- Konu Sahibi Cileklivanilinn
Migren valla okudum ama ne sorduğunu gerçekten anlayamadımsizce artacak mı yani, avrupada kredi faizleri?
+ hayat pahalanacak mı?
konut piyasası bu hızla mı gidecek hep diye düşünüyorsunuz? 10 senede türkiyede 20ye katladı evler ortalamada, çoğu yerde de 2-3e katladı.
fakat son 10 senede pek çok şeyi bir arada yaşadık
arap baharı, suriye, ukrayna bir sürü göçmen
asla yetmeyen konut sayısı
covid. açılmalar kapanmalar home office çalışma furyası, insanların eve dönmesi. covidden sonraki enflasyon süreci.
şu anda her yerde göçü azaltmaya, konut sayısı artırmaya, piyasaları daha fazla kontrol etmeye, filan yönelik şeyler gündemde. şu anda 20lerinde olan nesil babalarından fakir olan tek nesil.
(evet biliyorum, Almanyada mesela hükümet 500 bin konut yapmamız lazım diyorsa 50 bin zor yapıyorlar, çok ağırlar, çok bürokrasi var)
ama şöyle düşününce bu 10 senedeki gibi giderse mesela. aynı şekilde katlayacaksa bu nereye kadar böyle gidecek?
bence hepimize dokunacak şekilde bir savaş filan çıkar ya da sistem çöker bişey olur. çünkü insanların -genç insanların bilhassa- yaşaması için bir alan kalmamış olur....

Türkiye ile mi kıyasladın, baska bir sey mi soruyorsun anlayamıyorum.
5 sene sonra almayan da pişman olacak kismini sorduğunu tahmin ederek şöyle diyeyim; krediler artacağı için degil alınmış alınmıştır diyerek bunu söylüyorum. Bence krediler aratmayacak ama is piyasası açılmadıkca artan konut fiyatlarını finanse etmek günden güne zorlaşacak. Burası turk Arap mahallesi yüzüne bakilmaz denen yerlerdeki konut fiyatları ben geldiğimden beri iki katına çıktı. Konut fiyatları kredi yüzünden şu an dip zaten, daha da düşmez. Kredi mredi gözü karartıp almak lazım diye düşünüyorum. İstisnası şu olabilir, kira miktarı kadar kredi ödemek artik hayal oldugu için aradaki miktarla cok guzel yatırımlar yapacak bir bilgin ve zekan vardır o zaman ev almadım diye pişman olmazsın. Genelde hem öyle bir yatırım bilgisi olmuyor hem de bir borca bağlanmamış olan para gezdim yedim içtim adi altinda zaten gidiyor. Oyle ya da böyle, ben 5 sene önce ev almistim keşke almasaydım diyen birini ben görmedim