- Emoji Skoru
- 21.376
- Puanlar
- 923
- Konu Sahibi TheQueeninthenorth
-
Çok geçmiş olsun size de. Yapılabilecek şeyleri yapmışsınız. Tırmık aşırı derin olmadığı için tetanoz yapmadılar oğluma.Beni de dün agzindan salyalar akan derisi kemiklerine yapişmiş cok hasta bir kedi ısirdı kollarimi parçaladı resmen.Sokakta gorunce veterinere goturup tedavi ettireyim dedim.Hayvanda korkunca ben almaya calisirken saldirdi.Hastanede tetenoz ve kuduz aşisi yaptilar.Kuduz toplam 2 doz dediler cunku gecen senede yaptirmistim yine kedi severken ısırılmıştım.Şimdi ısırdığı kolum kızardi ve şişti kedi ortada yok ki olsa çıkardı çünkü ben besliyorum mahallenin kedilerini.Muhtemelen öldü bir yerde.Valla ben de kolumun enfeksiyon kaptigini dusunuyorum.
Kuduz aşısı da ağırmış yani hiçbir fikrim yoktu. O yüzden kararsız kaldım yoksa aşı prosedürü neyse tereddütsüz uygulardım hiç sorgulamadan. Son dozun ardından döküntüler oluşunca acaba mı dedimBen de sokakta kedilerle çok haşır neşir olan biriyim. İlaç içirirken ısırıldığım da oldu çizildiğim de. İlkinde çok bilgim olmadığından gidip tetanoz + kuduz aşılarını oldum ama sonrasında sabunla güzelce yıkayıp batikonladım. Aşı baya ağır gelmişti bana özellikle tetanoz. Sonrasında veteriner hekim Türkiye'de özellikle de şehir içinde hiç vaka olarak kuduz kedi duymadığını söylemişti. Kuduz daha ziyade yabani hayvanlarda oluyor.
Merhaba çok geçmiş olsun. Geçen sene aşı olduğunuz için iki doz yaptılar dediniz aşıyı. Benim oğlum da altı ay önce kuduz aşısı oldu dört doz . Altı ay sonra tekrar riskli temas oldu ve acil doktoru önce iki doz yapacağız dedi sonra da dört doz yapalım daha Garanti olsun dedi kafamı karıştırdı. Prosedür iki doz sanırım. Size iki yeterli mi dedi doktor kedi şüpheli olduğu halde ?Beni de dün agzindan salyalar akan derisi kemiklerine yapişmiş cok hasta bir kedi ısirdı kollarimi parçaladı resmen.Sokakta gorunce veterinere goturup tedavi ettireyim dedim.Hayvanda korkunca ben almaya calisirken saldirdi.Hastanede tetenoz ve kuduz aşisi yaptilar.Kuduz toplam 2 doz dediler cunku gecen senede yaptirmistim yine kedi severken ısırılmıştım.Şimdi ısırdığı kolum kızardi ve şişti kedi ortada yok ki olsa çıkardı çünkü ben besliyorum mahallenin kedilerini.Muhtemelen öldü bir yerde.Valla ben de kolumun enfeksiyon kaptigini dusunuyorum.
Altı ay sonra tekrar riskli temas olursa sil baştan tam doz mu yapılıyor? Yoksa iki doz yetiyor mubizimki ilk temastı işte. ilk 4 doz uygulanırsa ilk 6 ay büyük oranda koruyor. ondan sonra sil baştan.
Ben iki doz yetiyor sanıyordum ama son dozu yaparken hemşireye sordum en baştan 3 veya duruma göre 4 doz yapıyoruz dediAltı ay sonra tekrar riskli temas olursa sil baştan tam doz mu yapılıyor? Yoksa iki doz yetiyor mu
Anladım çok teşekkür ederim rehberlerde iki doz aşama yazıyor da önceden olmuş olanlara. Bizim de acildeki doktor iyi ki doğdun dedi daha sonra da 4 yapalım garanti olsun dedi bilemiyorum ya İnşallah dozlar fazla gelmez çocuk küçük çünküBen iki doz yetiyor sanıyordum ama son dozu yaparken hemşireye sordum en baştan 3 veya duruma göre 4 doz yapıyoruz dedi
Evet ya kediyi sordular kesin öldü dedim zaten çok hastaydı.1 yildan cok olmustu kuduz aşisi yapilali bu sebepten sadece 2 doz yapacagiz dedi.Riske atmak istemiyorlar kendilerini bence siz acil doktoruyla degil normal kuduz poliklinigindeki doktora gidin mesai saatleri icinde.Bence acildeki doktor onun kadar bilemezMerhaba çok geçmiş olsun. Geçen sene aşı olduğunuz için iki doz yaptılar dediniz aşıyı. Benim oğlum da altı ay önce kuduz aşısı oldu dört doz . Altı ay sonra tekrar riskli temas oldu ve acil doktoru önce iki doz yapacağız dedi sonra da dört doz yapalım daha Garanti olsun dedi kafamı karıştırdı. Prosedür iki doz sanırım. Size iki yeterli mi dedi doktor kedi şüpheli olduğu halde ?
Çok teşekkür ederim. Dört doz başlandı ama çocuk küçük ya iki doz yaterli ise niye dört doz yapıyorlar diye kafam karıştı. Doz fazla gelirse çocuğa diye . İki doz kesin yapılacak. Devamı ni çocuk doktorumuza soracağım artık. .kuduz polikliniği yok burda küçük bir yerde yaşıyorumEvet ya kediyi sordular kesin öldü dedim zaten çok hastaydı.1 yildan cok olmustu kuduz aşisi yapilali bu sebepten sadece 2 doz yapacagiz dedi.Riske atmak istemiyorlar kendilerini bence siz acil doktoruyla degil normal kuduz poliklinigindeki doktora gidin mesai saatleri icinde.Bence acildeki doktor onun kadar bilemez
Peki 6 ay önce 4 doz aşı olmuşsa ve 6 ay sonra tekrar riskli temas olmuş sa 6 ayı geçtiği için tekrar kaç doz yapmak gereklidir? Kimi doktor iki diyor kimisi dörtRehberin önerisi:
Kedi temaslarında; çıplak derinin hafifçe sıyrılması (deri altına geçmeyen yaralanmalar), kanama olmadan küçük tırmalama veya zedeleme şeklinde yaralanmaya sebep olan, provakasyon ile olmuş ısırılma dışı kedi temasları,
Son 6 (altı) ay içinde tam doz kuduz temas sonrası profilaksi uygulanmış kişilerde profilaksi gerekmez.
Yüz bölgesinden yaralanma ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde süreye bakılmaksızın proflaksi uygulanır.
Profilaksi gerektirmeyen durumlarda da (insan ısırıkları dahil) yara temizliği,
antibiyotik tedavisi, tetanoz profilaksisi gibi ihtiyaç duyulan tedavi yaklaşımları ihmal edilmemelidir.
Kuduz profilaksisi uygulansın ya da uygulanmasın tüm kuduz riskli temaslar
mutlaka kayıt altına alınmalıdır.
Rehberde ne diyor bakmak lazımPeki 6 ay önce 4 doz aşı olmuşsa ve 6 ay sonra tekrar riskli temas olmuş sa 6 ayı geçtiği için tekrar kaç doz yapmak gereklidir? Kimi doktor iki diyor kimisi dört
Rehberde ne diyor bakmak lazım
Rehberde ne diyor bakmak l
Siz kuduz polikliniğine mi gitmiştiniz acile degil mi ?Evet ya kediyi sordular kesin öldü dedim zaten çok hastaydı.1 yildan cok olmustu kuduz aşisi yapilali bu sebepten sadece 2 doz yapacagiz dedi.Riske atmak istemiyorlar kendilerini bence siz acil doktoruyla degil normal kuduz poliklinigindeki doktora gidin mesai saatleri icinde.Bence acildeki doktor onun kadar bilemez
Yok ben normal kuduz polikliniğine gittim direkt.Mesai saatleri icin de olunca daha mantikli geldiSiz kuduz polikliniğine mi gitmiştiniz acile degil mi ?
Yok ben normal kuduz polikliniğine gittim direkt.Mesai saatleri icin de olunca daha mantikli geldi
Demekki normalde iki doz. Acildekiler fazladan aşı fazladan kimyasal yüklemesi yapıyorlarYok ben normal kuduz polikliniğine gittim direkt.Mesai saatleri icin de olunca daha mantikli geldi