Beslenme ve Fitoterapi Uzmanı Ece Günay Akkuş, bitkileri hem hazırlarken hem de içerken uymamız gereken ana kuralları anlattı;
– Bitkisel çayları taze hazırlayın.
– Ilıkken ve yudum yudum için.
– Çayı ağzınızda tutma süresini uzatın. Bu süre uzadıkça çayın etkisi ve yararı artar.
Ardından da Ece Hanım vücudun dostu, hastalıkların düşmanı 7 savaşçıyı tanıttı…
1- ADAÇAYI: Soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi rahatsızlıklarda tüketilmesi çok faydalıdır. Adaçayındaki uçucu bileşenler ağza ve boğaza yerleşen iltihapta etkilidir. Kurutulmuş adaçayı yaprakları 10-15 dakika kaynamış suda demleme usulü bekletilip içilir. Hatta demlenen suyla, boğazınızın dayanabileceği sıcaklıkta gargara yapın. Bunu günde 6-8 defa tekrarlayın. Boğazınız rahatlar.
2- MÜRVER: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Gribe, öksürüğe ve nezleye birebirdir. Soğuk algınlığını giderir, göğsü yumuşatır. Naneyle birlikte demlenerek tüketilmesi etkisini artırır.
VÜCUDUNUZDA KIRIKLIK VARSA…
3- ZENCEFİL: Limon ile birlikte tüketildiğinde soğuk algınlığına, yağlı yemek sonrası ise sindirime yardımcı olur. Boğazınızda ağrı ve vücudunuzda kırıklık hissettiğinizde taze zencefil rendesi, limon suyu ve balı karıştırıp tüketin.
4- KARABİBER: Lezzet vermesi bir yana, iyi bir ağrı kesici ve ateş düşürücüdür. 3 bardak suya 3 tane karabiber, 1 adet çubuk tarçın ve 3 adet karanfil ekleyip 10 dakika kaynatın. Üzerine bir tutam ıhlamur ekleyip demlenmeye bırakın. İçmesi keyifli bir karışımdır. Ayrıca toz karabiberle hazırlanan çay da gargara yapıldığında boğaz ağrısını giderir.
5- KUŞBURNU: Kuşburnu, C vitamini zenginidir. 1 su bardağı kurutulmuş kuşburnu meyvesini parçalayıp üstünü örtecek kadar suyla 10 dakika kaynatın. Ocaktan indirince hemen tüketin. Böylece içeriğindeki C vitamininden yüksek ölçüde faydalanmış olursunuz. Kaynarken içine 1 adet çubuk tarçın da atabilirsiniz.
ÖLÜMDEN GAYRI HER DERDE DEVA
6- NAR: Çekirdekleriyle birlikte yenmesi, suyunun sıkılıp içilmesinden çok daha faydalıdır. Ayrıca narın kabuğu kaynamış suda 10 dakika bekletilip içildiğinde ishali keser. Gargara yapılıp tüketildiğinde de boğaz enfeksiyonuna ve ağrıya iyi gelir.
7- ÇÖREK OTU: Mümkün olduğunca pişirmeden yiyin. Balla karıştırıp iyice çiğneyerek tüketin ki etkisi artsın. Bağışıklığı güçlendirir, iltihap oluşumunu engeller.
***
BALGAM SÖKTÜRÜCÜ ÇAY TARİFİ
Malzeme: İnce 1 dilim ayva (kabuklu), ince 1 dilim elma (kabuklu), 2 karanfil, 1 çubuk tarçın, 1-2 adet kırılmış keçiboynuzu…
Keçiboynuzunu, elma ve ayva ile 10 dakika kaynatın. Ocağı kapatın, üzerine karanfil ve tarçın ekleyip 5-10 dakika demleyin. Günde 2 defa, 1 bardak içebilirsiniz.
SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI ÇAY TARİFİ
Malzeme: 1 küçük parça zencefil, 1 su bardağı kuşburnu, 1 tutam kekik yaprağı, 1 tutam adaçayı yaprağı, 1-2 nane yaprağı, 1-2 damla ekinezya tentürü…
Zencefil ile kuşburnunu suya koyup 10 dakika kaynatın. Ocaktan indirip kekik yaprağı, adaçayı yaprağı, nane yaprağı ve ekinezya tentürünü ekleyin ve 15-20 dakika demleyin. Karışımı günde 2 defa içilebilirsiniz.
Kaynak:estanbul