Yöresel Tarif Elazığ Mutfağı

Yöresel Yemekler

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
297.523
614.894
1.423
Malatya



Elazığ mutfağı oldukça zengin yemek çeşitlerine sahiptir. 150'ye yakın yemek çeşidi olan Elazığ'da, üç öğün yemeğin dışında kuşluk yemeği ve özellikle yatsılık denilen pestil, ceviz, orcik, meyve gibi yiyeceklerin bulunduğu sofralar açılır. Geleneksel Elazığ (Harput) mutfak kültürü, Türk mutfak kültürünün izlerini taşır. Sofra adabından yemek çeşitlerine kadar halen geleneksel özelliklerini koruyabilen Elazığ mutfağında; tarihi Oğuzlara kadar uzanan tutmaç, umaç aşı anamaşı, kara kavurma gibi yemekler halen varlığını sürdürmektedir.

Mevsime, yörenin özelliklerine ve ürettiği ürünlere göre şekillenen yemek çeşitlerinin bir çoğu yalnızca Elazığ'a hastır. Özellikle kırsal kesimde hatta şehirde bile yöreye özgü çok güzel ekmekler yapılır. Bu ekmeklerden en ünlüsü ve en lezzetlisi güz mevsiminde yapılan ve bütün bir kış hiç bozulmadan kalabilen tandır ekmeğidir.

Yemekler çoğunlukla yer sofralarında yenilir. Büyük başlamadan ve besmele çekilmeden yemeğe kaşık vurulmaz. Eskiden aile içinde bile kadın erkek ayrı ayrı sofraya otururdu. Günümüzde yabancı biri olmadıkça sofraya kadın ve erkekler birlikte otururlar.

Eskiden bütün yemeklerde tereyağı kullanılırdı. Günümüzde ise hem köylüler hem de şehirliler çoğunlukla nebati yağ kullanmaktadırlar. Bazı özel yemeklerde mutlaka tereyağı kullanılır. Yemeklerde salça ve soğaraç çoğunlukla kullanılır ve bu karışım sos vazifesi yapar.

Kış mevsimi için yapılan hazırlıkların başında taze meyve ve sebzelerin hemen hepsinin kurutulması gelir. Turşu ve salamura yapılır, şehriye ve erişte kesilir, kurut ve tarhana hazırlanır; tandır ekmeği yapılır; kavurma hazırlanır, orcik, pestil, tutunu yapılır.

Düğün ve sünnetlerde özel eğlence törenlerinde ziyafet çekilir, özel yemekler çıkartılır. Bütün bu işler komşu ve akrabaların yardımı ile topluca yapılır. Günümüzde geleneksel yemeklerimiz halen yapılmakla birlikte yeni yemek çeşitleri de Elazığ mutfağına girmiştir. Keban barajını yapılmasından sonra oluşan göl sahasında ve Hazar gölünde yetiştirilen tatlı su balıkları Elazığ mutfağına girmiş ve balık yemekleri sıkça yapılır olmuştur.

Yemek Sofraları :

Yer sofraları:Sofra bezleri eskiden Harput'ta yerli beyaz bezden yapılırdı. Çitçilerin (baskıcılar) açık pembe zemin üzerine siyah motiflerle süsleyerek bastıkları sofra bezleri çok yaygındı. Bu sofra bezleri (dest-i hunlar) odanın ortasına serilir üzerine bir sini ve sininin içerisinde yemek takımları ve malzemeleri konulur ve sofra bezinin etrafında küçük yer minderleri bulunurdu.

Bazen de sofra bezi üzerine 50-50 cm yükseklikte özel yapılmış küçük bir masa konulur ve bunun üzerine sini konularak sofra oluşturulurdu. Bu sofralarda yemek daha kolay yenilirdi.

Günümüzde de Elazığ ve çevresinde çoğunlukla yer sofrası tercih edilir. Ancak özellikle kentte hemen her evde yemek masası bulunmakla birlikte ekseriyetle bu masalar misafir olduğunda kullanılır.

Geleneksel mutfak kültürümüzün önde gelen araçlarından birisi olan sofra bezleri yerini naylondan yapılmış sofra bezlerine bırakmıştır. O güzelim çiçekli, kuşlu, "hoş geldiniz" li sofra bezleri günümüzde kimi evlerde sandıklarda birer hatıra olarak saklanmaktadır.

Eskiden çok yaygın olan sofra bezi baskıcılığı talep azlığı nedeniyle unutulmakta iken Kültür Müdürlüğü'nce açılan kurslarda on beş civarında usta öğretici yetiştirilmiştir.

Harput, Elazığ ve çevresinde özellikle düğünlerde kurulan 3-4 metre uzunluğunda sofralar kurulurdu ki buna da Somat denilirdi. Bu tür ziyafetlere de "Somat Çekme" denilirdi.

Mutfak ve Kilerler :

Mutfak ve kiler iç içe olduğu gibi ayrı ayrı da olurdu. Eski Harput evleri de sofalara çıkmadan evvel yan kapılardan birisi mutfak (mutbah) diğeri de kiler kapılarıdır.

Kiler 7-8 aylık zahireyi barındırırdı. Başta pilavlık ve köftelik bulgurlar, çorbalık keşkeklik döğme (kendüme) ler, mercimek, fasulye lovik ve nohutlar, ağızları beyaz ve nakışlı örtülerle kapalı, kırmızı topraktan yapılmış yerli büyük küpler veya peteklerde; sıra sıra dizili sırlı yeşil çinilerde ise unlar, pekmezler, ballar, peynirler, salçalar, turşular; tenekelerde yağlar, kavurmalar, kıymalar, tarhanalar; muhaşır, erişte gibi şeyler ise büyük kamış sepetler içerisinde, sebze kuruları, yine kilerde tavana asılı ekmek salıncağı üzerinde tandır ekmekleri bulunurdu. Tandır ekmeklerinin üzerine çok temiz hasavanlar örtülür ve kışlık ekmek ihtiyacı karşılanırdı. Kilerin en güzel yiyecekleri olan orcik, meyve kuruları daha bir özenle saklanırdı.

Günümüzde bazı köylerde zahire küp ve petekleri ve tandır ekmeği için yapılan iskeleler halen kullanılmaktadır. Kent hayatında ise evleri müsait ve köyleri ile bağlantısı olan sınırlı sayıdaki evlerin dışında bu kiler geleneği ve malzemeleri vardır.

Mutfaklar ise ocağın içerisinde bulunduğu yemek pişirilen, içerisinde mutfak araç ve gereçlerinin bulunduğu temiz ve ferah mekanlardan seçilirdi.

ALINTIDIR...
 
HARPUT KÖFTESİ

MALZEMELER

1 paket köftelik bulgur
1/2 kg orta yağlı kıyma
1 baş soğan
maydanoz
reyhan
salça
tuz

HAZIRLANIŞI

Soğanı kuşbaşı doğrayıp, maydanoz, reyhan ve tuzla ovun. Et, bulgur ve salçayı ilave edip, iyice yoğrun. Cevizden biraz küçük parçalar koparıp, yuvarlak yapın, her iki tarafından parmağınızla bastırıp ortasını çukurlaştırın. Bir tencereye tereyağ ve salça (ya da domates rendesi) koyup, biraz pişirdikten sonra sonra bir kase su ilave edin. Su kaynadığında köfteleri alıp 20-25 dakika pişirin, artan suyu bir kaba koyup süzün. Servis yapacağınız zaman, bir kapta sakladığınız bu sudan biraz ilave edip, yeniden ısıtın.
ALINTIDIR..
 
KOFİK DOLMA

MALZEMELER:

25′er adet kofik (kurutulmuş dolmalık biber ve patlıcanın yerel adı)
750 gr Pirinç
5 adet kuru soğan
2 su bardağı zeytinyağı
Yeteri kadar tuz
Karabiber
kırmızı biber

HAZIRLANIŞI:

Kofikler sıcak suda haşlanır. Ayrı bir tencerede ince ince kıyılan soğanlar pembeleşince yıkanmış pirinç ve diğer baharat ve tuz karıştırılarak kavrulur. Pirinç ölçüsü ile bir ölçü su ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirilir. Bu pilav haşlanan kofiklerin içerisine doldurulur. Bir ölçü suyla da kofikler pişirilir.
ALINTIDIR..
 
SIRIN


MALZEMELER
Sırın yufkası
Yoğurt
Sarmısak
Tereyağı
Kırmızı biber

Yapılışı
İnce açılmış yufka ekmeğini rulo şeklinde katlayıp kesiyorsunuz ve tepsiye yerleştiriyorsunuz. Üstüne sarımsaklı yoğurt ve son olarak üstüne eritilmiş tereyağı döküyorsunuz.
ALINTIDIR..
 
DOLANGER


Malzemeler

1 çay bardağı yoğurt
1,5 su bardağı su
1 yumurta
50 gr sanayağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
bir miktar tuz
Dövülmüş ceviz
1 fincan zeytinyağı
Açmak için nişasta ve un
Şerbet için:

6 su bardağı şeker
5 su bardağı su
6 damla limon
YAPILIŞI
1.Malzemelere göre yumuşak bir hamur yoğrulur.
2.Hamurdan ceviz büyüklüğünde yumaklar yapılır.Her yumak oklava yardımıyla yufkaya dönüştürülür.
3.Yufka ortadan ikiye kesilip üzerine dövülmüş ceviz serpilir.
4.Yufka yuvarlak kenarından oklavaya sarılıp yuvarlanır.Oklava üzerinde el yordamıyla iki taraftan hafif sıkıştırılır ve yağlanmış tepsiye dizilir.
5.Her yumak için aynı işlem uygulanır.
6.Tepsi dolduktan sonra sıvı yağ dökülüp fırında kızartılır.Fırından çıktıktan sonra şerbeti verilir.
Alıntıdır..
 
İÇLİ KÖFTE

MALZEMELER

700gr. içli köftelik bulgur (simit)

2 adet yumurta

2 avuç un

1 tatlı kaşığı salça

1 tatlı kaşığı pulbiber

Haşlamak için 3 lt kaynar su

Kızartmak için 150-200 gr tereyağı

İÇ MALZEME

500 gr. az yağlı kıyma

3 adet kuru soğan

1 tatlı kaşığı salça

1 tatlı kaşığı pulbiber

1 tatlı kaşığı reyhan

Tuz


TARİF

Kıymayı bir tencereye alıp suyunu çekip bırakana kadar kavurun.

Kıyma suyunu çekmeye yakın ince doğranmış soğan, tuz, biber, salçayı ve ocaktan almaya yakın reyhanı ilave edip soğumaya bırakın. Köfteyi yapmaya başlamadan önce iç malzemenin iyice donmuş olmasına dikkat edin. Kıymalı içi buzdolabında tutarak dondurabilir ya da birkaç saat önceden hazırlayabilirsiniz.

Diğer yandan içli köftelik bulguru nemlenecek kadar az bir suyla ıslatın. (oda sıcaklığında su)

Tuzu, unu, yumurta, salça ve biberini ilave edip 1 saat kadar bugur şişene kadar bekletin.

Daha sonra köfteyi ara sıra elinizi ıslatarak yoğurun. (fazla sulu olmamasına dikkat edin köftenin açılması zor olur ve dağılabilir.) Elinizle açtığınızda açılacak kıvama gelene kadar.

Yoğurduğunuz köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avcunuzun içinde tutarak diğer parmaklarınızla havuz şeklinde açın. (İşte asıl iş bu havuzu delmeden ve ince bir şekilde açmakta. )

Kıymalı harcı açtığınız köftelerin içine doldurup yavaşça büzerek kapatın ve avcunuzun içinde kubbe şekli verin. Ya da kolayınıza gelen başka bir şekil olabilir. Tüm malzemeler bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.

Derince bir tencerede kaynayan suya tuz ilave ederek köfteleri tek tek kaynayan suya bırakın. Ne kadar kaynayacak sorusuna gelince annem kaynamaya başladıktan 10 dk. sonra kadar köftenin tekini delikli bir kepçeyle alarak sesini dinler tık tık diye attğında piştiğini söylese de ben ısrarla dinlememe rağmen henüz bu sesi duyamadım ama duyanlar var. Belki sizde duyarsınız..

Pİşen köfteleri delikli kepçeyle tek tek bir süzgece alıp. Daha sonra geniş bir tavada eriyen tereyağında arkalı önlü çevirerek ben buna kızartma diyemiyorum yağlayarak sıcak sıcak servis yapın.
ALINTIDIR..
 
ERİŞTE

Malzemeler

1 çay bardağı süt
2 yumurta
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Tarif

2 yumurtayı bir kapta mikserle iyice çırpın.
4 su bardağı unu hamur yoğurma kabına eleyin.
Bir tatlı kaşığı tuzu ilâve edip, harmanlayın, ortasını havuz gibi açıp, sütlü yumurtalı karışımı ekleyip yoğurun.
Hamuru iki eşit bezeye ayırın.
Tepsinin tabanına temiz nemli bez yayın.
Üzerine hazırladığınız bezeleri yerleştirin ve 1 saat dinlendirin.
Hamurları un serpilmiş tezgâhta oklava ile yarım santim kalınlığında yufkalar şeklinde açın.
Oda ısısında iki tarafını arada bir çevirerek 1 saat dinlendirin.
Yufkaları istediğiniz şekilde kesin.
200ºc fırında kuruyana kadar pişirin yada bir yere sererek kurutabilirsiniz..
Temiz bir bez torbaya aktarıp saklayabilirsiniz.
ALINTIDIR..
 
TAŞ EKMEĞİ


Malzemeler:

1,5 kase un, 2 adet yumurta, 5 yemek kaşığı ekşimemiş yoğurt, 2 su bardağı süt, 1,5 kase su, 1 paket kabartma tozu, 1 kase dövülmüş ceviz
Şerbeti için; 3 su bardağı toz şeker, 3,5 bardak su, 1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı, küçük bir parça limon kabuğu

Yapılışı:
Şerbeti için; 3 su bardağı toz şeker, 3,5 bardak su ve birkaç damla limon suyuyla küçük bir parça limon kabuğu ocakta kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra içine 1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı eklenir ve kaynatmaya devam edilir. (Şerbetin orta kıvamda olmalıdır. Ne çok koyu ne de çok ince olmamalıdır.) Tatlımız için şerbetin sıcak hamurların soğuk olması gerekmektedir. Hamuru için; derin bir kabın içinde 2 adet yumurta iyice çırpılır. Üzerine 5 yemek kaşığı (küçük bir kase) ekşimemiş yoğurt ilave edilir. (Hamurun lezzetli olması için özellikle ekşimemiş, taze yoğurt kullanılmalıdır.) 2 su bardağı süt de eklendikten sonra sıvı malzemeler iyice karıştırılır.

Hemen ardından 1,5 kase un ve 1 paket kabartma tozu ilave edilerek iyice çırpılır. Hamurun pişerken incecik olması için harcın kıvamı biraz sulu olmalıdır. Bu yüzden içine 1,5 kase su eklenir ve iyice çırpılır. Harcın ayran gibi oldukça sıvı bir kıvamda olması gerekmektedir. Önceden ısıtılan orta büyüklükte yanmaz tavaya bir kepçe harç dökülür. Hamurun ince olması için tavaya iyice yayılır. Orta ateşte her iki tarafı da hiç yağ konmadan kızartılır. Pişen hamurlar yumuşamaması için temiz bir bezin üzerine yerleştirilir. Soğuyan hamurlar birer birer sıcak şerbete batırıldıktan sonra üst üste tabağa yerleştirilir. Har bir katın arasına önceden dişe gelecek kıvamda dövülmüş ceviz serpilir. Son katın üzerine de ceviz serpildikten sonra tatlımız servise hazırdır.
ALINTIDIR..
 
DÖVME ÇORBASI

Malzemeler:
800 gr. kuşbaşı doğranmış orta yağlı kuzu eti
2 su bardağı dövme yani aşurelik buğday
5-6 adet kurutulmuş acı biber
7-8 adet kurutulmuş domates
Yarım su bardağı haşlanmış kuru fasulye
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı tereyağı
Zeytinyağı

Yapılışı: 5-6 adet kurutulmuş acı biber 2-3 parçaya bölünür. 7-8 adet kurutulmuş domatesle birlikte çok az sıcak suda yumuşayıncaya kadar, 10-15 dakika haşlanır. 800 gr. kuşbaşı doğranmış orta yağlı kuzu eti yıkanır. Yıkanan etler yanmaz bir tencerede kendi yağı ve suyuyla kavrulur. Orta büyüklükte bir düdüklü tencerede, 2 su bardağı dövme yani aşurelik buğday üzerine bolca su eklenerek, kapağı kapatılmadan, orta ateşte yumuşamaya bırakılır. (Buğdayın üzerine eklenen su, yemeğe yetecek kadar olmalıdır.) Haşlanan kurutulmuş biber ve domateslerin suyu süzüldükten sonra küçük küçük doğranır. Orta büyüklükte bir tencerede 3 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Eriyen tereyağında birer yemek kaşığı domates ve biber salçası kavrulur. Salça kavrulurken üzerine 4-5 yemek kaşığı kadar zeytinyağı eklenir.

Salçanın üzerine küçük küçük doğranan haşlanmış acı biber ve domates kurusuyla, kavrulan kuzu eti ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Tüm malzemeler birkaç dakika kavrulduktan sonra haşlanmakta olan aşurelik buğdayın içine eklenir. (Etin sertleşmemesi için tuz en son yemek piştikten sonra eklenmelidir.) Düdüklü tencerenin kapağı kapatılarak 30 dakika kaynatılır. Kaynadıktan sonra içine önceden haşlanmış olan yarım su bardağı kuru fasulyeyle nohut eklenir. Bir tatlı kaşığı tuz serpildikten sonra şayet suyunu çekmişse biraz daha sıcak su ilave edilip 1-2 taşım daha kaynatılır. (Yemeğimizin kıvamı çok sulu olmamalıdır.) İncecik doğranmış maydanoz da eklendikten sonra yemeğimiz servise hazırdır.
ALINTIDIR...
 
PESTİL KAVURMASI


Malzemeler:
500 gr. dut pestili, 6 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı, 4 adet yumurta

Yapılışı:
Pestiller yumuşaması için yaklaşık 15-20 dakika ılık suda bekletilir. Suyunu bırakması için temiz bir bezin üzerine serilir. Üzeri yine temiz bir bezle örtülür. Tavada tereyağı eritilir. Küçük küçük doğranan pestiller tereyağı ile kavrulur. Kehribar rengini alıp tereyağını içine çektikten sonra tavada ufak boşluklar açılarak 4 tane yumurta kırılır. Yumurtalar piştikten sonra tatlımız servise hazırdır.

ALINTIDIR..
 
KABURGA DOLMASI


MALZEMELER:
-2.5 Kg. kaburga (Koyun eti,sag gögüs kismi)
-750 Gr. pirinç,
-300 Gr. kiyma,
-1 bas sogan,
-150 Gr.kabugu soyulmus badem içi,
-250 Gr. tereyagi,
-2 kasik salça,
-1 demet maydanoz,
-Yeteri kadar tuz,
-Kirmizi biber,karabiber.
YAPILISI:

-Kaburganin yagli kismindan agzi açilir. Tencerede kabuklari soyulmus badem ile kiyma yagda kavrulur.

-Sogan ilave edilip kavrulmaya devam edilir. Daha sonra pirinç, baharatlar ve tuz katilarak kavurma islemi tamamlanir.

-Pirinç miktari kadar su ilave edilerek pirinç açilincaya kadar düsük ateste pisirilir,üzerine maydanoz ilave edilir. Hazirlanan bu pilav açilan kaburgaya doldurulur ve etin agzi dikilir.

-Etin iki tarafina salça sürülerek yagda kizartilir.

-Daha sonra tencereye yaridan fazla su konularak en az 3 saat pisirilir.
Alıntıdır..
 
GAYGANA


MALZEMELER:
-1 Yemek kasigi yogurt,
-2 Adet yumurta,
-Yeterince un,
-Karbonat, tuz ve yag,
YAPILISI:

-Yumurta, yogurt, tuz, karbonat, ve alabildigince un konulup çirpilir.

-Diger tarafta kizdirilmis yaga hazirlanmis olan karisimdan kasik kasik dökülüp kizartilip,

-Servis yapilir.
ALINTIDIR..
 
ELAZIĞ PEKMEZ HELVASI


Malzemeler
250 gr tereyağı
250 gr un
2 su bardağı dut pekmezi
Ceviz, fındık, fıstık
hindistancevizi

YAPILIŞI:
1.Hafif ısıtılmış yağın içerisine un dökülerek hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur.Kavrulan una dut pekmezi ilave edilerek 2 dakika kadar pişirilir.
2.Pişen helva servis tabaklarına alınarak üzerine dövülmüş olan çerezler serpilir ve servise hem sıcak hem de soğuk olarak sunulur.
ALINTIDIR..
 
İÇLİ KÖFTE


MALZEMELER:
1 kg yağsız kıyma
500 gr yağlı kıyma (içinde kullanılır)
1 kg bulgur (ince)
4 baş soğan
100 gr ceviz
1 paket margarin (125 gr) veya sıvı yağ
1 demet maydanoz
karabiber
1 kaşık salça
1 yumurta.

YAPILIŞI:
Soğan küçük küçük doğranır,kıyma margarinle beraber orta dereceli ateşte kızartılır.
Bir kaşık salça ilave edilerek karıştırılır.Maydanoz, karabiber ve ceviz içi dökülerek tekrar karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya bırakılır. .
DIŞI
Yağsız kıymaya tuz atılarak biraz yoğrulur.Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı ilave edilip yumurta kırılarak iyice yoğrulur.
Ceviz kadar parçalar alınarak daha önce hazırlanan iç harçtan parmak yardımıyla açılan köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır.
Köfte yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin veya sıvı yağ konup eritilir, bir kaşık salça konularak karıştırılır, buna bir litre su konup kaynatılır.
Kaynayan salçalı suya köfteler tek sıra dizerek on dakika pişirilir.
Sıcak olarak servis yapılır.
ALINTIDIR..
 
HESİDE


Malzemeler
Yedi kaşık nişasta
Bir litre su
Yarım paket margarin
Yarım paket tuzsuz tereyağı
Yeteri kadar toz şeker
Bir paket fıstık
Rendelenmiş çikolata

Hazırlanışı
Nişasta bir litre suda, bir su bardağı şekerle birlikte bir kabın içerisinde karıştırılarak eritilir.
Tuzsuz tereyağı genişçe bir tavada eritilir.
Daha önceden hazırlanan nişasta yağın içerisine dökülerek kısık ateşte katı hamur kıvamına gelene kadar karıştırılıp, pişirilir
Tabaklara koyulup, yağa batırılan kaşıkla düzetilir ve üzerine fıstık, rendelenmiş çikolata serpilerek soğuk servis yapılır.
ALINTIDIR..
 
KURUTLU ÇORBA


Malzemeleri :
Döğme, kurut, tereyağı, nane, toz kırmızı biber, tuz
Hazırlanışı : Dövme haşlanır. Soğuduktan sonra kurut ayranı ile karıştırılarak, üzerine kızartılmış tereyağı, nane ve toz kırmızı biber ilave edilerek, servise hazır hale getirilir. Afiyet olsun.

** KURUT : Çökeleğin kurutulmuşudur.

ALINTIDIR..
 
ERİŞTE ÇORBASI

MALZEMELER:
1 Kase erişte
1 baş soğan
1 kaşık margarin
Salça
tuz
nane

HAZIRLANIŞI:
Bir tencereye soğan küçük küçük doğranır, bir kaşık margarin veya kavurma konularak orta ateşte pembeleştirilir.Salça ilave edilip 4 kase su konularak kaynatılır. Erişte döküldükten sonra 15 dakika pişirilir.Ocaktan alındıktan sonra bir tutam nane atılıp tencerenin kapağı kapatılır ve 10 dakika sonra servis yapılır.
ALINTIDIR..
 
Gıldırik köftesi ve kofik dolmaa hmmmm dünyalara değişmem bayılırım
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…