- Katılım
- 16 Eylül 2021
- Mesajlar
- 1.285
- Emoji Skoru
- 3.146
- Puanlar
- 83
- Konu Sahibi TheQueeninthenorth
-
- #41
Kuduz yavru kedi diye bir şey imkansız da o yüzden. Aslında kedide kuduz olma ihtimali çok az. Köpekte daha yaygındır. Yani yavru kedi kuduz olunca tipinden anlardi birkaç saatte vefat eder kedi. Dayanamaz. İshale bile 7 gün anca dayanıyor yavruyken.Kuduz o kadar korkunç bir hastalık ki, devası yok, asla risk almazdım ve 4.aşıyı yaptırırdım. Burada kediden bulaşma olasılığı çok düşük diye yaptırma diyenleri görüyorum ve şok oluyorum, nasıl bir çocuğun hayatıyla ilgili bir konuda bu kadar rahat böyle bir şey diyebiliyorlar. Olasılık düşük demek, hala bir olasılık var demektir.
bu bilgi kesin mi ya? neden yavru kedi demeden aşı yapıyorlar o zaman?Bebek kedide kuduz olmaz. Olsa bile birkaç saat içinde vefat eder.
Şimdi şöyle; belli protokoller var ben onlara göre hareket etmeliyim o yüzden yaptırması zorunlu diyebilirim. Yani benim hastam olsa gözetim altında yaparım son dozu. Anafilaksi gelişse yine benim sorumluluğumda.Siz ne önerirsiniz peki, yaptırsın mı yaptırmasın mı
Cunku siz başvuru yapınca o işlemi yapmak zorunda doktor. Yani kedi tirmalama derseniz tetenoz yapar ve kuduz aşısı yapar. Maymun ısırdı da desen yapar. Usul.bu bilgi kesin mi ya? neden yavru kedi demeden aşı yapıyorlar o zaman?
Ben de sabun artı kolonya ile 33 senedir devam ediyorum.Kendi çocuğuma ilk 3 dozu da yaptırmazdım ben olsam.
Aşı karşıtı falan değilim tabi ki.
Zamanında ciddi kedi saldırısına uğrayınca(dikişlerim falan vardı) gidip 5 doz olmuştum, o zaman veteriner arkadaşım dahil herkes benimle alay etmişti. Prosedür evet bu ama ihtimal yok diye.
Şimdi benim kızları falan da çizince ısırınca beyaz sabunla yıkayıp geçiyorum.
Annemi de hayvanat bahçesindeki maymun tirmaladi mesela hahahah gülmekten olmuştuk. Ama yaptırmadı bir işlem. Bir şey olmadı.Aklıma bir hasta geldi çocuğu tavşan ısırmıştı. Kendi doktorları olan prof’a danışmışlar acile gidin aşı yapılsın demiş. Sağlık bakanlığı kuduz rehberini açtık baktık ülkemizde tavşan ısırıklarında aşıya gerek yokmuş meğer.
Tabi aileyi ikna etmek 2 saat sürmüştü…..
Döküntü kaşıntı cart curt hepsi geçecek. 1 hafta sonra hatırlanmayacak bile.tam olarak son cümle yüzünden ikilemdeyim işte. ama ihtimal milyonda bir bile olsa kuduz yani, rahat olamıyorum
bizimki ilk temastı işte. ilk 4 doz uygulanırsa ilk 6 ay büyük oranda koruyor. ondan sonra sil baştan.Rehberin önerisi:
Kedi temaslarında; çıplak derinin hafifçe sıyrılması (deri altına geçmeyen yaralanmalar), kanama olmadan küçük tırmalama veya zedeleme şeklinde yaralanmaya sebep olan, provakasyon ile olmuş ısırılma dışı kedi temasları,
Son 6 (altı) ay içinde tam doz kuduz temas sonrası profilaksi uygulanmış kişilerde profilaksi gerekmez.
Yüz bölgesinden yaralanma ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde süreye bakılmaksızın proflaksi uygulanır.
Profilaksi gerektirmeyen durumlarda da (insan ısırıkları dahil) yara temizliği,
antibiyotik tedavisi, tetanoz profilaksisi gibi ihtiyaç duyulan tedavi yaklaşımları ihmal edilmemelidir.
Kuduz profilaksisi uygulansın ya da uygulanmasın tüm kuduz riskli temaslar
mutlaka kayıt altına alınmalıdır.
Benide yat turunda tırmaladıAnnemi de hayvanat bahçesindeki maymun tirmaladi mesela hahahah gülmekten olmuştuk. Ama yaptırmadı bir işlem. Bir şey olmadı.
Geçmiş olsunbir arkadaş da ısrarla yavru kedi kuduz olmaz boşuna yaptırmışsın diyor. ama sağlık bakanlığında prosedür bu şekilde, kedi köpek, yavru kedi vs ayırt etmiyorlar. kedi yok ortada dersem de kesin yapacaklar 4.dozu.
valla beni de tırmalamış olsa gitmem herhalde çok büyük bir şey değilse ama insanın evladı olunca gidiyor ya. hoş gerçi çocuğunu götürmeyen de çok var bilmiyorum.Ben de sabun artı kolonya ile 33 senedir devam ediyorum.
Iki kez çok sağlam pati yedim kan revan olmama rağmen gitmedim doktora.
Bir grup insan-ki burda da çok yazıldı.- yavru kediden kuduz mu bulaşır diyor . Risk çok az olduğu için böyle düşünülüyor ama risk milyonda bir de olsa alınabilecek bir risk değil, kuduz bu yani. Oğlum aşıya alerjik reaksiyon göstermese hiç tereddüte de düşmezdim yaptırma konusunda.Geçmiş olsun
Her kediden kedi yavrusundan kuduz bulaşır diyemem ama yavru kediden kuduz bulaşmaz diye bir şey yok maalesef.
Eşimin anneannesini yavru kedi ısırmış hayvan kuduzmuş anneanne de kuduzdan ölmüş, yavrudur diye bir şey olmaz mı sandılar kuduz olabileceği akıllarına mı gelmedi bilemiyorum ama arkadaşınız yanlış biliyor, kuduz yavru kedi köpeklerde de görülür hele de sokakta yaşayan henüz yavru olan hayvanlara bu virüsün bulaşma riski daha fazladır.
Tırmalamalarda risk daha düşük olsa da yine de sıfır riskli diyemeyiz, kuduz olma ihtimali olabilecek aşısız hayvanın ısırması, açık yaranızı yalaması risklidir.