• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Doğu- Batı sentezi.

Kajmery34

Arrivederci KK❤️
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
14 Nisan 2012
11.496
21.251
398
Yeniden Merhabalar 🙈
Dün konuma yazdığınız şahane yorumlar için hepinize çok teşekkür ederim.
Dün akşam bir arkadaş grubumlaydık. Orada da konu tam olarak doğu- batı kültürüne geldi.
Çok samimi bir arkadaşımla bu konu hakkında epey sohbet ettik.
Ben ve başka bir kız arkadaşım doğu-batı kültürüne inanmadığımızı söyledik. Benim nişanlım doğulu , arkadaşımın eşi de doğulu. Biz şöyle düşünüyoruz; insanı yaşadığı yer çok değiştiriyor. Özellikle küçük yaşlarda şehir değişikliği yaptıysa. Benim nişanlım çok küçük yaşta istanbul’a gelmiş. O yüzden aile ve kültür kavramından çok uzak büyümüş. Aynı şekilde evli olan arkadaşımın da eşi doğu kültüründen uzakta yaşamış.
Diğer arkadaşlarım ise mutlaka etkili olduğunu söyledi. Kültürün insanın hayatından asla kaybolmayacağını.
Sonradan bende düşündüm evet bazı konularda cidden çok ayrı yetişmişiz. Mesela ben babamla çok samimiyimdir. O babasına karşı çok mesafeli.
Ben babamın yanında bacak bacak üstüne atarım, nişanlıma göre bu çok ters bir hareket.
Şimdi ben şunu merak ediyorum gerçekten arada bir fark varsa bunu nasıl anlarım? Çünkü herkes doğulu insanla evli olmak çok zor diyor.
Cidden kültürlerimiz sentezleyip , bir arada yaşamak bu kadar zor mu ?
Değerli görüşlerinizi bekliyorum.

Ayni ailede yetismis insanlarin dahi karakteri birbirine uymuyorken farkli iki ailede yetismis iki insanin birebir ortusmesi imkansiz zaten.
Evleneceginiz adam asiri ataerkil, kaba, bagnaz, sinirlari ve ofke kontrolu olmayan bir adamsa bunun kulturle alakasi yoktur.
Yok degilse ve asgari musterekte bulusabiliyorsaniz sorun yoktur.
Herkesin olmazsa olmazlari ve olursa olmazlari cok farkli, bunun kararini siz vermelisiniz.
Her birey biricik cunku.

Yalnizca cok ama cok kotu bir cocukluk gecirmis, yaralarini saramamis ve bunun bilincine ulasamamis, cok kotu bir rol modeli olan ve istemeden onu ornek almis, kayip bir gecmisi, alacakli oldugu bir gencligi olanlarda daha dikkatli olmak sart.
Ne olcude kopyalamis, ne kadar yansitiyor ve kendini ne derece gerceklestirmis, iyi olcup tartmak lazim.
Ben sadece bunu deneyimledim.

Siz de size ne kadar uygun oldugunu az cok anlamissinizdir zaten.
Gerisine kafa yormayin.

Yeniden Merhabalar 🙈
Dün akşam bir arkadaş grubumlaydık. Orada da konu tam olarak doğu- batı kültürüne geldi.
Ben ve başka bir kız arkadaşım doğu-batı kültürüne inanmadığımızı söyledik. Benim nişanlım doğulu , arkadaşımın eşi de doğulu. Biz şöyle düşünüyoruz; insanı yaşadığı yer çok değiştiriyor. Özellikle küçük yaşlarda şehir değişikliği yaptıysa. Benim nişanlım çok küçük yaşta istanbul’a gelmiş. O yüzden aile ve kültür kavramından çok uzak büyümüş. Aynı şekilde evli olan arkadaşımın da eşi doğu kültüründen uzakta yaşamış.
Diğer arkadaşlarım ise mutlaka etkili olduğunu söyledi. Kültürün insanın hayatından asla kaybolmayacağını.
Sonradan bende düşündüm evet bazı konularda cidden çok ayrı yetişmişiz. Mesela ben babamla çok samimiyimdir. O babasına karşı çok mesafeli.
Ben babamın yanında bacak bacak üstüne atarım, nişanlıma göre bu çok ters bir hareket.
Şimdi ben şunu merak ediyorum gerçekten arada bir fark varsa bunu nasıl anlarım? Çünkü herkes doğulu insanla evli olmak çok zor diyor.
Doguluda olsa heryerin b adeti var ben ic anadoluda. Biriyle evliyim mesela sacma sapan gelenekleri var bize uymayan ki bizim memleket cok yakın onlara ona ragmen hersey okdr farklıki smdi bu tamamen tercih meselesi ben istermıydım blmıyorum emin deilim ama hersey uygunsa neden olmasın

Yeniden Merhabalar 🙈
doğuda genel anlamda geniş aile yaşantısı,erkek egemen bir yaşantı, evin büyüklerine karşı duyulan saygı adı altında korku unsuru var kadının değeri yok ama batı da herşey tam tersi.. bu kültür farklılığı giyim kuşam , sosyal hayat, aile yaşantısı herşeye yansır zamanla görürsünüz..
kişi kendisini yetiştirdi ise bir nebze değişiklik olabilir ama yinede sorun çıkar.

Batılı olma anlayışınız nedir tam olarak bilemiyorum.

Ama babaniz sizi arkadaşlarınızla buluşmaya gönderme konusunda isteksiz oluyordu.

Ya da halanız sizi bazı sebeplerden dolayı düğününe davet etmek istemiyordu.

Bu da toplumun geneli gibi sizin de tam batılı ya da doğulu olmadığınızı,iki kültür arasında kaldığınızı gösteriyor.

Eğer bir uçurum olduğuna inanıyorsanız evliliği erteleyebilirsiniz

Kajcım beni tanıyorsun, babamın yanına da uzanırım omzuna elimi de atarım arkadan boynuna da atlarım, doğduğum yaşadığım şehri biliyorsun sadece eğitim için dışarıda idim , aile yapısıyla alakası çok var , benimki böyle konu açsa kahrolurum 😂😂

Ben de doguluyum:) orada büyüdüm .
Ama insanlar turkiyeye ait bir zihniyete bile sahip olmadığımı söyler . Çok açık gorusluyumdur . Çocukluğumdan beri sürekli kitap okuyorum , sürekli .
O kitaplarla kendi fikirlerimi olusturdum. Bence doğu batı diye bir şey yok . Insanın kendini yaratması ya da toplumunun insanı yaratması var.

Eşim doğulu ben ankaralıyım( 12 senem balıkesirde geçti çocukluk yani)

hiç sorun yaşamadık bu konuda...
çünkü eşim istanbula gitmiş 12 yaşında çalışmaya...
çok kitap okuyan biridir.
gezmiş görmüş...
kendi kültüründe gerçekten beğenmediklerini atmış insan hayatını kolaylaştıranlara ise bağlıdır... mesela buralarda başlık parası var asla savunmaz ve hep der kadın mal değildir satamazsınız diye... ama hasta ziyaretine çok önem verilir ve o da önem verir yanında olalım hastanın yazıktır der...

ben doğulu biriyle evlendiğim için memnunum yani...
şu ana kadar hiç sorun yaşamadım çok şükür

doğuda genel anlamda geniş aile yaşantısı,erkek egemen bir yaşantı, evin büyüklerine karşı duyulan saygı adı altında korku unsuru var kadının değeri yok ama batı da herşey tam tersi.. bu kültür farklılığı giyim kuşam , sosyal hayat, aile yaşantısı herşeye yansır zamanla görürsünüz..
kişi kendisini yetiştirdi ise bir nebze değişiklik olabilir ama yinede sorun çıkar.
O devirler bitti aksine kadına gittikçe daha fazla değer vermekteler.
Ona bakarsanız batı da da bir çok şehirde Kadına hem değer verilmiyor hem bazı kisveler altında yok sayılıyor. .Bunu Doğu da böyle oluyor diye artık genelleyemezsiniz ;)

Benim eşim de doğulu ama çok küçükken Batı’ya gelmişler ailesi Doğu kültürünü özlerini kaybetmemiş geleneklerine sıkı sıkıya bağlı ama eşim onlara göre çok daha rahat ve düşünce tarzlarımız kafa yapımız uyuyor ama eşim de ailesi gibi gelenekçi olsaydı anlaşamazdık herhalde

Iki kardesi bir eve koy onlar bile cogu zaman birbirini tercih etmez, zorunluluktan gelen bi durum vardir. Kaldiki ayri evler iki yabanci. Iki tane batilida babasina mesafeli buyumus olabilirdi ya da olmayabilirdi. Muhim olan nerde buyudugu. Aile ici farklilik her zaman olacak yani.. ama cok ucurumsa zor. Mesela din siyasi gorus bunlar onemli

Doğduğu yerden çok kendisine odaklanın. Kendisini o kalıplardan cıkarıp, gelistirmesi önemli.
Ayrıca ülkenin batısı ile doğusu arasında cok bir fark yok zihniyet aynı olduktan sonra.
Bir Kanada vs olsa tamam diyeceğim. Batıda dogup yasayayanların da zihniyeti cok insani degil. İs kiside bitiyor.

Bunu kulturden ziyade bireysel degerlendirin. Sonucta onun ailesinin kulturuyle degil, onunla evleneceksin.

Yeniden Merhabalar 🙈
evet dogu ve batı ayrı kulturlerdır dogru ama o kultur ıcınde yetısen aılelerınde kendı ıcınde kulturu vardır ornegın ben doguluyum esımde dogulu ankarada okudum ama gazıanteplıyım 33 yasımdayım esımde adıyaman besnili

tam ıstanbul turkcesı konusuruz burda bazı ınsalar şiveli konusur benı batılı sanıyorlar carsıda pazarda nerelısınız dıyorlar anteplıyım dıyorum buralı degılsınız gıbı dıyorlar esımde bende konusmamız bırcok turkden daha turk bırcok batılıdan daha kıbar

ama tam anteplı gıbıyım dugunler adetler gorenekler evi çekıp cevırme kısmı tam dogu kulturu :KK70:

hala babamı mıncık mıncık severım babam benı bol bol oper cok sakalasırız halbukı doguda cocuklar ebevynlerle mesafelı bılınır bızde tam tersı babama çat çat laf soyledıgım sıkı tartıstıgımda olur

doguda erkek egemen bılınır bızde tam tersı kız cocukları daha cok sevılır bır abım var ama babamın bu yasıma kadar abıme fıkır sordugunu hıc gormedım evlendım 5 sene oldu benı goremedıgı zaman hıc olmazsa telde arar whatsaapdan resım atar sence bu nasıl nasıl yapalım der fıkır sorar

yanı demem o kı doguda yasamıs dogmus dıye aşiret gıbı bır kulture sahıp olacagı anlamına gelmıyor her evın de kendı kulturu var kendı terbıyesı var nısanlısınız esya dugun mal mulk muhabbetlerınde sorun yasamadıysanız yasamazsınız :)

ben doguluların hepsının dogulu dıye yaklasılmasına karsıyım batılı olup batıda yasayıp cok kara cahıl dusunceler besleyen tuhaf davranan ınsanlar da tanıyorum oyuzden aıleler kendı aılesının kulturune yakın cocukları baş göz ederse guzel huzurlu bır mutluluk elde ederler dogu batıdan ote kendı evınde yasadıgı kultur begenı zevk kıyaslamasına gıdılmelı

Biz aynı köylüyüz. Ama ona rağmen farklılıklar çok fazla. Aile arasında bizde rahatız onlar fazla tutucu sevmeyi bilmezler sürekli mesafe halindeler filan. Mesela eşim yıllarca yurtdışında yaşamış ama oraya adapte olamamış bildiğin hala bizim köylü 😂
Doğu ile batı arasında da uçurum var ancak bazı insanlar yaşadığı yere göre kültürlerini törpüleyebiliyorlar ve uyum sağlamaya çalışıyorlar. Eğer nişanlınız da kendini törpüleyebilecek ve çok büyük sorun çıkarmayacak ise size evlenmekte çok bi sakınca yok sanırım.

Ülke zaten komple doğuda , ülke içinde batı doğu ayrımı yapıp batı kültürünü övüp doğu kültürünü yeren ve doğulularla anlaşmanın zor olduğunu söyleyenler de bana komik geliyor.Karşıdaki iyi ve sevgi dolu , insana değer veren biri olduktan sonra dünya üzerindeki herkesle anlaşılır.

Kucuk yaşta dogudan ayrilmasi degil onemli olan,sonucta dogudan ayrildi ama ailesinden ayrilmadi. Dogu kulturune sandiginiz kadar uzak olmaz. Ne kadar etkili olur o bilinmez.

Eş adayiniz icin demiyorum ama
dogulu olup bati kulturune ayak uydurmuş gibi gorunen bazi adamlar evlenince ve aile hayatina gecince birden bire tam bir dogulu olabiliyor. Sonucta ailesiyle de goruseceksiniz belli bir oranda. Ben sevgi oldultan sonra herkesle anlaşilir diye dusunmuyorum acikcasi, kultur de onemli.

Back
X