Merhaba,
Öncelikle geçmiş olsun, Allah bebeginize acil şifalar versin. Ben de bir prematüre annesiyim. Bebeğim 30 haftalık 900 gr. Doğdu. Oncelikle bebegininizin doğum haftası çok iyi, yani 31 haftalık doğan bir pre bebek 28 haftalık doğana göre çok daha şanslı ve daha çabuk toparlar. Özellikle makinadan daha çabuk çıkar. Benim kızım 28 gün kalmıştı solunum makinasında. Ama o da aşama aşama yani mesela en düşük ayarda oksijen veriliyordu. Kilosu daha iyi olup ama haftası daha düşük olanlara göre durumu daha iyiydi. Prematüre bebeklerde doğum haftası çok önemli anne karnında ne kadar kalırsa gelişimi o kadar iyi oluyor. Kilosu da zaten gayet iyi pre bir bebek için. Küvozden çıkması için 3 şey gerekli, 1- kendi kendine nefes alabilmesi, 2- küvöz dışında vücut ısısını koruyabilmesi, 3- yutkunma emme refleksinin oluşması. Bunlar olunca kilosu önemli değil çıkar. Yeni doğan yoğun bakımında doktorlar zaten hep çok umutlu konuşmaz ona takılmayın. Benim zamanımda 25 haftalık 600 gr. Doğan bebekler yaşıyor.
Süt için bize yoğun bakım doktorları motilium adli ilacı vermişti ki benim tamamen kesilmişti ama 3-4 gün sonra tekrar geldi. Doktora sorup kullanabilirsiniz. Ilaci kullanıp boş olduğu halde 2 saatte bir sağdim bebeğimin resmini karşıma koyup( doktorlar önermişti). Ve şükür geri gelmişti süt. Bunların dışında ozellikle göz muayenelerini (rop muayenesi denir) sıkı takip edin, solunum cihazından kalan bebeklerde rop hastalığı ilerleyip gözü kaybetme riski olur aman ihmal etmeyin daha küvözde başlarlar bu muayeneye, taburcudan sonra da devam eder. Taburcu olduktan sonra uzun zaman bir sürü bölümden takipte olacaksınız, ihmal etmeyin. Size bilgi verirler. En önemlileri göz, kardiyoloji, nöroloji, fizik tedavi, kulak, endokrin. İhtiyaca göre ekleyebilirler. Bizim kontroller 3 yasina kadar sürdü ilk 2 yıl yoğundu. Kızım şu an 5 yaşında, biraz zayıf olması dışında bir sağlık sorunu yok ve olmadı çok şükür. Aklıma gelenler bunlar, annesi merak etmeyin sağlıkla evinize götüreceksiniz inşallah.
Prematüre annesi olmak demek, 1 kere değil 1000 kere anne olmaya eşdeğerdir. Pre anneleri anlar ne demek istedigimi. Allah bir an önce bebeginize şifalar versin. Sevgiler