• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Eşim çocuğuma babasının adını koymak istiyor

Eh iste evlenirken adet adet diye donuna kadar kvalidesine aldirirsa gelinler onlar da adet diye boyle sacma sapan seyleri dayarlar.. eger evlenirken kvaliden ve kpederinden "adet" diye destek gorduysen koyacaksin adlarini baska yolu yok, ama her seyi kendiniz yaptiysaniz soyle k.validne bir cocuk daha yapip kocasinin adini versin..

koy valla =) en azından kızlık soy adlarımızı böyle yaşatalım =)

bizim bir tanıdık koymuştu

bir başka tanıdığın oğlu da eşinin soyadına kan mı han mı ne bir şey ekleyip koymuş da adam bozulmuş

ben de dedim en güzel işte onların oğlu yok jest olmuş hem de güzel bir isim olmuş

ben de iki isimliyim ve ilk ismimi kullanıyorum :) ilk ismini kullanan tanıdığım çok kişi de var. pek göbek adı olmuyor yani.

iki isim kullanan biri olarak tek zorluğunun resmi evrak, optik form vb. şeylerde harf sınırına yakalanmak olduğunu söyleyebilirim. benim soyadım da uzun çünkü. güzel bir fonetik yakalanırsa iki ismin çok büyük bir sakıncası yok. benim açımdan şöyle bir faydası da oldu diyebilirim, doğduğum yıllarda çok tercih edilen isimlerden biri seçilmiş ailem tarafından. benim kullandığım ismimse çok duyulan bir isim değil, bir anlamda tercih şansı tanıdığını söyleyebilirim.

dayatma ayrı bir mesele...

peki kısaltmalarla sıkıntı olmuyor mu

bizde tek iki isimli dayım var

onun biz ilk ismini kullanıyoruz

ama resmi evraklarda ilk ismi T. Cancan Afacan gibi oluyor

asıl ismi o T. olan olunca herkes onu ikinci ismi ile sesleniyormuş tanımayanlar bu sefer öyle alışınca sıkıntı oluyor

tabii o eski şimdi tüm isimleri birlikte öğreniyor çocuklar

biz ilkokul arkadaşlarımızın iki isimleri olduklarını 5. sınıf sonunda anadolu Lisesi sınavında öğrenmiştik

oğluma iki isim koyalım dedim ama önce hangisi yazılacak karar veremedik biz de ikinciyi koymadık

Yok ama iki isim koyarsaniz ilk yazilan isim gobek adi diye gecer

aslında öyle bir ayrım yok işte

ikisi de kişinin ismi

ilki göbek adı ikinci gerçek ad gibi bir kavram yok ki

eskiden kullanılmayan ilk isim olur kullanılan ikinci olurdu

şimdilerde de öyle genelde dede adları ilk isim ikinciler de kullanılan isimler

yedi göbekten soyumuz belli olsun deyip baba, dede adı verenler çıkarmış o terimi

Eh iste evlenirken adet adet diye donuna kadar kvalidesine aldirirsa gelinler onlar da adet diye boyle sacma sapan seyleri dayarlar.. eger evlenirken kvaliden ve kpederinden "adet" diye destek gorduysen koyacaksin adlarini baska yolu yok, ama her seyi kendiniz yaptiysaniz soyle k.validne bir cocuk daha yapip kocasinin adini versin..
Valla sahane bi yorum.:) dugunu dernegi herseyi esimle kendmz yaptik.kafalarimiz cok rahat.

şayet babanın ismi güzelse ve babsıyla birebir probleminiz yoksa, eşinizde ortayolu bulup bir de senin dediğini koyarız gibi yaklaşımda bulunmuşken bence koyun kp adını. çok da kalp kırmaya gerek yok.
mesela eşimin abisini benim kalbimi kırmıştı. tam ertesi güne doğmamış olan hatta karnımda bile olmayan oğlumuza! abimin adını koyalım dedi. asla dedim. şu an o bunu hak etmiyor. madem koyucam rahmetli babamın adını koyarım. ama abisi saçmalamasaydı eşimi kırmazdım yani.

Hey Allahım sanki İngiliz sarayına prens/lord yetiştiriyorlar da ünvan derdindeler.. :kızgın:
Ben doğuma bir kaç aya kalana kadar hep tek isim koyarım 2 isim sıkıntı olur derdim ama tek kullanmak istemediğim klasik bir isim yanına fonetiği uyan bir isimle çocuğum bir anda 2 isim sahibi oluverdi.
Yani olmaz deme. Eğer eşin çok inatçıysa ve huzurunuz bozulacaksa 2 isim seçeneğini kabul et. Yanına en uygun ismi bularak tabi.

Ama bana kalsa ben dede ismi koymama konusunda kararlı dururdum. Ben taşıyorum, ben doğuruyorum, cefasını ben çekiyorum, sefasını da ben sürerim. Konya'da 2 yıl okudum ama bir kaç çocuk dışında büyük ismi taşıyan çocuk görmedim. Gelenek ayağına sizi kekliyorlar. :işsiz:

Şekerim bende kayın babamın adını koydum ama benimki ilk torunu benden sonra eltilerimindw oldu onlar danışma bile.koymadilar sonra kızım oldu kaynanan in ismini koymadim kustu aylarca şimdide pek sevmez kızımı çokta gerek değil zaten ama sen Sen ol iktalasma kocan la şimdi moda herkes oğluna kendi ismini koyuyor de kocan kendi adını koysun 2.yede sen istediğin ismini koy malesef burası Türkiye ve biz 2017 gireceğiz ve biz hala geril8klerle uğraşıyoruz . Kocam ikna etmenin yolunu bul derim bir ailede torunları bir isim yeteranlamadogim 1 den fazla olunca çocuklara 1 2 3 diyemi seslenecekler

Hiç alakası yok. Sapla samanı karıştırmayın.
Sırf adet gelenek diye bazı şeyler yapılınca kv kp de söz hakkı düşmez. Biz bunu bizzat yaşıyoruz. Nişan alışverişimi de yaptım, oğluna yaptığı bohçayı da aldım kullandım. Kendi alacaklarımızı da kafamıza göre aldık.
Ama çocuğumun ismine ve yetiştirilişine karışmaması gerektiğini bilir. Çünkü sınırı çizerim.

Hiç alakası yok. Sapla samanı karıştırmayın.
Sırf adet gelenek diye bazı şeyler yapılınca kv kp de söz hakkı düşmez. Biz bunu bizzat yaşıyoruz. Nişan alışverişimi de yaptım, oğluna yaptığı bohçayı da aldım kullandım. Kendi alacaklarımızı da kafamıza göre aldık.
Ama çocuğumun ismine ve yetiştirilişine karışmaması gerektiğini bilir. Çünkü sınırı çizerim.

hah işte burada takılıyoruz, o adetse çocuğa kpederin adını koymak da adet.. hatta k.validenin evini temzilemek de adet.. yok öyle hep nalıncı keseri gibi kendi tarafınıza yontmak.. size karışmıyorsa bu k.validenizin tercihi ama karışsa bal gibi de karışır, onun aldığı geceliği giyip bana karışma diyemezsiniz..

Valla sahane bi yorum.:) dugunu dernegi herseyi esimle kendmz yaptik.kafalarimiz cok rahat.

aynen.. donuna kadar alırken çizilmeyen sınır çocuk olunca çizilmez, çizdiğini düşünen de 10 sene sonra k.validesi yanına yerleşince anlar çizilmediğini :)

Hay klavyeye dokunan parmaklarını öpeyim. :KK53:

hah işte burada takılıyoruz, o adetse çocuğa kpederin adını koymak da adet.. hatta k.validenin evini temzilemek de adet.. yok öyle hep nalıncı keseri gibi kendi tarafınıza yontmak.. size karışmıyorsa bu k.validenizin tercihi ama karışsa bal gibi de karışır, onun aldığı geceliği giyip bana karışma diyemezsiniz..

Hala adet adı altında durumları karıştırıyorsunuz. Hayır efendim karışamaz ben istemedikten sonra nasıl karışır? Karışırsa uygun bir şekilde cevabı verilir. Ben isim ararken yardım için kv kendi beğendiklerinden bir kaçını not düşmüştü ama beğenmediğim için okudum ve geçtim.

Sizin gecelik almak diye basitleştirdiğiniz şey kültürümüzde hediyeleşmektir. İster yaşatırsınız ister yaşatmazsınız. Ama kalkıp da 'bana ev alın bana şu kadar altın alın' denirse tabi ki bu adetten çok anlaşma işine döner. O kısma katılıyorum.

Hay klavyeye dokunan parmaklarını öpeyim. :KK53:

ben anlamıyorum sep ya, şimdi sorsan ilk çocuğun takımını kvalide alır falan derler mesela (kız ya da erkek tarafı farketmez) hayır yani neden bu adetler sadece gelini kayırıyor ki.. ben önceden baya baya saydırırdım böyle k.validelere de şimdi ne yaparlarsa haklılar diyorum.. bir insan bu kadar yolunmaz ki

not: konu sahibi bu tarz değilse alınmasın üstüne, mesajım genel..

Hala adet adı altında durumları karıştırıyorsunuz. Hayır efendim karışamaz ben istemedikten sonra nasıl karışır? Karışırsa uygun bir şekilde cevabı verilir. Ben isim ararken yardım için kv kendi beğendiklerinden bir kaçını not düşmüştü ama beğenmediğim için okudum ve geçtim.

Sizin gecelik almak diye basitleştirdiğiniz şey kültürümüzde hediyeleşmektir. İster yaşatırsınız ister yaşatmazsınız. Ama kalkıp da 'bana ev alın bana şu kadar altın alın' denirse tabi ki bu adetten çok anlaşma işine döner. O kısma katılıyorum.

hayır hediyeleşmek diyerek durumu kendi lehinize minimalize edemezsiniz, baya baya yolmaktır.. donunu alamayan evlenmesin, aldırıyorsa da her haltına karışmasına sesini çıkartmasın.. farkında mısınız, mesele karşı taraf olunca "dayatma" olan olay, iş size gelince "hediyeleşmek" oluyor.. bu zihniyetle neyi tartışayım allah aşkına, yıl 2017 şaka gibi :)

Ama iste adetleri kendinize göre yontamazsiniz. Mesela neden hediyelesme oluyor, çünkü onlar "kız alıyor"
Bu da düğünden sonra o evin kizisin demek aynı adetlere göre. Bayramda önce erkek evine de gitmen lazım kaynanaya bayram temizliği de yapman lazım. Hatta yaşlanınca aynı adetlere göre kaynanaya erkek evlat evinde bakılır.
Yani altın alma bohça hediyeleri adettir devam etsin ama bana karışmasınlar diyemezsin bunlar da adet.

aynen.. donuna kadar alırken çizilmeyen sınır çocuk olunca çizilmez, çizdiğini düşünen de 10 sene sonra k.validesi yanına yerleşince anlar çizilmediğini :)

Üstüme alındım yazayım bari :)
Kv şu anda oğluma bakmak için yanımızda kalıyor ama hala sınırlar belli. Benim onaylamadığım şeyi bile yediremez. Demek ki 3 senede gerekli mesajlar verilmiş.

Ama iste adetleri kendinize göre yontamazsiniz. Mesela neden hdiylsme oluyor, çünkü onlar "kız alıyor"
Bu da düğünden sonra o evin kizisin demek aynı adet göre. Bayramda önce erkek evine de gitmen lazım kaynanaya bayram temizliği de yapman lazım. Hatta yaşlanınca aynı adetlere göre kaynanaya erkek evlat evinde bakılır.
Yani altın alma bohça hediyeleri adet devam etsin ama bana karışmasınlar diyemezsin bunlar da adet.

yok onlar adet değil dayatma, ama geline üzerinde tam altınlı bir koç yollarsan hediyeleşme :27:

Back
X