- 28 Ocak 2009
- 2.107
- 26
- 158
Eveeettt ilk paylaşımıma tatlı başlıyalım,tatlı tatlı sürsün gitsin sohbetimizde...:)
Yemeğe doyamadığımız Profiterollerim..çok uzun sürecek Hürroşuma yetişemeyeceğim o yüzden tarifi alıntıladım arkadaşlar..ama resimler bizzat bana ait..
Profiterol Hamuru
1.5 su bardağı su
100 margarin
1 su bardağı un
5 adet yumurta (yumurtanın büyüklüğüne göre 4 adet de olabilir)
Yarım çay kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı tuz
Profiterol Kreması
1 kilo süt
2 çay bardağı un
4 çay bardağı toz şeker
4 tatlı kaşığı mısır nişastası
4 yumurta sarısı
2 paket vanilya
Üzeri İçin çikolata sos.
1.5 bardak su bir tencerede kaynatılır. 100 margarin, yarım çay kaşığı şeker ve yarım çay kaşığı tuz eklenip margarinin erimesi bittikten sonra un, sürekli karıştırılarak azar azar eklenir. Karıştırma işlemine ara vermeden pişirmeye devam edin, hamur toparlanmaya başlayacaktır. Alttaki resimde ocaktan aldığım andaki kıvam var, o kıvama gelene yaklaşık 3-4 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Hamur ocaktan alınıp 15 dakika bekletilip soğutulur.
Sıra yumurtaları ekleme aşamasına geldi. Önemli bir ayrıntı yumurtaların hamura teker teker yedirilerek kırılmasıdır. Tarfite 5 adet yumurta kullandım, yumurtaların boyutuna göre bu sayı bir yukarı bir aşağı olarak değişebilir, bu sayıyı hamurun kıvamına göre tespit edeceğiz.
İlk yumurta hamura eklenip mikserle karıştırılır. Yumurta hamura karıştıktan sonra ikinci yumurta eklenip yine aynı şekilde mikserle karıştırılır. Bu şekilde 4. yumurta da eklendikten sonra hamur kontrol edilir. Olması gereken kıvam kek hamurundan katı, kulak memesi kıvamındaki hamurdan cıvık, akışkan ama sulu olmayan bir hamur şeklindedir. Eğer bu kıvama gelmediyse 1 yumurta daha kırabilirsiniz. Tüm yumurtalar eklendikten sonra hamur buzdolabında iyice soğumaya bırakılır. Bu süreç yaklaşık 45 dakika- 1 saat kadar sürüyor.
Fırını 200 derecede ısıtılır.
Soğuyan profiterol hamuru yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine krema sıkacağı ile yarım ceviz büyüklüğünde sıkılır. Bu işlemi dilerseniz çay kaşığı ile de yapabilirsiniz.
Önceden ısıtılan 200 derecelik fırında 20 dakika pişirilir derece 150 ye düşürülür 25 dakika daha pişirildikten sonra fırın kapatılır. Fırın kapatılıkdıktan sonra profiterol hamurları 5 dakika daha fırında bekletilip çıkarılır.
Sıra profiterollerimizin içerisine koyacağımız kremasının yapımına geldi. Süt, un, şeker, mısır nişastası, yumurta sarıları iyice karıştırılır ve karıştırmaya devam ederek pişirilir. Pudingden daha koyu bir kıvamda olacaktır. Piştikten sonra vanilya eklenir ve soğumaya bırakılır.
Pişmiş profiterol toplarının içine soğumuş krema sıkılıp üzerine bol çikolata sos ile servis yapılır. Tarifte çikolata sos vermedim, Dr. Oetker'in çikolata sosunu da rahatlıkla kullanabilirsiniz .
Hazırlanışı pratik değil ama önceden hazırlanabilir olması oldukça pratik oluyor. Pişirdiğiniz hamur toplarını buzdolabınızda 3-4 gün muhafaza edebilirsiniz. Servis edeceğiniz zaman kremasını ekleyip, üzerine çikolata sos dökebilirsiniz.
Afiyet Olsun:)
Eki Görüntüle 523508 Eki Görüntüle 523507 Eki Görüntüle 523509 Eki Görüntüle 523511 Eki Görüntüle 523512 Eki Görüntüle 523513 Eki Görüntüle 523510
Bu var ya şuan burda olsa bi dünya yiyebilirim ama yapımı o kadar zahmetliki hiç cesaret edemem yapmaya en güzeli hazır almak sanırım