Depresyon değil lohusalık, değişen hormonlar, bir canlının sorumluluğunu almak bunlar kolay şeyler değil. Bence ilk defa anne olan herkes mutlaka eski hayatını özlüyordur ama eski hayatınıza ne kadar çabuk veda ederseniz o kadar hızlı atlatırsınız. Bebekten önce ve bebekten sonra diye bir gerçek varMerhabalar,
34 yaşında, 57 günlük anneyim. Bebeğimi çok istedik, 3.tüp bebek transferimde kavuşabildik. Yani mental olarak senelerdir hazır olduğumu düşünüyordum.
Eşimle çoook keyifli ve renkli hayatımız vardı ve bebeğimizi de buna dahil edeceğimizi düşünüyorduk. Fakat ben doğumdan beri çok yorgun ve karamsarım. Bebeğim hiç susmadan ağlıyor, kucağımdan inmiyor, başka yerde uyumuyor. Tuvalete bile kucağımda gidiyorum.
Uyanık olduğu ve ağlamadığı (genelde uyanıkken ağlıyor) saatlerde etkinlik yaptırayım, konuşmayı ihmal etmeyeyim vs diye koşturup duruyorum ve buna rağmen sanki bir şeyi eksik yapmışım gibi geliyor ve aşırı yetersiz hissediyorum kendimi. Çalışan biriydim şuan 7/24 evde perişan halde, haftasonu gelse de eşimle bir kahveye çıksak diye bakıyorum. Bebeğimi her şeyden çok seviyorum ama eski hayatımı özlemekten alamıyorum kendimi. Az önce yine bir ağlama krizinde onun sakinleştirmeye çalışırken “of çok pişmanım” diye bağırdım kendi kendime ve o kadar üzüldüm ki bunu dediğim için.. ne kadar uğraş verdim halbuki ona kavuşayım diye. Sizce depresyonda mıyım? Geçecek mi bunlar… nasıl baş edeceğimi şaşırdım..
Teşekkür ederim. Elbette hayatımın eskisi gibi olmayacağını bebek planlarken de biliyor ve kabulleniyordum. Fakat yaşarken bu durumun biraz daha zorlu olduğunu görüyorum. Sadece eski hayatı özlemek değil aslında, bebeğime yetebiliyor muyum, eksik bir şey mi yapıyorum korkusu aklımdan çıkmıyor. Her şeyi vermek isterken bir şeyleri kaçırıyor muyum acaba diye düşünüyorum hep. Belki bu yüzden de hayatımı kendim zorlaştırıyorum. Bilmiyorum benzer durumu yaşayanlar var mıdır.. belki de yalnız olmadığımı ve sürecin normal olduğunu duymaya ihtiyacım varDepresyon değil lohusalık, değişen hormonlar, bir canlının sorumluluğunu almak bunlar kolay şeyler değil. Bence ilk defa anne olan herkes mutlaka eski hayatını özlüyordur ama eski hayatınıza ne kadar çabuk veda ederseniz o kadar hızlı atlatırsınız. Bebekten önce ve bebekten sonra diye bir gerçek varrutinler bozulacak anlık planlar yapılamayacak vs vs bunları kabul edip olumsuzları bir kenara bırakıp olumlu yönlere tutununca bi nebze daha kolay atlatılıyor bu dönem.
Evet depresyon gibi duruyor açıkçası uzman değilim ancak gözlemim bu şekilde. Daha çok yeni annesiniz zaten şuanda bunları hissetmeniz normal ancak eski sizle vedalaşmanız gerekiyor birçok anne bana katılır bu konuda diye düşünüyorum anne olduktan sonra öncelikleriniz zaman kavramınız sosyal hayatınız hatta aile içi ilişkileriniz bile değişecek. Alışmakta kabullenmekte zorluk çekmeye devam ederseniz muhakak destek alın lohusa depresyonu tedavi edilmediğinde daha da kötüye giderMerhabalar,
34 yaşında, 57 günlük anneyim. Bebeğimi çok istedik, 3.tüp bebek transferimde kavuşabildik. Yani mental olarak senelerdir hazır olduğumu düşünüyordum.
Eşimle çoook keyifli ve renkli hayatımız vardı ve bebeğimizi de buna dahil edeceğimizi düşünüyorduk. Fakat ben doğumdan beri çok yorgun ve karamsarım. Bebeğim hiç susmadan ağlıyor, kucağımdan inmiyor, başka yerde uyumuyor. Tuvalete bile kucağımda gidiyorum.
Uyanık olduğu ve ağlamadığı (genelde uyanıkken ağlıyor) saatlerde etkinlik yaptırayım, konuşmayı ihmal etmeyeyim vs diye koşturup duruyorum ve buna rağmen sanki bir şeyi eksik yapmışım gibi geliyor ve aşırı yetersiz hissediyorum kendimi. Çalışan biriydim şuan 7/24 evde perişan halde, haftasonu gelse de eşimle bir kahveye çıksak diye bakıyorum. Bebeğimi her şeyden çok seviyorum ama eski hayatımı özlemekten alamıyorum kendimi. Az önce yine bir ağlama krizinde onun sakinleştirmeye çalışırken “of çok pişmanım” diye bağırdım kendi kendime ve o kadar üzüldüm ki bunu dediğim için.. ne kadar uğraş verdim halbuki ona kavuşayım diye. Sizce depresyonda mıyım? Geçecek mi bunlar… nasıl baş edeceğimi şaşırdım..
Evet depresyon gibi duruyor açıkçası uzman değilim ancak gözlemim bu şekilde. Daha çok yeni annesiniz zaten şuanda bunları hissetmeniz normal ancak eski sizle vedalaşmanız gerekiyor birçok anne bana katılır bu konuda diye düşünüyorum anne olduktan sonra öncelikleriniz zaman kavramınız sosyal hayatınız hatta aile içi ilişkileriniz bile değişecek. Alışmakta kabullenmekte zorluk çekmeye devam ederseniz muhakak destek alın lohusa depresyonu tedavi edilmediğinde daha da kötüye gider
Canım seni üzmek istemiyorum ancak ben çok travmatik bir doğum yaşadım benim kızım 31 haftalık doğdu hem normal hem sezeryan doğum yaptım 8 cm açıklıkla mecburi sezeryan oldum. Hamileliğimin son 10 günü kanamalı geçti doktorlar yerinden bile kalkma dediler o yaşadığım 10 günü ömrüm boyunca unutamam kızım 1260 Gr doğdu ve tam 35 gün yoğun bakımda kaldı sonrasında 6 ay boyunca evden çıkmam yasaktı doktor kontrolü haricinde kızım ve ben evden çıkmadık eşim hastnede çalıştığı için işinden ayrılmak zorunda kaldı biz hem tek maaş hem 2 kg ya yeni ulaşmış bir bebekle kaldık :) ben tam 7 ay boyunca süt sağdım günde en az 5 en fazla 10 defa süt sağarak uykusuz kalarak aylar geçirdim kıyaslamak için söylemiyorum sordun diye anlatıyorum ve bir kere bile eski hayatım aklıma gelmedi çok yıprandım çok zorlandım atlatamadığım çok şey var halen . Eşim psikolojik tedavi gördü bir dönem ayrı evlerde kaldık derken derken bugün çok şükür bu durumdayız. Yani ben şu son yaşadığım 26 ayda hamileliğide katarsak 33 ayda neler gördüm geçirdim kendime göre Rabbime şükürler olsun diyorum her gün için bizi hastane kapılarında aylarca bekletmedi küçümsemek için demiyorum bak sakın böyle anlama ama kahve içmek vs bu tarz şeyler gerçekten tek derdin olsun şükür et haline bebeğin ağlama sebebi kolik olabilir gaz olabilir doymuyor olabilir sıcak olabilir alerjisi olabilir ama doktorların söylediği 1 şey daha var bak eğer anne stresli ise bebek bunu hisseder daha çok ağlar sana iyi gelen şeyleri yap ama eski hayatım nasıldı fikrini uzaklaştır kendinden yoksa o seni içine çeker . Daha diş dönemi gelecek emekleme dönme ek gıda neler neler var önünde gücünü toplamak için kendine ben çok iyi bir anneyim de bırak etkinlik saati rutin vs seni sıkan zor gelen şeyleri annelik içgüdüne güvenerek çöz korkma şuanda bağ kuruyorsunuz sen kendine güven ki bebeğin hissetsin. Ah canım benim ben doğumda evladımı görmedim sonrasında 12 saat görmedim ve hiç görmeden sütüm geldi şarıl şarıl sebebi ne biliyor musun Allah bana o gücü verdi sana da verdi ama sen yeni hayatına alışırsan o gücü keşfedeceksinPeki mesela sizler böyle hissetmediniz mi? Yani sanki herkes doğum yaptığında her şey toz pembeymiş de bir tek ben zorlanıyormuşum ve beceremiyormuşum gibi geliyor. Dün iki arkadaşım geldi, çocuklu onlar da. ve onların çocuklarının bebeklik döneminde bu kadar ağlamadığını söylüyorlar. Bilmiyorum bebeğim zor bir bebek olduğu için de olabilir.
Yazınızı okuyunca sanki ben yazmışım dedim. :) Biz de bebeğimizi çok istedik 3 kaybımdan sonra çok şükür sağlıkla kucağımıza aldık. İlk 2 hafta çok iyiydi sonra gazdan ve biraz mizacından dolayı çok ağlayan bir bebekti. Günde 6 saat uyutmaya çalıştığımı biliyorum yatak odasında o gün hatta hapishane gibi hissetmiştim o odayı. Duygularınız çoook normal. Hızlıca alışın geçsin diye bir şey yok herkesin adaptasyon süreci farklı geride bıraktığı hayatı rahatlığı farklı. Merak etmeyin geçecek. Ağlamaları bitecek. Büyüdükçe kolaylaşacak. Uyku konusunda sizden ayrı uyumasını beklemeyin şu dönemde 4 aya kadar ağzınızın içinde uyuyacakMerhabalar,
Gözlerim dolu okudum, çok güzel bir annesiniz rabbim bir daha yaşatmasın. mutlu, sağlıklı bir ömrünüz olsun evladınızlaCanım seni üzmek istemiyorum ancak ben çok travmatik bir doğum yaşadım benim kızım 31 haftalık doğdu hem normal hem sezeryan doğum yaptım 8 cm açıklıkla mecburi sezeryan oldum. Hamileliğimin son 10 günü kanamalı geçti doktorlar yerinden bile kalkma dediler o yaşadığım 10 günü ömrüm boyunca unutamam kızım 1260 Gr doğdu ve tam 35 gün yoğun bakımda kaldı sonrasında 6 ay boyunca evden çıkmam yasaktı doktor kontrolü haricinde kızım ve ben evden çıkmadık eşim hastnede çalıştığı için işinden ayrılmak zorunda kaldı biz hem tek maaş hem 2 kg ya yeni ulaşmış bir bebekle kaldık :) ben tam 7 ay boyunca süt sağdım günde en az 5 en fazla 10 defa süt sağarak uykusuz kalarak aylar geçirdim kıyaslamak için söylemiyorum sordun diye anlatıyorum ve bir kere bile eski hayatım aklıma gelmedi çok yıprandım çok zorlandım atlatamadığım çok şey var halen . Eşim psikolojik tedavi gördü bir dönem ayrı evlerde kaldık derken derken bugün çok şükür bu durumdayız. Yani ben şu son yaşadığım 26 ayda hamileliğide katarsak 33 ayda neler gördüm geçirdim kendime göre Rabbime şükürler olsun diyorum her gün için bizi hastane kapılarında aylarca bekletmedi küçümsemek için demiyorum bak sakın böyle anlama ama kahve içmek vs bu tarz şeyler gerçekten tek derdin olsun şükür et haline bebeğin ağlama sebebi kolik olabilir gaz olabilir doymuyor olabilir sıcak olabilir alerjisi olabilir ama doktorların söylediği 1 şey daha var bak eğer anne stresli ise bebek bunu hisseder daha çok ağlar sana iyi gelen şeyleri yap ama eski hayatım nasıldı fikrini uzaklaştır kendinden yoksa o seni içine çeker . Daha diş dönemi gelecek emekleme dönme ek gıda neler neler var önünde gücünü toplamak için kendine ben çok iyi bir anneyim de bırak etkinlik saati rutin vs seni sıkan zor gelen şeyleri annelik içgüdüne güvenerek çöz korkma şuanda bağ kuruyorsunuz sen kendine güven ki bebeğin hissetsin. Ah canım benim ben doğumda evladımı görmedim sonrasında 12 saat görmedim ve hiç görmeden sütüm geldi şarıl şarıl sebebi ne biliyor musun Allah bana o gücü verdi sana da verdi ama sen yeni hayatına alışırsan o gücü keşfedeceksin
Suçluluk duymayın eksik de yapabilirsiniz herşeyi tam mükemmel yapamayabilirsiniz kimse mükemmel olamaz . Anladım kahve sadece bir örnekti eğer nefes almak istiyorsanız alın çıkın dışarı bir ferahlayın bunu yaptığınız için de suçlu hissetmeyin. İnanın kimsenin kolay olmadı destek alabiliyorsanız alın eğer havalar iyise bebeği de alın çıkın evde durmayın bakkala da olsa gidin kanguru varsa kullanın beraber de ferahlayın . Öpüyorum siziGözlerim dolu okudum, çok güzel bir annesiniz rabbim bir daha yaşatmasın. mutlu, sağlıklı bir ömrünüz olsun evladınızlatam anlatamadım aslında kahve içmeyi özlemek kadar küçük bir detay değil hissettiğim şey ama dedikleriniz biraz iyi geldi. Haklısınız bebeğime bunu hissettirmemen lazım, zaten böyle hissettiğim için çok suçluluk duyuyorum. umarım kısa sürede atlatırım
Çooooook teşekkür ederim, gerçekten ihtiyacım şu “merak etmeyin geçecek” cümlesi galibaYazınızı okuyunca sanki ben yazmışım dedim. :) Biz de bebeğimizi çok istedik 3 kaybımdan sonra çok şükür sağlıkla kucağımıza aldık. İlk 2 hafta çok iyiydi sonra gazdan ve biraz mizacından dolayı çok ağlayan bir bebekti. Günde 6 saat uyutmaya çalıştığımı biliyorum yatak odasında o gün hatta hapishane gibi hissetmiştim o odayı. Duygularınız çoook normal. Hızlıca alışın geçsin diye bir şey yok herkesin adaptasyon süreci farklı geride bıraktığı hayatı rahatlığı farklı. Merak etmeyin geçecek. Ağlamaları bitecek. Büyüdükçe kolaylaşacak. Uyku konusunda sizden ayrı uyumasını beklemeyin şu dönemde 4 aya kadar ağzınızın içinde uyuyacakdaha sonra yavaştan anca geçer yatağına filan. Şu anda daha 2 aylık sizi kendisinin bir uzvu sanıyor onu birey olarak düşünmeyin. O yüzden WC ye bile beraber ilk zamanlar mecburen
Geçiyor geçiyor süreci psikolojik olarak bu kadar ağır geçirmeniz de normal. Tavsiyem sosyal medyadan uzak durmanız. Tamamen hayal ürünü çünkü oradaki bebekler de enerjisi asla tükenmeyen anneler de. Arkadaki desteklerden imkanlardan asla kimse bahsetmiyor. Benim eşim de annem de çok destek oldular hala da öyleler ona rağmen çok zorlandım çünkü fiziken bir günde anne olunuyor belki ama o kimliğin yerleşmesi kendine yer açması biraz sancılı bir süreç. Bu durumun çocuğunuza sevginizle asla alakası yok. Şahsen ben sağlığı mutluluğu için dünyaları veririm ama annelik kesintisiz bir mesai arada nefes almak istemek çok doğal.Çooooook teşekkür ederim, gerçekten ihtiyacım şu “merak etmeyin geçecek” cümlesi galibaAhh ben de o günlere geleyim kolik bebek annelerine tam zamanlı destek vereceğim
Var tabi olmaz mı:) bebeğim ilk doğduğunda ben de aynı şeyleri yaşadım kimseye veremiyodum sürekli tetikteydim sürekli endişeliydim. Tam 3 ay bebeğim kucağımda oturur pozisyonda uyudum :) şimdi 15 aylık hala endişelerim var ama bu hiç bitmeyecek bence çünkü annelerimize sorsak onlar da bizim için hala endişeleniyolardır. Zamanla azalıyo umutsuz olma❤Teşekkür ederim. Elbette hayatımın eskisi gibi olmayacağını bebek planlarken de biliyor ve kabulleniyordum. Fakat yaşarken bu durumun biraz daha zorlu olduğunu görüyorum. Sadece eski hayatı özlemek değil aslında, bebeğime yetebiliyor muyum, eksik bir şey mi yapıyorum korkusu aklımdan çıkmıyor. Her şeyi vermek isterken bir şeyleri kaçırıyor muyum acaba diye düşünüyorum hep. Belki bu yüzden de hayatımı kendim zorlaştırıyorum. Bilmiyorum benzer durumu yaşayanlar var mıdır.. belki de yalnız olmadığımı ve sürecin normal olduğunu duymaya ihtiyacım var
Bence bebeklik dönemlerini hatırlamıyo annelerPeki mesela sizler böyle hissetmediniz mi? Yani sanki herkes doğum yaptığında her şey toz pembeymiş de bir tek ben zorlanıyormuşum ve beceremiyormuşum gibi geliyor. Dün iki arkadaşım geldi, çocuklu onlar da. ve onların çocuklarının bebeklik döneminde bu kadar ağlamadığını söylüyorlar. Bilmiyorum bebeğim zor bir bebek olduğu için de olabilir.
Evet ona da üzülüyorum zaten, onun işi benden daha zorBence bebeklik dönemlerini hatırlamıyo annelerbenim etrafımda yakın zamanda 4 5 arkadaşım anne oldu ve hepimiz aynı şeyleri yaşadık kesinlikle yalnız değilsin. Bebeğin de zorlanıyo dünyays adapte olmaya çalışıyor, vücudu daha tam olarak her şeyi yapamıyor o da zorlanıyor
Merhabalar,
O kadar benzerini yaşadım ki 40 gün sürdü bunalımdaydım eski hayatıma özlem hiç susmayan bebek çok konuşan akrabalar hayattan soğumuştum bende çoğu zaman bıktım diyordum sonra vicdan azabı çekiyordum 2 aylık olduğunda bir nebze normale döndü oğlum Sanırım bende artık kabullendim hayatımı, şimdi 5 aylık ve iyi ki diyorum iyi ki var beni ben yaptı küllerimden doğurdu geçecek güzel anne geçecek gözlerine bakıp gülümsediğinde herşey geçiyorMerhabalar,
Merhaba, o kadar benzer duygular yaşıyoruz ki... Ben de yeni doğum yaptım. Ve defalarca deneyerek tüp bebek tedavisi ile kavuştum bebeğime. Yorgun, enerjim yok ve karamsar hissediyorum. Sürekli ağlıyorum. Sonra da vicdan azabı duyuyorum. Ne zaman geçecek onu da bilmiyorum. Yalnız değilsinizMerhabalar,
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?