Ek gıda, geleneksel mi modern(!) mi?

littleemom

Ayyy! Büyük resmi ben şu an gördüm
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
5 Mart 2024
594
600
23
Merhaba anneler,
Kızım 7 ay 10 günlük prematüre olduğu için ek gıdaya yeni geçtik tadım aşamasındayız şimdilik.
Tadım sonrası süreçte ne yapmam gerektiği konusunda biraz kafam karışık, bilirsiniz çeşit çeşit malzemelerle tarifler yapan anneler var özeniyorum ama sürdürülebilir mi emin değilim.
Organik ek gıda ürünlerinden kullandınız mı yoksa anam babam usulü mü ilerlediniz tuza salçaya dikkat ederek? bu süreçte nasıl etkiler gördünüz merak ediyorum. Kabızlık için zeytinyağı kullanıyorum ama farklı önerileriniz var mı? 9 aya kadar doyumluk değil tadımlık deniyor ama sanki benim kız artık mamayla doymuyor ya.

Canım ek gıda salça tuzla başlanmaz. İlk aylar hatta 1 yaşına kadar baharat tuz yasak. Önce tadımla başlarsın 3 gün kuralı. Alerjisi var mı yok mu bakarsın. Mesela 3 gün yoğurt ver. 3 gün patates haşla, 3 gün muz, 3 gün elma rendele. Bu şekilde 1 ay ver. Daha sonra bir sonraki adam. Bebeğe her şey direk verilmez yavaş yavaş bebeğin midesi alışacak ona

Evet bu arkadaşa katılmakla beraber ben blw yaptım çocuklarıma. Şiddetle tavsiiye ederim.

Genelde önce sebzeler yoğurt ya sebzelerden önce ya sonra verilir. Ardına meyveler ardına kahvaltılık ürünler diye olan sıralama en sağlıklı olan. Mesela 3 gün patates denediniz diyelim. Hiç bir şeye tuz eklemiyorsunuz haşlarken. Bi sorun yok. 4. Gün havuç deniyorsunuz. En sağlıklısı buharda haşlamak. 5. Gün çoğunluk havuç biraz patates eklenebilir. 6. Gün yine aynı. 7. Gün mesela kabak eklenebilir. 8. Gün havuç ya da patatesle karışım yapılabilir. Diye devam. İlk gün tattırdığınız şeyden 1 yemek kaşığı, 2. Gün bi tatlı kaşığı 3. Gün bi yemek kaşığı şeklinde porsiyonlar oluyor. Benim oğlum bu porsiyonlara pek uydu denemez genelde daha fazla yiyordu. Bu tamamen bebeğe bağlı. Tamamen püre yaparak yedirmeni tavsiye etmem. Çatalla olabildiğince ezip kıvamı iki parmağın arasında rahatlıkla ezilecek kadar yumuşak olmalı. Püreyle başlarsan pütürlü ve taneli gıdaya geçiş daha zor oluyor. Yoğurt ve sebze bittikten sonra denediğiniz şeylerfen öğünleri akşam üstü küçük porsiyonlar şeklinde ayarlıyorsunuz. Çorbasını yapabilirsiniz, püresini yapabilirsiniz. Öğleden önce de meyve tadımlarına geçiyorsunuz. Yine aynı sistem. Tadım bittikten sonra meyveyi öğlen ara öğün sebzeyi akşam az porsiyon öğün yapıyorsunuz. Bu süreçte çoktan yemeye alışmış olur ve pütürlü hatta yumuşak taneli bile yiyebilir oluyorlar. Sabahları da kahvaltı ürünleri denemesi yapıyorsunuz. Bu süreçte her zaman mama ya da anne sütü tam bir öğün yerine diğerleri tamamlayıcı olarak geçiyor. Bu sürecin bitmesi muhtemelen 1 yaşını bulur zaten. Kesinlikle tuz salça yok. Belirli 1 yaş öncesi verilmemesi gereken şeyler var. Düzeltilmiş yaşına göre (doktorunuza danışın ben böyle biliyorum) 1 yaşından sonra verebilirsiniz. Muzu haşlamanıza gerek yok ama mesela elma armut ya haşlama ya cam rende gibi püre yapan aparatlarla ilk tadımlar daha uygun. Yutmaya alışmışsa parmak gıda olarak deneyebilirsiniz. Bütün tadım süreci bittiyse bundan sonra sabah kahvaltı öğünü, öğlen meyveli bi ara öğün, akşamda tahıllı yemek ya da çorba gibi bi öğün. Sonra zamanlar bunlar anne sütü yerine ana öğün olarak geçmeye başlıyor bu süreç birazda çocuğunuza bağlı. Kırmızı biberle bebek salçası yapıldığını gördüğüm videolar var. Domates yiyebileceği zamandan sonra evde kendiniz baharatsız yapabilirsiniz. Tuzu da tuzsuz olarak reddetmeye başlayana kadar tuzsuz verdim ben. Baya detaylı anlattım ama kafa karışıklığınız olmasın diye. Sormak istediğiniz her şeyi sorabilirsiniz

Salçayla tuzla başlayacağım demedim zaten tadım aşamasında olduğumuzu söyledim.
Tadımlar sonrası için artık öğün olarak yediği dönemde özel tarifler hazırladınız mı yoksa siz ne yiyorsanız onu mu yedirdiniz diye sordum.

Geleneksel ya da modern değil bilimsel . Bin çocuktan birinde alerji olur . Ne diye düşünüp durmayalım diye tadım aşamaları oluyor . Önemsemeyen anne sonra çocuğum neden uyumuyor diye düşünür durur. Erken dönemde tat respektörlerinin aşırı uyarılması sonucunda ileri dönemlerde muhtemelen çocuğunuz aşırı baskın tatlara (cips, tatlı) düşkün olacak . Sebze yemek istemiyorum diyecektir . yani ortalama 2 yaşa kadar üşenmezseniz çocuğunuza bi kapta ayrı yemek pişirmenizi öneririm

Teşekkür ederim, şu an tadım aşamasındayız buharda haşlama yapıyorum sebzeleri çatalla ezip veriyorum yiyebiliyor o yüzden püre yapmadım hiç. Dediğiniz gibi versem yer ama ben abartmadan yediriyorum şimdilik. Doktorumuz da önce sebzeler sonra meyve en son yumurta denememizi istedi sonra öğünlere geçeceğiz.
Bu ay doktor değişikliği yaptık önceki doktorumuz prematüre olduğu için düzeltilmişi doldursun demişti yeni doktorumuz hemen başlasın geç kalmışsınız dedi ben de panik oldum geç kaldık reddederse ek gıdayı diye.

Evet bu arkadaşa katılmakla beraber ben blw yaptım çocuklarıma. Şiddetle tavsiiye ederim.
Tadım sonrası önüne koyuyorum tabağını şimdilik avuçlayıp atma var henüz ağzına götürmeyi tercih etmedi

Benim bebeğim de prematüreydi.
Hazır hiçbir gıda vermedim. Hazır derken meyve püresi vs oluyor ya kavanozlarda onlardan. Belli başlı organik markaların irmiklerini, tarhanalarını kullandım. İrmikli haşlanmış meyve püreleri, haşlanmış sebzeler, tavuklu ya da kıymalı yemekler, avokado labne , yoğurt ve çeşitli çorbalar verdim. Daha sonra büyüdükçe pankek, yumurta, parmak sebzeler meyveler pirzola ile devam ettim. Tüm bunları blw ile destekledim. kurabiyesini bisküvisini de kendim yapıyorum.
tadıma devamlı tatlı gıdalardan, meyvelerden başlanırsa bebek daha sonrasında tatsız olduğu için sebzeleri seçer ve yemeyebilir diye birkaç yerde okumuştum. Bunu Dengede tutmaya çalıştım. Ara öğünlerde tatlı meyve ya da püre verdiysem akşam yemeklerinde yemeğin yanında mutlaka haşladığım bir sebze koyup yedirdim. Yoğurduna ya da herhangi bir yiyeceğine ceviz rendeledim.
Evet belki çok yorucu gelebilir, ama yemese de yapıyorum.
En büyük tavsiyem bebeğinizi zorlamayın. Yemediği zamanlarda kendinizi üzmeyin. Yemek istemezse kendisi bunu belli ediyor. Zorlarsanız her yemekte zorla yedirecekler algısıyla iştahı kapanabilir.
Bir yaşa kadar baharat ve salça tüketmedi, daha sonrasında kullandığım salçanın tuzsuz olmasına dikkat ettim

Son düzenleme:
Ben anam babam usulü takıldım öyle kurallara pek uyandım ne yediysem azar azar ezip verdim. Cam rendeymis, blw mıs yada ne bileyim 3 gün kuralı vs. hiç yapmadım. Çatalla ezdim en fazla öyle onu yemesin dediğim birşey de olmadı herşeyden tattirdim herşey derken zararlı veya hazır paket şeyler değil.
İlk patates haşlama verdim. İlk zamanlar düzenli zeytinyağı da verirdim çok şükür hiç bir sıkıntı yaşamadım. Biraz anlayınca yemeğini önüne koydum elleriyle daldı başlarda biraz zorladı ama şuan 2 yaşını doldurdu kendi yemeğini kendi yer beni hiç ugarstirmaz.

Ben galiba anlatamadım kendimi tadım yaptırmıyorum demedim şu an zaten tadım aşamasındayız.
Sonrası için sadece örnek olarak söylüyorum mesela biz makarna yiyorsak o da tuzsuz makarna yesin mi? Sormak istediğim buydu.

Ben aynı şeyi yedirdim. Hiç ekstra birşey yapmadım.

Ben 1 yası geçtikten sonra birsure daha ona özel yemek tatsız tuzssuz yemek yaptım sonra bizim yedigimiz yemekleri vermeye başladım . Yani 15 aylık civarı .

Ben de zeytinyağı veriyorum mutlaka.
4-5 yaşında çocukları olan arkadaşlarım var 3 gün kuralını söyleyince o ne ya diyorlar çoğu ilk meyve vermiş mesela.
Ben aynı şeyi yedirdim. Hiç ekstra birşey yapmadım.
Ben de böyle ilerlemek istiyorum ki sağlıklı şeyler yesin ama her şeyi de yesin.

Kİmsenin anneliğini sorgulamam herkes bebeği için en doğrusu neyse onu yapmak ister sonuçta. Bende bunları ilk duyduğumda şaşırmıştım hepsini de kadınlar kulübünde öğrendim. Ben biraz eski kafaliyimdir bana doğru gelen eskilerin yaptığıydi. Onlar gibi de yaptım ve keşke şöyle yapsaydım yada yapmasaydm dediğim birşey de olmadı yemesi konusunda. Bazen portakal olur domates olur o gün alerji yapardı bı kaç gün ara verip tekrar tattirirdm burdaki çoğu arkadaşımda öyle yapardı.

Birkaç ay en azından alışana kadar ben de püreler vs yapıp vereceğim kilosu vs aslında iyi ama desteklemek istiyorum biraz daha kilo aldırıcı tarifler bakacağım. Prematüre olunca insan iyice tedirgin ve dikkatli oluyor. Sonrası için artık dikkat ederek ne yemek isterse o şekilde devam ederim diye düşünüyorum.

Evet bebeğiniz için en doğrusunu siz bilirsiniz. Yukarıda aşama aşama izlediğim yolu yazdım fikir olması adına. Benim bebeğim 13 aylık oldu ve sürecimiz o şekilde ilerledi. Umarım yardımcı olmuşumdur sağlıkla büyütün

Ne yalan söyliyim ben de şaşırmıştım Hatta dedim biz Allah’a emanet büyümüşüz heralde, çünkü ne zaman annemlere ek gıda konusunda bir şey söylesem şaşırıyorlar Evet belli başlı kanıtlanmış bilimsel gerçekler var ama sosyal medyanın etkisi de büyük bence.

Teşekkür ederim irmik tarhana vs hangi marka kullanmıştınız? OG natural var en bilinen sanırım

Öncelikle silikon tabak çatal kaşık kullanma hepsi kokuyor. Bebeklerin koku alma duyusu bizlere göre çok çok keskin.
Sonrasında ben sadece alerjen riski olan besinleri 3 gün kuralı ile denedim.
Çorbalarına et suyu ekledim.
Kuzu kıyma işe dana kıymaya aynı zamanda başladım bir sorun yaşamadık.
Yoğurt ile başladım tadıma ben kızım alerjik değildi en sevdiği şey de yoğurt şu an.
İştahsız bir çocuğum var yeni yeni toparlıyor. Prematüre olduğu için ben de dikkat ediyorum zorlamıyorum 13 ay oldu doğalı. Kilo aldırma amaçlı lütfen ek gıdadan medet umma çocuğun kabız olur bağırsak florasını bozarsın 7 ay o dediğin için çok küçük.
Bağırsak florasıyla alakalı yazılar okumanı öneririm önemli olan onu zenginleştirmek bütün bağışıklık ona dayanıyor.
Irmiğe pirince sakın abanma bebek kilo alsın diye hiçbir faydası olmayan şeyler. Ben bu ay kızım istediği için bizim yemeklerimizden de ona ayırıyorum kimyon ve nane kullanmaya başladık baharat olarak. Kızımın şu an haftalık listesini sana atabilirim özelden istersen 12-13 ayda uygulayabilirsin. Sen dili kullandığım için özür dilerim öyle başladım sonra farkettim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…