Sizinle öenmli bir konuyu paylaşmak istiyorum haddim olmayarak, önemli olduğunu düşünüyorum :)
Glikoz yani halk arasında bilinen kan şekeri, vücuttaki bütün hücrelere enerji veren olmazsa olmaz bir madde.
İnsülin ise pankreasdan salgılanan ve bu glikozu kanda dengeleyen artışını azalışını düzenleyen aynı zamanda yine glikozun hücrelere aktarılmasını sağlayan bir horman.
Bizler yanlış beslenme sonucu (özellikle karbonhidrat ağırlıklı) kilo alıyoruz. Aldığımız bu kilolar bizim insülin glikoz dengemizi bozar, neden.
Çünkü kanda, yediğimiz o besinlerden dolayı glikoz oranı artar, bu sefer pankreas bu artışı dengelemek için daha çok insülin hormonu salgılar (tehlikeli)
Ayrıca aldığımız o kilolar yani bedenimizdeki aşırı yağ, hücrelere glikozun gönderilmesini de engeller (insülinin çok çalışması da artık fayda etmez) hücre enerjisiz kalır ve siz acıkırsınız. Sürekli yemek isterdiniz.
Bir yandan pankreas(kandaki aşırı glikozdan dolayı) fazla insülin salgılıyor hücrelere glikoz göndermek ve kan şekerini dengelemek için, diğer taraftan aldığımız kilolar yani yağlar hücrelere glikozun geçişini engelliyor. İşte insülin direnci denen şey burada nüksediyor.
Zamanla pankreas aşırı insülin salgılamaktan yorgun düşüyor, zaten bedeniniz de bu aşamalardan sonra insüline karşı bir direnç göstermiş oluyor.
Sonuç olarak ortaya çeşitli hastalıklar çıkıyor örneğin şeker hastalığı.
görüldüğü gibi insülin yalnız başına bu dengeyi sağlayamıyor bizim de ona zayıflayarak yardım etmemiz gerek :)
dış görünüş, evet tabiki de ince görünmeyi isteriz hepimiz ama her şeyin başı sağlık, bu da dukanla olacak inşallah :))
haddimi aşmak istemedim, paylaşmadan da geçemedim :)