ERKEN BİR KURBAN KESİMİ HELAL Mİ ?

Sevilay_Erturkk

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
26 Ağustos 2015
45
7
1
37
Ya bugün köyümüzde ilginç bir şey oldu. Malum kurban bayramı yaklaşıyor, annemler köyde küçük bir danayı kurbanlık olarak ayırmışlardı . Ama sabah baktığımızda hayvan hastalıklı; nedeni bilinmiyor, ya kendisine yaramayan bir şey yemiş veya bir hayvan ısırmış olabilir. kesimi gerekli oldu tabi yoksa ölüp murdar olacak. Ev de biraz köy dışı olduğundan kesebilecek kimseler yoktu. Anlaşılan iş başa düşüyordu ama evde ben , ablam ve komşumun kızından başka kimseler yoktu. Yine de cesaretimizi toplamalıydık. Bçakları biledik, ip getirdik bağlayıp yere yıkıvermek için. Tabii hayvanda çok da direnecek güç kalmamıştı diye düşündük ama yere yatmamakta ısrar ediyordu can acısıyla.

Aklımıza yakında bulunan sağlık ocağı geldi belki görevli birileri vardır diye düşündük ama sadece bir hemşire vardı o esnada . neyse o da yardım edebileceğini söyleyince hemen birlikte dönüp kurbanı biraz çaba ile yere indirip zaptettik nihayetinde. Kıbleye çevirdik, kurban duasını okuyan hemşire kesebileceğini ifade etti, kabul ettik biz de. Korkmasın diye gözlerini de bağladık, keskin bçakla acı vermeden (tabi besmeleyi unutmadan) kesmeyi başardık elbirliğiyle ama biraz da zorlukla tabi. sonra derisi yüzüldü, etler ayrıldı.

Akşam köyün hocasına sorduk kesen kişi kız olduğu için herhangi bir sakıncası var mı diye. o da caiz değil haram dedi. Biz de bunca emeğe üzüldük ama etleri henüz atmadık belki yenilebilir ümidiyle. siz olsanız böyle bir durumda cesaretinizi toplayıp kesebilir miydiniz? yoksa telef olmasına razı olur muydunuz? bence eti de haram değil. ama yine de kararsızım.

kadının kurban kesmesi mekruh olmakla birlikte, zaruri durumda caizdir.. haram denemez.. etler helaldir yani.. ama kurban bayramında kesilen kurban olarak sayılmaz benim bildigim; cunku onemli olan o bayramda kesmek..

"bence değil" lik işler mi bunlar bilmem, bu işlerden anlamam.
Ama bizim bir dana kesip kesemeyeceğimizi soruyorsanız, o da bende saklı kalsın diyeyim.
Konunuz dini bu arada, yasak bdv'de.

evet kurban olarak sayılmaz tabii. Ancak ben de kadın kestiği için haram olamyacağını düşünüyorum. çünkü kesen kız dini vecibelere riayet etti.

Kadinin kurban kesmesi caiz bu konuda hadis de var zaten hoca niye oyle demis anlamadim

"bence değil" lik işler mi bunlar bilmem, bu işlerden anlamam.
Ama bizim bir dana kesip kesemeyeceğimizi soruyorsanız, o da bende saklı kalsın diyeyim.
Konunuz dini bu arada, yasak bdv'de.
Evet sorulardan biri danayı kesip kesemeyecğiniz böyle bir durumda. Bende saklı kalsın diyorsanız cesaretiniz vardır diye değerlendiriyorum yine de

Hadislerden biri bu, baska da var, netten bakarsin

Muaz bin Sa'd rivayet ediyor. Kâ'b bin Mâlik'in bir cariyesi vardı. Sel' dağlarında koyunlarını otlatıyordu. Koyunlardan biri hastalandı, cariye hemen yetişerek hayvanı bir taşla kesti. Daha sonra durumu Resulullaha (a.s.m.) sordular. Resulullah (a.s.m.) şöyle buyurdu: "Bir mahzuru yoktur, etini yiyiniz." (Muvatta, Zebâyih: 4.)

Siz böyle hasta falan dediğiniz için üzüldüm şimdi. Keşke böyle detaycı anlatmasaydınız. Ben üzülüyorum elimde değil. Bayramın önemini biliyorum ama üzülüyorum bu da "kusur" ise kusurum bu olsun.
Diğer cevap ise, hiç kadının kurban kestiğini görmedim. Keşke babanızı falan bekleseydiniz ya da kasap çağırsaydınız en azından o hayvanı sizden az korkuturdu bence. Neyse olan olmuş, Allah kabul etsin.

Mecbur kalındıgında kadının kesilmesi caiz diye biliyorum ama kesin bilği almak isterseniz yarın yakın bir akrabam var kendisi müftü arayıp sizin için öğrenebilirim.
Benim takıldıgım nokta kadın olarak danayı nasıl kestiniz Ben kurban bayramı sabahı kulaklarımı kapatırım içerden çıkmam seslerini duymayayım diye
Bizimde bir komşu bayan horoz kesmişti ve etini yemişlerdi eğer sakıncalı olsa yemezdi herhalde ama en iyisi bir müftüye sormak

Konu açmak d
kimseler olmayınca ve zamanla yarış söz konusu olunca iş başa düştü.

Allah Allah haberleri hic izleme gundemi hic takip etme o zaman gunde kac insan ölüyor

Sevilay senin sorunun kadinin kesmesi mi erken kurban mi? Konun baska basligin baska. Kadinin kesmesi caiz de Bunu kurban bayramina sayacaksaniz o olmaz yani
aslında her ikisi. Yani iki soru sormalıydım. aranızda böyle cesarete sahip olup da kesebilecek olan var mı? veya daha önceden kesebilen? ikincisi de caiz olup olmadığı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…