Kaldığı sene okulunu değiştirmediniz mi? O çok etkiliyor bence aynı okulda bir alt sınıfta devam etmek yaramıyor o yaştaki insanlara iyice okuldan kopuyorlar. Bİr de bence ders konusunda sıkı denetlenmeleri lazım, tutalım mı vs. değil direk tutmalısınız notlarında düşüş olduğunda. Notlarını da sürekli okulla temas halinde olarak ya da e-okul sayfasıdan inceleyerek takip etmelisiniz. Diğer konularda çok üstüne gidilmemesi gerektiğine inanıyorum gençlerin ama dersler farklı, ilkokulda bile ne kadar üzerine düşmeniz gerekiyor bir çocuğu çalıştırabilmek için, lise döneminde hem artık dikkatini dağıtacak çok daha fazla şey oluyor, karşı cins, yeni deneyimler, büyüme isteği, hem de dersler o kadar anlamsız o kadar boş geliyor ki ergenlik kafasıyla, normal bir ergenin kendi başına derslerinin üstüne düşmesi zor bence. İyi biryerlere girmeyi başaranlar hep ailelerinin çabalarıyla giriyorlar o okullara. Annemler ben lisedeyken öyle yapardı mesela, 60'ın altında notlar almaya başladığım eve özel hocalar gelirdi, sürekli sürekli okumazsam ilerde ne yapmayı düşündüğümü, sonsuza kadar hayatta olup bana bakamayacaklarını fln anlatırdı. Ballandıra ballandıra üniversite anılarını anlatırlardı gaza geliyim diye. Hatta kaç yaşına gelmiş insanlar bazen başımda beklerlerdi çalışayım diye, çünkü aşırı dikkatim dağılırdı sınav akşamları bile ders çalışıcam diye kitabın başına oturur 5 dakikada bir cep telefonundan internete girer, yanıma başka bir kitap alıp onu okurdum. Bir de şunu yapın anlayıp anlamadığını kontrol etmek için, mesela özel hoca geldi ya, daha sonra hocanın anlattıklarını size anlatmasını isteyin, mantığını kavramış mı ona bakın, geri bildirimli çalışın. Belki yaşı büyük olduğu için ağır gelecektir ona ama bence en işe yarayan şey bu ders çalışmada.