Eltimle Tartışmamız

Sizin tepkiniz aslında içten içe çocuğumun yetişmesinde eltimin katkısı büyük ya benim çocuğum da böyle şeyler yaparsa tepkisi. Cüzdanınız ile mantığınız çatışıyor. Birini seçmek zorunda kalıyorsunuz.
Benim çocuğum aynı şeyi yapsa aynı tepkiyi vermesini beklerdim. Evi dağıtıyor diye saçma sebeplerden dövdüğü çocuğununun hırsızlık yapmasına tepkisiz kalması canımı sıkıyor. Döv demiyorum. Aşırı karşıyım şiddete hele ki çocuğa.

Kalabalık bir ortam değildi. Çocuğunun ilk davranışını gördüğü halde dikkat etmedi çocuğu ne yapıyor diye. Ayrıca çocuk o davranışın ne olduğunu bilmeli ki bir daha yapmamalı
Başkasının çocuğu olduğunun farkındasınız değil mi?

Benim çocuğum aynı şeyi yapsa aynı tepkiyi vermesini beklerdim. Evi dağıtıyor diye saçma sebeplerden dövdüğü çocuğununun hırsızlık yapmasına tepkisiz kalması canımı sıkıyor. Döv demiyorum. Aşırı karşıyım şiddete hele ki çocuğa.
Merhametli eltiniz mi çocuğunu dövüyor

Elti sonuna kadar haklı. Hem kadına ucuza çocuk baktırın hemde makarna yediriyor deyin. Yemek parası abur cubur parası da vermiyorsunuz. Çorbanızı yemeğinizi siz verin dolapta dursun o halde.
Ucuza baktırmıyorum. Yemeğini çoğunlukla götürüyorum, çamaşırını ben yıkıyorum, bir kere makineye çocuğun kıyafetini atmaz. Her sabah götürüyorum akşam ayakkabısını dahi giydirmez ben yapıyorum herşeyini. Günde 3 saat uyanık kalan çocuğa yeterli parayla baktırıyorum.

Merhaba arkadaşlar. Eltimle yakın yerlerde oturuyoruz. Kendisi çok iyi bir insandır, merhametlidir. Ben çalıştığım için çocuğuma da bir miktar ücretle bakıyor. Çocuğuma bakarken rahatsız olduğum şeyler var. Mesela çocuk sürekli uyuyor, genelde hazır çorba, makarna yediriyor. Tabi akraba olduğu için birsey de diyemiyorum. Neyse kendi çocuklarına da bu tarz şeyler yediriyor hatta çocukları sürekli abur cubur yiyor. Bazen istemsizce onun çocuklarına karışıyorum. Çünkü bazı şeyleri yanlış buluyorum. Mesela biz birlikte tatile gittik. Dönerken yolda bir yerde durduk. Onun 6 yaşındaki oğlu bir mağazadan izinsiz birşey aldı. Ben gördüm uyardım. İkinciye yine yakaladım çok kızdım. Sen hırsız mısın böyle şeyleri hırsızlar yapar, yapma bırak dedim. Eltim orada kendi çocuğuna tepki göstermek yerine bana tepki gösterdi. Neymiş onu kenara çekip söyleyecekmişim. Peki çocuk nasıl doğruyu öğrenecek? Bana küsmüş ben de ona küstüm burada kim haklı?
Çocuk eltinizin çocuğu bile olsa uyarması gereken kişi siz değilsiniz.Bu şekilde bir sorunu çocuğun ebevenlerine aktarırsınız onlar çözer.Benim çocuğumu bırakın bu şekilde bir konuyu, her hangi bir durumda benim olduğum ortamda kimse uyaramaz ,azarlayamaz.Bana olan güvenini kaybeder ,kendine saygı duymaz.O nedenle yanlış bulurum.
Ayrıca eltiniz sağlıklı yemek konusunda eksik kalmış ya da tembellik yapıyor bilmiyorum.Ya çocuğunuzun yemesini istediginiz yemeği siz yapıp bırakacaksınız ya da biraz daha paraya kıyıp bakıcı tutacaksınız.

Çoğunlukla kendim bırakıyorum çorbasını vs. Ayrıca kalabalık bir ortamda değildik biz bizeydik. Mağaza dediğim küçücük bir dükkan.
Çocuğunuzun 1.5-2 yaşında olduğunu varsayalım. Zaten peynir yumurta ile kahvaltı yapsa, et sulu bir çorba yese, gün içinde meyve tarzı şeyler yese yetiyor. Devam sütü ya da süt de ekle tamam. Akşam yemeği de sizden... Aslında çorbasını veriyorsanız kahvaltısından eminseniz bir sorun yok ortada.
Günde 3 saat uyanık kalan çocuk demişsiniz?
Nasıl yani?

O zaman parasını verip iyi bir bakıcı tutacaksınız ya da yemeğini siz hazırlayacaksınız. Ucuza çocuk baktırıp brokoli, tatlı patates, somon mu yedirmesini bekliyorsunuz? Tabii ki makarna patates yedirir, insanlar aç aç.

Bir çocuk böyle bir davranış sergilediğinde bu şekilde toplum içinde uyarılmaz. Yolu yordamı bu değil. Kaldı ki sizin çocuğunuz değil.

Merhaba arkadaşlar. Eltimle yakın yerlerde oturuyoruz. Kendisi çok iyi bir insandır, merhametlidir. Ben çalıştığım için çocuğuma da bir miktar ücretle bakıyor. Çocuğuma bakarken rahatsız olduğum şeyler var. Mesela çocuk sürekli uyuyor, genelde hazır çorba, makarna yediriyor. Tabi akraba olduğu için birsey de diyemiyorum. Neyse kendi çocuklarına da bu tarz şeyler yediriyor hatta çocukları sürekli abur cubur yiyor. Bazen istemsizce onun çocuklarına karışıyorum. Çünkü bazı şeyleri yanlış buluyorum. Mesela biz birlikte tatile gittik. Dönerken yolda bir yerde durduk. Onun 6 yaşındaki oğlu bir mağazadan izinsiz birşey aldı. Ben gördüm uyardım. İkinciye yine yakaladım çok kızdım. Sen hırsız mısın böyle şeyleri hırsızlar yapar, yapma bırak dedim. Eltim orada kendi çocuğuna tepki göstermek yerine bana tepki gösterdi. Neymiş onu kenara çekip söyleyecekmişim. Peki çocuk nasıl doğruyu öğrenecek? Bana küsmüş ben de ona küstüm burada kim haklı?

Ben yanındayken herhangi biri benim çocuğumu da "hırsız mısın?" şeklinde uyarsa (!) ben de tepki veririm açıkçası. Hee orada çocuğa daha sakin bir tavırla hadi bak elindekini bırakalım, bu bize ait değil değil, istiyorsan gel annene söyleyelim birlikte diyerek elinden tutup annesinin yanına götürebilirdiniz illa müdahale etmek istiyorsanız. Eltinize de sessizce durumu izah ederdiniz.

Yemek konusunda birkaç arkadaş daha söylemiş, yemek bırakabilirsiniz. Gerçi bu sefer de onun çocukları ayrı sizinki ayrı şeyler yediği için sorun çıkar bence. Düşününce onun çocuğunun canı çekse verse bir dert vermese bir dert falan. Eşiniz de bu durumda sizin gibi düşünüyorsa beyaz bir yalan söyleyin. Doktor özel beslenmesi gerekiyor dedi, bunları yemesi yasakmış diye liste verin eline. Yemek için de ücreti biraz arttırırsınız ekstra malzeme alabilmesi için

Cocugunu döven birine cocugunuzu mu emanet ediyorsunuz?

Ben yanındayken herhangi biri benim çocuğumu da "hırsız mısın?" şeklinde uyarsa (!) ben de tepki veririm açıkçası. Hee orada çocuğa daha sakin bir tavırla hadi bak elindekini bırakalım, bu bize ait değil değil, istiyorsan gel annene söyleyelim birlikte diyerek elinden tutup annesinin yanına götürebilirdiniz illa müdahale etmek istiyorsanız. Eltinize de sessizce durumu izah ederdiniz.

Yemek konusunda birkaç arkadaş daha söylemiş, yemek bırakabilirsiniz. Gerçi bu sefer de onun çocukları ayrı sizinki ayrı şeyler yediği için sorun çıkar bence. Düşününce onun çocuğunun canı çekse verse bir dert vermese bir dert falan. Eşiniz de bu durumda sizin gibi düşünüyorsa beyaz bir yalan söyleyin. Doktor özel beslenmesi gerekiyor dedi, bunları yemesi yasakmış diye liste verin eline. Yemek için de ücreti biraz arttırırsınız ekstra malzeme alabilmesi için
Herkes kendi çocuğuna sahip çıksa aslında başkasının ona kizmasina gerek kalmaz

Ucuza baktırmıyorum. Yemeğini çoğunlukla götürüyorum, çamaşırını ben yıkıyorum, bir kere makineye çocuğun kıyafetini atmaz. Her sabah götürüyorum akşam ayakkabısını dahi giydirmez ben yapıyorum herşeyini. Günde 3 saat uyanık kalan çocuğa yeterli parayla baktırıyorum.
Bu kadar rahatsızsanız, beğenmiyorsanız baktırmayın çocuğunuza. Zorla mı bakıyor?

Ayrıca çamaşırını niye yıkasın? Siz çocuğun bütün sorumluluğunu eltiniz alsın istiyorsunuz sanırım.

Eltiniz haklı. Sessizce söylemek değil, çocuğa söylemeye bile hakkınız yok. Siz onun velisi değilsiniz. Annesine söylersiniz, o uyarır. 6 yaşındaki çocuğa sen hırsız mısın diye sorulmaz.
Yeme konusunda da rahatsızsanız başkası baksın ve ya yiyeceğini kendiniz götürün. Ufak bir meblaya baktırdığınız çocuğa her gün et sebze verilmesini beklemiyorsunuz herhalde.

Çocuk bakımı konusunda eltinize bakıcı ücreti verin ve kuralları siz belirleyin, o zaman karışma hakkınız olur kesinlikle.

Hırsızlık meselesinde de haklısınız ama o anı söyleyiş tarzınızı,sizi kimlerin duyduğunu, ortamı biz bilemeyiz. Ben olsam böyle birşey gördüğüm an eltime söyler onun müdahale etmesini beklerdim.

Yani sizin yönteminiz hatalı. 6 yaşındaki çocuğa hırsız mısın sen diye herkesin içinde tepki gösteremezsiniz.

Çocuğunu dövdüğünü bildiğiniz birine niye çocuk baktırıyorsunuz? Valla terslemek için söylemiyorum niye? Çocuk bazı şeyleri çekinmeden almaya çalışıyormuş o da var. Bebeğiniz o yaşam tarzı içinde neyi kimi örnek alacak?
Oğlumun yanında bakıcımız kızlar o saatte dışarı çıkmaz kızlar yapamaz gibi şeyler söyledi. Ben de duymamış gibi yaptım, oğlum kızlar böyle yapamaz gibi şeyler söylüyor (öyle birşey olmadı) acaba siz mi konuştunuz öyle lütfen yapmayın dedim. Sizde sizin tabirinizle hırsızlık var, dayak var, beslenme yok, bütün gün uyuyan çocuk var. Bir hata yok mu burada?

Çocuk bakımı konusunda eltinize bakıcı ücreti verin ve kuralları siz belirleyin, o zaman karışma hakkınız olur kesinlikle.

Hırsızlık meselesinde de haklısınız ama o anı söyleyiş tarzınızı,sizi kimlerin duyduğunu, ortamı biz bilemeyiz. Ben olsam böyle birşey gördüğüm an eltime söyler onun müdahale etmesini beklerdim.
Küçük dükkanda biz bizeydik. Diğer çocukları da uyardım. Eltimin oğlunu da uyardım ilkinde. İkincisinde sinirlendim. Ama davranışın hırsızlık davranışı olduğunu söylemesi gereken ben değildim. Her çocuk bu tarz şeyler yapar. Ama gerekli yerde gerekli tepkiyi alırsa tekrarlamaz

Back
X