dini paylaşım alanı

bilmelisin diyordum, bilmelisin.
hiçbir kelebek kanadı kırıldıktan sonra iyileşene kadar yaşayamaz.

|Melike Çetinkayalı.

Hayirli aksamlar arkadaslarim...
hatimden cuz almak isteyen var mi...
Acikta kalan cuzlerimiz var da...

Hayirli aksamlar arkadaslarim...
hatimden cuz almak isteyen var mi...
Acikta kalan cuzlerimiz var da...

1 cuzümü yeni bitirdim daha canım ancak okuyorum, keşke daha fazla okuma konusunda yardımım olsaydı sana

senden bişey rica etsem paylaşımların çok güzel ama bikaç sayfa üstüste olunca okunmadan kalabiliyor. günlük bir konu belirlesek (namaz, sünnetler, oruç vs. ) ya da haftalık, o konuyla ilgili konuşsak

*canımcım benim günaydın öncelikle Allah ım senden razı olsun ...
*konu belirliyorum aslında fakat pek katılım olmuyordu maalesef..
*ama istersen bundan sonra öyle yapalım

cumadan cumaya yeni konu belirleyelim..:)

bu haftanın konusu ne olsun istersiniz?

Hayır! Kim (güzel bir niyet ve ihlâsla) iyilik eden bir kimse olarak kendini Allah'a teslîm ederse, artık onun, Rabbi katında mükâfâtı vardır; hem onlara bir korku yoktur, onlar mahzun da olmazlar.

| Bakara Suresi, 112. Ayet Meâli

günaydın güzelim

namaz olsun mu bu haftanın konusu ?

Picasso, "Ben başkalarını değil, asıl kendimi kopya etmekten korkarım." der.

Şimdi Resûlüllah'ın bu konudaki sözlerine ve uygulamalarına şöyle bir göz atalım:
Hz. Peygamber öncelikle her konuda olduğu gibi bu konuda da dolu dolu bir hayat sürmüştür. Daima çalışmış ve zamanını en iyi ve verimli şekilde planlamıştır. Aralarında yaşadığı, eğitim-öğretim ve gelişmeleri ile yakından ilgilendiği sahâbîlere :
"İki günü birbirine eşit olan ziyandadır, aldanmıştır." buyururken O, her türlü başarı, gelişme ve ilerlemenin zamanı en iyi, en plânlı bir şekilde kullanmanın gereğini ifade etmiştir.
Hangi işte olursa olsun zamanı iyi kullanmayanın başarı elde etmesi, hedefine ulaşması imkânsızdır. Elbette başarının elde
edilmesinde birçok faktörler vardır. Ancak bunların en önemlisi zamandır. Zaman süreklidir, bölünmez.

Bilgisayarınızda yenilemek için nasıl F5 tuşu yetiyorsa hayatınızı yenilemek için de (F)arz olan (5) vakit namaz yeter.
Hayatınızı (HD) kalitesiyle yaşamak istiyorsanız, sırtınızı (H)akka (D)ayayın yeter!
-------------------------------------
"Nefsimi yendiğim tek yerdir belki de secdem. Ya Rabbim! Öyle bir iman bahşet ki gözyaşlarımla ıslansın seccadem..."

Rabbim'in, bizleri bir ömür boyu ihlas ile namaz kılan; gözyaşları ile seccadesi ıslanan kullarından olmamızı nasip etmesi ve günahlarımızı bağışlaması duası ile...

abdest

Fıkıhta abdest, "belli uzuvları usulüne uygun olarak su ile yıkamak ve bazılarını da eldeki su ıslaklığı ile meshetmek" şeklindeki ibadet temizliği olarak tarif edilir.

Abdestle ilgili olarak Kur'ân-ı Kerîm'de, "Ey iman edenler! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi, dirseklere kadar kollarınızı yıkayın, başınızı meshedin ve topuklara kadar ayağınızı yıkayın. Eğer su bulamazsanız temiz toprakla teyemmüm edin" (el-Mâide 5/6) buyurulur. Bu âyet Medine döneminde nâzil olmuş ise de, müslümanların Mekke döneminde mi‘rac gecesinde namazın farz kılınmasından itibaren namaz öncesinde mendup bir davranış olarak abdest aldıkları bilinmektedir. Âyet bunu müstakil bir hükümle teyit etmiş, ayrıca abdestin her amel için değil namaz için farz kılındığını açıklamıştır. Hz. Peygamber de hem müslümanlara fiilî olarak abdestin nasıl alınacağını göstermiş hem de abdestsiz olarak kılınacak hiçbir namazın Allah katında kabul olunmayacağını belirtmiştir (Buhârî, “Vudû”, 2; İbn Mâce, “Tahâret”, 47)

ABDESTİN FARZLARI

Abdestin farzları, bir fiilin abdest sayılabilmesi için onda bulunması zorunlu olan ana unsurlar demektir. Abdestin farzları ilgili âyette (el-Mâide 5/6) zikredildiği üzere dörttür:
1. Yüzü yıkamak.
2. Kolları dirseklerle birlikte yıkamak.
3. Başı meshetmek.
4. Ayakları topuklarla birlikte yıkamak.

başlıca sünnetleri şöyle sıralanabilir :

1.Abdest almaya niyet etmek, başlarken besmele çekmek, elleri bileklerle birlikte üç defa yıkamak, ağız ve buruna su çekip iyi bir ağız ve burun temizliği (mazmaza ve istinşak) yapmak,

2. misvak kullanmak veya dişleri fırçalamak, sakalın içine su girmesini sağlamak, el parmaklarını birbirine sokup ovuşturmak, başın tamamını elin ıslaklığıyla meshetmek, boynu meshetmek, abdest uzuvlarını yıkarken bu sayılan sıraya uymak, abdeste sağ uzuvlardan başlamak, bu uzuvları üçer defa yıkamak ve su ile iyice ovmak (delk), abdeste ara vermeden tamamlamak.

3. Abdestin bu sayılan sünnetlerine ilâve olarak abdestin âdâbı olarak da; abdest alırken –mümkünse– kıbleye dönmek, abdest sularını vücuda ve elbiseye sıçratmamak, dünya işlerine ilişkin konuşmayıp abdest dualarını veya bildiği dualardan okumak, suyu ölçülü kullanmak, abdest sonunda kelime-i şehâdet (Eşhedü enlâ ilâhe illâllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh) getirmek gibi fiiller tavsiye edilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…