Düğn

Tamam ben anladım su an
Düğünde üzerinize takılan para ve altınlar gelin ve damadın
Düğün ya da kına sırasında böyle zarfla babaların ya da annelerin cebine ilistirilen paralar; anne babalara ait
Marmara ve egede böyle gördüm ben en azından
Ama gelin evine verilen parayi diğer tarafa vermek saçmalık, sanki damat ailesi mi sadece masraf yapıyor.
Bahsettiği masraflar kıyaslandığında aslında gerçekten masrafın yüzde 70ini erkek tarafı yapmış. Ama takıların veya paraların kime gideceği kişilerin kanaatlerine bağlı bence.

Altın para ne fark eder?
Evlenen çift sizsiniz ve siz nasıl isterseniz öyle olur.
En azından biz öyle yaptık.

Düğünde biriken kız evinin parasını oğlan evine verdiği adetler var mı

Düğünde takılan her şey damat ve geline verilir. Ama elden ailelere verilen paralar ailelerde kalır ama aileler televizyon alma vs sözü verdi ise paradan bir miktar daha verir. Bizde de böyledir

Bahsettiği masraflar kıyaslandığında aslında gerçekten masrafın yüzde 70ini erkek tarafı yapmış. Ama takıların veya paraların kime gideceği kişilerin kanaatlerine bağlı bence.
Evet ama bu zarf içindeki paralar genelde anne baba kime götürdüyse oradan geliyor ya.
Yani yeni evli çifte verebilirler ama diğer aileye vermek çok tuhaf

Benim ailem onlara göre durumları iyi değil. Ya annem bana altın takamayıp bunları yapacaktı yada altın takarsa yapamayacaktı. Altını da düğüne biriken para ile ödeyecek . 4 bilezik takacak

Evet ama bu zarf içindeki paralar genelde anne baba kime götürdüyse oradan geliyor ya.
Yani yeni evli çifte verebilirler ama diğer aileye vermek çok tuhaf
Zaten ben daha hiçbi annenin eline verilmiş zarfı gelin ve damada verdiğini görmedim. Ama sandıktakiler bize kalacak olsaydı ve masrafın çoğunu erkek tarafı yapmış olsaydı benim içim rahat etmezdi sanırım. Bize kalan paradan da bi miktar verebilirdim. Kimse ben evleneceğim diye borç batağında yaşasın istemezdim. Ne kendi ailem ne eşimin ailesi. Masraflar eşit veya yakın olsaydı o kadar duyarlı olmayabilirdim. Sadece eşyalar bile 20-30 bin yapar, beyaz eşyalar da en az 10 bin tutacak, halısı perdesi bi 10 da ordan etse daha salon gelinlik filan da var dünyanın parası eder tek tarafa yüklenen. Bunun daha altını da var. Altının çoğu genelde erkek ailesi tarafından takılıyor. En azından bizim burada öyle ona istinaden yorum yapıyorum.

Kız tarafı mutfak çeyizi yapmış Bulaşık makinası almış yatak odası halısını almış çarşaf nevresim vs herşey tam . Erkek tarafı mobilyanın hepsini almış perde hali beyaz eşya almış. Bu durum da normal mi
E çarşaf nevresimle bütün mobilyalar karşılaştırılamaz heralde degilmi yada tabak çanakla beyaz eşyalar bir değil yatak odası halısıyla tüm evin perdeleri ve halıları erkek evi herşeyi yapmış görülen takılan takı ve paraları da bir zahmet gençlere bıraksın kız ailesi
Istedigini söylesin isteyen ama erkek evini böyle yolunacak kaz gibi görüp iki kişinin yaşayacağı evin herseyini dizdirip düğün dernek taki yaptırıp üstüne de takılan paranın hesabını yapmak alemin akıllısı siz misiniz
Benim yaşadığım yerde adet şu ki herşey ortak karşılanır yarı yarıya tüm mobilya beyaz eşya ve giderler ortak
Öylede olunca yani benim annem mobilyamı beyaz eşyamı herseyimi yapınca kimse anneme gelen zarfı soramaz

Tamam ben anladım su an
Düğünde üzerinize takılan para ve altınlar gelin ve damadın
Düğün ya da kına sırasında böyle zarfla babaların ya da annelerin cebine ilistirilen paralar; anne babalara ait
Marmara ve egede böyle gördüm ben en azından
Ama gelin evine verilen parayi diğer tarafa vermek saçmalık, sanki damat ailesi mi sadece masraf yapıyor.
Kesinlikle

Ben gitmedim ailem gitti o düğünlere
Siz neyi sorguluyorsunuz tam olarak?
Ben sizi anlayamadım?
Sizin düğününüzde size takılan altın yada paraları ailenize mi vermek istiyorsunuz?
Evleneceğiniz kişinin rızası varsa verin hanımefendi.
Sizin düğününüzde size takılan sizindir.
Kullanım hakkı size aittir.İster ailelere verin ister bana verin. :kızgın:
Söyleceklerim bu kadar.

Siz neyi sorguluyorsunuz tam olarak?
Ben sizi anlayamadım?
Sizin düğününüzde size takılan altın yada paraları ailenize mi vermek istiyorsunuz?
Evleneceğiniz kişinin rızası varsa verin hanımefendi.
Sizin düğününüzde size takılan sizindir.
Kullanım hakkı size aittir.İster ailelere verin ister bana verin. :kızgın:
Söyleceklerim bu kadar.
Teşekkürler yorumunuz için

Kız tarafı mutfak çeyizi yapmış Bulaşık makinası almış yatak odası halısını almış çarşaf nevresim vs herşey tam . Erkek tarafı mobilyanın hepsini almış perde hali beyaz eşya almış. Bu durum da normal mi
evet tabiki normal
ayrıca akrabalar genelde altın olarak takmaz masraf yaptılar diye para olarak verir.
hatta benim bildiğim çok akrabamız parayı bile gizli verir kız tarafına ki. erkek tarafı görüp istemesin.
yani masraf yapan aile tabiki kendilerine bizzat verilen parayı vermek zorunda değil. sonuçta o kadar masraf altına giriyor

Kızın akrabalarının verdiği paraların erkek ailesine verilmesi saçma da bence düğün takısı olarak kabul edilip geline verilmesi lazımdı. Tabi normal şartlarda gelin harcama yaptıysa borçlarına kullanabilir o parayı, takının amacı evlenen çifte destek olmak zaten. Ama kız tarafının masrafının hepsini gelinin ailesi karşılamış galiba, bu durumda ailesinin alması normal.

Ben nişan, kına ve düğünde el altından takıları zarfla ailelerin eline tutuşturmaya karşıyım. Bazı düğünlere gidiyorum takı sırasında kimse yok gelin yada damadın kurdelesi bomboş annelerin çantaları zarf dolu o zaman gelin damat boşuna çıkmasın oraya onların yerine anne- babalar dikilsin millet onlara taksın takısını.

Benim akrabalarım çoğu kınadan döndü. Düğünden sonra annem bana 40 dan fazla irili ufaklı altın ve para verdi kınada verdiler diye. Masraf yaptık diye çocuklarının düğün takısına göz koymayı bir türlü anlamadım ve anlayamayacağım da

Benim ailem onlara göre durumları iyi değil. Ya annem bana altın takamayıp bunları yapacaktı yada altın takarsa yapamayacaktı. Altını da düğüne biriken para ile ödeyecek . 4 bilezik takacak
Meramınızı düzgün bir Türkçeyle anlatabilseniz keşke. Anladığım kadarıyla anneniz size sadece altın takacak, onu da düğünde gelen paralarla ödeyecek. Siz de burada haklılık payı arıyorsunuz sanırım. Örf adetleri sorgulayacaksanız aileniz çoğu şeyi damat ailesine yıkmış gibi görünüyor. Boşverin adetleri, nişanlınızla oturun konuşun, maddi durumunuzun iyi olmadığını anlatın. Zorla değil ya, yoksa yok. Burada bilmem hangi yörede şu varmış bak, demek ki biz de öyle yapabiliriz demekten daha mantıklı olur.

Bir de kızın annesine, babasına zarf verilmisse bunun amacı her zaman erkek tarafından saklı gizli is yapmak değildir bence. Ya takı törenine katılmayacaklardır, ya isim yazmamislardir araya kaynasın istemezler, ya gelin çanta taşıyamayacağı ve eline tutusturmak da hos olmayacağı icin annesine verirler, anne de sonra geline verir.

Ben nişan, kına ve düğünde el altından takıları zarfla ailelerin eline tutuşturmaya karşıyım. Bazı düğünlere gidiyorum takı sırasında kimse yok gelin yada damadın kurdelesi bomboş annelerin çantaları zarf dolu o zaman gelin damat boşuna çıkmasın oraya onların yerine anne- babalar dikilsin millet onlara taksın takısını.

Benim akrabalarım çoğu kınadan döndü. Düğünden sonra annem bana 40 dan fazla irili ufaklı altın ve para verdi kınada verdiler diye. Masraf yaptık diye çocuklarının düğün takısına göz koymayı bir türlü anlamadım ve anlayamayacağım da

Güney Kore düğünlerinde görmustum, en güzeli salon girisinde kayıt masası olması, gelen ne hediye ediyorsa teslim etsin, görevli kisi ismiyle kaydedip liste yapsin zaten kamera ve ses kaydi da olur. Isteyen istediğini takabilir, sadece aileler bilir kim ne takmş. eskiden bir de mikrofonla anons edilirdi, bu sosyal baskı ve gösteriş nerakı yüzünden zaten insanlar maddi imkanlarini gereksiz yere zorluyolar.

Back
X