eşimin borcundan sorumluluk

onlyforjustice

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
22 Ekim 2009
58
1
96
Bolu
merhabalar, nişanlım 10 yıl önce yapmış olduğu ölümlü trafik kazası nedeniyle 200bin tl lik bir tazminat borcuna mahkum edildi.
1)Borcun ödenmemesi halinde icraya verirler mi?
2)Hakkında icra takibi başlatıldığı takdirde ev eşyalarına haciz koyabilirler mi?
3)Bu borç benim maaşıma etki eder mi?
4)Şu an ev eşyalarını alıyoruz.Tüm eşyalar benim üzerime alınıyor ve faturaları benim adıma kesiliyor. Bu halde de eşyalara haciz konur mu?
5)Borç ödenir ise icra aşamasına gelmeden kapanır mı?
yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler, iyi çalışmlar diliyorum.

merhabalar, nişanlım 10 yıl önce yapmış olduğu ölümlü trafik kazası nedeniyle 200bin tl lik bir tazminat borcuna mahkum edildi.
1)Borcun ödenmemesi halinde icraya verirler mi?
2)Hakkında icra takibi başlatıldığı takdirde ev eşyalarına haciz koyabilirler mi?
3)Bu borç benim maaşıma etki eder mi?
4)Şu an ev eşyalarını alıyoruz.Tüm eşyalar benim üzerime alınıyor ve faturaları benim adıma kesiliyor. Bu halde de eşyalara haciz konur mu?
5)Borç ödenir ise icra aşamasına gelmeden kapanır mı?
yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler, iyi çalışmlar diliyorum.

1-hükmün kesinleşmesine gerek yoktur,borç ödenmezse icra takibi başlatılabilir.
2-icra takibine tebliğden itibaren 7 gün içinde itiraz edilirse takip durur,edilmezse mal beyanında bulunur borçlu ve haciz yapılır.
3-evliyseniz,size ait olduğu açıkça anlaşılan eşyalar(takı seti,dikiş makinesi gibi) haczedilmez,maaşınız da bundan etkilenmez.
4-bunun alacaklıdan mal kaçırmak için yapıldığı anlaşılmadıkça haciz konulmaz.
5-borç ödenirse icra yapılmadıysa yapılmaz,yapıldıysa takip düşer.

Merhaba;
Aşağıdaki cevaplara kısmen katılmakla birlikte açıklığa kavuşturmak için sorularınıza teker teker cevap vermeye çalışacağım
1- Borcun ödenmemesi halinde ilamlı icra takibi başlatılabilir. Ki bunun için takibin kesinleşmesine gerek yoktur. Yani mahkemenin karar vermesi yeterli olup icra takibine başlamak için dosyanın Yargıtay' dan dönüşünün beklenilmesine gerek yoktur. İlamlı icra takibi başlatıldıktan sonra durdurulabilmesi için kararın icranın geri bırakılması (tehiri icra talepli) olarak temyiz edilmesi, icra dairesine teminat yatırılması, icra dairesinden süre alınması ve Yargıtay' dan icra geri bırakılması kararı alınması gerekir.İlamlı takipte borca itiraz edilmesi diye bir prosedür yoktur ki edilse dahi bir işe yaramaz. Çünkü icra takibinin konusu zaten bir mahkeme kararıdır.
2- İcra takibi başlatıldıktan sonra birden fazla olan ve ev halkı için zorunlu olmayan ev eşyalarına haciz konabilir. Yani eskisi gibi her türlü ev eşyasına sorgusuz sualsiz haciz konamaz. Konsa dahi şikayet yolu ile hacizler kaldırılabilir.
3-Bu borç nedeniyle sizin maaşınıza haciz konamaz.
4- 2 Cevaba ek olarak faturaların sizin adınıza veya eşinizin adına olmasının çok bir önemi yoktur. Borçlu ile birlikte oturulan evdeki eşyalar kural olarak borçlunun sayılır. Ancak açıkça size ait olduğu belli olan eşyalara haciz konamaz.(Bunun için faturaların size ait olması önemli değildir. Eşyanın doğrudan sizin ihtiyacınıza yönelik olması önemlidir. Örneğin epilasyon cihazı v.b.
5-Borç ödenirse tabii ki icra aşamasına gelmeden kapanabilir. İcra takibi başlamadan ödenirse hiç takip başlamaz ve icra masraflarını da ödemek zorunda kalmazsınız. İcra takibi başladıktan sonra ödenirse dosya kapanır, ancak bu durumda icra masraflarını da ödemek zorunda kalırsınız ki 200 bin TL için icra masrafları ortalama 30 bin Tl tutar.
İyi günler dilerim.

Back
X