Dini Inancimi Kaybediyorum

brokensmile7

Üye
Kayıtlı Üye
16 Aralık 2013
537
27
18
35
İstanbul
Herkes genclik dönemlerinde bu gibi durumların cok normal ve gecici oldugunu soylemisti, ama 2 yilda surer mi ki?
Hala kesin bir inancım yok, ben muslumanim! Yada ben atesitim! Yada deistim! Diyemiyorum... hiçbişeye inanamiyorum, yada korktugum icin inanıyorum. Islam bana cok korkunc geliyor, gaddarca geliyor. Kurani al oku demeyin okumaya calistim ama okadar korkunc geliyorki okumak istemiyorum. Eger dogru dinsede umarim elhamdulillah müslümanim demeden ölmem.Ama Kuran da soyle bir ayet vardi "Onlarin kalplerini mühürledik..." ya benimkide muhurlendiyse? Benim sucum ne de benimki muhurlendi peki?
Biseylere inanmak istiyorum, inanmamak cok zor, siginacagin, dua edicegin birinin olmamasi cok zor, sevdiklerinin ve senin sadece bir topraga donusucegini dusunmek cok zor.. peki bütün bunların icinde guzel, iyi, dogru olan ne ?
Oturdum bu saatte bunlari dusunuyorum, peki aranizdan benm yasadiklarimi yasayan varmi? Mutlaka vardir yorumlarınızı bekliyorum. Bu konuyu kimseyle paylasamiyorum ,nezaman birine anlatsam dinle alakasi olmasa dahi ters cevaplar verebiliyorlar ya da sorduğum sorulara cok alakasiz ve sacma cevaplar verebiliyorlar. Neyse yorumlarinizi bekliyorum..

Bir dine mensup olmak zorunda degilsiniz. Sırf ilerde cehennemde yanmamak icin, ote taraf korkusu yuzunden musluman olmak cok samimi gelmiyor acıkcası bana. bir siir vardı "tanrı kanar mı bunlara" diye. Okumanizi tavsiye ederim. iyi bir insan olmak inancli ama kotu bir insan olmaktan her zaman daha iyidir. Onceliginiz bu olsun. İnanc kalpten gelen bi seydir, zorlamayla olmaz. İlerde kalben boyle bir istek duyarsan musluman da olursun, x dininden de.

meraba Dr Zakir Naik in videolarını izlemeni tavsiye ederim, türkçe altyazılı videoları var, aklını kurcalayan soruların cevabını ondan bulabilirsin :34:

kuran meal ile pek anlaşılamaz tefsir okumanı tavsiye ederim, o zaman mühür olayını fln da anlayabilirsin

Korku oldugu için inanıyorum değil siz basbayağı inanıyorsunuz.:34:
çünkü içinizde Allah korkusu var hem bu ne güzel bir şey..
var mı yok mu diye düşünmeniz bence vesveseden
mesela başınıza bir şey geldiği zaman veya bir sıkıntnızda Allah aklınızdan geçiyor mu?
korktugunuza göre geçiyor
o halde inanıyorsunuz.

islam gaddar bir din değil bunu okudukca yasadıkca öğreneceksiniz.
Kuran okumak zor geliyorsa hadisleri okuyun, bir yerden başlayın yani. sonra gaddar olmadıgını anlayacaksınız kendiliğinizden.:6:

Son düzenleme:
herkeste olabilecek bi durum yaşadığınız..güvenndiğiniz insanlarla konuşmauı deneyin.ve ölüm duygusunda mantık aramayın.belkide en kötü duygu yeterince bilneden fikir sahibi olmsya çalışmamız

Birşeylere inanmak zorunda değilsiniz. Bende müslümanım soran olursa ama birçok şeyide sorguluyorum kuranı okudum çok mantıksız gelen yerleride var. Özgürsünüz bunu bukadar sıkıntı yapmayın.

Dini inancımı herhangi bir yerde tek bir kelimemle dahi belirtmekten hoşlanmıyorum. Bu forumda da hiç belirten bir tek kelime bile yazmadım. Ama şu an bir kaç şey yazmak istedim. Çünkü durumunuz benim durumuma yakın geldi.
Aslında üstüne yazılacak çok şey var. İki cümleyle anlatamam epey derin bir konu.
Yalnızca şunu söyleyebilirim. Bir insanın içinde ya vardır ya yoktur.
Sorgulamaya başladığın zaman bu yıllar alan bir şey. Sorgulamadan da yaşanmıyor elbet.
Çıkarlar üstüne bir dine mensup olunmamalı diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
Herkes genclik dönemlerinde bu gibi durumların cok normal ve gecici oldugunu soylemisti, ama 2 yilda surer mi ki?
Hala kesin bir inancım yok, ben muslumanim! Yada ben atesitim! Yada deistim! Diyemiyorum... hiçbişeye inanamiyorum, yada korktugum icin inanıyorum. Islam bana cok korkunc geliyor, gaddarca geliyor. Kurani al oku demeyin okumaya calistim ama okadar korkunc geliyorki okumak istemiyorum. Eger dogru dinsede umarim elhamdulillah müslümanim demeden ölmem.Ama Kuran da soyle bir ayet vardi "Onlarin kalplerini mühürledik..." ya benimkide muhurlendiyse? Benim sucum ne de benimki muhurlendi peki?
Biseylere inanmak istiyorum, inanmamak cok zor, siginacagin, dua edicegin birinin olmamasi cok zor, sevdiklerinin ve senin sadece bir topraga donusucegini dusunmek cok zor.. peki bütün bunların icinde guzel, iyi, dogru olan ne ?
Oturdum bu saatte bunlari dusunuyorum, peki aranizdan benm yasadiklarimi yasayan varmi? Mutlaka vardir yorumlarınızı bekliyorum. Bu konuyu kimseyle paylasamiyorum ,nezaman birine anlatsam dinle alakasi olmasa dahi ters cevaplar verebiliyorlar ya da sorduğum sorulara cok alakasiz ve sacma cevaplar verebiliyorlar. Neyse yorumlarinizi bekliyorum..

Canım bir ara ben de bu tarz bir sorun yaşadım ama çok şükür atlattım.Öncelikle şöyle söyliyim,ne zaman olursa olsun herkes sığınacağı bir varlık ister.Kimsenin duymadığı anlarda sesini duyan,ona yardım eden birisi olsun ister.Rabbim herşeyi o kadar güzel vermiş ki bizlere,anlamamız yıllarımızı belki de ömrümüzü alıyor.Sana şöyle bir örnekle açıklayayım.Hani demişsin ya sevdiklerimizin toprağa dönüşeceklerini düşünmek çok zor diye,ben geçen sene annemi kaybettim.Annem kanser hastasıydı ve 3 yıl savaştık.Son 4 ayı inanılmaz kötü geçti.Hele son 1 ay yaşadıklarını Rabbim kimseye yaşatmasın.O zamanlar ne olursa olsun annem yeter ki yaşasın diyordum ama düşünemiyordum ki annem en ağır acıları çekiyor..Vefat ettiğinde evet tabi ki çok üzüldüm,çünkü herşeyimi kaybetmiştim.Benim için annem herşey demekti ve ben çırılçıplak kaldım ortada..Yani öyle hissettim.Sonra acım hafiflemeye başlayınca dedim ki "Annem ağrılar içinde kıvranıyordu ve demek ki Rabbim annemi o kadar çok seviyormuş ki,daha fazla çektirmeden buna bi son verdi." Rüyamda hep mutlu görüyorum annemi,genç ve güzel..İşte bundan sonra ben İslam'ı öğrenmeye ve anlamaya başladım.3 günde Kur'an okumayı öğrendim ve okudukça kendimi çok rahatlamış hissediyorum.İslam dini anlatılanlar kadar korkunç bir din değil.Kur'an'da yazanları ince düşündüğünde aslında hepsi iyiliğimiz için..Benim yanımda bana dinimi,güzelliklerini anlatan muhteşem insanlar vardı.Sen önüne gelen herkesle konuşma bunları,bazı insanlar gerçekten çok cahil ve anlayışsız olabiliyor.Seni gerçekten dinleyebilecek,anlayabilecek ve özellikle de dini bağına ve bilgisine güvendiğin biriyle konuşmalısın.Ben bu konuda şanslıydım çünkü etrafımda böyle bir insan vardı..Kendimi bildim bileli hiç oruç tutmayan ben,geçen ramazanda 21 gün oruç tuttum ve bunu da zorunluluktan değil,Rabbim orucu farz kıldıysa vardır bi faydası diyerek..Önemli ola da bunu düşünmen zaten..

Islam dini hoşgörü dınıdır zorlama baskı yoktur. Ancak istersen Tevrat ıncıl de oku. Budizmı fılan araştır. Hepsini karşılaştır. Rabbım beynimizi sorgulayalım araştıralım dıye vermiş. Hayvanlardan ayırmış. Kendi icınde karsılastırmasını yap yapkı senın ıcın hakikat ne ise hakikat yolun aydınlansın. Ancak dınımızı birde mevlanadan tasavvuftan seyret.

Bir dine mensup olmak zorunda degilsiniz. Sırf ilerde cehennemde yanmamak icin, ote taraf korkusu yuzunden musluman olmak cok samimi gelmiyor acıkcası bana. bir siir vardı "tanrı kanar mı bunlara" diye. Okumanizi tavsiye ederim. iyi bir insan olmak inancli ama kotu bir insan olmaktan her zaman daha iyidir. Onceliginiz bu olsun. İnanc kalpten gelen bi seydir, zorlamayla olmaz. İlerde kalben boyle bir istek duyarsan musluman da olursun, x dininden de.

Aslinda iste benim kafamdaki tanriyla kurdugum iliski tamamen çıkar iliskisi sanırim, tanri figürü bana anlatilan merhameti degil izdirabi cagristiyor bu yuzdende aci cekmemek icin inanmaya calisiyorum bu sekildede hicbir etkisinin olmayacağını biliyorum tabi, ama diyorum ki cok aptalca belki ama eger butun bunlar yalansa din uydurmaysa zaten toprak olucam ama egerki dogruysa? Düşünmek bile istemiyorum...
Dediginiz kitabida okuyucam tesekkur ederim tavsiyeniz için...

neye yada kıme ınandığın önemli değil,iyi bı insan olmak merhametlı vıcdanlı ve çevresine karşı kötülük düşünmemek doğru olan bence.Emınımkı zaman geldiğinde kafanda doğru olanı seçıceksın,hiç kımsenın kımseyı yargılamaya hakkı yok heleki konu dınse herkezin inancı kendıne ben bunu bılır bunu söylerım.Bızım mılletımız her dini konuyu kendıne göre çevırdığı için herkezin doğrusu kendıne.

Korku oldugu için inanıyorum değil siz basbayağı inanıyorsunuz.:34:
çünkü içinizde Allah korkusu var hem bu ne güzel bir şey..
var mı yok mu diye düşünmeniz bence vesveseden
mesela başınıza bir şey geldiği zaman veya bir sıkıntnızda Allah aklınızdan geçiyor mu?
korktugunuza göre geçiyor
o halde inanıyorsunuz.

Ama bu ne kadar saglam ve gecerli bir inancki? Boylesine aramizda zayif ve korkudan gelen bir inanc yerine tamamen sevgi ve guven olmali degil miydi?

meraba Dr Zakir Naik in videolarını izlemeni tavsiye ederim, türkçe altyazılı videoları var, aklını kurcalayan soruların cevabını ondan bulabilirsin :34:

kuran meal ile pek anlaşılamaz tefsir okumanı tavsiye ederim, o zaman mühür olayını fln da anlayabilirsin

Dediklerinizi yapicam tavsiyeleriniz icin tesekkur ederim

Ama bu ne kadar saglam ve gecerli bir inancki? Boylesine aramizda zayif ve korkudan gelen bir inanc yerine tamamen sevgi ve guven olmali degil miydi?

Dediklerinizi yapicam tavsiyeleriniz icin tesekkur ederim

sevmeniz için tanımanız lazım:34:

Aslinda iste benim kafamdaki tanriyla kurdugum iliski tamamen çıkar iliskisi sanırim, tanri figürü bana anlatilan merhameti degil izdirabi cagristiyor bu yuzdende aci cekmemek icin inanmaya calisiyorum bu sekildede hicbir etkisinin olmayacağını biliyorum tabi, ama diyorum ki cok aptalca belki ama eger butun bunlar yalansa din uydurmaysa zaten toprak olucam ama egerki dogruysa? Düşünmek bile istemiyorum...
Dediginiz kitabida okuyucam tesekkur ederim tavsiyeniz için...

İste hayatım kendin demissin cıkar iliskisi diye. Kimsenin inancını yargılamak haddime degil ama sırf musluman bir ulkede dogdu, oyle gordu, insanlar ona hak din islam dedi diye bir satır kuran okumadan musluman olmak ne kadar mantıklı? benim tanrı inancım vardır, cok dua ederim, sukrederim ama kendimi bir inanca ait hissetmiyorum. Musluman degilim cunku kuranda kadına yonelik negatif tutumdan tut cehennem azabını ballandıra ballandıra anlatması bile beni muslumanlıktan soguttu. bir yaratıcıya inanıyorum dedigim gibi, insan fıtratı geregi bir seylere inanmak ister ama benim inandıgım tanrı kulunu sırf kendisine ibadet etmiyor diye cehennemde yakmaz iyi bir insan olup olmadıgına bakar. Benim tanrım merhametlidir. Olaya bir de bu pencereden bakarsan sevinirim. Arastırmanı ve okumanı tavsiye ederim:) turkcesini bir kere okumadan anlamadan insan bir kitaba ne olcude iman edebilir? iman ettigi onu ne olcude ciddiye alır? Bu sorıların cevapları cok onemli.

"Bu dönemlerde normal" dediklerine göre yaşın küçük sanırım?

Öncelikle din konusu açmak yasak, büyük ihtimalle konu kapatılacaktır.
Şunu söyleyebilirim; araştır.
Korkuyorum diyip okumamazlık yaparsan bir çıkış yolu bulamassın.
Kuran mealini oku. Din adamlarının kitaplarını oku, Turan dursun oku.
Hepsini kafanda tart ve sonucunu kendin belirle.
Diğer türlü bilmediğin bir şeye körü körüne inanmaktan başka bir şey yapmamış olursun.
Korkma!
Sorgula!

Dini inancımı herhangi bir yerde tek bir kelimemle dahi belirtmekten hoşlanmıyorum. Bu forumda da hiç belirten bir tek kelime bile yazmadım. Ama şu an bir kaç şey yazmak istedim. Çünkü durumunuz benim durumuma yakın geldi.
Aslında üstüne yazılacak çok şey var. İki cümleyle anlatamam epey derin bir konu.
Yalnızca şunu söyleyebilirim. Bir insanın içinde ya vardır ya yoktur.
Sorgulamaya başladığın zaman bu yıllar alan bir şey. Sorgulamadan da yaşanmıyor elbet.
Çıkarlar üstüne bir dine mensup olunmamalı diye düşünüyorum.

Aynen iste bir insanin icinde ya vardir yada yoktur peki onu oraya koyan kim? Yani o inanci Yada suclu kim peki onu yaratan mi yoksa onu kullanamayan acemi, cahil insanoglumu?
Cahil diyorum cunku biraz agnostik de düşünüyorum isterse alim olsun isterse Allah dostu istersen normal bir insan

Islam dini hoşgörü dınıdır zorlama baskı yoktur. Ancak istersen Tevrat ıncıl de oku. Budizmı fılan araştır. Hepsini karşılaştır. Rabbım beynimizi sorgulayalım araştıralım dıye vermiş. Hayvanlardan ayırmış. Kendi icınde karsılastırmasını yap yapkı senın ıcın hakikat ne ise hakikat yolun aydınlansın. Ancak dınımızı birde mevlanadan tasavvuftan seyret.

Hepsini tek tek arastiriyorum suanda, ama sinav donemim oldugu icin cok yavas ilerliyor arastirmalarim ve internetten alinan bilgiyle manevi duygular hissetmek pek mumkun olmuyor yada bana samimi gelmiyor..

Aynen iste bir insanin icinde ya vardir yada yoktur peki onu oraya koyan kim? Yani o inanci Yada suclu kim peki onu yaratan mi yoksa onu kullanamayan acemi, cahil insanoglumu?
Cahil diyorum cunku biraz agnostik de düşünüyorum isterse alim olsun isterse Allah dostu istersen normal bir insan

Agnostik inanış bana inanmak gibi geliyor. Tanrı var mı yok mu bilemeyizi savunur agonistisizm. E böyle diyince varlığını kabul etmiş olursun. İnsan içine inancı koyan da kendisidir. Elbette ki içinde yetiştiği aile, toplum da önemli. Ama yine inancına kendisi karar verir insan.

Son düzenleme:
Peki tanimam icin tanismam da gerekmez mi?

şimdi bakın Allah sorgulamadan inanın demiyor
ama çok sorgulamak şirke düşürür.
siz sizin ihtiyacınız olanı kadar sorgulamalısınız. zaten daha ilerisi bizim irademiz almaz.
tanışmak derken fiziki olarak diyorsanız? fiziki varlıgını gören herkes inanırdı zaten değil mi?
işin bam teli de burada işte. bunu ölçmek için yollamış Allah bizleri dünyaya.
diğer türlü anlamı kalmazdı dünyanın ahiretin..

şimdi ben bunları söylediğim için siz eminim yeni sorularla geleceksiniz ama dediğim gibi şüpheyle yaklaşmak da sizi önyargılı yapar.

Back
X