- 14 Eylül 2012
- 10.762
- 12.401
- 298
Bir yanlış yok.
öyleyim.
Yalnız yorumlara lütfen dikkat edelim.
ben burada kimseyi kırmiyorsam aynı saygıyı da beklerim.
Ergen atarlı yorum yapmıyorum. Burası sanal âlem diye demediğini bırakmayanlardan olmayalım. Nickinizi gören niye yüzünü burusturup cevap yazsın ki...
Neyi paylaşamiyoruz?
Burada bu konuya son mesajimdir. Bu yüzden rica ediyorum alıntı yapmayın yazilarimdan. merak eden okur öğrenir.
Hayırlı akşamlar
yazılanlara şöyle bir göz gezdirdim ve çok üzüldüm. bu kadar kendi coğrafyasını hakir gören,küçümseyen başka bir millet yok. ben batı dilleri okuyan bir insan olarak şunu söyleyebilirim. batı geçmişinde karanlık içinde yaşayıp bir toplulukken doğunun aydınlığıyla tanışmıştır. Bir çok şeyi (banyo yapmayı bile) bizden öğrenmiş insanlar geçtim bilimi kültürü... şimdi sizler gibi torunları olduğunu bilmek kemiklerini sizlatıyodur. hepiniz oturmuş Osmanlının son dönemini örnek veriyosunuz. Yok efendim zevk sefa içinde bilime sanata yermi verilmişmiş. Bunu yapmak nankörlüktür. Cristof Colomb dediğiniz şahıs Amerika'yı hindistan sanıyodu be :) Adam İndians der ordaki yerlilere sürekli. halende İndians diye geçer ingilizcesi. Colomb'dan önce birilerinin keşfettiği şahsen bana daha inandırıcı geliyo. Lütfen oturupda sonradan adam olan Avrupaya özenmeyin. Şu an ortadoğu Batının bir zamanlar yaşadığı karanlıkda boğuluyor olabilir ama. geçmişteki hiç bir şey sizin inkarınızla yok olmuycak :)
Bence kızmalısın dansçım,seni takip eden insanlarda seninle birlikte yanılmış oluyor çünki..Alinti yapma demissiniz ama dayanamadim. Kirici yorum yapmak istemedim. Sadece kendime kizdim sorgusuz sualsiz sizin verdiginiz bilgileri dogru kabul ettigim icin.
farah,
icatlar var evet, hatta bazı hastalıkların keşfi tedavisi de var ama bu konuya yazdığım ilk mesajımdaki bazı şeyleri yineleyeceğim, biz kabahatliyiz, buluşlarımıza sahip çıkmamışız, nasıl desem nasıl bir tabir kullansam saygısızca olmaz, yani kısaca biz yapmışız ama devamında Avrupa'ya kaptırmışız, sonrasında kendi iç hesaplaşmalarımızın, koltuk kavgalarımızın peşine düşüp asıl sahip çıkmamız gerekenlere önem vermemişiz, çok çok sonraları da bilimi, araştırmaları tümden bırakmışız, bazı şeylerin üstüne düşmeyi günah saymışız, çok ileri gidebilirmişiz, bugün olduğumuzdan çok daha farklı durumda olabilirmişiz fakat bizde hassas noktalar var, o noktalara parmak basıldığında birbirimize giriyoruz gözümüz hiçbirşey görmüyor.
aynen dans,bu güne geldiğimizde banyo,diş temizliği vs de gerşdeyiz abd,avrupaya göre..Adet dönemi başlangıcından bitimine yıkanmama olayı çok var Türkiyede :)Adamlar banyo yapmayi bizden ogrenmis ama bugun sabah aksam banyo yapiyolar. Gecen gun bir arkadasim da bana cok sik banyo yapiyorum kis geldi seyrelticem dedi. 2 gunde bir mis. 3 gune cikaricakmis. Ben orda koptum. Yikanmadan yataga girebiliyoruz ya. :)
aynen dans,bu güne geldiğimizde banyo,diş temizliği vs de gerşdeyiz abd,avrupaya göre..Adet dönemi başlangıcından bitimine yıkanmama olayı çok var Türkiyede :)
en çok duyduğum hanımlardan adet dönemi yıkanılmaması,ondan sonrada kadın hastalıkları oluyor tabii..velhasıl dansçım bu güne bakmak gerek,kubadaki caminin Türk halkına ne faydası var Allah aşkına,orada Müslüman arkadaşlar talepte bulunabilirler bu konuda eksiklik varsa..Hiç dişini fırçalamamış insan var. Diş ipi kullananların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Ortaokulda bir arkadaşım bana adetliyken yıkanılmayacağını söylemişti. Öğretmene şikayet etmiştim kızı. İyi ki de etmişim öğretmenimiz kızları toplayıp adet döneminde hijyene daha daha fazla dikkat etmemiz gerektiğini anlatmıştı :)
yillar once sana yaginin kadinlar icin bir Sabah programi vardi, bir de kucuk yarismasi ile.. Uc Kadin yarismaciya sordular, bir insan kac gunde bir banyo yapmali diye... Birinci 3 gunde bir dedi, ikinci yarismaci haftada bir, ucuncusu de 15 bir...aynen dans,bu güne geldiğimizde banyo,diş temizliği vs de gerşdeyiz abd,avrupaya göre..Adet dönemi başlangıcından bitimine yıkanmama olayı çok var Türkiyede :)
Bakın böyle konular aslında çok verimli hale gelebilir, fikir alışverişi, bilgilenme, öğrenme açısından uygun içerikli bir konu bu, karşılıklı güç gösterisi yerine herkes kendi bilgisini paylaşarak yazsa güzel olurdu, tarih bilim üzerine okumuşlardan birşeyler öğrenirdik, biz bildiklerimizi yazardık, ben mi bilgiye açım, çok hoşuma giderek yazıyorum burda, lütfen sizde öyle yapın.
Ahhh bakın mesela Ömer Hayyam'dan bahsetmiştim, rubailerinde çoğunlukla şarap, meyhane falan geçer, aslında inancı vardır ama kızmıştır birilerine o yüzden de biraz söver, belki o yüzden çok araştırılmamış, ortaya atılmamış ismi ama keşke tanıtsalardı, aaa sonra yanlış yazarsam affola Nizamülmülk siyasetçi olarak bilinir ama yanlış hatırlamıyorsam medreselerin kurumlaşmasına öncülük yapmış yani bugünkü üniversitelerin temelini atmış.
Ilk dünya haritasını çizen kişi Piri Reis idi. ..
Cristof Colomb ile Piri Reis arasında sadece 4 yaş var. Aynı dönemde yaşadılar.
Coğrafi keşifler ile Avrupa'da deniz sanatı gelişti. Ve bunda doğuya yapılan Haçlı seferinde öğrenilen pek çok bilgi kullanıldı.
Pusula barut hep Haçlı seferleriyle Avrupa ya taşındı.
Oysaki denizlerde hakim güç müslümanların elindedir. Akdeniz de Venedik ve Ceneviz hakimiyeti Preveze ile son bulurken...
Kesin bilgi olmasa da bir tarihçi olarak şunu diyebilirim; % 80 doğru olabilir.
Halkın kafası sürekli meşgul,çoğu geçim sıkıntısında zaten,Fazıl Say'ı tanıdıklarını bile sanmam..Zaten şu an hükümet gavur icadı dese bilmeselerde sanatını desteklemezler.:)1 ay önce Tubitak'ın beğenmediği proje dünya birincisi oldu. Dünyaca ünlü sanatçımız Fazıl Say Ömer Hayyam'ın rubailerini paylaştı diye hapis cezası aldığı yetmiyormuş gibi kendi ülkesinde sanatını yapamıyor adam. Biz hiç akıllanmıyoruz ki sanatçıya bilim adamına destek vermiyoruz üstüne bir de ket vuruyoruz. Osmanlıda da Piri Reis idam edilmiş, Hezârfen Ahmed Çelebi bilgisinden korkulup Cezayire sürgün edilmişti.
yazılanlara şöyle bir göz gezdirdim ve çok üzüldüm. bu kadar kendi coğrafyasını hakir gören,küçümseyen başka bir millet yok. ben batı dilleri okuyan bir insan olarak şunu söyleyebilirim. batı geçmişinde karanlık içinde yaşayıp bir toplulukken doğunun aydınlığıyla tanışmıştır. Bir çok şeyi (banyo yapmayı bile) bizden öğrenmiş insanlar geçtim bilimi kültürü... şimdi sizler gibi torunları olduğunu bilmek kemiklerini sizlatıyodur. hepiniz oturmuş Osmanlının son dönemini örnek veriyosunuz. Yok efendim zevk sefa içinde bilime sanata yermi verilmişmiş. Bunu yapmak nankörlüktür. Cristof Colomb dediğiniz şahıs Amerika'yı hindistan sanıyodu be :) Adam İndians der ordaki yerlilere sürekli. halende İndians diye geçer ingilizcesi. Colomb'dan önce birilerinin keşfettiği şahsen bana daha inandırıcı geliyo. Lütfen oturupda sonradan adam olan Avrupaya özenmeyin. Şu an ortadoğu Batının bir zamanlar yaşadığı karanlıkda boğuluyor olabilir ama. geçmişteki hiç bir şey sizin inkarınızla yok olmuycak :)
Literature gore dunyanin ilk tip medresesi Italyanin Salerno sehrindeki Schola Medica Salernitana tip okulu. 10. yy da bile varmis bu okul, 11.yydan kalma okul mufredat bilgileri de mevcutmus, ama tam olarak ne zaman kuruldugu bilinmiyor.Ömer Hayyam Cellali Takvimini düzenlemiş, Binom açılımını ilk kez kullanana bilim adamıdır.
Biruni enlem boylam dairelerini tespit etmiş, dünyanın güneş etrafında dönüşünü hesaplamıştır.
Hârizmî gerçek sıfırı bulmuştur. Cebiri sistemleştirmiştir.
Dünya'nın ilk tıp fakültesi de Kayseride ki Gevhernesibe Medresesidir.
Literature gore dunyanin ilk tip medresesi Italyanin Salerno sehrindeki Schola Medica Salernitana tip okulu. 10. yy da bile varmis bu okul, 11.yydan kalma okul mufredat bilgileri de mevcutmus, ama tam olarak ne zaman kuruldugu bilinmiyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?