Ek Gıdalara Başlıyoruz :)

kizlar herkeslere kolay gelsin ek gida isinde.yazdiklarinizi genelde okuyorum cok guzel paylasimlariniz var herkesin ellerine yureklerine saglik.saphiracim ozellikle senin tariflerini begenerek okuyorum elimdeki cici bebeler bitince kurabiyenden yapacagim mutlaka. bizim dr umuz bu konuda pek bisi soylemiyo yani elime bir mama markasinin verdigi ek besin onerileri gibi bi kitapcik verdi .ama sizlerin burada paylastiklari cok cesitli ve ayina gore demekki bunlarda verilebiliyormus diyorum kendi kendime ve bende veriyorum bebegime ve Allaha sukur hic bir sorun yasamadim birde bu yeme isi icgidusel diye de dusunuyorum.ben bugun sebze corbasina ilk kez kiyma kattim inanilmaz sevdi ve ben cok mutlu oldum masallah ogluma.normalde cok severek yedigini soyleyemicegim sanirim babasi gibi etci olcak oglum.kahvaltisina ceviz hic koymamistim onu da deniycem.yumurta sarisi konusunda da bende ayni fikirdeyim yaz geldi malum cok sik vermemek gerekir.yumurta sarisi verilmedigi zamanlarda peynir de onemli bir gida bence.tarhana corbasini bi cok sitede 7 aydan sonraverilmeli gibi yazilar okumustum. benim ogluma ilk verdigimde cok sevmedi.sonra kendimize yapar gibi ama cok az salcayla ve tuzsuz olarak yaptim salcali cok sevdi ne hikmetse.bundan sonra kiymada koyacagim.benim annemim bir komsusu simdi oglu 16 yasinda ama 9 aylikken dr u sormus neyle besliyosunuz diye o da tarhana corbasiyla demis.dr gulmus devam edin demis.o gun bugundur benimde hep aklimda bebekler icin mukkemmel bir besin kaynagi diye.bayagi bi yazmisim.umarim sikilmazsiniz.hearkese kolay gelsin arkadaslar.bol yemeli gunler dilerim :-))))
 
Son düzenleme:
selam kızlarr
bizde yumurtayı gün aşırı veriyoruz hatta şöyleki biz peyniri de dönüşümlü kullanmaya başladık
Duru da keçi peyniri alerji yaptı iki gün üst üste keçi peyniri yediğinde isilik gibi döküyor o yüzden yumurtanın yarısını labne peyniri ile beraber veriyoruz.
bugüne kadar her kahvaltısına çekilmiş ceviz içi koyuyorduk doktorumuz artık fındık ve badem de koyabileceğimizi söyledi hatta bebek ekmeği yerine kepek ve çavdar ekmeği kullan onlar daha besleyici dedi ve bizde iki gündür çavdar ekmeği kullanıyoruz artık bebek ekmeğini bırakıcaz elimizdekiler bitince.
bundan sonra da blendırdan geçirmek yerine çatalla ezmemizi önerdi ki zaten çok katı bişey olmadığı sürece biz çatalla eziyorduk eğerki parça et ve sert bir sebze varsa onları blendırdan geçiriyorduk. artık dişleri çıkmya başladı ve damağı ile ezzerek gayet de güzel yer eğer ki şimdi parçalı almazsa ilerde sorun yaratabilir dedi ki zaten duru sofrada ne görse tatmak istediğinden parçaları almaya başlamıştı bile.
tarhana işini de biz şöle çözdük duruya özel tarhana :)) kuzenimn eşi kendi bebeği için baharatsız tarhana bebek tarhanası yapmışlardı onlardan aldım 1 kavanoz kadar haftada 1 gün tarhana çorbası içiyor onun dışında sebzeye devam :))

bildiğimiz çavdar ekmeğimi diyor doktor.Kepek ekmeği kansızlık yapar derler ama birde bu ekmekler için bağırsakları hazır değil diye biliyorum ben 18.ayına kadar özel ekmekleri hariç yedirmemek gerek diye okumuştum:(( ya herkes başka bişey söylüyo valla bende şaşırdım.Ama 1 yaşına kadar bebeğe hala fetus gözüyle bakılırmışşşş öyle okudum ona göre yedirin diyorlar.tuz ve şeker bal yumurta beyazı kesin yasak.Ekmek için de dediğim gibi okumuştummm:((
 
mesela et suları dediğimiz şey yanlışmış etin kendisini yicek diyo doktor.kıyma tavuk et neyse beraber pişcek ezilcek veya rondodan geçcek verilcek.Birtek ilik için kaynatma yapılıyo ona da var daha.Nasıl yapıcam hiç bilmiyorum.Arkadaşımın oğlu 2 ay büyük .geçen koymuş kocca bi kemiği tencereye kaynatıp duruyodu ilik içinn .
 
benim arkadaşım da ilikli kemiği kaynatırdı suyunu kaplara koyar buzluğa atardı ,oğlunun çorbalarına koyardı ,çocuk şu anda 4 yaşında müthiş zeki ,sağlıklı tosun gibi,bende bu ay yapıcam kemik olayını..
 
kızlar bugün doktora gittik çok şükür kızımın herşeyi gayet iyi , maşallah:nazar: artık kuru fasulye, notuh vb bakliyatlara başlıyoruz, bi sonraki ay balık, fındık ceviz dedi. henüz diş çıkarmadık, o dönemden korkuyorum biraz. hepimize sağlıklı bol iştahlı günlerrr :)
 
Kızlar gün içinde neler veriyorsunuz bebişlere.Ben sabah 9-10 gibi kahvaltı 2-3 gibi sebze çorbası akşam üstüde yoğurt meyve veriyorum.Meyveyi pek sevmiyor bazen yemiyor.Gece çok sık kalkıp emiyor 1,5 satte bir falan ilk 4 ay 4 saatte bir uyanırdı şimdi çok sık uyanıyor.Gündüz yeterli beslenemiyormu acaba
 
yağmurcum tarhanayı benimkide önce sevmemişti.ben muhallebi gibi ama baya koyu kıvamlı yapıyom bayılıyo.içine tuz bile atmıyom.azcık zeytinyağ koyuyom.koyu yapınca ekmekte koymuyom.kıymalı yaptım,kıymalı mercimekli yapmıştım bugüne kadar.bugün ilk kez tavuklu denedim onu da yedi maşallah.tarhana da herşey var o yüzden çok besleyici :) 7 aydan sonra verilmeli denmesinin sebebi içinde domates var ya,alerji yapmasın diye

piroşuumm aşkımmm kız görmedim ya ben.bildiğin peynir,ceviz,tereyağ karışımımız yok mu,kaşık maması yerine gogly ye karıştırdım onları bu kadar
 
Kızlar mantar veriyor musunuz? bize mantar yemeği yapıcam kızıma da versem mi??? veren var mı? gerçi doktorumuz sebzelerden patlıcan ve baklayı verme dedi 1 yaşına kadar, mantarı da sormak aklıma gelmedi.bilgisi olan var mı???
 
derincim bende doktor kontrolune kadar sadece bebek ekmeği veriyorum sadece bir kere çavdar ekmeği vermiştim onu da çilek ten duymuştum doktoru önermiş diye ..
bu ayki kontrolünde doktoru ile baya bir konuştuk nasıl besliyorsun neler veriyorsun falan diye beni resmen sınav yaptı :)) bende saydım tabi gün içinde yediklerimizi herbirini çok beğendi ve ekmeği o söyledi. bende kepek ekmeğinden bağırsakları için korktuğumu söyledim ama gerçek kepek ekmeği normal ekmekten ve bebek ekmeğinden çok çok daha besleyiciymiş yani sanılanın aksine asıl ekmek olarak verilmesi geren kepek ekmeği ve çavdar ekmeğiymiş. bende ertesi gün kahvaltıda denedim bayıla bayıla yedi .. tuz şeker dışında diğerlerini bende vermiyorum ama yemeklerine çok çok az tuz ve çok nadir şekerli gıda veriyorum (mesela çok çok az şekerli hatta esmer şeker ile yapılan kayısı marmelatı ) açıkcası tamamen tatsız tuzsuz şeyler vermek benimde içime sinmiyor ki doktorumuzda söylemişti damak tadı oluşmaya başlarmış bu zamanda o yüzden yavaş yavaş alıştırmak lazım..
 
evet bende gogly kullaniyorum elmali muzli ve sadesini hepsini denedim ve cok seviyor oglum.yarica pisirdikten sonra icine devam sutu de koyuyorum ben.sutlu diyor ama ben yinede daha besleyici olsun diye koyuyorum.benim gibi yapan varmi acaba???
 
Kızlar gün içinde neler veriyorsunuz bebişlere.Ben sabah 9-10 gibi kahvaltı 2-3 gibi sebze çorbası akşam üstüde yoğurt meyve veriyorum.Meyveyi pek sevmiyor bazen yemiyor.Gece çok sık kalkıp emiyor 1,5 satte bir falan ilk 4 ay 4 saatte bir uyanırdı şimdi çok sık uyanıyor.Gündüz yeterli beslenemiyormu acaba

seyracım 3 tam öğün 3 ara öğün canı çektikçe emzirmen lazım , bana sanki az veriyomuşsun gibi geldi CADIARZU ondan gece çok sık kalkıyo olabilir ,
bizim programda sabah 8 kahvaltı , 11 meyva , 14 çorba daha doğrusu sebze püresi , 17 yoğurt , 20 akşam yemeği , aralarda da anne sütü.. doktorun verdiği program bu tabi saatlerde sapmalar olabiliyo uykusundan dolayı ama 1-2 saat oynasa bile bu düzende yemek yiyo batu
 
tarhanada domates var ya cnm belki o alerji yapmıştır

doğru söylüyosun hayatım ben daha hiç domates vermedim alerji riskinden dolayı o dokundu herhal benneyaptımki
bide tarhanayı marketten aldım ben , gerçi üstünde köy tarhanası yazıyodu ondan aldım ama annem pek kızdı market tarhanası verilir mi diye , sanki başka alabileceğimiz yer var gibi :sinifsinif:
sizler nerden buluyosunuz tarhanayı ?
 
piroş çoşmuş ya soğanda kırsaydın yerdi.ımmm.

onu bidahaki sefere teyzesi:)))

saphıracım sağol cnm opuyorumnanaktan
andinacım ben köy tarhanası veriyorum teyzemin kendi yaptığı hatta içindeki ürünlerin bile çoğunu kendi yetiştirdi içim rahat o yüzden ama bizimkide bitmek üzere annemden ya da teyzemden isterim artık,bu sene yaparlarken çok yaptırırım kendime sana da veririm tertemiz mis gibi çok güzel yapar teyzem
 
ben bugün piraye ye nazlımeleğin tarif ettiği tembel dolmasından yapıcam içine kıymayla enginarda koycam yer inş. kahvaltısını yapmadı emdi bu ara memeye çok düşkün ama sütüm onu bütün gün doyurmaya yetmez ne yazık ki
 
Back
X