Derdim kuduz aşısı

Kuduz yavru kedi diye bir şey imkansız da o yüzden. Aslında kedide kuduz olma ihtimali çok az. Köpekte daha yaygındır. Yani yavru kedi kuduz olunca tipinden anlardi birkaç saatte vefat eder kedi. Dayanamaz. İshale bile 7 gün anca dayanıyor yavruyken.

Siz ne önerirsiniz peki, yaptırsın mı yaptırmasın mı
Şimdi şöyle; belli protokoller var ben onlara göre hareket etmeliyim o yüzden yaptırması zorunlu diyebilirim. Yani benim hastam olsa gözetim altında yaparım son dozu. Anafilaksi gelişse yine benim sorumluluğumda.

Ama kendi çocuğum olsa kedi tırmaladı diye hastaneye götürür müydüm bilmiyorum. Gerçi belki de götürürdüm ebeveyn olunca panik yükleniyor diyorlar

Kendi çocuğuma ilk 3 dozu da yaptırmazdım ben olsam.
Aşı karşıtı falan değilim tabi ki.
Zamanında ciddi kedi saldırısına uğrayınca(dikişlerim falan vardı ) gidip 5 doz olmuştum, o zaman veteriner arkadaşım dahil herkes benimle alay etmişti. Prosedür evet bu ama ihtimal yok diye.
Şimdi benim kızları falan da çizince ısırınca beyaz sabunla yıkayıp geçiyorum.

Ben de sabun artı kolonya ile 33 senedir devam ediyorum.
Iki kez çok sağlam pati yedim kan revan olmama rağmen gitmedim doktora.

Aklıma bir hasta geldi çocuğu tavşan ısırmıştı. Kendi doktorları olan prof’a danışmışlar acile gidin aşı yapılsın demiş. Sağlık bakanlığı kuduz rehberini açtık baktık ülkemizde tavşan ısırıklarında aşıya gerek yokmuş meğer.

Tabi aileyi ikna etmek 2 saat sürmüştü…..

Annemi de hayvanat bahçesindeki maymun tirmaladi mesela hahahah gülmekten olmuştuk. Ama yaptırmadı bir işlem. Bir şey olmadı.

Rehberin önerisi:

Kedi temaslarında; çıplak derinin hafifçe sıyrılması (deri altına geçmeyen yaralanmalar), kanama olmadan küçük tırmalama veya zedeleme şeklinde yaralanmaya sebep olan, provakasyon ile olmuş ısırılma dışı kedi temasları,
Son 6 (altı) ay içinde tam doz kuduz temas sonrası profilaksi uygulanmış kişilerde profilaksi gerekmez.
Yüz bölgesinden yaralanma ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde süreye bakılmaksızın proflaksi uygulanır.

Profilaksi gerektirmeyen durumlarda da (insan ısırıkları dahil) yara temizliği,
antibiyotik tedavisi, tetanoz profilaksisi gibi ihtiyaç duyulan tedavi yaklaşımları ihmal edilmemelidir.

Kuduz profilaksisi uygulansın ya da uygulanmasın tüm kuduz riskli temaslar
mutlaka kayıt altına alınmalıdır.

tam olarak son cümle yüzünden ikilemdeyim işte. ama ihtimal milyonda bir bile olsa kuduz yani, rahat olamıyorum
Döküntü kaşıntı cart curt hepsi geçecek. 1 hafta sonra hatırlanmayacak bile.

Ama 1 milyonda 1 ihtimal olan kuduz vuku bulursa, o artık ihtimal değil gerçeğin ta kendisi olacak. Daha kötüsü ise hiçbir şekilde geri dönüşü olmayacak.

Kuduz, korkunç bir ölüm şekli demektir.

4.dozu yaptırın. Sağlık bakanının dediği gibi ; "risk almayın, gerekeni yapın".

bizimki ilk temastı işte. ilk 4 doz uygulanırsa ilk 6 ay büyük oranda koruyor. ondan sonra sil baştan.

Üç yıl önce yavru bir kediyi elime almaya çalışırken benden kaçtı ve kaçarken de beni cırmaladı. Koştum gittim Bilkent şehir hastanesine. O ara kuduz vakaları yaygındı. Doktor kız bana dedi ki bizim ülkede kediden kuduz bulaşma vakası yok ama biz yine de aşılarını yapalım. İlk önce tetanoz vurdular sonra kuduz aşısını. Birden dediler ki sana bir de serum yapcaz. Ben de sanıyorum ki işte yüze sürülen serumlar. Allahhh bana bir anda damar yolu açtılar bayılırsam gidip acile başvur diye. Sonra kocaman bir antiseptik serum iğnesini bütün kanayan bölgeye bastılar. Yani bu aşamalar sizin oğlunuza yapıldı mı bilmiyorum.

Ben kediyi bir daha görmedim yalan değil ama son dördüncü dozu yaptırmadım. Kudurmadım da

Öncelikle geçmiş olsun, bence endişe etmeyin. Valla en son bir sarman elimi kolumu kanattıydı, ayağı sakat diye inat ettim vete götürmeye, içimden geçti hayvan. Ki bu en sonuncusu. Türkiye’de ben hiç duymadım kediden kuduz bulaşı. Şimdiye kadar köpüre köpüre gezmem gerekirdi.

Ben de sokakta kedilerle çok haşır neşir olan biriyim. İlaç içirirken ısırıldığım da oldu çizildiğim de. İlkinde çok bilgim olmadığından gidip tetanoz + kuduz aşılarını oldum ama sonrasında sabunla güzelce yıkayıp batikonladım. Aşı baya ağır gelmişti bana özellikle tetanoz. Sonrasında veteriner hekim Türkiye'de özellikle de şehir içinde hiç vaka olarak kuduz kedi duymadığını söylemişti. Kuduz daha ziyade yabani hayvanlarda oluyor.

Annemi de hayvanat bahçesindeki maymun tirmaladi mesela hahahah gülmekten olmuştuk. Ama yaptırmadı bir işlem. Bir şey olmadı.
Benide yat turunda tırmaladı . Ne diye elime aldıysam hayvanı. Aşı olmak aklıma gelmedi.

Bahçede baktığımız kedilerden kaç kere oğlumla tırmık yedik bilmiyorum. Biz kolonya vs sıkıp sabunla yıkadık…

Ams yine de içi rahat etmeyen bir anneye boşver birşey olmaz diyemem. Hiç bir sağlık personeli diyemez sanırım

Sokak köpeği olsa aşı yaptırırdım…

Beni de dün agzindan salyalar akan derisi kemiklerine yapişmiş cok hasta bir kedi ısirdı kollarimi parçaladı resmen.Sokakta gorunce veterinere goturup tedavi ettireyim dedim.Hayvanda korkunca ben almaya calisirken saldirdi.Hastanede tetenoz ve kuduz aşisi yaptilar.Kuduz toplam 2 doz dediler cunku gecen senede yaptirmistim yine kedi severken ısırılmıştım.Şimdi ısırdığı kolum kızardi ve şişti kedi ortada yok ki olsa çıkardı çünkü ben besliyorum mahallenin kedilerini.Muhtemelen öldü bir yerde.Valla ben de kolumun enfeksiyon kaptigini dusunuyorum.

Geçmiş olsun

Her kediden kedi yavrusundan kuduz bulaşır diyemem ama yavru kediden kuduz bulaşmaz diye bir şey yok maalesef.

Eşimin anneannesini yavru kedi ısırmış hayvan kuduzmuş anneanne de kuduzdan ölmüş, yavrudur diye bir şey olmaz mı sandılar kuduz olabileceği akıllarına mı gelmedi bilemiyorum ama arkadaşınız yanlış biliyor, kuduz yavru kedi köpeklerde de görülür hele de sokakta yaşayan henüz yavru olan hayvanlara bu virüsün bulaşma riski daha fazladır.

Tırmalamalarda risk daha düşük olsa da yine de sıfır riskli diyemeyiz, kuduz olma ihtimali olabilecek aşısız hayvanın ısırması, açık yaranızı yalaması risklidir.

Ben de sabun artı kolonya ile 33 senedir devam ediyorum.
Iki kez çok sağlam pati yedim kan revan olmama rağmen gitmedim doktora.
valla beni de tırmalamış olsa gitmem herhalde çok büyük bir şey değilse ama insanın evladı olunca gidiyor ya. hoş gerçi çocuğunu götürmeyen de çok var bilmiyorum.

Bir grup insan-ki burda da çok yazıldı.- yavru kediden kuduz mu bulaşır diyor . Risk çok az olduğu için böyle düşünülüyor ama risk milyonda bir de olsa alınabilecek bir risk değil, kuduz bu yani. Oğlum aşıya alerjik reaksiyon göstermese hiç tereddüte de düşmezdim yaptırma konusunda.

`