Deprem bölgelerinde yaşayanlar, taşınmayı düşünüyor musunuz?

Valla ben Kayseri'de gün içinde en az 3-4 kez sallanıyor gibi hissediyorum. Ben korkudan sanıyordum ama çevremdekiler de aynısını diyor. Toplu bir histeri değilse sallanıyoruz galiba.
Kayseri günde 3-4 kere sallandı ilk 3 gün sonra azaldı 1-2 kere sallanıyor.telefona uygulama indirdim Kandilli nın depremden 5 dk sonra büyüklüğünü ve yerini bildiriyor.bu akşam Maraş göksunda oldu 4.9 baya hissedildi.5 e yakın olanlar net hissediliuor maraştakiler

Adana'da fay hattı Ceyhan da var diye biliyorum ben de yıkılan evler merkez sanırım.

98 ceyhan depremi olmuştu oda çok siddetliydi bu civarlarda uzun zamandır böyle deprem olmuyordu .
Ceyhan depremini hatırlıyorum 10-11 yaşlarındaydım adanada aile dostumuz vardı babamın telaşla aradığını anımsadım yazınızı okuyunca. şöyle bir düşününce ülkemixde ne çok deprem yaşadık aslında halen ders almayıp çürük binalar yapmak ne para hırsı ne akılsızlıktır .bu koca felaketten sonra da müteahhitlik olayına bir kural, sınır getirilmeden hiç birşey değişmeyecek bu ülkede maalesef

Ben Konya'dayım, şükür şimdilik kafamı deprem oldu olacak düşüncesi ile bulandırmadan uyuyabiliyorum. Yalnız eşimin bingöle tayin planı var ikinci şark için. Ve Naci Görür de şimdiye kadarki nokta atışıyla öngördüğü Elazığ ve Maraş -Hatay depreminde olduğu gibi birkaç gün önce 7. 4 lük deprem bekliyoruz Bingöl'de dedi. Çok beklemeyecegiz diye de ekledi. Bu cümle ile o kadar kalbim sıkıştı ki anlatamam. Şark tercihlerinin eli kulağındaydı deprem olmadan hemen önce. Deprem öteledi, eşim de görevli olarak Malatya'ya gitti, enkazı, cesetleri gördü, çıkardı. Hala orada. O kadar dua ediyorum ki fikrini değiştirmiş olsun diye, gelince konuşacağım. Umarım vazgeçer oradan, eğer gitmek zorundaysak da güvenli bir yer buluruz. Gitmemek tercihim olurdu ama

Öncelikle büyük geçmiş olsun.

Ben geçmiş deneyimimden bahsedeyim.Marmara depremini tam merkezinde yaşadım. Evet çok korktuk eve girişlerimiz anlık oldu sadece birşey alıp çıkmak için .Bir daha asla bir binada uyuyabileceğimi hayal bile edemiyordum ömür boyu çadırda kalmak istiyordum.Evimizin görünürde birşeyi yoktu ama orta hasarlı çıktı.Bir yıllığına başka bir şehre yerleştik o sırada eve güçlendirme vs yapıldı biz ortamdan uzaklaştığımız için bitmek bilmeyen artçılardan depremin verdiği derin acizlik dugusundan uzak kaldık.Sonra tadilat bitince geldik o eve tekrar .İlk girişte tüylerim ürperdi mesela yatağıma yatınca aynı görüntüler geliyordu gözüme .Sonra hemen odaların yerlerinde ve eşyaların konumunda değişiklikler yaptık .Çok sürmedi zamanla alışıyorsunuz hee unutuyor musun derseniz asla.

Kaygı düzeyinizi bilemiyorum ama biz taşındığımız halde ailece aynı odada yattık yaklaşık 7-8 ay. Kimse farklı odada kalmak istemiyordu.

Üstünden çok zaman geçti şahsen bendeki tramvanın bittiğini sanıyordum ki bir kaç ay önce olan depremde anladım ; değişen bir şey yok gene kasılıp kenetlenip kalıyorum .Ne yaşam üçgeni ne kaçma fikri ışık tutulmuş tavşan gibi kalıveriyorum tüm bedenim uyuşuyor.

Ama ben bu şehre ait hissediyorum kendimi .Diğer yerlerde hep bir misafirim hissiyatı var. Bunun farkına varmamıştım uzak kalmadan önce yaşadığım yerden .

Bu artçılar bir sene bitmiyor yalnız ; bir sene ortamdan uzaklaşmanızı özellikle de panikli ya da çocuklu biriyseniz şiddetle tavsiye ederim. Sonrasına siz karar verirsiniz ama dediğim gibi şimdiki kadar boş yalan gelmeyecek size herşey bir yıl sonrasında.

Nereye kontrol ettirdiniz kime söylemek gerekir
Bizim apartman görevlimiz bir uzman çağırdı inşaat mühendisiymiş gelen kişi, ancak 1-2 güne devlet yetkisi de gelip kontrol edecekmiş. Hasar tespit csb diye internete yazınca adresinizi girerek apartmanın kontrol edilip edilmediğini görebiliyosunuz

Aynen bende müstakil evi sırf köpek için istiyorum iki tane Belçika kurdu koyacaksın bakalim evin önünden geçebiliyorlarmi ama asla bağlı olmalılar sadece eve misafir geldiğinde bağlanmalı çünkü başka türlü koruyamazlar geceleri de aynı zamanda bagli olmayacaklar

Ben de konyaliyim konyanin insanı misafirperverdir yemeyi de yedirmeyi de severler elleri boldur açım deseniz herkes bir lokma ekmek verir ama yine de yobazlık konusunda orada yaşamakla bir iki kere misafir olmak çok farklı şeyler ben yaşayamam bilmiyorum belki travmalarim fazla o yüzden onyargim da çok

Ben uzun süreli kalamadım malesef bilemiyorum ama Anadolu insanının hepsi misafirperver şükür

Ülkemizde deprem konusunda güvenli bir yer olduğunu sanmıyorum bir şehir kendisi fay hattında olmasa bile gördük yüksek ölçekli deprem nerelere kadar etki ediyor önemli olan binanın güvenliği nerede yaşarsanız yaşayın binanın deprem güvenliğinin iyi olduğundan emin olun ve mümkünse bitişik nizam binalardan uzak durun sizinki güvenli olsa bile diğeri üzerine çökebiliyor Allah korusun

Bu konuyu çok uzun zamandır araştırıyorum ve depremden etkin korunma için bazı sonuçlara vardım. Hangi şehirde olduğunuzun çok bir önemi yok, evinizin kesinlikle deprem testinin yapılması gerek. Bina kadar önemli olan şey de zemin. Maalesef Türkiye genç bir ana kara olduğu için zemin yapısı genel olarak yumuşak, sağlam zemin bulmak zor. Biraz iyi bir bina biraz da iyi bir zemin 7 civarı depremden korur. Ama tüm bunlara rağmen böyle bi ülkede çok katlı evde mümkünse oturmamak gerek.

Bilgilendirme için çok teşekkür ederim Bina sağlam dedi gelen uzmanlar ancak insan yine de korkuyor. Zemin konusunda hiç kimse uyarmamıştı bu arada ancak haklısınız ona da baktırmak lazım

Yüksek binalarda kaçınıp 1-2 katlı binalara yerleşmek lazım. İstanbulda depreme dayanıklı yeni bina diye 20-25 katlı gökdelenler yaptılar her tarafa. Ne kadar güvenilir hiç bilmiyorum. Bir de evinin altında dükkan vs olan lütfen bir uzman bulup denetletsin, birçok ev sağlam olmasına rağmen bu kolon kesmeden yıkılmış.

Okulum bitince doğup büyüdüğüm İstanbul'u terk etmeyi düşünüyorum. İşim de burada ama sonraki depremde enkaz altında kalacağımı bile bile oturamam burada. Sabahlara kadar uyuyamıyorum korkudan. Evlerimiz çok eski dayanıksız. Deprem bölgesinde kelle koltukta oturulmaz. Bu binalarin da yıkılıp yeniden yapılacağı yok. Kafam çok karışık

Bizde taşınanlardan olacağız. Ama başka şehire değil başka ülkeye yerlesecegiz. 10 sene önce büyük hayallerle yerlestigim Türkiye'yi büyük bir üzüntü ve hayal kırıklı ile terk etme kararı aldım yaşadığımız bu kabustan sonra. İnsan hayatının ne kadar ucuz olduğunu bir kere daha tecrübe etmiş olduk en acı şekilde. Çürük yapilar kolonlari kesilmiş binalar Kendimizi en çok güvende hissetmemiz gereken yer evimiz olması gerekirken binlerce insana mezar oldu. Binlerce ailenin ocağı söndü küçücük çocuklar öksüz yetim kaldı annelerin kucağı boş kaldı.
Psikolojim bozuldu artık evime her girdiğimde nefesim daralıyor duvarlar üstüme üstüme geliyor. Cocuklarima her baktığımda içim sizliyor. Hayattan soğudum. Çocuklarıma güzel bir gelecek hazırlamak için yeni bir sayfa açacağım kendime. Büyük bir üzüntü ile dogdugum büyüdüğüm ülkeye geri döneceğim. Keşke böyle olmasaydı. Umarım herkesin hakkında hayırlısı olur. Herkesin kendini güvende hissedeceği ve gerçekten güvende olacağı bir hayat kurmasını diliyorum.

Hakkınızda hayırlısı olsun umarım çokk güzel bir hayat kurarsınız orada, yolunuz bahtınız açık olsun

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…