Deprem

Yazılan yorum ilgi çeksin diye de saçmalamaya gerek yok yani. Kum gibi dağılan binalar var dediğiniz gibi. Ne idüğü belirsiz yere aileyi taşımak saçmalamanın nirvanası artık. Gerçekçi bile bulmuyorum o yorumu. Nasıl olsa öleceğiz diye arabada giderken emniyet kemeri de takmayalım o zaman.
Ölen insanların deprem çantası hazirlamadiklari ve yaşam üçgeni oluşturacak pozisyon almadıkları için öldüklerini düşünüyor sanırım kendisi. Gerçi ben mantığımla okumuyormuşum yorumları.
Kuzenlerimin binası deprem durduktan sonra çökmüş mesela. Dışarı çıkan insanlar var oradan biliyoruz. Sanıyoruz ki dış kapıyı açamamışlar ve balkon kapısına yönelmişler. Günlerce dairede aranıp bulunamadılar. Balkon kapısının önünde bulundular en son hepsi üst üste. Muhtemelen küçük çocuklar var diye balkon kapısı kilitliydi ve anahtarı bulana kadar bina çöktü.

Biz kendimize bunu bile isteye mi yaptık diye düşünüyorsunuz siz? Küçük bir kıyamet yaşadık. Can pazarı dedikleri şey gerçek oldu buralarda. Sizi tebrik ediyorum çok sağlam bir psikolojiniz varmış. Evet depreme nerede yakalanacagimiz bilinemez ama biz bütün binaların sağlam olmasını istiyoruz, bunu istemek de hakkımızdır diye düşünüyoruz.
Kadercilik oynamayacağım.
Bunlara kaderci yaklaşılırsa, somadaki madende ölen insanların arkasından söylenen “ölüm bu işin fıtratında var” lafını aklamış oluyoruz zaten, ihmal bir kader değildir.

Ölen insanların deprem çantası hazirlamadiklari ve yaşam üçgeni oluşturacak pozisyon almadıkları için öldüklerini düşünüyor sanırım kendisi. Gerçi ben mantığımla okumuyormuşum yorumları.
Kuzenlerimin binası deprem durduktan sonra çökmüş mesela. Dışarı çıkan insanlar var oradan biliyoruz. Sanıyoruz ki dış kapıyı açamamışlar ve balkon kapısına yönelmişler. Günlerce dairede aranıp bulunamadılar. Balkon kapısının önünde bulundular en son hepsi üst üste. Muhtemelen küçük çocuklar var diye balkon kapısı kilitliydi ve anahtarı bulana kadar bina çöktü.
herkes sizin ailenizin yasadiklarini yaşamıyor dediklerimi ısrarla anlamıyorsunuz
ben depremden bir kaç saat sonra Adıyamana gittim 5 gün kaldım.
orada kaç enkazın altında insanlar bağırıyordu biliyor musunuz?
muhtemelen çoğu açlıktan susuzluktan vs şeyler öldü.
yanlarında bir deprem çantası olsaydı çok çok fazla insan kurtulurdu.
Siz bunu bilmiyorsunuz çünkü orada değildiniz
sadece kendi ailenizi biliyorsunuz
biz günlerce bütün şehri dolaştık, bağırıp çağıran kaç insanı enkaz halinde bırakıp gitmek zorunda kaldık .
çünkü iş makinesi yok yardım yok , her şey geç geldi.

sanki ben binaları sağlam yapmasınlar demişim gibi konuşuyorsunuz hala ?
bunu söylemeye gerek mi var ?
bulunduğumuz ülkenin ne olduğu belli , herkes olabildiğince her konuda kendini korumak zorunda
sabaha kadar sağlam bina isteyin ne olacak bütün curuk binalar yıkılıp sağlamlari yapılacak mı saniyordunuz cidden ?
benim yazdıklarım kişisel ek cozumlerdir.
10 bina sağlam yapılır 11. binada misafirliğe gidersiniz yine olan olur.
Bunu takıntı haline getirip yaşamanın kimseye bir faydasi yok .

herkes sizin ailenizin yasadiklarini yaşamıyor dediklerimi ısrarla anlamıyorsunuz
biz günlerce bütün şehri dolaştık, bağırıp çağıran kaç insanı enkaz halinde bırakıp gitmek zorunda kaldık .

bulunduğumuz ülkenin ne olduğu belli , herkes olabildiğince her konuda kendini korumak zorunda
sabaha kadar sağlam bina isteyin ne olacak bütün curuk binalar yıkılıp sağlamlari yapılacak mı saniyordunuz cidden ?
Sadece açlıktan susuzluktan mı?
Donarak ölmek.
İc kanamaya bağlı ölmek.

Yorumlarınız çok itici kusura bakmayın....

saygı duyduğum bir üyeydi ancak son zamanlarda yorumlarda iyice saçmaladığını görmeye başladım ve saygımı kaybettim.

depremlerde özelliikle kilitli kapılarda kapı sıkışması çok yaşanıyor. balkon kapıları genelde camlı olur, anahtarı bulamayınca o kapının camını kırıp camdan çıksalardı diye düşündüm ama ona fırsat kalmadan çökmüş muhtemelen. balkona yöneldiklerine göre yüksekte oturmuyorlardı, bir veya ikinci kattalardı diye düşünüyorum. allah rahmet eylesin, başınız sağolsun. insanın bazen hiçbir şeye fırsatı kalmayabiliyor, çok keskin yorumlar yapmak doğru değil. kafanda bişey kurgularsın, yapabilirsen yaparsın, yapamazsan da yapamazsın yani. saçmalayıp saçmalayıp sonra mantığınla okumuyorsun demek nedir, nasıl bir saygısızlıktır ben anlamadım.

biz kayseride yakalandik maras depremine, suan izmirdeyim ama inanin herkes sizin gibi yani depreme yakalnmış olmak vs fark etmiyor.
izmir de insanlar daglik bolgelerden ev tutmaya calisiyor 3 ay önce kimsenin yuzine bakmadigi tokiler kapanım elinde kaldı.
ama tabi o sarsintiyi yasayan biri olarak sizin hislerinizi anlayabiliyorum şuan çok zor ama geçecek atlatacağız.
benim ilk isim psikiyatriye gitmek oldu halihl hazirda kullandigim sakinlestiricimin dozu arttirildi uyumam icin ilac yazildi biraz daha rahatim.
sizde uygum bir zamaninizda bir psikolog yada psikiyatriden destek alin derim

siz bir doktor olarak, bir insanın aç ve susuz vaziyette maksimum kaç gün hayatta kalabileceğini bize söyler misiniz?
bunlara ek olarak, eksilerdeki soğuk havayı baz alarak donarak ölme süresini de söyler misiniz? kanaması, yarası olmayan biri soğuk havaya ne kadar dayanabilir maksimum?
açık yarası olan, kolu bacağı ezilmiş, iç kanaması olan kişilerin ne kadar süre dayanabileceğini de söylerseniz çok sevinirim.

Çok geçmiş olsun. Bu depremler mahvetti bizi.. Bir yandan 6-7 Şubat'ta yasananlara, kayıplara kan ağlarken, bir yandan bize ne olacak kaygısı devam ediyor. Kalp atışını deprem sanar mı bir insan? Merdiven gördüğünde içini korku kaplar mı? Oluyormuş. Mesele gercekten depremin kendisinden ziyade, oturduğumuz eve güvenememek bir yandan. Belirsizlik de üstüne pul biber... Allah herkese sabırlar versin.

Ya cidden çok tuhafsınız. İnanın insanlar o esnada en son yiyeceği düşünüyor, o kiyameti yaşadınız mı siz? Evet keşke herkeste deprem çantası olsaydı, keşke insanlar açlıktan ölmeseydi ama bir depremzedeyle hele ki ailesini kaybetmiş bir depremzedeyle böyle üslupsuz konuşmak sonra deprem çantası demek iyi niyetli gelmiyor bana kusura bakmayın.

O kiyameti unutamıyoruz, biz 1 ayı aştık, hâlâ su an deprem olursa kendimizi nasıl dışarı atarız diye düşünüyoruz. Öyle konuşmak kolay geliyor size. Ben deprem sırasında yolun sonu diyip ölümü bekledim, aklıma yanıma su almak bile gelmedi asla, ki o korkuyla çoğu kisinin aklına geleceğini de zannetmiyorum. Keşke gelse ama gelmiyor, bu korkuyu yaşayan çoğu kisi deprem değil kıyamet sandık diyor.

Daha önce de konu açmıştım hanımlar. Adana’dayız biz. 6 şubattaki hatırlamak bile istemediğim depremden sonra bir süre İç Anadolu’da akrabaların yanında kaldık, daha sonraki süreçte ise köy evi, araba, çadır arasında mekik dokuduk çünkü artçılar devam etti hep.

Bu süreçte uzmanlar Adana’da çok büyük bir tehlike beklemediklerini söylediler ve apartmanımız da 2 farklı uzman tarafından kontrol edilip güvenli denilince (aradan da 1 ay geçtiği için) biz mecburen eve yerleştik diğer herkes gibi.

Ancak dün akşam saat 11’e doğru bir anda yerden garip bir gürültü geldi ve deprem oldu, derecesi çok fazla değildi ama yüzeye yakındı, çok korktuk ve herkes aşağılara indi sarsıntı bitince.

Psikolojim darmadağın vaziyette. Her an tetikte olmak, acaba sallanıyor muyuz acaba bir şey olacak mı diye düşünmek çok zor. Üstelik geçen depremdeki kayıplar hala çok taze ve onları da düşündükçe çok kötü oluyorum. Ailesini, nişanlısını, arkadaşlarını, evini kaybedenler… Bizim de tanıdığımız bir aile vefat etti mesela.

Bilmiyorum sadece yazmak ve içimi dökmek istedim. Belki biraz moral vermek istersiniz veya “seni anlıyorum” deseniz bile yeterli olur. Teşekkür ederim.
Seni çok iyi anlıyorum.. Gülüyoruz, normal hayatımıza dönmeye çalışıyoruz, ama o gece hâlâ aklımda hâlâ benim içimi kemiriyor. Ben takıntılı bir insandım, depremden sonra çok daha beter oldum. Duygularımı anlatamıyorum ama, korkum ölüm değil enkaz altında kalmak. En az 2 gecede bir sabahları mutlaka deprem oluyor diye uyanıyorum ve ben daha depremi yaşadığım kendi evimde değilim. İki üç eşya için eve gittiğimde evimin kapısının önünde sürekli başım dönüyor bayılacak gibi oluyorum, tir tir titriyorum. Bilmiyorum geçmiyor, kalbim sızlıyor, korkuyorum bazen. Ama napacağımi bilmiyorum.

siz bir doktor olarak, bir insanın aç ve susuz vaziyette maksimum kaç gün hayatta kalabileceğini bize söyler misiniz?
bunlara ek olarak, eksilerdeki soğuk havayı baz alarak donarak ölme süresini de söyler misiniz? kanaması, yarası olmayan biri soğuk havaya ne kadar dayanabilir maksimum?
açık yarası olan, kolu bacağı ezilmiş, iç kanaması olan kişilerin ne kadar süre dayanabileceğini de söylerseniz çok sevinirim.
Ya cidden öyle? O gece varya hava buz gibiydi. Giyinip kaçmamıza rağmen donduk resmen dışarıda. O enkazda pijamaları ile kalan insan nasıl dayanabilir cidden?

Ya cidden öyle? O gece varya hava buz gibiydi. Giyinip kaçmamıza rağmen donduk resmen dışarıda. O enkazda pijamaları ile kalan insan nasıl dayanabilir cidden?
doktor hanım açıklayacak bize bu konuyu işte, o yüzden sordum. iddiasının üzerine konuşacağız.

Daha önce de konu açmıştım hanımlar. Adana’dayız biz. 6 şubattaki hatırlamak bile istemediğim depremden sonra bir süre İç Anadolu’da akrabaların yanında kaldık, daha sonraki süreçte ise köy evi, araba, çadır arasında mekik dokuduk çünkü artçılar devam etti hep.

Bu süreçte uzmanlar Adana’da çok büyük bir tehlike beklemediklerini söylediler ve apartmanımız da 2 farklı uzman tarafından kontrol edilip güvenli denilince (aradan da 1 ay geçtiği için) biz mecburen eve yerleştik diğer herkes gibi.

Ancak dün akşam saat 11’e doğru bir anda yerden garip bir gürültü geldi ve deprem oldu, derecesi çok fazla değildi ama yüzeye yakındı, çok korktuk ve herkes aşağılara indi sarsıntı bitince.

Psikolojim darmadağın vaziyette. Her an tetikte olmak, acaba sallanıyor muyuz acaba bir şey olacak mı diye düşünmek çok zor. Üstelik geçen depremdeki kayıplar hala çok taze ve onları da düşündükçe çok kötü oluyorum. Ailesini, nişanlısını, arkadaşlarını, evini kaybedenler… Bizim de tanıdığımız bir aile vefat etti mesela.

Bilmiyorum sadece yazmak ve içimi dökmek istedim. Belki biraz moral vermek istersiniz veya “seni anlıyorum” deseniz bile yeterli olur. Teşekkür ederim.
İstanbulda yaşayan insanlar olarak çoğu zaman ihtimali bile korkuturken şehri terketmeyi düşünerek uykularımız kaçarken her gün buna benzer artçılarla yaşamak zorunda olmak ne zor. Allah yardımcınız olsun Merkür. Empati yapacak olsam sanırım o faylar yapacağını yaptı diyerek kendimi teskin ederdim sanırım. Yani ne kadar teskin edilebilirse 🤦🏻‍♀️ Allah beterinden korusun ne denebilir ki.

Üzerinden 2 ay bile geçmedi
Şu an acınız çok taze
Bizim bile uzaktan psikolojimiz bozuldu
Her an depremle uyuduk depremle uyandık
Kayıplar için buradan ayrı ayrı üzüldük
Yaşadığınız süreç çok normal
Evinizde hasar varsa onarım yaptırım veya başka yer bakın derim
Eğer zorunlu olarak Adana’da bulunmuyorsanız
Yani orada yaşamaya mecbur değilseniz bir nevi başka yerde de hayat kurabilirsiniz belki
İşiniz , okulunuz orada değilse
Ya da illa ki
Bir mecburiyet yoksa başka iller de yaşamayı da düşünün.
Her an tetikte olmaktan iyidir
İlk başta zor gelir ama zamanla alışırsınız başka yere de

Depremi yaşayan herkes böyle sanırım. Hatay'da evi yıkılan arkadaşım 1 hafta kadar bizde kaldı, duş alması tekrar geri dönecekleri gün oldu, duştayken deprem olur korkusu taşıdığı için. Onda da ben kapıda bekleyip hiçbir şey yok her şey yolunda diye konuştum, ona rağmen nefes nefese dışarı çıkıp sallanıyor muyuz dedi. Bu etkiler biraz daha sürecek bence ama çok şükür fiziksel olarak iyisiniz, ruhen de iyi olacağınız günler gelecek. Belki biraz sürecek, artçıların bitmesinden sonra bile sürecek bu hisler ama sonra geçecek inanın. Yalnız değilsiniz onu bilin yeter. 🙏🏿
Arkadaşınız için çok üzüldüm çok geçmiş olsun, tabii yine şükrediyorum maddi anlamda bir kaybım olmadı sadece bundan sonrası için insan korkuyor ☹️ Çok teşekkür ederim desteğiniz için 🙏🏻

Canım çok geçmiş olsun.En kısa zamanda geçen 6 Şubat gibi depremler beklenmiyor korkma.Normal rutin hayatına düşüncelerine dönmeye çalış,bugün pazar kahvaltı hazırla,dışarı çık gez toz. 1-2 gün kendine depremi düşünmeyi yasaklamayı dene biliyorum çok zor ama buna mecburuz Türkiye haritası deprem bölgesi.
Nereye gidersek gidelim bu bir gerçek. Bunun sonu yok ki tamam bugün yarın ve üç gün daha tetikte olalım ama bir ömür bunu nasıl yapalım kafayı kıracağız normal hayatını özlemedin mi,6 şubattan önce neler yapıyordun onlara dönmeye çalış
Beni korkutan kısım hep şu oldu yıllardır İstanbul ve İzmir çevresinde deprem oluyordu insanlar uyarıyordu ancak Maraş depremini bir uzman hariç diğer kimse öngöremedi oradaki faylar derin uykudaydı özellikle Adana’yı herkes tehlikesiz bölge biliyordu şimdi bir anda deprem bölgesinde olduğunun idrakinde olmak çok garip.

Evet eski yaşamımı gerçekten özlüyorum gün içinde yine iyi hoş ama akşam karanlık olunca korkularım depreşiyor

Back
X