Selam herkese. Kaç gündür nete giremedim. Baya kaynatmışsınız, cevaplar da birikmiş...
tazesini neden tercih etmiyorsun canım şimdi mevsimi, benimki ısırarak yiyor taze kayısıyı zararı yoktur inşallah
Denizanacım, yiyebiliyorsa bol bol yedir bebişine taze kayısıyı bence çok sağlıklı ama Bengiş yiyemiyor işte... Ne zaman versem kusarak tepki verdi. O yüzden ben de kurusunu yediriyorum...
kızlar bişii sorcam deniz bir günde en az 300 cc taze sıkılmış meyve suyu içiyor, önceki sayfalarda meyve suyu ile ilgili yazılanları okuyunca tedirgin oldum acaba azaltmalımıyım
Meyve suları ile ilgili net'ten alıntıdır:
Sonuçlar:
1. Meyve sularının altı aydan küçük süt çocuklarında anlamlı besinsel yararı bulunmamaktadır.
2. Meyve sularının meyvenin tümüne göre besinsel yarar açısından üstünlüğü yoktur.
3. Saf meyve suları ya da işlenmiş meyve suları dengeli beslenmenin bir parçası olarak uygun miktarda tüketildiklerinde yararlıdır.
4. Meyve sularının dehidratasyon tedavisinde ya da ishalli çocuğa yaklaşımda birinci sırada tercih edilmemelidir.
5. Aşırı meyve suyu tüketimi malnütrisyona sebep olabilmektedir (aşırı ya da yetersiz beslenme).
6. Aşırı meyve suyu tüketimi ishal, gaz, karın şişliği ve diş çürükleri ile ilişkilidir.
7. Pastörize edilmemiş meyve suları içerdikleri patojenler ile ciddi hastalıklara neden olabilirler.
8. Çeşitli meyve sularının çocuğun yaşına uygun miktarlarda tüketilmesi halinde herhangi bir klinik sorun ortaya çıkmaz.
9. Kalsiyum katkılı meyve suları kalsiyum açısından iyi bir kaynak olabilirler ancak, anne sütü, mama ya da inek sütüne göre diğer besinler açısından fakirdir.
Öneriler:
1. Altı aydan küçük süt çocuklarına meyve suyu verilmemelidir.
2. Meyve suyu alımı 1-6 yaş arasındaki çocuklar için günde 100-170 g, 7-18 yaş arasındaki çocuklarda ise günde 220-350 g ya da günde iki kez ile sınırlandırılmalıdır.
3. Çocuklar meyvelerin tümünü tüketmeleri açısından desteklenmelidir.
4. Süt çocukları, çocuklar ve adölesanlara pastörize edilmemiş meyve suları verilmemelidir.
5. Malnütrisyonlu (aşırı ya da yetersiz beslenme), ishali olan, aşırı gazı olan, karın ağrısı ve karın şişliği yakınması bulunan çocukların değerlendirilmesinde günlük tüketilen meyve suyu miktarı sorulmalıdır.
6. Diş çürüklerinin değerlendirilmesinde, meyve sularının hangi miktarda ve nasıl (biberonla, yatarken gibi) tüketildiği belirlenmelidir.
bu arada pınarın çocuk sütünü deneyebilirsin canım. elmalı turta vermişti galiba onlardan bir ara bengisuda mamayı reddediyordu yanlış hatırlamıyorsam kahvaltısı için kullanmıştı bir de ona sor bakalım olmadı mama yerine bu sütlere geçersiniz sizde
Evet canım doğru hatırlıyorsun, bikaç defa verdim, minnoş da severek içti. Yalnız yarım litreyi 2 günde bitiremediğimiz için artık almıyorum...
Bu arada inek sütüne bizin doktor da zorda kalırsan ver dedi. Hepimiz inek sütüyle büyümüşüz, sonuçlar ortada işte :)