sevgili konu sahibi, 2026 kpss iyi hazirlan. bence cok guzel alim olacak, secim yaklasiyor cunku.
10 sene once kpss derecesi yaptim. ailemin evinde gunde 8-10 saat calisirdim. evimiz cok kucuktur. 60 m2den daha azdir. 2 oda var, salona baglaniyor odalar, hol yok. annem ve babam, sinava hazirlaniyorum diye ders calistigim odama ses gitmesin diye kac ay salondaki tvyi izlemediler. ikisi de emekli insanlar bu arada. tum gun evdeler ve tek eglenceleri tv izlemek. yatak odalarinda kucuk bir tuplu tv vardi, hep ordan izlediler tvyi ses olmasin diye sinav olana kadar. zaten aile yapim cok fedakar, bu onlara cok normal geliyor. ama soyle bir sikintim vardi. abim evli, yengem ve 2 cocukla 10 gunde 1 bizim eve gelirlerdi.
ben makro ve mikro kpss ders calisma plani yapmistim. aylik, haftalik, gunluk. gunluk bitirmem gereken konuyu bitirmek zorundaydim. obsesyon modunu actim, hiper odak sagladim. sinavi ve kendimi merkeze aldim. bu yuzden arkadaslarimin beni aramasi, evin icindeki gorevlerim, telefondan gelen mesajlar, erkeklerin flort istekleri vs hicbir sey umrumda olmuyordu. ama abimgilin eve gelmesi calismami olumsuz etkiliyordu. bu arada cok gelmiyorlardi ama, ben cok disiplinliydim, rahatsiz oluyordum. aileme dedim ki, abime sinava 5 6 ay kaldigini, cocuklarin tabiiki dedeyi babaanneyi gormesinin cok guzel oldugunu, altlarindaki arabayla onlarin abimgile gitmesini, kpss ayindan sonra bu isin normale donecegini, kimsenin bu surecte sinava hazirlanan birine esek degilse alinmayacagini, bu sinavin tekrarinin 2 sene sonra oldugunu, ama o zamana kadar benim basima ne gelecegini kimse bilemeyeceginden su anki sinava iyi hazirlanmam gerektigini, eve 3 4 ay birisi gelmezsse kimsenin olmeyecegini, bu tur seylerin soylenmesinin ayip olmayacagini, sinavi kazanamazsam isim olmazsa kimsenin bana cebinden para verip yasamimi surdurmeyecegini soyledim. haklisin dedi ailem. yine de gidip abime soylemediler bu durumu. oglum sen gelme 2 3 ay, altimizda araba var biz geliriz, kardesin calissin evde demediler. aslinda diyemediler, ayip olur diye soyleyemiyorlardi, ima ediyolarmis vs. net konusulmayinca bu, olay da cozulmuyordu. bu konu annem babam ve ben arasinda 10 kez gecmistir. artik anlasilmadigimi anlayinca birgun eve gelen abim ve yengemin yuzune cocuklarin yaninda kendimi ifade etmek zorunda kaldim. valla ayip oldu, 10 dakika sonra kalktilar.
sonra iste ben sinavi dereceyle kazandim. belki o zaman kendi iclerinde kustuler, yargiladilar bilemiyorum. oyle olduysa bile hicbir sey yansitilmadi.
iyi bir kurumu kazandim. memurlukta 10 yila yaklastim. su an evliyim, cocuk bekliyorum. su an yuvama cok buyuk maddi katkim var. o calisma sayesinde belki kocami, cocugumu, belki cocuklarimi dublekste oturtabilecek, cocugumu, belki cocuklarimi koleje verecek, aileme guzel yasanti sunabilecek parayi kazanabiliyorum. 100 kere dunyaya gelsem, yine o gun o tepkiyi verirdim.
bu arada abimin buyuk cocuk buyudu. lise sinavina girerken abim evine misafir kabul etmedi. benim yigen de eve cok gelinmesin demis. yegenim son sene benim gibi calisip o da liseye giriste derece yapti. su an cok guzel bir lisede okuyor.
o gun abim ve yengem yargiladiysa da, kendi cocuklarinda da sureci gorup belki benim o gunku davranisima empati kurmuslardir.
cok sıkı calisin. size ne milletin cocugundan. yigeniniz de olsa size ne gercekten. niye size ne biliyor musunuz? cunku sizin ilerde dogacak cocugunuzun gelecegi su an sizin calismaniza bagli. bu kelebek etkisi. su anki calismaniz ilerde elit bir semtte mi sosyo kulturel olarak dusuk yerde mi oturacaginizi, 2+1 apartmanda mi yoksa 4+1 dublekste mi oturacaginizi, cocuklari ozel kreslere kolejlere mi vereceginizi devlet okuluna mi vereceginizi, yurtdisi tatillere gidip gidemeyeceginizi etkileyecek. ne kadar iyi puan olursa, o kadar guzel sehirde ve kurumda calisirsiniz. iyi bir puan, iyi bir sehir secmenizi, hatta es secim havuzunuzun baya genis olmasini saglayacak.
sizden bir sey talep eden insanlar her zaman olacaklar. kendi geleceginizden, cocugunuzdan calinan bereketi, rizki dusunun ve kim olursa olsun onlara hayir diyin.