Aslinda hakikatten de sayfada anlatildigi gibi akil hastalari taa o yillarda tedavi edilme yoluna gidildiyse cok guzel.. Cunki yakin yuzyillara kadar akli hastalarinin hastadan sayilmadigi ve ABD ve Avrupada cok kotu sartlarda kilit altinda tutuldugunu okuldaki derslerimden hatirliyorum. Bir de simdi Wikipedia'da okudum, 872 yilinda Ahmed Ibn Tulun adinda bir sahis Kahire'de bir yer acmis onlar icin ve muzik tedavisi uygulamis, ne kadar dogru bilemem, Wikipedia cok da guvenilir bir kaynak degil cunki.Bilmiyordum bunu şimdi baktım da Salerno da 1096 da kurulmuş.
Gevher Nesibe ise 1206 yılında kurulmuş.
Şuna bi baksana saraylım
http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/245476.asp
bunu bana değil öyle diyen Cristoph amcaya sorabiliriz ancak :) kendi tarihinizden insanınızdan bu kadar uzak durmayın. Emin olun amerika keşfedildikten sonra nasıl kuruldu ordaki insanlara neler yapıldı çok iyi öğrendik zamanında ayrıntılı bi şekilde...Iyi ya,madem Amerika kesfedilmisti neden Colomb orayi Hindistan sanmisti? Senelerin denizcisi bilmez miydi ki nereye geldigini Amerika daha once kesfedilmis olsa idi?
Ben bugünkü şartları inkar etmiyorum aynı şekilde geçmişide göz ardı edip kendi insanımı hor görmüyorum. Google amcaya sorup birazcık araştırma yapmak yeterli en basiti... Ha Avrupa birliğine gelince benim gözümde o kadarda büyük değil arkadaşım zira çoğu Avrupa ülkesini gezme fırsatı buldum. Birazcık kendi zenginliklerimizide görelimEmakinef arkadaş,sonuca bakmak gerek..
sonuçta şu an Avrupa ve abd ileride değilmi,Avrup birliğine girebilme hayalleri vardı TC nin neden sizce?
canım benim onların hergün banyo yapma sebebi uvalet alışkanlıklarından kaynaklanır. Banyolarıda bizim gibi değildir. kafa hariç vücutlarını şöyle bir yıkarlar...Adamlar banyo yapmayi bizden ogrenmis ama bugun sabah aksam banyo yapiyolar. Gecen gun bir arkadasim da bana cok sik banyo yapiyorum kis geldi seyrelticem dedi. 2 gunde bir mis. 3 gune cikaricakmis. Ben orda koptum. Yikanmadan yataga girebiliyoruz ya. :)
tabi bide senin versiyonun tipler var...bu tip yorumlara da gülüyorum valla. yani kendi cografyasını, ırkını hakir görenler var elbette ama bu tarz konularda dogruya dogru konuşmak lazım. yok avrupa banyoyu müslümanlardan, Türklerden falan ögrenmiş de... o zaman antik yunan'daki banyolar neyin nesi diye sorarlar. roma ve bizans dönemi şehir altı su sistemlerini sarnıçları sorarlar. tuvalet yapıları... vs.
batı medeniyeti roma'dan sonra çöküşe geçti falan iyi de... ondan öncesi? romayı napacaksın? bizansı? hatta yunan medeniyetini ne yapacagız? yunan medeniyeti dedigimiz şey, islam medeniyetini tepeden tırnaga etkiledi. senin o islam alimi zannettigin kişilerin çogu hem müslüman degildiler, hem de iliklerine kadar yunan kaynaklarını kullandılar. yunanlılar da eski mısırdan etkilendi, fi tarihi öncesi mezopotomya kalıntılarından etkilendi... vs. yani sürekli etkilendi birbirinden medeniyetler. ama yunanlıları bunlar arasında açıkçası ayrı yere koyarım. felsefeyi ve mantıgı sistematik hale sokmuşlar, bunlar felaket önemli şeyler.
bak sana şöyle anlatayım. islam cografyasında dogmuş bilim adamları (ibni sina, hayyam, farabi... vs.) aslında müslman degildiler. bunlar koyu aristocular, yani yunan hayranları. bu adamlar dinle çok ilgilenmeyip bilimle ilgilendiler, ve ekseriyeti de mutezile mezhebi zihniyetinde idiler, az ya da çok. mutezile dedigim şöyle ''eger aklıma uymazsa vahyi yok sayar, aklıma uyarım'' görüşü... bu görüş ile bilim ilerledi.
sonra gazali çıktı ortaya ve ''aklıma uymasa bile vahyi esas alırım'' görüşünü yaydı... bu yüzden bilimin yerine hurafeler, saçma şeylerle ugraşan hocalar türedi... keramet peşinde koşan insanlar ve kerameti kendisinden menkul sözde veliler türedi... ve islam cografyasından bilim bi daha gelmemek üzere yok oldu gitti. avrupa da aldı başını yürüdü, dinde reform yaparak.
canım benim onların hergün banyo yapma sebebi uvalet alışkanlıklarından kaynaklanır. Banyolarıda bizim gibi değildir. kafa hariç vücutlarını şöyle bir yıkarlar...
Iyi de siz bunlarine ustune yazdiniz ben onu anlamadim. Burda hic kimse ama hic kimse Bati uygarligi harika, Dogu uygarligi kaka demiyor ki. Yalnizca Amerikayi Muslumanlarin kesfettigi iddiasi cok komik ve dayanaksiz. Bunu iddia eden RTE'nin elinde kanit var mi, belge var mi? Hem o kim oluyor da, bu ise hayatlarini adamis tarihcilerin dediklerini bir kalemde silip ''Hayir efendim, Amerika'yi Muslumanlar kesfetti!'' diyor? Bu adam tarihci mi?İşin özü amerikayı kimin keşfetmiş olduğu değil esasında. Benim sinirimi bozan kendi tarihimize, kültürümüze olan bu yabancılık, bu burun kıvırma olayı... ne kadar eleştirirseniz eleştirin biz buyuz. günahıyla sevabıyla biz böyle bir geçmişe sahibiz. İllede batıyla doğuyu kıyaslıycaksanız. Doğu hem dini hem kültürü hemde vicdanıyla batıya on basar... yeter artık biraz insaflı eleştirelim. Sakın şu anki rezil durumda olan ortadoğuyu örnek gösterip durmayın... Kaç medeniyet geçti bu topraklardan... kaçı birbiriyle kaynaştı yeni zenginlikler ortaya çıkardı...Ama geçmişteki insanlar bizim şu anki kafamızda tipler olsaydı ne olurdu bilemem orasını...
Paskal Nauma yanlış yazmış olabilirm..her gün iki üç defa yıkandığını her seferinde liflendiğini anlatmıştı programda..canım benim onların hergün banyo yapma sebebi uvalet alışkanlıklarından kaynaklanır. Banyolarıda bizim gibi değildir. kafa hariç vücutlarını şöyle bir yıkarlar...
Diğer konudada özgüveniniz eksik dediği yazıyordu RTE nin..ne alaka ülkemizin çok sorunu var..Suriyeliler geldiğinden beri..TCde 400 bin Suriyeli bebek dünyaya gelmiş..10 sene sonra 5..6 milyon çocuk dünyaya gelir..artı sınavsız ünüversite hakları var..TCnin çocukları sınavlar yüzünden depresyona girerkenIyi de siz bunlarine ustune yazdiniz ben onu anlamadim. Burda hic kimse ama hic kimse Bati uygarligi harika, Dogu uygarligi kaka demiyor ki. Yalnizca Amerikayi Muslumanlarin kesfettigi iddiasi cok komik ve dayanaksiz. Bunu iddia eden RTE'nin elinde kanit var mi, belge var mi? Hem o kim oluyor da, bu ise hayatlarini adamis tarihcilerin dediklerini bir kalemde silip ''Hayir efendim, Amerika'yi Muslumanlar kesfetti!'' diyor? Bu adam tarihci mi?
İşin özü amerikayı kimin keşfetmiş olduğu değil esasında. Benim sinirimi bozan kendi tarihimize, kültürümüze olan bu yabancılık, bu burun kıvırma olayı... ne kadar eleştirirseniz eleştirin biz buyuz. günahıyla sevabıyla biz böyle bir geçmişe sahibiz. İllede batıyla doğuyu kıyaslıycaksanız. Doğu hem dini hem kültürü hemde vicdanıyla batıya on basar... yeter artık biraz insaflı eleştirelim. Sakın şu anki rezil durumda olan ortadoğuyu örnek gösterip durmayın... Kaç medeniyet geçti bu topraklardan... kaçı birbiriyle kaynaştı yeni zenginlikler ortaya çıkardı...Ama geçmişteki insanlar bizim şu anki kafamızda tipler olsaydı ne olurdu bilemem orasını...
canım benim onların hergün banyo yapma sebebi uvalet alışkanlıklarından kaynaklanır. Banyolarıda bizim gibi değildir. kafa hariç vücutlarını şöyle bir yıkarlar...
Habertürkte şu an konuyu tartışıyorlar,ya söylediklerin daha hala komediden öte gidemiyor. tutturmuşsun bi burun kıvırıyorlar lafını...
erdoganın söyledigi %80 dogrudur dedin, piri reisin haritası falan ddin... piri reisin haritasında amirkayı colombun keşfettigi yazıyor. daha hala neyi anlatıyorsun? yani burun kıvırmış olmamak için, piri reisin harita üzerindeki notuna inat, amerikayı müslümanlar mı keşfetmiş diyelim? yani yalan mı söyleyelim? ben bu durumdan utanmıyorum ki. mesela bugün batı, doguya teknolojide fersak fersah fark atıyor.... şimdi bunu söyleyince kendi cografyamı aşagılamış mı oldum? ''yooo bi kerem dogu batıdan çok daha ileri teknolojide'' diye yalan mı söyleyelim?
ha bi de vicdandan bahsetmişsin. baktın digeri tutmadı şimdi de vicdandan dem vuracaksın.... hadi batı tarih boyunca bi sürü katliam, savaş yaptı... peki dogu napt? aynılarını yapmadı mı? ne vicdanı yahu? dünyanın her yerinde tarihin başından beri savaşlar hep oldu. batı da müslümanlar da Türkler de japonlar da çinliler de inca ve aztec de... hepsi savaştı. ne vicdanı? ortadogu her zaman bu haldeydi, yeni bir şey degil bu.
açık söylemek gerekirse, özellikle şu anki duruma bakınca, batı hem vicdani açıdan hem de bilim, sanat, teknoloji açısından müslüman ülkelerin binlerce katı daha iyi. ortadoguda insanlar hala kölelik yapıyor, hala birbirlerini kesiyorlar. hala daha savaş ganimeti diye bir sürü kadına tecavüz ediyorlar. kuma gömüp taşlıyorlar. sen batıda islam için gösteri yapsan kimse bir şey demez. ama müslüman ülkelerde müslüman degilim dedigin anda işin biter. yaşatmazlar seni orada. hani vicdan?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?