Doğa’nın 7 Mucize Bitkisi

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.959
605.016
43
fft31_mf6711935-326x235.jpeg

Bitkileri genellikle hastalandıktan sonra kullanırız ve bitkilerin hastalıkla mücadele gücünden faydalanarak şifa ararız. Aslında bitkiler sadece hastalık zamanında değil, hastalanmadan önce de bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklarla mücadele ederler. Yalnız bitki kullanırken dikkat edeceğimiz tek şey, hangi bitkiyi ne amaçlı ve ne kadar kullanacağımızı bilmek. Bunu bildikten sonra bitkiler insan sağlığının her türlü hizmetinde yer alır.

Beslenme ve Fitoterapi Uzmanı Ece Günay Akkuş, bitkileri hem hazırlarken hem de içerken uymamız gereken ana kuralları anlattı;


– Bitkisel çayları taze hazırlayın.

– Ilıkken ve yudum yudum için.

– Çayı ağzınızda tutma süresini uzatın. Bu süre uzadıkça çayın etkisi ve yararı artar.

Ardından da Ece Hanım vücudun dostu, hastalıkların düşmanı 7 savaşçıyı tanıttı…

1- ADAÇAYI: Soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi rahatsızlıklarda tüketilmesi çok faydalıdır. Adaçayındaki uçucu bileşenler ağza ve boğaza yerleşen iltihapta etkilidir. Kurutulmuş adaçayı yaprakları 10-15 dakika kaynamış suda demleme usulü bekletilip içilir. Hatta demlenen suyla, boğazınızın dayanabileceği sıcaklıkta gargara yapın. Bunu günde 6-8 defa tekrarlayın. Boğazınız rahatlar.

2- MÜRVER: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Gribe, öksürüğe ve nezleye birebirdir. Soğuk algınlığını giderir, göğsü yumuşatır. Naneyle birlikte demlenerek tüketilmesi etkisini artırır.

VÜCUDUNUZDA KIRIKLIK VARSA…

3- ZENCEFİL: Limon ile birlikte tüketildiğinde soğuk algınlığına, yağlı yemek sonrası ise sindirime yardımcı olur. Boğazınızda ağrı ve vücudunuzda kırıklık hissettiğinizde taze zencefil rendesi, limon suyu ve balı karıştırıp tüketin.

4- KARABİBER: Lezzet vermesi bir yana, iyi bir ağrı kesici ve ateş düşürücüdür. 3 bardak suya 3 tane karabiber, 1 adet çubuk tarçın ve 3 adet karanfil ekleyip 10 dakika kaynatın. Üzerine bir tutam ıhlamur ekleyip demlenmeye bırakın. İçmesi keyifli bir karışımdır. Ayrıca toz karabiberle hazırlanan çay da gargara yapıldığında boğaz ağrısını giderir.

5- KUŞBURNU: Kuşburnu, C vitamini zenginidir. 1 su bardağı kurutulmuş kuşburnu meyvesini parçalayıp üstünü örtecek kadar suyla 10 dakika kaynatın. Ocaktan indirince hemen tüketin. Böylece içeriğindeki C vitamininden yüksek ölçüde faydalanmış olursunuz. Kaynarken içine 1 adet çubuk tarçın da atabilirsiniz.

ÖLÜMDEN GAYRI HER DERDE DEVA

6- NAR: Çekirdekleriyle birlikte yenmesi, suyunun sıkılıp içilmesinden çok daha faydalıdır. Ayrıca narın kabuğu kaynamış suda 10 dakika bekletilip içildiğinde ishali keser. Gargara yapılıp tüketildiğinde de boğaz enfeksiyonuna ve ağrıya iyi gelir.

7- ÇÖREK OTU: Mümkün olduğunca pişirmeden yiyin. Balla karıştırıp iyice çiğneyerek tüketin ki etkisi artsın. Bağışıklığı güçlendirir, iltihap oluşumunu engeller.

***

BALGAM SÖKTÜRÜCÜ ÇAY TARİFİ

Malzeme: İnce 1 dilim ayva (kabuklu), ince 1 dilim elma (kabuklu), 2 karanfil, 1 çubuk tarçın, 1-2 adet kırılmış keçiboynuzu…

Keçiboynuzunu, elma ve ayva ile 10 dakika kaynatın. Ocağı kapatın, üzerine karanfil ve tarçın ekleyip 5-10 dakika demleyin. Günde 2 defa, 1 bardak içebilirsiniz.

SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI ÇAY TARİFİ

Malzeme: 1 küçük parça zencefil, 1 su bardağı kuşburnu, 1 tutam kekik yaprağı, 1 tutam adaçayı yaprağı, 1-2 nane yaprağı, 1-2 damla ekinezya tentürü…

Zencefil ile kuşburnunu suya koyup 10 dakika kaynatın. Ocaktan indirip kekik yaprağı, adaçayı yaprağı, nane yaprağı ve ekinezya tentürünü ekleyin ve 15-20 dakika demleyin. Karışımı günde 2 defa içilebilirsiniz.

Kaynak:estanbul