederim tavsiyeniz icin ama aklimdaki sorularin yanitlarinin islam ahlakiyla alakali oldugunu dusunmuyorum. Ahlakin sadece dine bagli oldugunu da dusunmuyorum. Aslinda sorularimin net bir cevabi yok tabii ki :) sorgulamak da hosuma gitmiyor bi yandan cunku cevabi olmayan bir sonsuzluga gidiyor her sey. Asla net cevap bulmak mumkun degil zaten en cok da kafami bu karistiriyor. Mesela inanc meselesi, hepimizi Allah yaratiyor ama kiminin inanci cok saglam her seye sualsiz inaniyor, kimi sorguluyor, ya da sorgulamasa da inanci zayif. Bu kisinin elinde olan bir sey mi? Bunu dusundukce isin icinden cikamiyorum

Benim de boyle olaylar yasadikca iyice zayifladi inancim
Gecen gun biri burada yazmis, dualar duyulsaydi onca cocuk olmezdi diye iki gundur dalip dalip bunu dusunuyorum
Nasıl iyilik varsa kötülükte var olacak. Eğer Allah kötülüğe direk müdahale etseydi özgür irade denen şey var olur muydu, hayır.
Sen ben o iyilik yapmayı seçiyorsak ötekide kötülük yapmayı seçiyor.
Dua edelim kötünün kafasına yıldırım düşsün sorun çözülsün. Bu mu din, inanç?
Bizim müslümanlar açıp Allah'ın kitabını okumazda gökten kanatlı melekler yardım etsin diye bekler. Olmayıncada inancım zayıfladı :/
Lütfen sadece şunu düşünün "özgür irade". Allah bunu vermiş. Seçim bize ait.

Kaldı ki Allah öyle salıp bırakmıyor. Bakın: "Sakın, Allah’ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Allah, onları ancak gözlerin dehşetle bakakalacağı bir güne erteliyor. İbrahim/42"

Ben de bunu merak ediyorum. Kotu olarak dogan insan var mi? Ya da birinin kotu olmasi kendi elinde mi? Fesatlik, kin mesela. Hadi bunu kiskanayim fesatlik yapayim hinlik yapayim demez ki kimse. İcten gelmiyor mu bu tur seyler, yani yaradilisa bagli degil mi, ya da yetistirme sekline bagli en iyi ihtimalle. E ben boyle yaratildim, kotuluk yapiyorum bu sebeple. Ben miyim suclusu? Ya da beni yetistiren kotu yetistirdi, yine mi ben sucluyum?

Evet iste bunlar sosyoloji, psikoloji olaylari. Tabi bide dna, yüzyillarin aliskanligi/beyine programlanmisligi var. Dindede ayni sorular olur, eh madem bu günah ve Allah biliyor yapacagimi, bu nasil birsey? Kader olayi ondan dolayi karmasik bir hal aliyor.

Bu sorular enteresan ve bende tam cevabini bilmiyorum. Aramizda sosyoloji mezunlari varsa yada bu konularda çok bilgili olan varsa, daima açigim bilgi almaya yada bu konular üzerinde kitap okumaya (duyuru :) ).

Tek bildigim, kötü insanlar var. Elimden geldigince kendimi ve ailemi korurum. Diyorum ya, elimden gelmeyenlere ise ne yazikki göz yumuyorum. Evet halen içim gitmiyor degil. Ailelerin intihar etmesi, Neslihanin ölümü, Sule Cetler, Özgecanlar,.. Düsününce saatlerce aglamak isterim. Cözüm aci fakat düsünmemek bazen. Yada en fazla twitterde birsey begenmek yada paylasmak :(

Mesela soyle soyliyim. Ya bunu kendime bile itiraf etmesi cok zor ama yine de anlatmak istiyorum. Benim canim cigerim olan arkadaslarim var, bi tanelerim onlar benim. Ama bazen hayatlarinda iyi bir seyler oluyor, ve ben kiskaniyorum hatta bazen nasil desem zoruma gidiyor sanki iyi bir sey yasamalari. Ama o kadar sinirleniyorum ki bunu dusununce. Ama bu benim icimden geliyor. Ben bunu engelliyorum kendimle savasiyorum kavga ediyorum. Soyle soyliyim o kotuluk benim icimden belki bir saniyelik geciyor cok uzun sureler degil. Sonra normal
hislerime geciyorum ya onlar benim canim, cok mutlu oluyorum evet ama saniyelik de olsa ben bu hisle savasiyorum. Ama icimden bu kotuluk geciyor ben bunu tutamiyorum bu neden oluyor? Bunu bana kimse ogretmedi ki, diyorum ki Allah beni boyle yaratti icime bu kotulugu koydu belki de, ama neden?

Tesekkur ederim tavsiyeniz icin ama aklimdaki sorularin yanitlarinin islam ahlakiyla alakali oldugunu dusunmuyorum. Ahlakin sadece dine bagli oldugunu da dusunmuyorum. Aslinda sorularimin net bir cevabi yok tabii ki :) sorgulamak da hosuma gitmiyor bi yandan cunku cevabi olmayan bir sonsuzluga gidiyor her sey. Asla net cevap bulmak mumkun degil zaten en cok da kafami bu karistiriyor. Mesela inanc meselesi, hepimizi Allah yaratiyor ama kiminin inanci cok saglam her seye sualsiz inaniyor, kimi sorguluyor, ya da sorgulamasa da inanci zayif. Bu kisinin elinde olan bir sey mi? Bunu dusundukce isin icinden cikamiyorum
İşte bu yetiştirilmekle alakalı.
her insan Müslüman olarak doğuyor mesela ama garimüslim bir anne babanın çocuğu ise o yönde ve o şekilde yetiştiriliyor.
Bir amcam var Rus bir bayan ile evlendi ( çok severim kendisini) müslüman oldu yengem, çocukları oldu ama yengem dini, Müslümanlığı bilmediği için çocuklarda bi haber büyüdüler.
Gerçekten, gerçek manada islam ile büyütülünce insanın aklında soru işareti olmuyor olsa da mutlaka cevabını kurandan yada hadislerden buluyor.

Nasıl iyilik varsa kötülükte var olacak. Eğer Allah kötülüğe direk müdahale etseydi özgür irade denen şey var olur muydu, hayır.
Sen ben o iyilik yapmayı seçiyorsak ötekide kötülük yapmayı seçiyor.
Dua edelim kötünün kafasına yıldırım düşsün sorun çözülsün. Bu mu din, inanç?
Bizim müslümanlar açıp Allah'ın kitabını okumazda gökten kanatlı melekler yardım etsin diye bekler. Olmayıncada inancım zayıfladı :/
Lütfen sadece şunu düşünün "özgür irade". Allah bunu vermiş. Seçim bize ait.

Kaldı ki Allah öyle salıp bırakmıyor. Bakın: "Sakın, Allah’ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Allah, onları ancak gözlerin dehşetle bakakalacağı bir güne erteliyor. İbrahim/42"
Evet cok haklisiniz ama iste ben su sekilde dusunuyorum, asla dogru demiyorum tabii ki ama Allah hepimizi esit mi yaratiyor? Kimisi dogustan kotu olmuyor mu? Simdi iyi yarattiginin iyi olmasiyla kotu yarattiginin icindeki duyguyla savasip sonradan iyi olmasi ayni sey olamaz. Kotuye kiziyoruz ama oyle yaratildi belki. Kimse kotu olmayi secmez ki.
belki de tum dusuncelerim tamamen yanlis ay o kadar karisik ki bu dusunceler. Cok seviyorum bu konularda sohbet edebilecegim insanlarla karsilasmayi, fikir fikirden daima ustundur her sohbette kesinlikle bir seyler ogreniyorum ve hosuma gidiyor. Uzuluyorum sorguladigim icin de suclu hissediyorum ama Allah bize dusunme yetisi verdi, belki bunlari da dusunelim diyedir

Mesela soyle soyliyim. Ya bunu kendime bile itiraf etmesi cok zor ama yine de anlatmak istiyorum. Benim canim cigerim olan arkadaslarim var, bi tanelerim onlar benim. Ama bazen hayatlarinda iyi bir seyler oluyor, ve ben kiskaniyorum hatta bazen nasil desem zoruma gidiyor sanki iyi bir sey yasamalari. Ama o kadar sinirleniyorum ki bunu dusununce. Ama bu benim icimden geliyor. Ben bunu engelliyorum kendimle savasiyorum kavga ediyorum. Soyle soyliyim o kotuluk benim icimden belki bir saniyelik geciyor cok uzun sureler degil. Sonra normal
hislerime geciyorum ya onlar benim canim, cok mutlu oluyorum evet ama saniyelik de olsa ben bu hisle savasiyorum. Ama icimden bu kotuluk geciyor ben bunu tutamiyorum bu neden oluyor? Bunu bana kimse ogretmedi ki, diyorum ki Allah beni boyle yaratti icime bu kotulugu koydu belki de, ama neden?

Kiskanmak normal bir duygu ki. Evet ayiplaniyor, ama normal bir duygu. Sadece buna göre hareket etmek, mesela o kisinin dedikodusunu etmek, yada iftira etmek yanlis.

Kiskanarak hirslanabilirsinde. O seylere sahip olmak için sende çaba sarf edebilirsin.

Ayni zamanda kimse kimseyi yemesin, baze insanlar olduklari durumu/pozisyonlari hak etmiyorlar. Hele Türkiye kosullarinda. Torpil ile, hile ile hak etmedikleri pozisyona gelen çok insan var. O sekilde maddi manevi çok rahat yasayan insanlar var.

Tek yapabilcegin sey umursamamak iste. Diyorum ya, kendi hayatina konsantre ol. Baskalarini duyma ve görme.

Bu senden kaynaklanan birşey değil ki, nefis ve şeytan var ve nefis daima bizimle...
Bu düşünecelerin bi anlık senin aklına gelmesi senin kötü biri olduğunu yada bu duyguları içinde beslediğini belirtmez ki, önemli olan bununla baş etmen karşı gelmen ve başarman ne mutlu sana

Bence insan iyi ya da kötü olarak yaratılmıyor. İnsanın doğasında ikisi de var. Hangi duygusunu beslerse o baskin olur. Bir tane psikiyatri profesörünün (Prof. Zimbardo) hapishane deneyi var. Orada eline güç geçen sıradan insanlar çok acimasizlaşiyor. Hz. Mevlana'nın da bir sözü vardı. "Musa da Firavun da senin varlığında mevcuttur" diye. Yani bir insan ikisi de olabilir.

Mesela kıskançlıktan örnek vermişsiniz o her insanın doğasında olan birşey var. Ama siz iradenizi kullanıp kıskançlık duygunuzu engellemeye çalışıyorsunuz. Belki o kişide gördüğünüz şeyi elde etmek için daha çok çalışırsınız ya da iyi bir aile hayatı vardır insanlar ne güzel geçiniyor ben de evimde onlardaki gibi huzur olmasını sağlayim dersiniz. Ama başka bir insan kıskançlık duyduğu kişiye zarar verebilir. Aynı duygu ikinizde de var ama 2. kişi kötü birşey kullandı.

İşte bu yetiştirilmekle alakalı.
her insan Müslüman olarak doğuyor mesela ama garimüslim bir anne babanın çocuğu ise o yönde ve o şekilde yetiştiriliyor.
Bir amcam var Rus bir bayan ile evlendi ( çok severim kendisini) müslüman oldu yengem, çocukları oldu ama yengem dini, Müslümanlığı bilmediği için çocuklarda bi haber büyüdüler.
Gerçekten, gerçek manada islam ile büyütülünce insanın aklında soru işareti olmuyor olsa da mutlaka cevabını kurandan yada hadislerden buluyor.

Heee hiç müslüman olarak yetistirilip, hiristiyan olan yada ateist olan yok dimi? Ekside ergen kayniyor evet, ama bu konu üzerine binlerce entry ve yorum var, okuyabilirsin.

Neyse konu fazla dine kayacak ama sunuda belirtmek isterim, müslümanlar süper ve süper ahlakli ve digerler tüh kaka degil. Hepimiz insaniz, iyilerimizde var, kötülerimizde. Bu konuda din/dil/irk fark etmez. Yani "bunlar hepsi müslüman ahlaki olmadigindan" dediginde, diger müslüman olmayan insanlari yaftaladigini göz önünde bulundur. Bunun yanlis oldugunu anla. Ahlak bir dine bagli degil çünkü.

Neyse bu son mesajim olacak, ban yemeye cidden degmez çünkü.

Çünkü insansın. Cevap bu. Duyguların var. Ve bak sonra düşünüyorum geçiyor diyorsun, bu da özgür irade.
Kimisi ise tam tersi o duyguları kıskançlığı vs körükleyip kötü bir insan olmayı "seçiyor". Sen ise iyi olmayı.
Ve emin ol sen bu şekilde devam ettikçe zamanla tamamen kurtulacaksın.
Tekrar söylüyorum, insanı insan yapan özgür irade var oldukça iyilikte kötülükte var olacak.
Bize düşen önce iyi olmayı SEÇMEK. Sonra kötülük karşısında "Allah yapsın" demek yerine "Allah bana akıl ve özgür irade vermiş, ben kötülük karşısında ne yapabilirim" demektir.
Mesela çocuk istismarı engelleme derneklerine ayda 10 tlcik bağış yapmak gibi.

Heee hiç müslüman olarak yetistirilip, hiristiyan olan yada ateist olan yok dimi? Ekside ergen kayniyor evet, ama bu konu üzerine binlerce entry ve yorum var, okuyabilirsin.

Neyse konu fazla dine kayacak ama sunuda belirtmek isterim, müslümanlar süper ve süper ahlakli ve digerler tüh kaka degil. Hepimiz insaniz, iyilerimizde var, kötülerimizde. Bu konuda din/dil/irk fark etmez. Yani "bunlar hepsi müslüman ahlaki olmadigindan" dediginde, diger müslüman olmayan insanlari yaftaladigini göz önünde bulundur. Bunun yanlis oldugunu anla. Ahlak bir dine bagli degil çünkü.

Neyse bu son mesajim olacak, ban yemeye cidden degmez çünkü.
Hayır beni yanlış anladınız yada ben yanlış ifade ettim kusura bakmayın kesinlikle öyle birşey ima etmek istemdim ben onları arkadaşın kafasındaki soru işaretlerine cevap olarak yazım. Benimde etrafımda,ailemde, arkadaşlarımda var müslüman olmayan insanlar asla kötülemek maksatlı söylemedim

Çünkü anca o zaman iyiliği seçmenin bir kıymeti olur. Karanlık olmadan aydınlığın kıymeti bilinebilir mi?

Evet cok haklisiniz ama iste ben su sekilde dusunuyorum, asla dogru demiyorum tabii ki ama Allah hepimizi esit mi yaratiyor? Kimisi dogustan kotu olmuyor mu? Simdi iyi yarattiginin iyi olmasiyla kotu yarattiginin icindeki duyguyla savasip sonradan iyi olmasi ayni sey olamaz. Kotuye kiziyoruz ama oyle yaratildi belki. Kimse kotu olmayi secmez ki.
belki de tum dusuncelerim tamamen yanlis ay o kadar karisik ki bu dusunceler. Cok seviyorum bu konularda sohbet edebilecegim insanlarla karsilasmayi, fikir fikirden daima ustundur her sohbette kesinlikle bir seyler ogreniyorum ve hosuma gidiyor. Uzuluyorum sorguladigim icin de suclu hissediyorum ama Allah bize dusunme yetisi verdi, belki bunlari da dusunelim diyedir
Son cümleniz inanılmaz derecede doğru. İşte olay bu. Allah kuranda 5bin ayrı yerde "düşün akıl et, insanlar düşünmez mi akıl etmez mi, biz onlara delilleri verdik artık ne isterlerse onu yaparlar" diyor. Yani özgür irade!
Amma hani kimse kötülük yapmayı seçmez diyorsunuz ya varya öyle bir seçerki...
Eşit yaratılmak ise imkanlar konusunda evet herkes eşit değil. Fakat bunun suçlusuda biziz. Şartları iyi yapanda kötü yapanda biziz. Mesela küresel ısınma. İnsanlık kendi elleriyle dünyayı mahvediyor. Bundan elli sene sonra doğanlarda büyüyünce Allah bu dünyayı niye bu hale getirmiş, biz niye bu şartlarda doğduk diyecekler... Ama dünyayı bu hale getiren insanlıktır. Allah çevrene iyi bak, savaşma fitne çıkarma diyor. Ama insan tam tersini yapıp sonra Allah'ı suçluyor. Vallahi ben Allah kadar iftiraya uğrayanı görmedim. İnsan kötülük yapmayı seçer suçlusu Allah olur. Emin ol Allah kötülüğe direk müdahale etseydi insanlar bizim özgür irademiz yok diye yine yaygara ederlerdi.

kizim su an ecrinle yasit . kizina baktikca ecrin geliyor gozumun onune. gene gikti yotubeda karsima. agzindaki disleride ayni kizimla. oyle gyzel gulmuski bi fotograta. nasil nasil nasil nasil nasil kiyilir nasol aglatilir basil aci cektirilir o yavruya. aklim almiyor agliyorum agliyorum . cok mu aci cekti acaba :( 18 ay yasadi kizimda 18 aylik su an . kizimin hareketlerine baktikca ecrinde boyleydi diyorum dayanamiyorum arkadaslar . cok kotuyum. oyle guzel bi cocuktuki nasil kiydilar nasil Allah m dayanilmiyor adesina:(((((((( siyanurle kendilerini olduren aileler e bazen hak veriyorum bu kotu dunyadan cekip gitmek konusunda

diyorum oyle bi ailede yasamamasi ratio onun icin iyi bisey cennette cunku ve o aile olunce ecrini karsilarinsa bulacaklar ecrin hesap soracak o pislikler. ve ben ozcanmidir nedir onla ayni cennette olmak istemiyorum gidemez ya gidemez bebege aci veren biri cennete gidemezzzzzzz

bu nasil bir dusunce ya aklim almiyor.siz inanmiyorsunuz kaza ve kadere hayrin ve serrin Allahtan geldigine ahiret gunune herkesin tek tek hesaba cekilecegi nokta kadar iyilik nokta kadar kotuluk te yapsa ahitette mutlaka karsisina cikacagina inanciniz yok.islam dini hakkinda ne biliyorsunuz fikih siyer hadis ilmihalleri hic okudunuz mu arastirma zahmetinde bulunduz mu???kur'anikerimi okuyup anlamina baktiniz mi bildiginiz sadece aci cekerek olenleri Allah korumadi hasa tobe!!! lutfen sacmalamayin inanciniz yok bu sizi baglar amaaaa burda provakotorluk yapamazsiniz ayaginizi denk alin!!! bu konunun kapanmasi lazim hemde hemen!!!

Bende ölüm nedeni açıklandı,katili yakalandı diye düşündüm siz böyle konu açınca.Ama baktım ki gelişme yokmuş.Din konularına girmeye hiççç gerek bile yok.109/KÂFİRÛN-6(Sizin dininiz size, benim dinim banadır)Ecrinle ilgili yapılan son açıklamada aşşağıda ki gibiymiş.
Bir hayvan müdahalesinin olduğu aşikar ve kemiklerde hayvan dişlerinin olduğu sabit. Hayvani müdahale ile mi başladı ilk süreç yoksa insan müdahalesi ile başlayıp sonradan hayvan bulup o şekilde mi müdahale etti onu yapılacak incelemeler sonunda tespit edeceğiz. Şuan cinsel istismar konusu en çok konuşulan konu. Bulduğumuz veriler ışığında şu an için cinsel istismara yönelik bir bulgumuz yok.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X