Doğum İzni Hakkındaki Son Düzenlemeler

sipesyal

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
18 Ocak 2014
81
24
34
Herkese merhaba
26 ocakta meclise bi tasarı sunuldu
Doğum izinleri hakkında düzenlemeler 3. çocuğu teşvik için yenilikler vs. içeriyor.
Bilgisi olan arkadaşlar bu konuyu mümkün olduğunca güncel tutmaya çalışmalım
Neden diyecek olursanız 1. çocuğa analık izni bittikten sonra (yani 8+8) 2 ay, 2. çocuğa 4 ay, 3. çocuğa 6 ay yarım gün izin verilecek
yani yarım gün çalışıp kuzucuklarımızla daha çok ilgilenebileceğiz. En çok bu maddesi beni sevindirdiği için yazıyorum.
Daha bir çok yenilik, hak, düzenleme var
Ayrıca sadece tasarı halinde meclise geldi. Daha kabul edilmiş değil.
Bildiklerinizi paylaşın hep beraber bilgi alışverişinde bulunalım.

Düzenlemeler iyi gibi görünmekle beraber aslında düşünüldüğü kadar etkili değil. Topu topu 16 hafta analık izni var, sonrasında da bebek 6 ayı doldurana kadar yarım gün çalışma. E zaten bebek 6 ayı doldurana kadar günde 3 saat süt izni vardı. Bir saat eklenmiş oldu.

tasarıda ayrıca sadecememurlara değil, tüm kadınlara verilecek olan tek seferlik doğum parası var. Bir çeyrek altın ederi diye açıkladı Davutoğlu. Bebeğin bir aylık bez parası işte. Düzenli bir yardım değil.

Boyalı medya tasarıyı çok büyük birşeymiş gibi sundu, çok büyük bir şey yok ortada. Birileri de çıkıp kadının kariyeri anneliktir gibi açıklamalar yapsın dursun :) Benim doğuracağım bebek sadece benim bebeğim değil, bu toplumun da bir bireyidir. 2 yıl annesiyle geçirmeyi hak etmektedir. Şu koşullarda ücretsiz izin almak da herkesin yapabileceği bir şey değil. Annelik izni çok daha uzun olmalı, iş yerlerinde emzirme odaları ve kreşler olmalı. Daha 4 aylık bile olmamış bebeği evimde bırakacaksam ben ne anladım sosyal devletten...

tasarılar kadınalra çok güzel gözüksede maalesef iş yerleri bunu uygulamaktan kaçınıyor mesela benim iş yerim benim hakkı olan doğum iznimin tamamını vermiyor beğenmiyorsan çık işten yada ben seni usulüne uydurur çıkartırım diyor. ne kadarda hukuki yollar senin haklı olduğunu söylesede ekmek aslanın midesindeyken kimse işinden olmayı göze alamıyor. şahsen ben böyleyim

ya allah aşkına bırakın şu tasarıları herşey 3. çocuk için teşvik. allah aşkına şu forumda kaç kişinin gücü şu zamanda 3 çocuk yapmaya yeter ?? biz daha 1 çocuğun masraflarını zor karşılıyorken üstüne çocuğumuza bakıcak kimsemiz bile yokken devlet salak salak işler yapıyor kimse kusura bakmasın. sen önce asgari ücretleri bi adam olup düzeltinde ondan sonra 3 çocuk diye konuşun. neymiş çeyrek altın parasıymış dalga geçer gibi sıkıyosa düzenli aylık yardım yapsınlar bakalım o zaman herşeye teşvik ederler bu yaptıkları göz boyamanın alası yani....... :KK62:

Bundan iki sene once de bu kadar ayrintili olmasa da bir taslak hazirlanmisti. Dogum oncesi ve sonrasi izinlerin uzatilmasini kapsiyordu. Hatta uygulanmasina kesin gozuyle bakiliyordu. Ama ozel isyerlerinden oyle buyuk tepkiler alindi ki uygulamayagecemedi. Evet biz memurlar icin cok iyi olacakti ama ozel sektor cok ciddi tepkiler gosterdi. Arkadas yazmis ustte adam ya sen cik ya ben seni cikarmasini bilirim diyor ki bu 8 haftalik izin icin dusunsene bunu 16 hafta yapacaklarini. Bir cok kisi daha cok issiz kalacakti. 16 haftayi tamamen dogum izni yapamadiklari icin yari zamanliya cevirdiler. Buna da sukur. Esim ozel sektorde ust kademe olmasina ragmen neler yasiyoruz anlatamam size. Onun icin ben tek tarafli dusunulmemesi taraftariyim.
Bir de merak etmeyin kimse 400 lira icin 3.yu yapmaz. Bu kadar onyargili olmayin. (Bunu gelecek yorumlara istinaden polemige girmemek adina not olarak belirtiyorum. Hukumet yanlisi bir vatandas olmadan soyluyorum. Yigidi oldur hakkini yeme misali.)

İlk bebeğime hamileyken yani yaklaşık 2,5 sene önce yok doğum izni arttırılacak dediler birşey olduğu yok. Şu anda da fazla ümide kapılmayın. Seçim taktikleri bunlar.

benden snr arkadaşların yazdığına katılıyorum memurlar için iyide özel sektör böyle bir şey istemiyor bir çok insanı hamilelğin başlangıcında işten çıkarıyorlar sırf izin yüzünden bazı patronlarda insaflı davranıp çok kolay çözümler üretebiliyor bir akrabamız ki kendisi iş verendir duyar duymaz karnının şişmesini beklemeden işten çıkarırım işime gelmiyor diyorbir şekilde size taş koyuyorlar yani bence devlet 3. çocuğa teşvik için böyle şeyler yapıcağına konulan yasaların uyumuna birazdaha dikkat etmeli insanları yapabilecekleri konusunda teşvik ettirmeli ve bilgilendirmeli. yukarda yazan bir arkadaşa hak veriyorum biz 1. çocuğu isterken maddi olarak nasıl yaparız diye çok düşündük nasıl geçinicez diye kaldıki 2. 3. ... nerde yapanlarada cesaretlerinden ötürü onları kutluyorum

Merhaba kızlar öğretmen bir arkadaşım için soruyorum. 1 Eylül gibi doğum yapacak. 8 haftalık doğum izninden sonra 40 gün rapor almayı düşünüyor, sonra ocak ayına gelindiği için yani yeni yıla geçildiği için 40 gün de o zaman almayı planlıyor. yani üst üste çalışmadan 80 gün rapor alabilir mi?

Merhaba kızlar öğretmen bir arkadaşım için soruyorum. 1 Eylül gibi doğum yapacak. 8 haftalık doğum izninden sonra 40 gün rapor almayı düşünüyor, sonra ocak ayına gelindiği için yani yeni yıla geçildiği için 40 gün de o zaman almayı planlıyor. yani üst üste çalışmadan 80 gün rapor alabilir mi?
merhaba canım ben de öğretmenim ve eylülde doğum yapıcam hayırlısıyla. 40 günlük normal rapor almak biraz zor. ama usulüne uydurup heyet raporu alabilir. çalıştığı kurumun müdürü insaflıysa raporu kabul eder sorun çıkarmaz ama insafsızsa sorun çıkarır dahası bazı milli eğitim müdürlükleri de sorun çıkarabiliyor. ama yine de şansını bi denesin zira ben öyle yapıcam.:anneadayı:

merhaba canım ben de öğretmenim ve eylülde doğum yapıcam hayırlısıyla. 40 günlük normal rapor almak biraz zor. ama usulüne uydurup heyet raporu alabilir. çalıştığı kurumun müdürü insaflıysa raporu kabul eder sorun çıkarmaz ama insafsızsa sorun çıkarır dahası bazı milli eğitim müdürlükleri de sorun çıkarabiliyor. ama yine de şansını bi denesin zira ben öyle yapıcam.:anneadayı:
Farklı doktorlardan 5+5 şeklinde her pazartesi rapor almayı planlıyor. Bilmiyorum artık. Peki devamında hiç çalışmadan ocak ayı itibariyle bu 5+5 yani her hafta rapor almaya devam edebilir mi? Ocakta rapor hakkı yenileniyor ama arka arkaya olduğu için sorun olur mu?

o kadarını bilemiyorum ama kime sorduysam süre uzun olduğu için sorun olduğunu duydum. eğer ortada bir hastalık yoksa arka arkaya alması dikkat çeker tabiki. bunu milli eğitim de istemiyor ve usulsüz alınan raporu fark ettiklerinde verdikleri maaşları bile geri alabiliyorlar. hem sen yoruluyosun doktor doktor koşturmaktan hem de idare tarafından yapılan o baskı psikolojik olarak yoruyor insanı. yine de arkadaşın kendisi bilir.

o kadarını bilemiyorum ama kime sorduysam süre uzun olduğu için sorun olduğunu duydum. eğer ortada bir hastalık yoksa arka arkaya alması dikkat çeker tabiki. bunu milli eğitim de istemiyor ve usulsüz alınan raporu fark ettiklerinde verdikleri maaşları bile geri alabiliyorlar. hem sen yoruluyosun doktor doktor koşturmaktan hem de idare tarafından yapılan o baskı psikolojik olarak yoruyor insanı. yine de arkadaşın kendisi bilir.
Anladım canım teşekkür ederim:KK28:

kızlar merhaba peki doğum izni hakkında alınan ücret hakkında bilgisi olan varmı mesela kaçıncı ayda devlet izini ayırıyor birde özel söktörde aynımı benim doğum izni ücreti filan hiç bilgim yok şuan hamileyim ama heran çıkarırlar diye çok korkuyorum yardımca olursanız sevinirim

Farklı doktorlardan 5+5 şeklinde her pazartesi rapor almayı planlıyor. Bilmiyorum artık. Peki devamında hiç çalışmadan ocak ayı itibariyle bu 5+5 yani her hafta rapor almaya devam edebilir mi? Ocakta rapor hakkı yenileniyor ama arka arkaya olduğu için sorun olur mu?
5+5 her hafta alması imkansız bence ben de hamileliğinin baslarında cok kotu grip olmuştum bi hafta rapor almak istedim hic bi doktor vermiyor grip ise gitmeye engel değilmiş iyi de ben hamileydim ve her an daha da kötülesip bebeğime zarar gelebilirdi ama vermiyorlar iste üçüncü doktorda rica minnet almıştık rapor

kızlar merhaba peki doğum izni hakkında alınan ücret hakkında bilgisi olan varmı mesela kaçıncı ayda devlet izini ayırıyor birde özel söktörde aynımı benim doğum izni ücreti filan hiç bilgim yok şuan hamileyim ama heran çıkarırlar diye çok korkuyorum yardımca olursanız sevinirim

gebeliğin 32. haftasından itibaren doğum izni başlıyor. 40.hafta doğum yapacağın varsayılarak, 8 hafta doğum öncesi ve 8 hafta doğum sonrası iznin var.

Eğer 32. haftanın bitiminde doktorundan "çalışabilir" raporu alırsan, 37. hafta bitene kadar çalışıp, çalışmış olduğun 5 haftayı da doğum sonrasına aktarabiliyorsun. 37 haftadan sonra çalışma hakkın zaten yok, yasak.

37. hafta bitiminde doğum iznine ayrıldın ve 38. haftanın bitiminde doğum yaptın diyelim. kalan 2 haftalık iznin de (40 haftaya kadar olan) doğumdan sonraya ekleniyor.

40. haftada doğum olmazsa izin ne oluyor bileniniz var mı?(32.haftada izn aldığında 40. haftada doğum öncesi bitiyor.)

Doğum iznindeyken maaş alamıyoruz. Peki o süreç boyunca tek maaş mı geçinmek durumundayız? Doğum parası vs var mı? Nasıl bir yol yordam izlemek gerekiyor?

doğum iznindeyken maaş alabiliyoruz.

ücretsiz izin alırsanız eğer maaş alamazsınız.

gebeliğin 32. haftasından itibaren doğum izni başlıyor. 40.hafta doğum yapacağın varsayılarak, 8 hafta doğum öncesi ve 8 hafta doğum sonrası iznin var.

Eğer 32. haftanın bitiminde doktorundan "çalışabilir" raporu alırsan, 37. hafta bitene kadar çalışıp, çalışmış olduğun 5 haftayı da doğum sonrasına aktarabiliyorsun. 37 haftadan sonra çalışma hakkın zaten yok, yasak.

37. hafta bitiminde doğum iznine ayrıldın ve 38. haftanın bitiminde doğum yaptın diyelim. kalan 2 haftalık iznin de (40 haftaya kadar olan) doğumdan sonraya ekleniyor.
Peki bu 40 haftalık süre çoğul gebelikler için de geçerli mi? Çünkü çoğul gebeliklerde genelde 37.haftada doğum oluyor. Geriye kalan 3 hafta doğum iznine ekleniyor mu?

X