Afedersiniz siz neyin otoritesisiniz merakımı mazur görüp açıklayın lütfen. Birinin hakaret olarak gördüğünü diğeri açık sözlülük olarak algılayabilir. Siz küçümseme dersiniz ama ben gerçekçilik derim veya hor görmeyi haddini bilmemek olarak algılayabilirim. Kime göre neye göre? Üslup uzmanı mısınız? Akademik eğitim falan mı aldınız bu uzmanlık için? Üslup ta üslup, ben de bir psikolog - psikiyatr konuya dahil oldu da bize iletişim hakkında yol gösterecek sandım başlığı görünce.
Siz bütün yorumları okudunuz mu? Ben genelleme yapmadım farkındaysanız
bazı yorumculara diye net bir şekilde belirttim. Ben üslûb dan bahsederken sizin örnek verdiklerinizi kast etmiyorum. Elbette bazen insanlara sert bir eleştiri ve uyarı yapılmalıdır karşıdaki insana bir nevi yardımcı olmak adına daha sert ve daha acı gelen sözlerle doğruyu gösterilebilir. Bunu bende yapıyorum. Ben hakaret, aşağılama ve alay etme derken bildiğiniz aleni dalga geçmek eğlenmek için yapılan davranışlardan bahsediyorum. Misal siz de şimdi bana bir eleştiri yaptınız yer yer sert bir eleştiri ama bana hakaret etmediniz, benimle alay etmediniz açıkça düşüncelerinizi beyan ettiniz. Ben sizin yazınızı okuyunca kırılmadim düşündüm ve çoğu kez hak verdim. Benim de kastım bu insanları kırmadan eleştirmek.
Kadınlara kalkmış, mesleğinde uzman veya evde temizlikçi deme hakkını nereden buluyorsunuz kendinizde? Bir kadın konu açtı burada, kızım hamburger istedi, hamileyim ben de aşerdim diye kocam ikimize de bağırıp çağırdı kızımı ağlattı dedi. E sen git al yiyin kızınızla dedik de kocası 1 kuruş vermiyormuş kadına. Bir diğerinin kocası kadının babasından kalan malı üstüne geçirmeye çalışmış. Kimsenin ağız kokusunu çekmedenmiş, asıl o zaman ağız kokusu çekiyorlar. Kocanın ailesinin eline düşüyorlar, kaç kadın yazdı burada; sırf bunlardan kurtulmak için işe giricem diye. Kimse kadının evdeki emeğini küçümsemiyor.
Okuduğuma inanamadım bu ne cahillik? Hanımefendi biz eğitimci değiliz anneyiz. Ben çocuklarımda başedemediğim bir sorun olursa yanlış bir şey yapmamak için hemen işin uzmanına danışıyorum. Anne eğitir baba eğitmez mi çocukları? Siz hangi çağda kaldınız böyle? Her şeye para olarak mı bakıyorsunuz, kadının sosyalleşmeye, iş hayatında tecrübe edinmeye, kendini eğitip daha iyi mevkilere gelmeye ihtiyacı yok mu? Sadece iş arkadaşları değil müşteriler, iş bağlantısı, yapılan sözleşmeler falan ufkunu açar insanın.
Bakın siz beni hiç anlayamamışsınız. Ben de şimdi o konulara yazmış olsaydım eminim sizin yazdıklarınızın aynını yazardım. Sert bir dille uyarırdım çoğu kez yapıyorum da. Siz benim kendi yorumumu alıntılıyarak ekledikleri mi okudunuz mu? Ben de heleki bu zaman da kadının çalışmasından yanayım eşlerine güvenip o bana bakar diye oturmasınlar, madden ve manen güçlü olsunlar dedim.
O evde yaşayıp ağız kokusu çekmeyenlerin sayısı az farkındayım ama bazıları küçümseyerek konuştuğu için bu istisnayı örnek olarak yazdım sadece. Okumayanlar okusun meslek yapmak isteyenler yapsın direk çalışmak isteyenler çalışsın, ufku gelişsin gözü açık olsun , ben asla ve kata kadın evde otursun adama baksın çocuğa baksın adamda çalışsın demedim. Bu bir tercihdir iki türlü yaşayan kadınada saygım vardır. Ancak tavsiyemi de belirttim madden ve manen güçlü olmak. Demek ki neymiş sadece para dan bahsetmemişim.
Ben şahsen kimseye bağlı olmayı sevmem kimeye de bir işimi vekâleten yaptırmak istemem kendi işimi kendim yapmak isterim. Yeri gelir o erkek işi dedikleri şeyleri biz kadınlar yaparız. Ben bunu savunuyorum.
Anne de bir yerde eğitimcidir çoğunu eğitir gerek uzmana danışarak gerek kendi tecrübe ise ile sonuç olarak çocuklarımızı eğitip yetiştirmiyor muyuz? Bu mu cahillik? Ben baba egitmez herşeyi anne yapar mı dedim ? Ben tam tersine ikisinin de sorumlulukları paylaşması gerektiğinden bahsettim. Adamda mesela işten gelince çocuğu ile ilgilensin bir kere de o yapsın yemeğini, evi birde o temizlesin sofrayı bikere de o toplasın.
Kocaların başına bir iş de gelebilir. Kaza geçirir, felç olur, vefat eder veya boşanırlar. Herkesin milyonluk hayat veya kaza sigortası mı var? Çalışmamış kadın nereden bulacak parayı, kirayı faturayı nasıl ödeyecek? Eskiden ben küçükken bu işler basitti, emekli olan ev alabiliyordu emekli ikramiyesiyle veya vefat ederse firma-ssk ev parası kadar tazminat ödüyordu.
Kadın çalışsa da çalışmasa da erkekler ev işine yardım edecek. Mümkünse böyle erkeklerle evlenilsin. Bunun için de erkek çocuklarına küçük yaşta yaptırılmalı ev işleri anneleri oğluşum prensim dememeli.
Ben sizin bütün dediklerinize katılıyorum. Benim kastım hem eve gelip yardım etmeyen bir adam olacak kadının hiçbir yükünü hafifletmeyecek ondan sonra kadına çalışmayı dayatacak ben bunu kabul edemem kadın kocası istedi diye değil kendisi için çalışsın zaten. Bilmem hatırlarmısınız yasemince diye bir komedi dizisi vardı işte orada itilmiş ile kalkmış karakteri vardı şimdi bu konudaki adamın bu itilmişden farkı ne ? Adam deseydiki karıcım sende çalış sosyalleş bilgin olsun ilmin artsın ayaklarının üzerinde dur bana bir gün birşey olursa ne yapacaksın dese ne kadar farklı olurdu değil mi ? İşte benim eleştirdiğim buydu.
Belkide daha açıklayıcı yazmam gerekirdi, umarım şimdi anlaşılmışımdır.